Skórki do WM 6.1 jak je zainstalować??

• 21 Odpowiedzi
  • 5905 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline sever321

• 478
  • Sprzęt: Nokia Lumia 930, 630, Samsung Xcover 3
Skórki do WM 6.1 jak je zainstalować??
« dnia: Sierpień 17, 2009, 12:19:47 »
Witam, wiem gdzie znaleźć skórki do WM ale co dalej z nimi robić??
Z góry dzięki za odpowidź.
Najpierw czytaj potem działaj!!

*

Offline roman05

• *
  • 79
  • Sprzęt: Mio a701 + Omnia Lite
Odp: Skórki do WM 6.1 jak je zainstalować??
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 17, 2009, 14:07:28 »
sprowadza się to albo do zainstalowania caba, albo do podmiany plików systemowych i zmian w rejestrze.
Jeżeli masz rom z manilą to przydatny okaże się program M2DC i skórki np. z xda.
Można też posiadając spb2 lub spb3 wgrać odpowiednią skórkę, która zmieni wygląd naszego WM6.1 na ten znany z WM.6.5. Przykładem takiego rozwiązania jest obrazek z mojego awatara. Jest to Wm6.1 z spb3 i wgraną skórką zmieniającą wygląd na ten znany z WM6.5

*

Offline Gienions

• 348
  • Mio A 701 WM6.5 by elMinStER
  • Sprzęt: Mio A701 , HTC WildFire
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 17, 2009, 17:15:52 »
do roman 05:
Drogi kolego jestem pod wrażeniem twojego postępu w modyfikacji własnej romów WM6.1 i pomysłowości, :ok:
dobrze kombinujesz- bravo! Apropos którego romu WM6.1 używasz w mio? I czy zdaje egzamin? :grin:
Może gdybyś miał ochotę i trochę czasu to mógłbyś opisać krok po kroku, szczególnie dla nowych użytkowników przykład instalowania skórki z wpisem do rejestru w dawno nie ruszanym temacie "Kurs regedit czym to się je".
Z góry dziękuję.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2009, 17:21:22 wysłana przez Gienions »
Najważniejsze zostać sobą....

*

Offline roman05

• *
  • 79
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 17, 2009, 19:14:54 »
to chyba wynik mojej determinacji po wgraniu naprawdę sporej ilości romów z listy  ROMY A701-Last Update. Zacząłem analizować wypowiedzi na temat różnych romów, ich stabilności działających lub nie aplikacji i zawsze było coś nie tak. Znalazłem w necie rom w wersji angielskiej dla MioA701 określany jako WM6.1 finally: WM6-EN-1948-18548-MKX. Kiedy go wgrałem, okazało się, że jest pamięcio-oszczędny i pozostawia dużo miejsca dla ewentualnego dogrania interesujących nas aplikacji.Wszystko co potrzebne działało: sms,mms z amr, internet po GPRS i po AS, BT, poza tym oszczędny w konsumowaniu energii mojej baterii.Potem zacząłem wgrywać różne nakładki na system:Manille i Titanium już znałem zatem przetestowałem:
Point UI
Wisbar Advance/Desktop
Pocket Plus
iFonz
Spb2
Spb3.
Na xda poczytałem o skórkach, które wyglądem naśladują WM6.5 w powiązaniu z spb2 i spb3. Ze względu na funkcjonalność wybrałem opcję "mojego" romu z spb3 i wgraniem skórki imitującej WM6.5. Efekt widoczny na moim awatarze. Na today'u mamy sporo belek, które możemy przesuwać jak na WM6.5.Poza tym pod zegarem mamy małe trzy ikonki odpowiedzialne za podświetlenie, zarządzanie (BT,WIFI,telefon, moduł GSM) oraz tryb pracy głośnika:(normalny, wibracja, wyłączony). Pod belką powiqadomienia: e-mail, sms/mms oraz nieodebrane rozmowy. Naturalnie jest i pogodynka. Instalowanie skórki polega na podmianie pakietu plików systemowych w spb3. Wrazie czego służę pomocą przy instalowaniu "mojej" konfiguracji łącznie z plikami.

*

Offline sever321

• 478
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 17, 2009, 19:48:22 »
Noo widzę, że ja idę Twoim roman05  tropem też wgrałem niezliczoną ilość romów na ten angielski też się natknołem. zy masz spolszczony ten angielski romik jeżeli tak to bym prosiło instrukcję do całej modyfikacji z tym że wygląd WM 6.1 bardziej mi się podoba więć gdybyś mógł coś tu poradzić.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2009, 19:50:27 wysłana przez sever321 »

*

Offline Gienions

• 348
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 17, 2009, 20:14:01 »
No chłopaki , zdradziłem WM6.5 :]
Mam ten rom by Poldo, powiem że niezły :ok:
Faktycznie ten rom ma potencjał,jak na razie to co dla mnie niezbędne działa ok z nawiązką :E
jakieś sugestie co do upiększenia oprócz znanych nakładek SPB3.

*

Offline roman05

• *
  • 79
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 17, 2009, 21:21:09 »
angielski rom nie jest spolszczony ale po dograniu spb3 można w nim wybrać wersję polskojęzyczną i sprawa spolszczenia jest już rozwiązana. Pozostanie kwestia zmodyfikowanego ekranu today'a, który pozostanie po angielsku ale i tak większość nazw brzmi swojsko. Poza tym jeżeli w tym romie w ustawieniach regionalnych wybierzemy Polish, to dni tygodnia, nazwy miesięcy i zapis godzin będzie po polsku.
Proponuję do tego romu i spb3 skórkę z xda, która nazywa się Titanium 6.5 QVGA. Zawiera pliki do zmiany w rejestrze spb3 oraz małą poprawkę do rejestru romu aby prawidłowo działały przyciski na today'u od podświetlenia, głośnika i sieci.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2009, 21:24:36 wysłana przez roman05 »

*

Offline Gienions

• 348
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 17, 2009, 21:39:02 »
 :ok: :D
Napisane: Sierpień 17, 2009, 21:36:48
[quote author=Gienions
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2009, 21:49:39 wysłana przez Gienions »

*

Offline roman05

• *
  • 79
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 17, 2009, 21:50:21 »
a to jest link do strony gdzie są te skórki:http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=492203.
Wybieramy opcję for QVGA, bo ekran w takiej rozdzielczości ma nasze Mio.
Pierwsza skórka dotyczy spb3 a ta niżej położona jest dla spb2. Wygląd ma całkiem, całkiem. Oczywiście wypróbowałem ją ale przyznaję, że ta do spb3 jest lepsza i bardziej funkcjonalna.
Jedna cenna uwaga, że jeżeli chcemy dodać jakiś program do którejś z belek na today'u to po tapnięciu na nią , np. navigation, w prawym dolnym rogu mamy option i klikając w nie pojawią się opcje m.in. dodaj program. Tak samo jak w spb3, kiedy chcemy dodać widget.
Ps. belki w today'u przesuwamy tak jak w WM6.5. Nie stwierdziłem opóźnień w tym romie w odbieranych rozmowach a i jakość dźwięku jest OK.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2009, 22:18:28 wysłana przez roman05 »

*

Offline sever321

• 478
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 17, 2009, 22:41:23 »
To jest dobre. Zaraz wypróbuję.

*

Offline Gienions

• 348
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 18, 2009, 17:01:00 »
 :shock:

*

Offline Cyper

• **
  • 113
  • Sprzęt: Mio A701 --> Samsung Omnia 2
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 18, 2009, 22:54:54 »
Dobra - wrzucilem ten ROMik, wgralem SPB Mobile Shell i mam zagwozdkę - jak pozbyć się w trybie SPB (np. widok profesjonalny) belki menu Start na gorze...?

MIO A701 WM6Five.v1.1 [build 28002.5.3.0] --> Samsung Omnia 2

*

Offline sever321

• 478
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 18, 2009, 23:37:00 »
Roman05 możesz wrzucić gdzieś ten rom co Ty masz (WM6-EN-1948-18548-MKX), bo ja go kiedyś miałem ale z twardego wywaliłem. To jest ten co ma dosyć dużo programów zainstalowanych np QuckMenu, dwa menadżery zadań??

*

Offline Cyper

• **
  • 113
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 18, 2009, 23:54:23 »

*

Offline roman05

• *
  • 79
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 19, 2009, 01:20:40 »
Dobra - wrzucilem ten ROMik, wgralem SPB Mobile Shell i mam zagwozdkę - jak pozbyć się w trybie SPB (np. widok profesjonalny) belki menu Start na gorze...?

z tym jest problem, bo zaznaczenie w opcjach "nadpisz start" nic nie daje.

« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 19, 2009, 09:54:01 »
"Nadpisz start" daje to, że zamiast menu start oryginalnego masz menu start od spb

*

Offline Cyper

• **
  • 113
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 19, 2009, 09:58:12 »
Ogolnie wycofalem sie z tego ROMu.
Niestety, kazdy start telefonu to x pytan o to ze uruchamia sie aplikacja od niesprawdzonego dostawcy (Automapa np.) i muli strasznie. Dodatkowo ten pasek menu zakrywajacy widoki z SPB...

*

Offline roman05

• *
  • 79
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 19, 2009, 10:25:42 »
Ogolnie wycofalem sie z tego ROMu.
Niestety, kazdy start telefonu to x pytan o to ze uruchamia sie aplikacja od niesprawdzonego dostawcy (Automapa np.) i muli strasznie. Dodatkowo ten pasek menu zakrywajacy widoki z SPB...

To pytanie pojawia się tylko kiedy uruchamiamy pierwszy raz nasze aplikacje zainstalowane na karcie. Jeżeli klikniemy yes, to przy kolejnym uruchomieniu nie będzie tego zapytania. To takie zabezpieczenie podobne trochę do tego z Visty kiedy uruchamiasz jakiś proces a system zapyta czy naprawdę to ty uruchamiasz.
A propos zamulania. Proponuję zainstalować program pod nazwą tMan, którym możemy zamykać wszystkie procesy i aplikacje, które pomimo ich zakończenia nadal zajmują pamięć w naszym Mio. Ten program potrafi zamknąć skutecznie daną aplikację. Jak sprawdziłbyś w Menedzerze procesów to pomimo zakończenia programu obciąża on nadal system. Programik jest malutki i pojawia się jako kropka w prawym górnym rogu. Jego wpływ na działanie Mio jest zauważalny od razu.

*

Offline sever321

• 478
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 19, 2009, 10:32:37 »
Ale po co programy do zamykania aplikacji (chyba że robią to automatycznie)? Przecież w menadżerze zadań można zamknąć, więc poco instalować dodatkowy program.

*

Offline Cyper

• **
  • 113
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 19, 2009, 10:34:20 »
Wiem, że programy się nie zamykają :) Dziadka MIO mam już 2,5 roku więc troche poznałem jego fochy i jak działa WM :)
A co do tego pytania o zaufaną aplikację : kilka razy go restartowałem (Soft reset), wyłączałem i za każdym razem pytał się. Dodatkowo przyzwyczaiłem się do standardowego widoku SPB (dostosowanego pode mnie) i ta belka Start strasznie mnie drażni. Może w weekend na spokojnie się pobawię.

*

Offline roman05

• *
  • 79
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 19, 2009, 11:27:37 »
Ale po co programy do zamykania aplikacji (chyba że robią to automatycznie)? Przecież w menadżerze zadań można zamknąć, więc poco instalować dodatkowy program.

Do Menedżera trzeba "wchodzić" a tMan po zainstalowaniu jest zawsze pod ręką i jednym kliknięciem załatwia sprawę. To taka kwestia gustu, a o tym się nie rozmawia. Poza tym, nie wiem jak Ty ale ja głównie używam telefon do rozmawiania i wysyłania sms; co jakiś czas korzystam z nawigacji, zatem szybkość, bez zbędnej zwłoki w odbieraniu rozmów czy ich nawiązywaniu ma dla mnie duże znaczenie.

*

Offline sever321

• 478
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 19, 2009, 11:33:09 »
Programy się zamykają tylko trzeba to ustawić są dwie opcje w ustawieniach powinien być program odnoszący się do przycisku `x`  lub też częściej spotykany menadżer zadań (też w ustawieniach) i tam są opcję dotyczące przycisku `x`- są również romy bez tych opcji i automatycznego zamykania i w tedy tu jest problem bo się ram zapycha. Co do paska Start to jeżeli w SPB ustawi się nadpisanie jego to on pozostaje z tym, że po naciśnięciu Start wyświetli się ekran Launcher-a a pozostałe ikonki działają tak samo.  
« Ostatnia zmiana: Sierpień 19, 2009, 11:53:09 wysłana przez sever321 »