A czy po wgraniu WM6 kiepska jakość połączeń Bluetooth znika? Np ten problem z niesłyszeniem mnie przez osobę do której dzwonię raz na jakiś czas? Jak z jakością dzwięku po bt? Mam samochodowy zestaw głośnomówiący i prowadzenie rozmów w ten sposób jest po porstu często niemożliwe.
Tak jak poprzednio pisałem (czytać...), wielkiego skoku w obsludze BT to nie ma. Dużo zależy od współpracujących z sobą par urządzeń. Standardowe urządzenia typu słuchawka (mono) czy zestaw głośnomówiący nawet w poprzednich wersjach nie powinien źle pracować. No chyba, że zestaw wymaga BT 2.0, choć wątpię.
Profil A2PD jest obsługiwany poprawnie, jednak na domyślnych ustawieniach (rejestru), często można doświadczyć przerw w transmisji. "Podkręcenie" parametrów jest dość proste i skuteczne, choć czasami wymaga eksperymentów. Na pewno należy użyć Joint Stereo (analiza dźwięku w obu kanałach, przesyłanie dźwięku mono do obu, tam gdzie się nie różnią i stereo wtedy, gdy się różną - bardzo uproszczone wyjaśnienie), dzięki czemu spada zapotrzebowanie na pasmo przesyłowe (i moc obliczeniową). Sample Rate należy ustawić na 48 kHz. Te dwa parametry zapewnią wyraźną poprawę jakości dźwięku (o wiele mniej słyszalne szumy).
Ponadto należy ustawić parametry BitPool i MaxSuportedBitPool. Domyślnie są one ustawiane na zero, co jest bardzo złym rozwiązaniem. Nie bawiłem się zbyt długo z ustawieniami, jednak jak dla mnie najlepsze rezultaty dało ustawienie maksymalnego dostępnego parametru - czyli wartości 255. Dźwięk bardzo rzadko jest przerywany, głównie gdy A701 wykonuje jakąś dodatkową robotę.
Uwaga: niektóre narzędzia (np. Advanced Config) nie potrafią ustawić wartości BitPool większej niż 100, do "podrasowania" transmisji A2PD BT polecam WM6 A2PDTweaker.