Słuchawki stereo i SDDialer

• 13 Odpowiedzi
  • 1680 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Manohi

• *
  • 68
Słuchawki stereo i SDDialer
« dnia: Wrzesień 18, 2007, 12:39:20 »
Zakupiłem przejściówkę stereofoniczną z miniJack'a na microJack'a żeby móc sobie przyzwoicie muzyki z mojego mio słuchać (oryginalne słuchawki to porażka...). Generalnie wszystko jest pięknie, słuchaweczki działają, muzyczka leci, ale często gdy próbuję coś w czasie słuchania muzyki zrobić uruchamia mi się SDDialer. Jest to o tyle dziwne, że przecież pin Jacka nie powinien stykać się z pinem mikrofonowym w mio. Ale żeby nie babrać się w lutowaniu i przeróbkach to najprościej chyba wyłączyć SDDialer.. tylko jak? Nie ma wyłączenia aktywności programu w jego opcjach. ROM oryginalny 65. Pomożecie?
Oczy obecnych skierowane były na okropności na niebie. . .

Odp: Słuchawki stereo i SDDialer
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 18, 2007, 19:02:07 »
może poszukaj  w autostarcie na początek. a dalej to niech inni pomagają  :proud:

*

Offline kolsek345

• 325
  • Sprzęt: SGS 3  16 GB
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 18, 2007, 20:28:28 »
Zalezy co próbójesz robic  w czasie tego sluchaniania muzyki  :grin: A tak wogóle to SDDialer trzeba uruchomic (bynajmniej u mnie) klawiszem sprzetowym,(no ewentualnie menager plików lub w programach) potem komenda glosowa i uruchomienie żądanego  programu głosem.Sprawdz czy SDdialera nie masz pod jakims klawiszem sprzetowym i ewentualnie zmienna inny . (moze zwarcie do minijacka??) :-|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 18, 2007, 20:30:34 wysłana przez kolsek345 »

*

Offline m_kola

• *
  • 54
    • Projektowanie stron WWW
  • Sprzęt: Mio A701; WM6:)
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 19, 2007, 08:26:45 »
kolsek345 jak chcesz "tak po prostu" uruchomić SDDialera to musisz zrobić tak jak mówisz ale jak masz słuchawkę (czy to BT czy zwykłą) to uruchamia się sam przez wciśnięcie przycisku na słuchawce.
Manohi u mnie był taki sam problem ale o ile mnie pamięć nie myli to rozwiązaniem było zamknięcie jakiegoś programu pracującego w tle, jak będę miał pod ręką słuchawki to sprawdzę dokładnie i napiszę (jak sobie przypomnię  :wink: )
www.optiweb.pl - projektowanie stron WWW
www.katalog.optiweb.pl - darmowy katalog stron WWW
www.rapo-fotografia.pl - Fotografia ślubna - Zduńska Wola
www.mercedes.optiweb.pl - Samochód do ślubu - Zduńska Wola

*

Offline Manohi

• *
  • 68
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 19, 2007, 10:13:58 »
Póki co zauważyłem, że dzieje się to przy uruchamianiu i korzystaniu z odtwarzacza TCMP. Żadna inna aplikacja nie jest w tym momencie uruchomiona, no chyba że mówimy tutaj np o wtyczce spb mobile shell, ale nie wydaje mi się aby miała ona coś z tym wspólnego. SDDialera nie mam przypisanego pod żaden klawisz sprzętowy, wiem bo sam przypisywałem funkcje klawiszom. Szperając w rejestrze znalazłem SDDialer'a w VoiceCommand, ale jak że nie czuję się zbytnio w edytowaniu rejestru wolałem niczego nie sp....aprać... Pozdrawiam.

*

Offline kolsek345

• 325
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 02, 2007, 16:19:34 »
Powodem tego stanu rzeczy wydaje być różnica we wtyczkach od słuchawek MIO (orginalnych ) oraz przejściówki mikro-mini jack.Słuchawki MIO A701 mają wtyczke 4-stykową a przejsciowka 3-stykową (bynajmniej moja).U mnie występuje takie samo zjawisko po zastosowaniu w/w przejsciówki.Nie wiem czy można dostac 4-stykową w handlu.Przy 3-stykowej mikrofon zwierany jest do ktoregos kanału audio i stąd wariacje SDDialera.Pozdro
« Ostatnia zmiana: Październik 02, 2007, 16:21:54 wysłana przez kolsek345 »

*

Offline Manohi

• *
  • 68
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 04, 2007, 22:23:56 »
Ok... przyczynę takiego stanu rzeczy znam i nie ona jest dla mnie problemem, ja się pytam czy jest możliwość choćby grzebaniem w rejestrze usunięcia automatycznego uruchamiania się w/w programu...

*

Offline kolsek345

• 325
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 05, 2007, 18:20:37 »
To problem sprzetowy i obawiam sie ze żadna zmiana w sofcie tu nie pomoże. :(

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 20, 2007, 10:52:23 »
witam,
wlasnie zauwazylem ten temat.
mam identyczny problem.
po przeczytaniu waszych wypowiedzi tak sobie mysle czy nie bylo by wyjsciem z sytuacji lekkie podpilowanie przejsciowki 2.5>3.5mm w miejscu gdzie w orginalnej wtyczce do mio jest miejsce odpowiedzialne za sygnal z mikrofonu

*

Offline kolsek345

• 325
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 20, 2007, 20:37:04 »
Prawdopodobnie masz racje ,to by rozwiazalo problem ale czy to wykonalne ?? robota jest bardzo precyzyjna i mozna zniszczyc przejsciówkę.Sam nad tym myslałem ale czasu mi nie starczylo na zabawę z tym ustrojstwem.Jesli uda Ci sie to wykonac podziel sie doświadczeniami.Pozdro
P.S. A moze są dostepne w handlu przesciowki mikro jack 4styki/na 3 styki??

« Odpowiedź #10 dnia: Październik 26, 2007, 19:40:18 »
tak, podpilowanie przejsciowki dziala  :E
nie jest to specjalnie skaplikowane a material dosc miekki wiec jest ok

pozdrawiam

*

Offline ravnet

• 10
    • eduBiznes.pl - Kredyty, lokaty, inwestycje, wiadomości, nauka
  • Sprzęt: MIO A701 WM6-18548
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 11, 2007, 21:31:55 »
Witam,
dla ciekawości mogę dodać, że idealnie pasują słuchawki od niektórych nokii, np zestaw słuchawkowy HS-47, testowałem przed chwilą i jakość dźwięku jest dużo lepsza, jest wreszcie bass, a dodatkowo masz odbieranie i kończenie rozmów.

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 11, 2007, 22:34:15 »
Ale żeby nie babrać się w lutowaniu i przeróbkach to najprościej chyba wyłączyć SDDialer.. tylko jak? Nie ma wyłączenia aktywności programu w jego opcjach. ROM oryginalny 65. Pomożecie?

Usunąć:
\Windows\StartUp\SDDaemon.lnk
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline bygboi

• 9
  • mio A701
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 17, 2008, 18:30:41 »

[/quote]

Usunąć:
\Windows\StartUp\SDDaemon.lnk
[/quote]

POMOGŁO!!!
a ile ja wcześniej z tym sddialerem sie namęczyć... dziękować!
don't stop me now, I've got the ball