Udało się!!! Dźwięki przychodzące głośne jak nigdy!!! : ))

• 17 Odpowiedzi
  • 3435 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mw71

• **
  • 188
  • Mio A701, ROM Oki 024, WM 5.0, karta SD 2 GB
Więc... Udało mi się!!!!!!!!!!! Metodą prób i błędów znalazłem co trzeba, choć nie wiem co za co odpowiada. Nic nie popsułem, a efekt jest więc się dzielę z wami. Otóż... jak wiadomo w seryjnym Mio A701 (nie wiem jak w innych modelach) dżwięki przychodzących połączeń telefonicznych są bardzo ciche (jak dla mnie, a głuchy nie jestem). Zauważyłem, że jak taki dźwięk (dzwonki jak wiadomo są umieszczone w katalogu Windows/Rings lub bezpośrednio w Windows jeśli chodzi np. o dźwięki powiadomień lub SMS-ów) puścić przez odtwarzacz np. TCPMP (jak ktoś ma ROM OKI 024) to jest bez porównania głośniejszy niż normalnie mimo ustawienia belki głośności na full. Więc myślę sobie, trzeba to podkręcić w rejestrze, bo głośniczek daje radę bez problemu 300% głośniej. Więc pogrzebałem i zmieniłem w rejestrze to: w HKEY_CURRENT_USER/ControlPanel/SoundCategory/InCall oraz ta sama ścieżka w folderach Ring oraz RingPreview zmieniłem odpowiednio wartości z 2 w pierwszym przypadku i 3 w drugim na 6 (czym większa wartość tym głośniej grają dzwonki!) I tyle. Nie wiem czy trzeba aż w tych trzech kategoriach zmieniać, bo na razie nie mam więcej czasu eksperymentować. Może wystarczy tylko zmienić np. w tych parametrach Ring. Jak chcecie to sprawdźcie sami. Ważne, że teraz dzwonki dzwonią jak w rasowej komórce (czyli głośno!) : )))

*

Offline rootmaster

• *
  • 74
  • Sprzęt: Samsung OMNIA 8GB + karta 8GB ; MIO A701 Karta 2GB
Odp: Udało się!!! Dźwięki przychodzące głośne jak nigdy!!! : ))
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 09, 2007, 23:43:45 »
Witam,
Poeksperymentowałem z tymi ustawieniami w rejestrze o których piszesz i wnioski mam następujące:
- w InCall miałem standardowo ustawione na 5 (niedawno wgrany Oki 024)
- w Ring wartość zmienia się na pasku głośności od 0 do 5, tz. damy ze chcemy mieć głośność na full to będzie tam wartość 5, ustawimy wibrację tylko to będzie 0
- RingPreview jest do podsłuchu dzwonków jak sama nazwa wskazuje... nie ma znaczenia w naszej sprawie.

Podsumowując, ustawiłem sobie w InCall wartość na 6 jednak nic nie zauważyłem żeby się zmieniło, jak na mój gust 5 jest najwyższą wartością. Reszta ustawień w rejestrze jest zbędna, gdyż ustawiamy to z poziomu paska głośności i nie ma to wpływu na głośność. Musiałeś mieć zmniejszoną tą wartość w InCall może jakimś programem... nie wiem ;)

Pozdrawiam gorąco,
Daniel

*

Offline mw71

• **
  • 188
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 10, 2007, 13:32:33 »
rootmaster, ale jak w Ring dam wartość 6 to dzwonek mi dzwoni bez porównania głośniej niż na ustawieniach fabrycznych (czyli jajk belka na full jest)! Da się jakoś taką wartość zostawić na stałe, bo ja się na rejestrze nie znam a to można gdzieś ustawić! Może podpowiesz mi jeszcze jedną rzecz: otórz wgrałem klawiaturę Resco Keyboard, żeby mieć polską i ona jest w systemie, opcje są widziane w "Ustawienia/Input" ale jak klikam w ikonkę tą małą klawiaturki żeby ustawić to jako klawiaturę domyślną to nic się nie dzieje. Zostaje ta co jest standardowo i nie chce się na Resco przełączyć. Coś to blokuje, gdzie to zmienić w rejestrze żeby od razu Resco się ładowała???

*

Offline rootmaster

• *
  • 74
  • Sprzęt: Samsung OMNIA 8GB + karta 8GB ; MIO A701 Karta 2GB
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 10, 2007, 16:50:56 »
Witam,
Jak to ustawić na stałe to niestety nie wiem. Co do klawiatury Resco to miałem ją kiedyś na okres próby i działała bardzo dobrze, ustawiłem na domyślną i nie było z tym problemów. Musisz próbować aż sie uda, może odinstalowanie i ponowna instalacja coś pomoże. W romie Oki 024 Plus jest jeszcze w ustawieniach takie coś jak "G4 SIP Hide" gdzie można ustawić domyślną klawiaturę, jednak nie polecam nic tam ustawiać gdyż może to spowodować zablokowanie MIO i wtedy pomoże tylko Hard reset. Ja używam teraz VGAKEY i wszystko śmiga jak należy:)
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2007, 16:52:32 wysłana przez rootmaster »

*

Offline mw71

• **
  • 188
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 10, 2007, 22:55:35 »
No właśnie nikt nie wie po co jest ten program G4. Zrobiłem kiedyś jak opisałeś i system się wysypał. A Resco w systemie jest i w opcjach ale klawiatura za nic nie chce się na nią przełączyć! Nie wiem co jest grane. Już wgrywałem drugi raz i to samo : (

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 24, 2007, 10:09:40 »
Witam! Jak wejsc w rejestr? Chetnie sprawdze czy to dziala bo tez mnie denerwuje ciche dzwonienie.

*

Offline m_kola

• *
  • 54
    • Projektowanie stron WWW
  • Sprzęt: Mio A701; WM6:)
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 24, 2007, 10:38:31 »
kaspiotr rejestr możesz wyedytować jednym z programów które znajdziesz np tu http://pdaclub.pl/dl/?sortby=t&sort=asc&f_cat=23.
Czy to działa... u mnie nie ale może u innych tak:)
www.optiweb.pl - projektowanie stron WWW
www.katalog.optiweb.pl - darmowy katalog stron WWW
www.rapo-fotografia.pl - Fotografia ślubna - Zduńska Wola
www.mercedes.optiweb.pl - Samochód do ślubu - Zduńska Wola

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 24, 2007, 15:55:19 »
Dzieki za odpowiedz:) Czy tez macie taki problem: czesto blokuje telefon przed niepotrzebnym uruchomieniem jakims klawiszem i czesto w takich przypadkach jak na zablokowanym telefonie ktos zadzwoni to po skonczonej rozmowie telefon mi sie zawiesza i na nic nie reaguje.Tak jak by byl zablokowany ale nie moge go odblokowac. Musze go restartowac a nawet wyciagac baterie?

*

Offline daniel75

• 4
  • Sprzęt: MIO A701
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 24, 2007, 17:09:30 »
Dzieki za odpowiedz:) Czy tez macie taki problem: czesto blokuje telefon przed niepotrzebnym uruchomieniem jakims klawiszem i czesto w takich przypadkach jak na zablokowanym telefonie ktos zadzwoni to po skonczonej rozmowie telefon mi sie zawiesza i na nic nie reaguje.Tak jak by byl zablokowany ale nie moge go odblokowac. Musze go restartowac a nawet wyciagac baterie?

Miałem podobny problem. Zrezygnowałem z opcji automatycznego blokowania urządzenia (Settings/Power/Advanced - Auto lock when device turns off ) a w to miejsce zainstalowałem program MortSaver 2.0 z tego linku http://www.pocketgear.com/software_detail.asp?id=14321. Program mam przypisany do jednego z klawiszy funkcyjnych. Jego aktywacja powoduje wyłączenie urządzenia. Ponowne włączenie urządzenia następuje po wciśnięciu kombinacji dwóch klawiszy - wszystko zależy jak skonfigurujesz program. Poza tym ma kilka innych przydatnych funkcji. Polecam.

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 24, 2007, 23:04:02 »
mw71! probowalem twojego sposobu na zglosnienie dzwonka ale niestety nic z tego nie wyszlo. probowalem w roznych katalogach tak jak napisales ale nic z tego:( Teraz nawet nie wiem jak bylo ustawione fabrycznie. Moze napisz dokladnie gdzie co i jak zmieniales, czy jak zmieniales wartosc np w incall to w obu i w attenuationcat i w initvol? czy tylko w jednym.

Daniel75 dzieki za rade:)

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 25, 2007, 18:35:18 »

Miałem podobny problem. Zrezygnowałem z opcji automatycznego blokowania urządzenia (Settings/Power/Advanced - Auto lock when device turns off ) a w to miejsce zainstalowałem program MortSaver 2.0 z tego linku http://www.pocketgear.com/software_detail.asp?id=14321. Program mam przypisany do jednego z klawiszy funkcyjnych. Jego aktywacja powoduje wyłączenie urządzenia. Ponowne włączenie urządzenia następuje po wciśnięciu kombinacji dwóch klawiszy - wszystko zależy jak skonfigurujesz program. Poza tym ma kilka innych przydatnych funkcji. Polecam.

Co może być przyczyną, że po zainstalowaniu MortSaver 2.0  bateria siada dwa razy szybciej?
Pozdr.

*

Offline daniel75

• 4
  • Sprzęt: MIO A701
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 25, 2007, 22:05:28 »

Co może być przyczyną, że po zainstalowaniu MortSaver 2.0  bateria siada dwa razy szybciej?
Pozdr.

W ustawieniach programu (MortSaverOptions\Power off / Emergency exit) należy zaznaczyć opcję Turn off device (not only screen) on activation.  Wszystko będzie ok. 

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 25, 2007, 23:06:33 »
Dokładnie - prawdopodobnie masz tylko wyłączony ekran.
Polecam przeczytanie takiej łopatologicznej instrukcji używania MortSavera, którą umieściłem pod recenzją A701:
http://pdaclub.pl/view.php?news_id=11609 (szukaj: Re[3]: Zawiesza się, gdy ktoś puszcza sygnał )

Dzięki MortSaverowi oraz Phone Alarm (wyłączającemu moduł telefoniczny na noc, kiedy śpię: od 23:00 do 6:00) udało mi się w rygorystycznych testach wydłużyć działanie A701 na akumulatorze do ponad 7 dni! Co prawda był używany wtedy tylko do krótkich rozmów telefonicznych, sprawdzania terminarza i sprawdzania pozycji GPS, ale efekt i tak imponujący.  Oczywiście w normalnych warunkach, jest to mniej, ale i tak nie są to jakieś śmieszne 24 h ;). Obecnie wykorzystuję dość intensywnie jako odtwarzacz mp3 do słuchania lekcji angielskiego (i nie tylko) wszędzie gdzie się da i kiedy się da, a więc teraz o takich czasach pracy na akumulatorku mogę zapomnieć ;).
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 26, 2007, 05:29:05 »
Bardzo dzięki.    Prozor - super opis.
Pozdr.

Dodane po kilku godz:

Pomimo prawidłowych ustawień nadal zwiększone zużycie baterii.
Po deinstalacji programu słupek stoi w miejscu.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2007, 15:19:37 wysłana przez Grzela »

« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 26, 2007, 23:23:50 »
Jeszcze jedna jak uzywam MortSaverowi to oprucz wspomnianego szybkiego rozladowania baterii nie dziala mi budzenia a raczej dziala nie tak jak powinno, tzn. o oznaczonej godzinie wlacza sie alarm ale tylko na sekunde i juz nie powtarza dzwieku alarmu.

Czy jak zrobie twardy reset to powroca mi fabryczne ustawienia rejestru? kombinowalem na rozne sposoby z tym zglosnieniem dzwonka ale tak namieszalem , ze chyba dzwoni jeszcze ciszej a juz nie pamietam jakie byly fabryczne (przyznaje moj blad , ze nie zapisalem ustawien)
Komus sie udalo zglosnic dzwonki?.........tak z ciekawosci zapytam:)

*

Offline Andrej

• 32
  • Sprzęt: Toshiba Portege 810 +4GB+AM5
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 13, 2007, 17:12:53 »
Pogrzebałem w rejestrze i po zmianie ustawień dzwonek dzwoni jak dawniej :mad: Mam oryginalny R65...może to na nim nie działa?

*

Offline interma

• 20
  • Sprzęt: m5000
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 13, 2007, 22:58:32 »
a w to miejsce zainstalowałem program MortSaver 2.0 z tego linku http://www.pocketgear.com/software_detail.asp?id=14321. Program mam przypisany do jednego z klawiszy funkcyjnych. Jego aktywacja powoduje wyłączenie urządzenia. Ponowne włączenie urządzenia następuje po wciśnięciu kombinacji dwóch klawiszy - wszystko zależy jak skonfigurujesz program. Poza tym ma kilka innych przydatnych funkcji. Polecam.
zainstalowałem poustawiałem i... nie działa... :/
odinstalowałe i ponownie zainstalowałem i mio zachowuje sie jakby wogóle go nie było...
Pozaznaczałem wszystkie opcje jakie poleciałeś w innym poście i nic to nie dało. czy coś jeszcze miałem zrobic żeby program działał?
mam org. rom

*

Offline mw71

• **
  • 188
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 10, 2007, 09:27:09 »
Słuchajcie, ja zrobiłem tak: mam MioA701 z OKI024!!! : W programach macie taki folder OS Manager do zarządzania procesami etc. Otwórzcie go, wejdźcie w RegEdit (czyli edytor rejestru), a tu w HKEY_CURRENT_USER W tym drzewku znajdźcie folder Control Panel, w nim folder Souds Categories, a w nim Ring. I tu osobiście wyedytowałem z zapisu 0x00000002 (chyba tak było już nie pamiętam) do (tak mam teraz i mi starczy) 0x00000005(5). Nic się z tym nie dzieje, jak włączam po nocy telefon też nie, a dźwięki dzwonka dają po uszach poważnie!!! Czasem tylko jak skorzystam np. z programu Spb Phone Suite i na ekranie Today szybko zmienię ustawienia głośnika ikonką, bo np. mam spotkanie i wyciszam, to później czasem muszę wchodzić do tego edytora rejestru jeszcze raz i poprawiać od nowa, bo wracają ustawienia fabryczne ale powiem szczerze, że wolę tak niż prawie nie słyszeć, że telefon mi dzwoni! I nie jest to kwestia tego, że ustawicie belkę dzwonka i telefonu na full! Jak zrobicie jak napisałem to powinno wam też działać, no bo nic innego nie kombinowałem. Po prostu raz się wkurzyłem, usiadłem i mówię: "jak to jest w telefonie to jak się zmieni rejestr to nie ma siły, żeby głośnik był tak jak fabrycznie! Niektórzy tu pisali, że głośniczek nie wydoli głośniej czy coś tam! Wydoli i to naprawdę nieźle!!!