WM6 ROMy do A701 - nowości, uwagi i spostrzeżenia

• 824 Odpowiedzi
  • 242629 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kolsek345

• 325
  • Sprzęt: SGS 3  16 GB
Odp: WM6 ROM do A701 - projekt Atifarkas (Lifeforce) i projekt chiński
« Odpowiedź #240 dnia: Grudzień 03, 2007, 17:12:45 »
--------------------------------------------------------------------------------
SPB Backup zanabyty, gra i bucy - pierwszy backup zrobiony bezproblemowo. Robił już ktoś restore? Bo zrobiłbym sobie testowo HR i restore, ale się trochę boję... pliczek backupowy trochę malutki... W Sprite miałem ok. 20MB, w SPB zaledwie 13....

Taki rozmiar pliku w SPB Backup to standart (przynajmniej u mnie) i nigdy nie bylo znim żadnego problemu , także smiało HR.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #241 dnia: Grudzień 03, 2007, 17:51:51 »
Zrobiłem i jest OK.
Napisane: 03 Grudzień 2007, 17:27:22
witam czy wie ktos moze jak skopiowac wszystkie numery telefonu na karte sim w mio a701?chodzi mi o wszystkie naraz! rom alkocholera
mam to samo .... nie mogę za chiny skopiować żadnego kontaktu co jest grane?
kolsek345 musisz mieć program Vijay do generowania skrótów
http://www.vijay555.com/?Releases:VJPhoneShortcuts
robisz miniaturkę 40x40 lub 35x35 i wrzucasz to do rlTodaya....... i to wszystko :smile:

januszjur - może i głupie, lamerskie, ale mam pytanie. Wprawdzie w vjtools jest możliwość zrobienia "dialerowych" skrótów, a następnie umieszczania ich np. w iLauncherze (z którego korzystam), ale jak zrobić ikonę ze zdjęcia? Jakim programem to robisz?

*

Offline januszjur

• 1216
  • Sprzęt: HTC HD2/Toshiba TG01/Kaiser/HTC....
« Odpowiedź #242 dnia: Grudzień 03, 2007, 18:42:40 »
6nt wcześniej używałem cLaunchera.....był i jest darmowy
.... miniaturki zdjęć robię w ACDSee ...wielkość taka jąką sobie ustalisz, można wycinać to co jest potrzebne ze zdjęcia,  miniaturki głównie jako format .jpg, .bmp..jak chcecie to wam puszczę paczkę z tymi dwoma skinami rltodaya..

DO WSZYSTKICH ...jak przenieśliście wasze książki telefoniczne bo ja mam problem za chiny mi nie chce wgrać żadnych moich nr tel ..nawet zrobiłem kopię ks. tel.. w SPB Diary i dalej kicha....jakieś propozycje...??
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2007, 18:52:45 wysłana przez januszjur »

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #243 dnia: Grudzień 03, 2007, 18:57:06 »
Wiesz, ja kompletnie nie znam rlTodaya. Rozumiem, że w nim po prostu wstawiasz pomniejszone zdjęcia, pod nie podpinasz skrót i już? Czyli nie tworzysz ikon ze zdjęć, tylko pomniejszone zdjęcia wrzucasz do rltoday? Mam rację?

A jeżeli możesz skiny tu wrzucić, byłoby super. Z góry dzięki.

*

Offline januszjur

• 1216
« Odpowiedź #244 dnia: Grudzień 03, 2007, 19:50:22 »
tu jest paczka ze skinem...
http://rapidshare.com/files/74056844/Mio_skin.zip.html
zostawiłem tylko jedno wymowne zdjęcie we właściwym formacie 35x35 (jako wzór... :smile:) można oczywiście zrobic 40x40 (ale wtedy należy zmieniać ustawienia wyskokości)
w paczce jest plik tekstowy  który edytuje sie na PC lub PPC w notatniku....
na samym końcu są  zapisy dotyczącye phone book i tam nalezy zmienić nazwy własne skrótów do nr tel. i wpisać właściwe nazwy miniaturek ...później nalezy zmiany zapisać i podmienić ten plik i wszystko....
...jak coś to zrobię odzielny temat Todaya (rlTodaya) w dziale mio dla maniaków A701 :grin:
aha..tu jest "historyczny link" do tematu jak edytować skróty w Vijay:grin:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=43945.30
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2007, 19:53:19 wysłana przez januszjur »

*

Offline kolsek345

• 325
« Odpowiedź #245 dnia: Grudzień 03, 2007, 20:16:39 »
Ja tez uzywam ilaunchera i żeby nie instalowac nowego oprogramowania uzyskalem  zdjecia jako skróty do tel.  w dowolnej zakładce ilaunchera w nasępujący sposób   -   Options/shortcuts/add/special/place phone call - tu podajemy nr tel np z kontaktow.Po pojawieniu sie ikony na pulpicie klikamy na nią i nastepnie "modify image" , a jako zdjecie podajemy obrazek   .bmp o rozdzielczosci 64/64 pkt (preparujemy przed tem zdjecie do tych parametrow) i tyle .Pozdro

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #246 dnia: Grudzień 03, 2007, 20:52:24 »
kolsek - dzięki za podpowiedź. Nie wiedziałem, że musi być bmp i że 64/64. Zaraz to spróbuję.

januszjur - dzięki za skina, też go sobie obejrzę i popróbuję. Bardzo lubię mieszać w swoim MIO ;)

*

Offline kolsek345

• 325
« Odpowiedź #247 dnia: Grudzień 03, 2007, 21:45:18 »
NO 64/64  to niestety max - wiekszych ilauncher "nie widzi" niestety - a doszedlem dzis do tego metodą probi błędów (he he troche luzu w pracy było). :E

*

Offline januszjur

• 1216
« Odpowiedź #248 dnia: Grudzień 03, 2007, 22:49:28 »
jakim programem można zrobic kopię kontaktów w WM2005 tak by można je  było wypakowac w nowym ROMie bez uzycia AS?
Niestety mam tak usytawiony AS ze nie kopiował i nie kopiuje mi kontaktów przez AS problem jest taki że nowy ROM za chiny nie widzi starych kontaktów..
« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2007, 08:10:47 wysłana przez januszjur »

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #249 dnia: Grudzień 03, 2007, 23:01:52 »
1. SPB lub Sprite Backup
2. chyba PIM Backup, czy jakoś tak (to chyba nawet darmówka i chyba nawet jest w dziale Download, ale nie pamiętam na 100%)

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #250 dnia: Grudzień 04, 2007, 10:54:43 »
1. SPB lub Sprite Backup
2. chyba PIM Backup, czy jakoś tak (to chyba nawet darmówka i chyba nawet jest w dziale Download, ale nie pamiętam na 100%)

Tak, PPC PimBackup, darmowy, póki co, nie archiwizuje jeszcze mms'ów (których nie używam, więc mi to rybka ;) )
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline januszjur

• 1216
« Odpowiedź #251 dnia: Grudzień 04, 2007, 11:16:10 »
Moze głupie ale upierdliwe.... jak wywalic tą datę i i zegarek z górnego paska...?

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #252 dnia: Grudzień 04, 2007, 11:30:59 »
Możesz to zrobić w programiku (zresztą świetnym - polecam) - Advanced Configuration Tools. Bardzo łatwiutko - jest taka opcja wprost w zakładce "Appearance".
Napisane: 04 Grudzień 2007, 11:26:25
A ja mam do Ciebie pytanko związane z obsługą rlToday. Wziąłem się za to, ale za grzyba nie wiem jednego i jakoś nie umiem sobie poradzić. Trochę bo jestem za słaby w te klocki (konfiguracyjne), a trochę chyba bo jestem mocno niewyspany dzisiaj (półroczny Junior #2 daje popalić aż miło!). Otóż nie wiem jak z Twojej skórki wyrzucić to Twoje zdjęcie (urocze skądinąd), nie wiem też jak wrzucić tam swoje skróty zrobione vjay-em. Nie wiem też jak:
1. zmienić listę programów pojawiających się na tych dolnych ikonkach (sms, phone itd)
2. zmniejszyć wysokość pluginu, żeby nie pojawiał się po prawej pasek przewijania.

Gdybyś mógł mi pomóc, byłbym niezmiernie wdzięczny. Jeżeli uważasz, że pytanie jest z gatunku "idioten" czyli każdy powinien wiedzieć, nie obrażę się jak mnie opier... - nadstawię drugi policzek z radością - jest to też sposób nauki ;)

*

Offline januszjur

• 1216
« Odpowiedź #253 dnia: Grudzień 04, 2007, 13:32:17 »
wieczorkiem odpowiem na wszystkie pytania i przygotuję ..drugą paczkę z fontem....cierpliwości
PS. gratuluję drugiego potomka :ok: u mnie też 2 szt.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #254 dnia: Grudzień 04, 2007, 13:34:30 »
Dzięki i gratuluję z wzajemnością  :ok:

A ten Advanced Config to polecam niezaleznie - świetne proste narzędzie do kilku przydatnych modyfikacji (np. softbuttons).

*

Offline blaze85

• **
  • 105
  • Sprzęt: MIO A701
« Odpowiedź #255 dnia: Grudzień 04, 2007, 13:57:25 »
Witam.
Mam pytanie odnośnie internetu na A701 przez USB z kompa. Na WM5 chodziło po dodaniu wpisu do rejestru teraz pojawia się "The page cannot be displayed because the connection was lost. Plase try again."

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #256 dnia: Grudzień 04, 2007, 14:26:01 »
Coś źle ustawiłeś. U mnie hula jak ta lala.

*

Offline blaze85

• **
  • 105
  • Sprzęt: MIO A701
« Odpowiedź #257 dnia: Grudzień 04, 2007, 14:36:16 »
ok. Już działa, faktycznie kwestia ustawień. Miałem wrzucone plik CAB z orange, wywaliłem i śmiga.
Dzięki za pomoc ;)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2007, 14:42:09 wysłana przez blaze85 »

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #258 dnia: Grudzień 04, 2007, 14:40:28 »
Wiesz... u mnie działa zarqaz po zsynchronizowaniu. Zakładam więc, że coś musiałeś namieszać, żeby przestało. Nie umiem odgadnąć co, bo nie patrzyłem jak synchronizujesz i instalujesz soft, a dziś jestem trochę zbyt padnięty, żeby długo główkując coś wymyślić. Może zrób HR, potem zsynchronizuj na czystym systemie od zera i zobacz. Jeżeli ROM wgrał się bez problemów, to powinno działać.

*

Offline januszjur

• 1216
« Odpowiedź #259 dnia: Grudzień 04, 2007, 16:13:43 »
 6nt sprawdz PW...
Panowie polecam ten program :ok: AdvancedConfig-v1.1  jeśli chcecie się pozbyć zbędnych pierdoł z pasków i wstawić własne przyciski..
PIM Backup :ok: pomógł na problemy z kopiowaniem kontaktów z WM 05 na 06...
 6nt i prozor dzięki za podpowiedz... :ok:
« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2007, 21:20:16 wysłana przez januszjur »

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #260 dnia: Grudzień 04, 2007, 17:00:37 »
No już, już właśnie otwieram ;)

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #261 dnia: Grudzień 05, 2007, 08:37:00 »
6nt sprawdz PW...
Panowie polecam ten program :ok: AdvancedConfig-v1.1  jeśli chcecie się pozbyć zbędnych pierdoł z pasków i wstawić własne przyciski..

Hehe... Dawno już te narzędzia Wam polecałem, nieprawdaż? ;)
Morał? Może założymy przyklejony wątek ze szczególnie polecanymi programami, tematami itp. do naszych Mio z GSM. Wiem, że często takie tematy są poruszane również w innych działach, ale położenie akcentu na zwiększenie wygody, użyteczności, czy też przyjemności obsługi właśnie naszych Mio byłby tu czynnikiem decydującym o wpisie.
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline carl0s

• *
  • 99
  • Sprzęt: Mitac Mio A701
« Odpowiedź #262 dnia: Grudzień 05, 2007, 08:52:54 »
Jestem za a nawet przeciw. Juz wyjasniam. Jak najbardziej powinien sie znalezc taki przyklejeniec, jednak nie na zasadzie dyskusji, bo to koniec koncow zawsze konczy sie sporem na temat "moje jest lepsze niz twoje". Proponuje zalozyc temat, gdzie mozna bedzie umieszczac mini recenzje softu - ale bez pozniejszej dyskusji na temat przydatnosci, latwosci obslugi itp. W koncu kazdy z nas po to ma Mio i glowe na karku zeby samemu sie przekonac nie? 

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #263 dnia: Grudzień 05, 2007, 09:02:44 »
6nt sprawdz PW...

Hehe... Dawno już te narzędzia Wam polecałem, nieprawdaż? ;)
Morał? Może założymy przyklejony wątek ze szczególnie polecanymi programami, tematami itp. do naszych Mio z GSM. Wiem, że często takie tematy są poruszane również w innych działach, ale położenie akcentu na zwiększenie wygody, użyteczności, czy też przyjemności obsługi właśnie naszych Mio byłby tu czynnikiem decydującym o wpisie.

Prozor - polecając januszjurowi napisałem, że wioem od Ciebie. Prawa autorskie zachowane ;) Co do wątku o programach, to nie wiem czy ma to sens. I tak raczej Ci, którzy będą korzystać z wyszukiwarki (inteligentna mniejszość) raczej będą szukać tego co chcą zrobić i po nitce do kłębka będą trafiać na programy, a nie na odwrót. IMHO - nie bardzo miałby sens taki wątek.
Napisane: 05 Grudzień 2007, 09:01:55
Jestem za a nawet przeciw. Juz wyjasniam. Jak najbardziej powinien sie znalezc taki przyklejeniec, jednak nie na zasadzie dyskusji, bo to koniec koncow zawsze konczy sie sporem na temat "moje jest lepsze niz twoje". Proponuje zalozyc temat, gdzie mozna bedzie umieszczac mini recenzje softu - ale bez pozniejszej dyskusji na temat przydatnosci, latwosci obslugi itp. W koncu kazdy z nas po to ma Mio i glowe na karku zeby samemu sie przekonac nie? 

OK, to może i miałoby jakiś sens, ale musiałoby to być ostro i bezlitośnie moderowane. Kto się podejmie?

*

Offline kolsek345

• 325
« Odpowiedź #264 dnia: Grudzień 05, 2007, 11:49:23 »
Hehe... Dawno już te narzędzia Wam polecałem, nieprawdaż?

A ja popieram prozora w 100% .Wsród dziesiatek programow ktore udalo mi sie przetestowac na naszej maszynce i stnieje tylko kilka moze kilkanascie naprawde użytecznych (latwa obsluga przy mnogosci opcji, nie zamulają  czy zawieszają systemu itp).Należaloby je w jakis sposób wyłowic i zaprezentowac początkującym uzytkownikom (i nie tylko).Może niech każdy obeznany juz troche z mio A701 wypisze tytuły z krotkim opisem jego ulubionych progsów - takie jest moje zdanie.Pozdro

*

Offline eni4c

• 28
  • Mio A701
« Odpowiedź #265 dnia: Grudzień 05, 2007, 16:22:38 »
A mam pytaniko, czy na zablokowanym urządzeniu da się u was sterować regulacją głosu? Bo u mnie tak i nie wiem czy to błąd ROMu, czy może u mnie coś się źle sflashowało?

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #266 dnia: Grudzień 05, 2007, 16:50:37 »
A mam pytaniko, czy na zablokowanym urządzeniu da się u was sterować regulacją głosu? Bo u mnie tak i nie wiem czy to błąd ROMu, czy może u mnie coś się źle sflashowało?

błąd ROMu

*

Offline pracusele

• 29
  • Sprzęt: MIO A701 +WM6 + SD 2GB
« Odpowiedź #267 dnia: Grudzień 05, 2007, 21:08:02 »
Witam , czytałem watek o kartach do mio i wynika z tego ze mio nie obsługuje kart sdhc. Natomiast w WM6 na poczatku jest mozliwośc zainstalowania sdhc czy wtedy bedzie obsługiwać taką karte czy ktoś próbował??  Czy może lepiej kupić zwykłą SD x150 4GB, bo zastosowanie sdhc chyba nie bardzo da sie zauwazyć przy takim urządzeniu.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #268 dnia: Grudzień 05, 2007, 21:32:47 »
oj, pracusele, bo mnie zdenerwujesz. Poszukaj w tym wątku w którym pytasz, tylko nieco wcześniej. Dużo na temat SDHC było, leniu!

*

Offline pracusele

• 29
  • Sprzęt: MIO A701 +WM6 + SD 2GB
« Odpowiedź #269 dnia: Grudzień 05, 2007, 23:16:48 »
oj, pracusele, bo mnie zdenerwujesz. Poszukaj w tym wątku w którym pytasz, tylko nieco wcześniej. Dużo na temat SDHC było, leniu!

sorry.. mam nadzieje ze to juz sie nie powtórzy