OK, znaczy język tamten Ci obcy. Trza było tak od razu. Już tłumaczę:
KROK I - wejście do bootloadera
Na wyłączonym sprzęcie wciskasz jednocześnie przycisk zgłaśniania i kółko nawigacyjne w dół, trzymając je przez ok. 4 sekundy przytrzymujesz rysikiem reset (ja to robię zębami - niełatwe, ale się da). Potem puszczasz reset, jak sprzęt zacznie wchodzić do bootloadera, puszczasz pozostałe klawisze.
KROK II - bootloader
naciskasz FlashROM Upgrade
naciskasz CE img By USB
KROK III - przygotowanie PC-ta
Zakładam, że wcześniej już ściągnąłeś sobie z fourpages ScoterROM Update - narzędzie do flashowania ROMu przez USB.
Wyłączasz w ActiveSync możliwość łączenia się przez USB (Connection Settings - Allow USB Connections ma być bez "haczyka")
KROK IV - podłączasz sprzęcik do PC-ta i czekasz, aż na ekraniku pojawi się oczekiwanie na image
KROK V - ROM Update
Uruchamiasz ScoterROM Update
Na ekranie ScoterROM Update wybierasz miejsce, gdzie znajduje się ROM image (z rozszerzeniem *.bin) i klikasz OK
UWAGA! Od tej pory, aż do zakończenia flashowania nie dotykasz nawet końcem palca swojego PPC, chyba, że marzy Ci się wizyta w serwisie.
KROK VI - Hurra!
W chwili, gdy sprzęt poprosi Cię o soft reset, robisz to, po czym (koniecznie!) podskakujesz do góry głośno ciesząc się z udanej operacji zmiany ROMu.
UWAGA! W SYTUACJI, GDY MASZ JESZCZE R45 ALBO R46 (ORYGINALNY), PROPONUJę NAJPIERW ZROBIć TOTAL UPGRADE NP. DO R55, żEBY ZMIENIł CI SIę SAM BOOTLOADER NP. NA WERSJę UT 48 inaczej możesz mieć problem z upgrade'em CE ROMu. Procedura zmiany na R55 jest opisana w którymś wątku na pdaclub.pl
Miłego działania.
A! No i jeszcze różnica między wersją BASIC a PLUS - otóż BASIC to "goły" system, natomiast w PLUS masz dużo dodatkowego softu, którego nie ma w BASIC (cytuję za OKI):
* Concurrent GPS access for legacy applications with SIF support. (*)
* ClearType customization control. (*)
* International Unicode default fonts. (*)
* Java MIDP2 midlet support. (*)
* GSM Engineer Mode available. (*)
* Flight mode and Bluetooth icon in the tray (even without Mio Today plugin(*)).
* Included GPS testing and tweaking utilities, including SirfTech 1.21(*)
* HTC Smartdialer 2.2(*)
* New phone skin with bigger keys by Aritmeester. (*)
* DotFred's TaskManager 2.3, OS manager, service manager, device manager, regeditor ... (*)
* TotalCommander 2 file browser. (*)
* Improved scientific calculator. (*)
* Includes TCPMP 0.81RC1 player. (*)
* Bluetooth testing utility btCrawler. (*)
* PDF support. (*)
* Reset function. (*)
Ja się długo nie zastanawiałem - Net.CF 2 + TCPMP + SirfTech + TotalCommander mnie przekonują bez testowania. Mnie się tego używa rewelacyjnie, czego również Tobie i innym Kolegom życzę.