WM6 ROMy do A701 - nowości, uwagi i spostrzeżenia

• 824 Odpowiedzi
  • 242384 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline zabayek

• 7
  • Sprzęt: A701 + K800i (dobrana para)
Odp: WM6 ROM do A701 - projekt Atifarkas (Lifeforce) i projekt chiński
« Odpowiedź #210 dnia: Listopad 29, 2007, 15:08:19 »
A czy po wgraniu WM6 kiepska jakość połączeń Bluetooth znika? Np ten problem z niesłyszeniem mnie przez osobę do której dzwonię raz na jakiś czas? Jak z jakością dzwięku po bt? Mam samochodowy zestaw głośnomówiący i prowadzenie rozmów w ten sposób jest często po porostu niemożliwe.

Czy zatem twórcy WM6 poprawili ten błąd?
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2007, 15:41:07 wysłana przez zabayek »
ogólnie rzecz biorąc, straszny dziś gorąc...

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #211 dnia: Listopad 29, 2007, 15:49:23 »
WITAM POSIADA KTOS LINK DO KLAWIATURKI NA WIN 6 ZEBY MOZNA PALCEM PISAC?I JESZCZE JEDNO  WIE KTOS MOZE CO  ZROBIC ABY PO  WłąCZENIU  MIO A701 TOM TOM SIE NIE ODPALAł I NIE INSTALOWAł? ROM ALKOCHOLERA MAM

1. nie krzycz! (duże litery)
2. o klawiaturze poczytaj w tym wątku - prozor dał tam info o PCMKeyboard, którą właśnie mam i działa świetnie
3. prawdopodobnie masz włożoną kartę SD z autostartem TomToma - wyjmij ją i po krzyku; jeżeli jednak jest inaczej, to pewnie na karcie masz folder 2577 - zmień mu nazwę i też po krzyku
4. no i BT czasami rzeczywiście działa tak, jak piszesz nadal, aczkolwiek bardzo rzadko się to objawia (mnie dotąd tylko raz)
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2007, 17:34:50 wysłana przez 6nt »

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #212 dnia: Listopad 29, 2007, 15:51:19 »
A czy po wgraniu WM6 kiepska jakość połączeń Bluetooth znika? Np ten problem z niesłyszeniem mnie przez osobę do której dzwonię raz na jakiś czas? Jak z jakością dzwięku po bt? Mam samochodowy zestaw głośnomówiący i prowadzenie rozmów w ten sposób jest po porstu często niemożliwe.

Tak jak poprzednio pisałem (czytać...), wielkiego skoku w obsludze BT to nie ma. Dużo zależy od współpracujących z sobą par urządzeń. Standardowe urządzenia typu słuchawka (mono) czy zestaw głośnomówiący nawet w poprzednich wersjach nie powinien źle pracować. No chyba, że zestaw wymaga BT 2.0, choć wątpię.
Profil A2PD jest obsługiwany poprawnie, jednak na domyślnych ustawieniach (rejestru), często można doświadczyć przerw w transmisji. "Podkręcenie" parametrów jest dość proste i skuteczne, choć czasami wymaga eksperymentów. Na pewno należy użyć Joint Stereo (analiza dźwięku w obu kanałach, przesyłanie dźwięku mono do obu, tam gdzie się nie różnią i stereo wtedy, gdy się różną - bardzo uproszczone wyjaśnienie), dzięki czemu spada zapotrzebowanie na pasmo przesyłowe (i moc obliczeniową). Sample Rate należy ustawić na 48 kHz. Te dwa parametry zapewnią wyraźną poprawę jakości dźwięku (o wiele mniej słyszalne szumy).

Ponadto należy ustawić parametry BitPool i MaxSuportedBitPool. Domyślnie są one ustawiane na zero, co jest bardzo złym rozwiązaniem. Nie bawiłem się zbyt długo z ustawieniami, jednak jak dla mnie najlepsze rezultaty dało ustawienie maksymalnego dostępnego parametru - czyli wartości 255. Dźwięk bardzo rzadko jest przerywany, głównie gdy A701 wykonuje jakąś dodatkową robotę.

Uwaga: niektóre narzędzia (np. Advanced Config) nie potrafią ustawić wartości BitPool większej niż 100, do "podrasowania" transmisji A2PD BT polecam WM6 A2PDTweaker.
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2007, 15:53:16 wysłana przez prozor »
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline zbig65

• *
  • 55
  • Sprzęt: Mio A701+SD 2GB Kingston+WM6.1-PLK-19591
« Odpowiedź #213 dnia: Listopad 29, 2007, 18:25:43 »
kolego zbig65 to musi dzialac.
Procedura jest taka: Pliczek zalaczony przeze mnie importujesz za pomoca regedita wbudowanego w rom, albo np. w resco explorer.
pozniej konfigurujesz polaczenie My ISP zgodnie ze wskazowkami:
W My ISP "Add new modem connection"
Name for the connection "MMS Plus"
Select a modem: "Cellular line (GPRS)"
Klikasz next.
Acces point name: "mms.plusgsm.pl"
klikasz next.
User name, password i domain zostawiasz puste, klikasz Finish.
W "Connections" klikasz zakladke "Advanced", "Select networks" i w obu rozwijanych listach ustawiasz "My work network".
klikasz ok, i masz skonfigurowane mms.
U mnie to dziala bardzo ladnie.

Dzięki carl0s za zainteresowanie, ale mimo zastosowania Twego opisu nadal nic nie osiągnąłem :( Wiem, że pewnie czeka mnie HR (choć zwlekam z tym, bo wszystko działa super), ale już nie mam pomysłu na rozwiązanie problemu - wtedy jeszcze raz spróbuję tą metodą, krórą opisałeś. Może jeszcze przejrzę rejestr wg sugestii prozora

*

Offline carl0s

• *
  • 99
  • Sprzęt: Mitac Mio A701
« Odpowiedź #214 dnia: Listopad 29, 2007, 19:15:37 »
Zbig65 zauwazylem w ktoryms temacie na temat konfiguracji GPRS, ze wrzuciles tam pliczek CAB z ustawieniami lacza.

Wyedytowalem, rzucilem okiem i - to co tam zobaczylem przerasta ludzkie pojecie - to sa wlasnie bardziej ustawienia pod mms niz pod GPRS. proponuje usunac wszystkie nastaw lacz jakie masz (i te z my isp i te z my work network), przeczyscic rejestr (recznie) i sprobowac najpierw POPRAWNIE skonfigurowac GPRS, a pozniej wykonac instalacje pliczku reg i konfig mmsow.

// EDYTA

http://pdaclub.pl/forum/index.php?action=dlattach;topic=85032.0;attach=2832

To jest cale zlo, ktore Ci miesza, sprawdzilem u siebie, az dziwne, ze cokolwiek CI dziala, bo umnie nie dziala ani net ani nic po zainstalowaniu tego. Cale szczescie proces jest odwracalny bez grzebania w rejestrach, wystarczy wywalic polaczenia My work network i my isp.
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2007, 19:25:59 wysłana przez carl0s »

« Odpowiedź #215 dnia: Listopad 29, 2007, 20:30:40 »
WITAM POSIADA KTOS LINK DO KLAWIATURKI NA WIN 6 ZEBY MOZNA PALCEM PISAC?I JESZCZE JEDNO  WIE KTOS MOZE CO  ZROBIC ABY PO  WłąCZENIU  MIO A701 TOM TOM SIE NIE ODPALAł I NIE INSTALOWAł? ROM ALKOCHOLERA MAM

1. nie krzycz! (duże litery)
2. o klawiaturze poczytaj w tym wątku - prozor dał tam info o PCMKeyboard, którą właśnie mam i działa świetnie
3. prawdopodobnie masz włożoną kartę SD z autostartem TomToma - wyjmij ją i po krzyku; jeżeli jednak jest inaczej, to pewnie na karcie masz folder 2577 - zmień mu nazwę i też po krzyku
4. no i BT czasami rzeczywiście działa tak, jak piszesz nadal, aczkolwiek bardzo rzadko się to objawia (mnie dotąd tylko raz)

wszystko ok działa ładnie bez zarzutów gier nawaliłem  muzy i filmów navi tez działa tom i automapa!nie muli i nie zawiesza sie!tylko najnowszy tom tom 6.032 wyskakuje błąd rom .... ale ja mam 6.30 i nie widze zadnej róznicy smiga idealnie. rom MIO_A701_RZX-WM6-WWE-18533  .dzieki

*

Offline zbig65

• *
  • 55
« Odpowiedź #216 dnia: Listopad 29, 2007, 21:47:57 »

// EDYTA

http://pdaclub.pl/forum/index.php?action=dlattach;topic=85032.0;attach=2832

To jest cale zlo, ktore Ci miesza, sprawdzilem u siebie, az dziwne, ze cokolwiek CI dziala, bo umnie nie dziala ani net ani nic po zainstalowaniu tego. Cale szczescie proces jest odwracalny bez grzebania w rejestrach, wystarczy wywalic polaczenia My work network i my isp.

To dziwne, ten plik ściągnąłem z netu i w romie OKIego działał mi GPRS oraz wysyłanie mmmsów.

« Odpowiedź #217 dnia: Listopad 29, 2007, 22:23:09 »
ma jescze jedno małe pytanie jak wysłac plik przez bllutu?klikam na plik i jest tylko send a gzie blutu?moze ktos poradzi jak wysłac bo sabo z angielskim--- rom alkocholera---

*

Offline zbig65

• *
  • 55
« Odpowiedź #218 dnia: Listopad 29, 2007, 23:11:45 »
Uporałem się w końcu z ustawieniami GPRS i MMS. Najpierw ręcznie usunąłem wszystkie wpisy w rejestrze odnoszące się do ustawień profili. Później zaimportowałem plik mms_2.reg (dostępny w poście kolegi carl0s); następnie ustawiłem połączenia: najpierw GPRS, ale pod My Work Network, a ustawienia MMS pod My ISP. Taką też kolejność ustawiłem w Select Networks. (o dziwo w odwrotnej kolejności nie działa). Teraz jest tak, jak być powinno. :banan:
ps
Dziękuję koledze carl0s za sugestie. :ok:

*

Offline carl0s

• *
  • 99
« Odpowiedź #219 dnia: Listopad 30, 2007, 07:23:17 »
Nie ma za co:)

*

Offline ynio

• 11
  • A701
« Odpowiedź #220 dnia: Listopad 30, 2007, 13:04:21 »
W moim Mio zauwzylem. ze po dostaniu sms, mignie 2 razy czerwona dioda i gasnie. Wkurza mnie to. Na Okim 024 swiecila az przeczytalem, co mnie cieszylo. Macie podobnie ?
Oczywiscie ROM, o którym tutaj mowa, modyfikacja alkoholer.
« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2007, 13:10:20 wysłana przez ynio »

« Odpowiedź #221 dnia: Listopad 30, 2007, 15:17:29 »
ma jescze jedno małe pytanie jak wysłac plik przez bllutu?klikam na plik i jest tylko send a gzie blutu?moze ktos poradzi jak wysłac bo sabo z angielskim--- rom alkocholera---
mie poradzi nikt na to? :(

*

Offline kangur_kolczasty

• *
  • 64
  • Sprzęt: MIO A701
« Odpowiedź #222 dnia: Listopad 30, 2007, 15:50:19 »
mie poradzi nikt na to? :(
Generalnie, na pewno gdzieś jest, pewnie gdzieś w instrukcji obsługi  :]
Jak chcesz przez bluetooth wysłać to klikasz nie "send" tylko "beam file"... :ok:
Pozdrawiam

*

Offline pracusele

• 29
  • Sprzęt: MIO A701 +WM6 + SD 2GB
« Odpowiedź #223 dnia: Listopad 30, 2007, 17:37:08 »
Wgrałem rom alkocholera i mam pytanie, co zrobic by po tapnieciu zamykały sie programy jak w pierwszej wersji WM6 a nie minimalizowały. w utilites jest SClose ale jak to uruchomić? bo mi to nie działa. i do czego jest ta ikonka gdzie jest use black list, white list itd? ewentualnie jak ja usunąć

*

Offline carl0s

• *
  • 99
« Odpowiedź #224 dnia: Listopad 30, 2007, 18:21:10 »
pracusele, ta ikonka to filtrowaie rozmow przychodzacych, zeby sie tego pozbyc, musisz usunac z Windows/Startup pliczek nazwany BlockTips.
Podobiez, zeby SClose dzialalo, musisz umiescic w StartUp skrot do tej aplikacji - ona dziala, ale domyslnie jest wylaczona.

Popieram propozycje rozwiazania sygnalizacji czerwona dioda przyjscia sms.

*

Offline pracusele

• 29
  • Sprzęt: MIO A701 +WM6 + SD 2GB
« Odpowiedź #225 dnia: Listopad 30, 2007, 18:34:26 »
pracusele, ta ikonka to filtrowaie rozmow przychodzacych, zeby sie tego pozbyc, musisz usunac z Windows/Startup pliczek nazwany BlockTips.
Podobiez, zeby SClose dzialalo, musisz umiescic w StartUp skrot do tej aplikacji - ona dziala, ale domyslnie jest wylaczona.

Popieram propozycje rozwiazania sygnalizacji czerwona dioda przyjscia sms.

Pierwszego sie pozbyłem, sclose.lnk znalazłem w Windows/ i próbowałem go przegrac do Windows/Startup ale sie nie da. komunikat the parametrs is incorrect. Moze mam to przegrac po poloczeniu sie z komputerem prze explorator?

*

Offline kapar

• 5
  • Najlepszy nie jestem; zły też nie :P
  • Sprzęt: MIO A701 + ROM RZX-WM6-WWE Modified by alcoholer
« Odpowiedź #226 dnia: Grudzień 01, 2007, 01:01:34 »
Witam!
Mam następujący problem. Mianowicie jestem na Alkoolera sofcie aczkolwiek nie moge odawac wpisow do kalendarza. Przy dodawaniu wpisu wyskakuje okienko o treści "The database for this application has been deleted or is corrupted. Restore the database from a backup." Próbowałem już aktualizować PIMs z SPB Backup ale nie działa wciąz ten sam błąd, a przywracałem z kilku backupów,. ci nan zrobić? może ktoś mi urzczy swojego czystego pliku z bazą danych od kalendarza?  :E
Najlepszy nie jestem; zły też nie :P

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #227 dnia: Grudzień 01, 2007, 12:19:10 »
HR, a jak nie pomoże - wgraj ROM od nowa.

*

Offline januszjur

• 1216
  • Sprzęt: HTC HD2/Toshiba TG01/Kaiser/HTC....
« Odpowiedź #228 dnia: Grudzień 01, 2007, 19:29:29 »
Wgrałem wczoraj od razu na dwóch Mio A701 ... ROM Alkoolera i od razu kilka byków na obu mam to samo....phoneAlarm w połączeniu z WAD-em nie działa prawidłowo...raz jest raz go niema  :mad: ..... Wisbar i WA taz jakies takie nie do ..jechane (brak ładowania się obu po SR..mimo kombinowania z wgrywaniem ich na to na kartę to na pamięć wew.) poza tym część programów pozostałych chodzi jak chce.... :|
wniosek...poczekam aż dopracują programy które mają pracować pod WM2006 puki co zostaję przy dziadku...2005...ale nie przejmujcie sie i testujcie dalej... :smile:

*

Offline kolsek345

• 325
  • Sprzęt: SGS 3  16 GB
« Odpowiedź #229 dnia: Grudzień 01, 2007, 19:57:45 »
Jesli takie polaczenie programow o ktorych piszesz gryzie sie tylko we WM6 to moze byc wina ROMu albo nie sa przystosowane do pracy w WM6. Ja osobiscie łacze PhoneAlrma z Ilauncherem i dziala to dobrze.W phoneAlarmie musze tylko ustawic w profilach dzwieki systemowe na "bez zmian" bo w innym przypadku wylacza mi sie odglos  "tapowania" po pulpicie.Pozdro

« Odpowiedź #230 dnia: Grudzień 01, 2007, 22:49:51 »
A czy udało się komuś w oryginalnym WM6 uruchomić wysyłanie mms z orange? czy to jest wogóle możliwe. Bo w tym alkocholera nie działą mi z menu  media player i nie moge uruchomić zamykania programów jak to jest w oryginalnym. Czy jest ewentualnie do pobrania sama instalka SClose.cab by w alkocholerowym  to zainstalowac?

*

Offline januszjur

• 1216
« Odpowiedź #231 dnia: Grudzień 02, 2007, 07:52:04 »
To wczorajszych walkach z nowym ROMem  :smile: postanowiłem że jednak go zostawię i do czasu aż Wisbara i WADa poprawią nie będę ich używał ..martwi mnie jednak czemu phoneAlarm cały czas po wpisaniu klucza wywala błędy ...ma ktos jescze takie problemy z nim?

a tak to wyglada niestety bez WADa...
zdjęcia miniaturki z rlTodaya są skrótami od numerów ... działają pozostałe też :smile:
« Ostatnia zmiana: Grudzień 07, 2007, 22:53:57 wysłana przez januszjur »

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #232 dnia: Grudzień 03, 2007, 11:10:28 »
Ładne to masz, muszę przyznać.

A mnie się właśnie zakończyła sprawa ze Sprite Backup. Panowie ze Sprite stwierdzili, że szybko rozwiązania nie znajdą i zaproponowali zwrot kasy. Przyjąłem i zaraz ruszam do SPB na zakupy ;)

*

Offline kolsek345

• 325
  • Sprzęt: SGS 3  16 GB
« Odpowiedź #233 dnia: Grudzień 03, 2007, 11:51:07 »
a tak to wyglada niestety bez WADa...
i jeszcze jedno za nic nie mogę odpalic starych kontaktów..... a te które mam tu na pierwszym pulpicie (te zdjęcia miniaturki z rlTodaya) są skrótami od numerów i te działają   ale gdzie pozostałe?...moze to wina programu Inesoft Address Book v2.0 (tak na marginesie gdzie ten pr. zapisuje kontakty bo zrobiłem kopię całego programu ale nie mogę odpalić starych ustawień...)

Te miniaturki zdjec jako skróty do telefonu to wystarczy tylko rlToday zainstalowac? B o przyznam ze cos takiego by sie przydalo na pulpicie.

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #234 dnia: Grudzień 03, 2007, 14:11:51 »
W moim Mio zauwzylem. ze po dostaniu sms, mignie 2 razy czerwona dioda i gasnie. Wkurza mnie to. Na Okim 024 swiecila az przeczytalem, co mnie cieszylo. Macie podobnie ?
Oczywiscie ROM, o którym tutaj mowa, modyfikacja alkoholer.

Toż to standardowa opcja - ustawienia, Sounds & Notifications, oczywiście w zakładce Notifications ustaw sobie dla Event: messaging: New text message (i innych tego typu podobnych, np. nieodebrane połączenie) Flash light for: No limit. Proste?

Coś poprzednio mi nie działało, ale po restarcie działa prawidłowo - miga do przeczytania wiadomości (zaznaczenia jako przeczytanej) lub skasowania jej.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2007, 18:30:02 wysłana przez prozor »
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #235 dnia: Grudzień 03, 2007, 14:35:29 »
SPB Backup zanabyty, gra i bucy - pierwszy backup zrobiony bezproblemowo. Robił już ktoś restore? Bo zrobiłbym sobie testowo HR i restore, ale się trochę boję... pliczek backupowy trochę malutki... W Sprite miałem ok. 20MB, w SPB zaledwie 13....

*

Offline mp3fan

• **
  • 121
    • http://www.mp3fan.pl
  • Sprzęt: Touch HD,Diamond,MIO A701,XDA Mini S
« Odpowiedź #236 dnia: Grudzień 03, 2007, 15:16:12 »
Ja robiłem, bezproblemowy powrót po HR. Ciekawe jest, że do backupu nie jest potrzebny zainstalowany SPBBackup. Wystarczy odpalić pliczek i już. Może to standard..mnie to jednak urzekło :)
Make the future happen

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #237 dnia: Grudzień 03, 2007, 15:22:29 »
Standard. W Sprite też tak jest.

« Odpowiedź #238 dnia: Grudzień 03, 2007, 15:52:35 »
witam czy wie ktos moze jak skopiowac wszystkie numery telefonu na karte sim w mio a701?chodzi mi o wszystkie naraz! rom alkocholera

*

Offline januszjur

• 1216
« Odpowiedź #239 dnia: Grudzień 03, 2007, 16:50:50 »
witam czy wie ktos moze jak skopiowac wszystkie numery telefonu na karte sim w mio a701?chodzi mi o wszystkie naraz! rom alkocholera
mam to samo .... nie mogę za chiny skopiować żadnego kontaktu co jest grane?
kolsek345 musisz mieć program Vijay do generowania skrótów
http://www.vijay555.com/?Releases:VJPhoneShortcuts
robisz miniaturkę 40x40 lub 35x35 i wrzucasz to do rlTodaya....... i to wszystko :smile:
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2007, 16:56:17 wysłana przez januszjur »