Szykujcie się - nowy OKI ROM nadszedł!

• 57 Odpowiedzi
  • 10381 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #30 dnia: Grudzień 09, 2006, 23:33:48 »
Ja używam SPB Backup, uzywałem też Sprite Backup. Jednak po zmianie ROMu do ponownego wykorzystania nadają się tylko kontakty i kalendarz. Resztę trzeba instalować od nowa...

« Odpowiedź #31 dnia: Grudzień 09, 2006, 23:52:22 »
Dzięki bardzo. Mam jeszcze jedno pytanko czym różnią się te dwie wersje romu i którą zainstalować i jak? Przegrać na mio i uruchomić? pozdrawiam

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #32 dnia: Grudzień 10, 2006, 08:37:25 »
Cytat: "przyim"
Dzięki bardzo. Mam jeszcze jedno pytanko czym różnią się te dwie wersje romu i którą zainstalować i jak? Przegrać na mio i uruchomić? pozdrawiam

Odpowiedzi masz w treści wątków na fourpages.

« Odpowiedź #33 dnia: Grudzień 10, 2006, 09:17:53 »
tak tylko tam jest napisane nie po mojemu :) Myślałem że to sie tak instaluje  jak oryginalny rom ale widzę że to bardziej skomplikowane mógłby ktoś coś podpowiedzieć?
pozdrawiam

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #34 dnia: Grudzień 10, 2006, 12:06:44 »
OK, znaczy język tamten Ci obcy. Trza było tak od razu. Już tłumaczę:

KROK I - wejście do bootloadera
Na wyłączonym sprzęcie wciskasz jednocześnie przycisk zgłaśniania i kółko nawigacyjne w dół, trzymając je przez ok. 4 sekundy przytrzymujesz rysikiem reset (ja to robię zębami - niełatwe, ale się da). Potem puszczasz reset, jak sprzęt zacznie wchodzić do bootloadera, puszczasz pozostałe klawisze.

KROK II - bootloader
naciskasz FlashROM Upgrade
naciskasz CE img By USB

KROK III - przygotowanie PC-ta
Zakładam, że wcześniej już ściągnąłeś sobie z fourpages ScoterROM Update - narzędzie do flashowania ROMu przez USB.

Wyłączasz w ActiveSync możliwość łączenia się przez USB (Connection Settings - Allow USB Connections ma być bez "haczyka")

KROK IV - podłączasz sprzęcik do PC-ta i czekasz, aż na ekraniku pojawi się oczekiwanie na image

KROK V - ROM Update
Uruchamiasz ScoterROM Update
Na ekranie ScoterROM Update wybierasz miejsce, gdzie znajduje się ROM image (z rozszerzeniem *.bin) i klikasz OK

UWAGA! Od tej pory, aż do zakończenia flashowania nie dotykasz nawet końcem palca swojego PPC, chyba, że marzy Ci się wizyta w serwisie.

KROK VI - Hurra!
W chwili, gdy sprzęt poprosi Cię o soft reset, robisz to, po czym (koniecznie!) podskakujesz do góry głośno ciesząc się z udanej operacji zmiany ROMu.

UWAGA! W SYTUACJI, GDY MASZ JESZCZE R45 ALBO R46 (ORYGINALNY), PROPONUJę NAJPIERW ZROBIć TOTAL UPGRADE NP. DO R55, żEBY ZMIENIł CI SIę SAM BOOTLOADER NP. NA WERSJę UT 48 inaczej możesz mieć problem z upgrade'em CE ROMu. Procedura zmiany na R55 jest opisana w którymś wątku na pdaclub.pl

Miłego działania.

A! No i jeszcze różnica między wersją BASIC a PLUS - otóż BASIC to "goły" system, natomiast w PLUS masz dużo dodatkowego softu, którego nie ma w BASIC (cytuję za OKI):

* Concurrent GPS access for legacy applications with SIF support. (*)
    * ClearType customization control. (*)
    * International Unicode default fonts. (*)
    * Java MIDP2 midlet support. (*)
    * GSM Engineer Mode available. (*)
    * Flight mode and Bluetooth icon in the tray (even without Mio Today plugin(*)).
    * Included GPS testing and tweaking utilities, including SirfTech 1.21(*)
    * HTC Smartdialer 2.2(*)
    * New phone skin with bigger keys by Aritmeester. (*)
    * DotFred's TaskManager 2.3, OS manager, service manager, device manager, regeditor ... (*)
    * TotalCommander 2 file browser. (*)
    * Improved scientific calculator. (*)
    * Includes TCPMP 0.81RC1 player. (*)
    * Bluetooth testing utility btCrawler. (*)
    * PDF support. (*)
    * Reset function. (*)

Ja się długo nie zastanawiałem - Net.CF 2 + TCPMP + SirfTech + TotalCommander mnie przekonują bez testowania. Mnie się tego używa rewelacyjnie, czego również Tobie i innym Kolegom życzę.

« Odpowiedź #35 dnia: Grudzień 10, 2006, 20:42:51 »
Dzięki bardzo za szczegółową instrukcję ale mam jeszcze cykora bo nie wygląda to tak prosto :) Mam rom46 i myśłisz że z tym romem moze mi sie to nie udać? mam ScoterRomUpdate-R01.exe mam nadzieję że to dobry program. Czy do V kroku jak coś pójdzie nie tak czy jest to jeszcze do odwrócenia. Wiem że zadaję lamerskie pytania ale trochę sie obawiam żeby nie odwiedzać serwisu. Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam

« Odpowiedź #36 dnia: Grudzień 10, 2006, 21:05:53 »
Czy do V kroku jak coś pójdzie nie tak czy jest to jeszcze do odwrócenia.

Jest do odwrocenia.

« Odpowiedź #37 dnia: Grudzień 10, 2006, 22:29:00 »
nie taki diabeł straszny jak ..... :) dzięi bardzo wreszcie dałem radę chć nie bez problemów bo jak zwykle dałem dupy i zrobiłem za szybko soft reset ale na szczęście zrobiłem całą procedurę od nowa i dział :) jeszcze raz dzięki bardzo. pozdrawiam

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #38 dnia: Grudzień 10, 2006, 22:39:58 »
nie taki diabeł straszny jak ..... :) dzięi bardzo wreszcie dałem radę chć nie bez problemów bo jak zwykle dałem dupy i zrobiłem za szybko soft reset ale na szczęście zrobiłem całą procedurę od nowa i dział :) jeszcze raz dzięki bardzo. pozdrawiam

No i pięknie. Ja dopiero po drugiej zmianie ROMu poczułem się prawdziwym użytkownikiem. Teraz już się nie boję, choć ze sprzętem mobilnym mam do czynienia dopiero od kilku miesięcy. Zobaczysz - za chwilę też uzależnisz się od nowości. Ja nie mogę tygodnia spokojnie przeżyć, żeby czegoś nowego nie zainstalować. A po miesiącu na jednym ROMie zaczyna mi czegoś brakować... Taka choroba...  ;)

« Odpowiedź #39 dnia: Grudzień 15, 2006, 22:55:14 »
Cytat: "6nt"
OK, znaczy język ...

wielkie dzięki za tak banalne wytłumaczenie instalacji nowego ROM-u, miałem wcześniej R64 (oryginalny mio) ale zaczął mi się wieszać telefon i takie trochę głupie sytuacje jak bardzo wolno chodzący GPRS, teraz póki co bardzo ładnie chodzi ... Ciekawi mnie fakt jak długo ...
Jak będzie coś się działo to Was poinformuję.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #40 dnia: Grudzień 15, 2006, 23:25:03 »
Służę uprzejmie. Cieszę się, że się przydało. A mnie już chodzi od miesiąca na tym OKI R020 bez żadnych problemów - ideał (niemal). A OKI już testuje R021. Jak znam życie, to opublikuje dopiero R028, albo i dalszy. Niemniej, sądzę, że długo już czekać nie każe - najpóźniej po świętach pewnie go wrzuci do pobrania :-))))

« Odpowiedź #41 dnia: Grudzień 16, 2006, 00:23:05 »
Cytat: 6nt
OK, znaczy język tamten Ci obcy. Trza było tak od razu. Już tłumaczę:

KROK I - wejście do bootloadera
Na wyłączonym sprzęcie wciskasz jednocześnie przycisk zgłaśniania i kółko nawigacyjne w dół, trzymając je przez ok. 4 sekundy przytrzymujesz rysikiem reset (ja to robię zębami - niełatwe, ale się da). Potem puszczasz reset, jak sprzęt zacznie wchodzić do bootloadera, puszczasz pozostałe klawisze.

to ja jednak proponuje latwiejsza metode - zamiast rysika czerwona sluchawka - zgodnie z opisem OKI ego. zadzialalo u mnie bezblednie - nowy rom z R64 do OKI R020 poszedl za pierwszym razem:-) zreszta 6nt dal linka do fourpages - gdzie to doklanie opisano. BTW - gorace podziekowania dla 6nt za "poza forumowa" pomoc i osmielenie do wgrania nowego romu od OKI - rzeczywiscie warto. oprocz rzeczy, o ktorych napisal 6nt jest wiele pierdulek, ktore ulatwiaja zycie a w oficjalnych romach ich brak byl bardzo irytujacy:-) Jako posiadacz mio od niedawna, po przesiadce z MDA Compact (zacnego urzadzenia) coraz bardziej zaczynam lubic nowa zabawke:-)

« Odpowiedź #42 dnia: Grudzień 16, 2006, 00:26:23 »
mi wszystko zaczęło szybciej chodzić i też przesiadłem się z R64 bo mnie delikatnie mówiąc "zdenerwował" ... Póki co to nie narzekam ... I jeszcze raz wielkie DZIA dla 6nt za szerzenie wiedzy i ośmielanie ... :)

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #43 dnia: Grudzień 16, 2006, 09:10:11 »
chłopaki, no zaczerwieniłem się po same uszy  :oops:  nie zawstydzajcie mnie. Po to jest to forum, a wielu użytkowników dzieli się znacznie większą wiedzą, niż ja w ogóle posiadam, im więc należą się peany, nie mnie.

« Odpowiedź #44 dnia: Grudzień 16, 2006, 15:35:13 »
Ktorej wersji AS uzywaliscie do flashowania tego ROM'u? OKI pisal zeby koniecznie 4.1 a ja mam 4.2 i nie moge w sieci znalezc wczesniejszej. Szukac dalej czy wyzsze sa jednak OK? dzieki

« Odpowiedź #45 dnia: Grudzień 16, 2006, 16:21:38 »
Jaki procek pokazuje Wam po zmianie ROM-u? Mi pokazuje PXA270 312MHz ... Pytanie czy rzeczywiście na takim taktowaniu pracuje ten procek czy to tylko czeski błąd ... Ewentualnie może wiecei co jest tego powodem.

« Odpowiedź #46 dnia: Grudzień 16, 2006, 16:24:13 »
Cytat: "Bartek75"
Ktorej wersji AS uzywaliscie do flashowania tego ROM'u? OKI pisal zeby koniecznie 4.1 a ja mam 4.2 i nie moge w sieci znalezc wczesniejszej. Szukac dalej czy wyzsze sa jednak OK? dzieki

Ja mam 4.2 i bez problemu wszystko poszło ... Pamiętaj aby wykonywać dokładnie wszystko wg opisu aby czegoś nie popsuć ... Ja pierwszy raz robiłem to i muszę przyznać, że byłem niesamowicie przerażony, ale udało się i ten rom to świetna sprawa ...

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #47 dnia: Grudzień 16, 2006, 19:23:50 »
Wersja AS ważne, żeby była od 4.1 w górę. Nie polecają 4.5, choć mnie poszło bez problemów. Co do procka, to po prostu w jednym miejscu tak pokazuje - w TCPMP np. już jest prawidłowo.

« Odpowiedź #48 dnia: Grudzień 17, 2006, 11:05:08 »
Cytat: "krzysiek_84"
Jaki procek pokazuje Wam po zmianie ROM-u? Mi pokazuje PXA270 312MHz ... Pytanie czy rzeczywiście na takim taktowaniu pracuje ten procek czy to tylko czeski błąd ... Ewentualnie może wiecei co jest tego powodem.

u mnie to samo, ale to ponoc norma. zainstaluje sobie Pocket Hack Master i zobaczymy co wtedy wyjdzie:-))

« Odpowiedź #49 dnia: Grudzień 17, 2006, 11:25:30 »
Cytat: "Bartek75"

ja na wszelki wypadek, po lekturze fourpages, znalazlem w sieci wersje 4.1. Zaden problem - 3 czy czwarte trafienie po wpisaniu w google

« Odpowiedź #50 dnia: Grudzień 22, 2006, 23:20:30 »
kurcze znów zaczyna m i się wieszać mof=duł GSM na tym ROMie, ktoś do mnie dzwoni a ja tego nie widze, a ten ktoś ma normalny sygnał, czasem smsy nie dochodzą ...

I cóż to może  być?

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #51 dnia: Grudzień 23, 2006, 11:23:14 »
HGW, ja tak miałem tylko na R46 (oryginalnym)

« Odpowiedź #52 dnia: Grudzień 23, 2006, 23:25:05 »

wybacz, że zadam tak głupie pytanie ale co to jest HGW?

« Odpowiedź #53 dnia: Grudzień 24, 2006, 00:40:20 »

nie pytaj - odpowiedz jest niecenzuralna:-)) ja mam R020 - wszystko jest git z gsm. Zniknela tylko Ekeyboard

« Odpowiedź #54 dnia: Grudzień 24, 2006, 12:35:22 »
Cytat: "Konrad Stolarski"

nie pytaj - odpowiedz jest niecenzuralna:-)) ja mam R020 - wszystko jest git z gsm. Zniknela tylko Ekeyboard

czyli dobrze myślałem, w skrócie ujmując SLANG ... :) :D he he ewentualnie  :wkurzony:

« Odpowiedź #55 dnia: Grudzień 26, 2006, 20:55:52 »
A polonizujemy system po wgraniu nowego ROM'a po staremu

*

Offline Bilu.

• **
  • 147
    • zakladpogrzebowy24.pl
  • Sprzęt: HTC TyTn II Kaiser, Mio A701
« Odpowiedź #56 dnia: Styczeń 03, 2007, 11:57:46 »
maly odkop zrobie, ale nie poradzilem sobie z OKI  :(  za to zainstalowalem R65 i powiem, ze jest duzo lepsza jakosc rozmow przez sluchawke BT! bardziej czysto i widze jeszcze ze bateryjka lepiej trzyma :)

pozdr

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #57 dnia: Styczeń 03, 2007, 12:45:18 »
Cytat: "Bilu."
maly odkop zrobie, ale nie poradzilem sobie z OKI  :(  za to zainstalowalem R65 i powiem, ze jest duzo lepsza jakosc rozmow przez sluchawke BT! bardziej czysto i widze jeszcze ze bateryjka lepiej trzyma :)

pozdr

No to jeżeli oryginalny R65 Ci się podoba, to jak wreszcie uda Ci się z OKI, zwariujesz ze szczęścia. Ja miałem u siebie wszystkie dostępne ROMy i jak dotąd do OKI R020 żaden się nawet nie umywa. R014 był wprawdzie nieco szybszy (zaznaczam - to subiektywne odczucie, nie wynik testów), ale R020 jest najstabilniejszy (zero zwiechy od ponad miesiąca użytkowania! zero wymuszonych soft resetów! cudo po prostu) i w wersji PLUS ma w sobie wiele cennych i przydatnych narzędzi. Warto go spróbować.

Proponuję, żebyś wziął do ręki instrukcję, którą tak dość łopatologicznie opisałem (nie pamiętam - w tym wątku, czy w którymś innym na tym Forum) i zrobił wszystko krok po kroku jak opisałem. Ważna jest kolejność, bo jak np. odpalisz na PC Scoter ROM Update bez podłączenia PPC, to nic nie zrobisz. Nie ma możliwości, żeby się nie udało, a efekt... nie znam niezachwyconego użytkownika OKi R020.