PYTANIE DO POSIADACZY A701 Z ROM-em OKI

• 11 Odpowiedzi
  • 1137 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline NOJA

• 17
    • http://www.zabezpieczenia.nowicki.org.pl
« dnia: Luty 15, 2007, 20:02:35 »
Czy w ROM-e OKI zostala poprawiona wspolpraca a701 z sluchawka bluetooch? Chodzi mi najbardziej o braki slyszalnosci przy moich polaczeniach wychodzacych.Ogolnie  MIO spisuje sie bez problemu
wiec czy wgranie nowego romu jest warte zachodu(licencje itp).Aktualnie posiadam oryginalny R64.Pozdrawiam i proszę o ewentualna odpowiedź.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 15, 2007, 23:03:43 »
1. Ze słuchawkami mono nie było nigdy problemu
2. Problem z stereo (A2DP) nie został jeszcze rozwiązany i nie wiadomo czy się to uda
3. mimo powyższego nadal warto wgrać najnowszy OKI ROM - poczytaj w przyklejonym wątku co on ma, a sam zobaczysz czy warto (np. najnowszy AKU, nowy kernel itp, itd...)

*

Offline dżarmusz

• **
  • 112
  • Sprzęt: /Mio A701 WM 6.1/ -> Samsung Omnia M2D04
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 22, 2007, 12:00:45 »
Co do sluchawki bluetooch, to 6nt napisał wszystko co trzeba.
Sprawami licencji w tym temacie nie musisz się martwić.
Czy warto wgrać nowy rom? Pewnie że warto.  Chociaż dodam że w przypadku początkujących użytkowników (którym wystarczy ryginalny ROM) proponuję poczekać, nazbierać opinii o wadach /zaletach i nabrać "obycia" w temacie do tego stopnia że po przeczytaniu usprawnień w modyfikowanym ROMie sam sobie odpowiesz czy warto.

Chodzi o to żeby nie robić czegoś bo inni tak robią, tylko dlatego że tobie też to pasuje. Fun wtedy jest większy.

Swoją drogą oryginalny R.64 jest bardzo dobrym ROMem.

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 22, 2007, 20:35:02 »
Witaj.
W ROM'ach Okiego nie ma poprawionej rzeczy którą nazywasz "brakiem slyszalnosci przy moich polaczeniach wychodzacych".
Ale jest sposób aby to zjawisko zniwelować:
wykonujesz połączenie wychodzące i po pierwszym sygnale zakańczasz. No i szybciutko dzwonisz drugi raz.
Ja tak robię i jest OK, z tym że robię to na inny numer - nie na docelowy (w moim przypadku dzwonię na moją drugą komórkę). Jest to upierdilwe ale innego wyjścia nie ma. A z drugiej strony głupio jest dzwonić do kogoś -a Twój rozmówca Ciebie nie słyszy. I kończy się to drugim połączeniem, już "działającym"
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 22, 2007, 20:45:26 »
Kolego Dżarmusz - mylisz się mówiąc że oryginalny ROM jest dobry.
Wg mnie jest kiepski a wręcz tragiczny. Mógłbym tutaj dużo rzeczy wymienić a najważniejszą z nich (błędem) jest brak możliwości wzbudzenia wyświetlacza po włączeniu wygaszacza i uśpienia. Jeśli wg Ciebie konieczność wykonania natychmiastowego telefonu jest często poprzedzone miękkim restartem jest DOBRA, ,, wybacz , ale ,,,hm,,,, brak mi słów.
I jak dla mnie to jest żenujące, że firma MIO-TECH nie wypuściła  W KOŃCU oryginalnej poprawki niwelującej ten błąd!
W moim przypadku dziennie wykonuję, tak średnio około 150 rozmów telefonicznych + ze 100 przychodzących. Ja nie wiem, jakbym miał wyobrazić sobie telefonowanie na czarnym wyświetlaczu i przed powiedzmy 40% połączeń wychodzących resetować MIO -  T R A G E D I A !!!!
Zacznij kolego intensywniej używać sprzęcik - zmienisz zdanie.

I nie tylko ja mam taką przypadłość, wystarczy poszukać na forum ile ludzi się na takie i inne Przypadłości uskarża w oryginalnym ROMie

Pozdrawiam

*

Offline dżarmusz

• **
  • 112
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 23, 2007, 13:43:20 »
Cytat: "marekmynia"
Kolego Dżarmusz - mylisz się mówiąc że oryginalny ROM jest dobry.
Wg mnie jest kiepski a wręcz tragiczny. Mógłbym tutaj dużo rzeczy wymienić a najważniejszą z nich (błędem) jest brak możliwości wzbudzenia wyświetlacza po włączeniu wygaszacza i uśpienia. Jeśli wg Ciebie konieczność wykonania natychmiastowego telefonu jest często poprzedzone miękkim restartem jest DOBRA, ,, wybacz , ale ,,,hm,,,, brak mi słów.
I jak dla mnie to jest żenujące, że firma MIO-TECH nie wypuściła  W KOŃCU oryginalnej poprawki niwelującej ten błąd!
W moim przypadku dziennie wykonuję, tak średnio około 150 rozmów telefonicznych + ze 100 przychodzących. Ja nie wiem, jakbym miał wyobrazić sobie telefonowanie na czarnym wyświetlaczu i przed powiedzmy 40% połączeń wychodzących resetować MIO -  T R A G E D I A !!!!
Zacznij kolego intensywniej używać sprzęcik - zmienisz zdanie.

I nie tylko ja mam taką przypadłość, wystarczy poszukać na forum ile ludzi się na takie i inne Przypadłości uskarża w oryginalnym ROMie

Pozdrawiam

Nie wiem o czym kolego do mnie piszesz, ale posiadając oryginalny R.64  wykonywałem soft resety w sytuacjach jak sam porządnie namieszałem w systemie.  Strasznie Ci współczuję, że wykonując 40% ze 150 połączeń wychodzących zmuszony jesteś resetować PDA (i to na jeden dzień  :terrified: )
To po pierwsze. Po drugie: zaliczyłem wszystkie oryginalne ROMy poczynając od 45-ki. Nie twierdzę że 64 jest idealnym ROMem (nie ma idealnych romów), ale na tle całej reszty R.64 jest bardzo dobrym ROMem.

Co do rady intensywnego wykorzystywania sprzętu... na szczęście nie mogę pochwalić się statystyką prowadzenia ok 250 rozmów dziennie. A701  jest dla mnie telefonem w ok. 30%. Reszta to bardzo szerokie PDA. I zapewniam Cię że jest on intensywnie wykorzystywany.

Moja rada dla kolegi: kup sobie najzwyklejszą w świecie Nokię. I telefon zawsze będzie sprawny i nerwy będą nie zszargane.

pozdrawiam

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 23, 2007, 15:23:09 »
Dzięki za radę - ale nie prosiłem o nią - także staraj się trzymać wątku głównego.
Jeśli przez 30% pozostałego intensywnego korzystania z PDA wykonujesz połączenia telefoniczne to i tak jest to bardzo dobry wynik!
Dla przykałdu:
3 godziny PDA * 30% = 54 minuty !
Ale nic to-zostawmy Twój ROM, Twoje rady.
Moim i nie tylko moim zdaniem R64 jest tragiczny! Jeśli uważasz, że nie  -Twoja sprawa. Tylko nie radź  kolegom żeby nie wgrywali innego -(OKI'iego) ROMU - ponieważ lista zauważonych i wyeliminowaych błędów jest dłuższa niż cały dotychczasowy post.

Dla Kolegi NOJA: nie zauważyłem ani na tym ani na jakimkolwiek innym forum aby ktokolwiek po wgraniu ROM'u OKI'ego był niezadowolny, bądź żałował. A jeśli nawet taka osoba się znajdzie (a na pewno się znajdzie, nieprawdaż kolego Dżarmusz?) to można ją uznać za statystyczny błąd, analfabetyzm wtórny, zanik prądu podczas wgrywania ROMU, wygrana w totolotka lub anomalię pogodową.

Pozdrawiam

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 23, 2007, 15:54:29 »
Piszecie tu o problemach, ktorych ani na oryginalnych ani na OKI ROMach nie miałem... Nieistotne.

Nie zgadzam się ze zdaniem, że R64 (oryginalny) jest tragiczny - to naprawdę niezły ROM. Podobnie oryginalny R65. To są bardzo dobre ROMy. Mają tylko kilka bugów, część z nich łatwo wyeliminować. No i nie najnowsze AKU. OKI ROMy to nic innego jak modyfikacja oryginalnych, polegająca na usunięciu kilku bugów, poprawieniu tego i owego, wrzuceniu nowego kernela i najnowszych AKU. Do tego ogromną zaletą OKI ROMów są wersje PLUS (od R020), ponieważ zawierają sporo świetnego softu dodatkowego (np. TCPMP 0.81 <z obsługą napisów>). Jednak wybór należy do użytkownika - jednemu pasuje oryginalny, innemu - OKI. Mnie akurat OKI pasuje najbardziej, m. in. z powodów, które opisałem.

*

Offline dżarmusz

• **
  • 112
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 23, 2007, 16:46:54 »
Cytat: "marekmynia"
...osoba się znajdzie (a na pewno się znajdzie, nieprawdaż kolego Dżarmusz?)
Pozdrawiam

Nieprawdaż. Kolega jeszcze raz ze zrozumieniem przeczyta sobie trzecią linijkę mojego pierwszego postu.
Używam ROMy OKIego od praktycznie samego początku.

Powtórzę jeszcze raz. Oczywiście nie ma lepszej alternatywy niż ROMy OKIego i warto je wgrać, ale proponuję początkującym użytkownikom podejść do tematu ze spokojem. Zapoznać się ze sprzętem, systemem itd, a następnie świadomie - wiedząc co zyskujemy i czasami trochę tracimy (domiemam że kolega zna problem chociażby SIFenablera z którym nawet trochę zaawansowany użytkownik sobie poradzi, ale niestety nie początkujący), wgrać nowy system.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 23, 2007, 18:07:12 »
Zgadzam się z szanownym przedmówca Dżarmuszem - wybór powinien być świadomy. Chociaż ja wgrałem pierwszy OKI ROM będąc jeszcze zielony zupełnie i nawet do końca nie wiedząc co robię i na tym się właśnie najszybciej uczyłem. Mimo to jednak Dżarmusz ma rację - wybierajcie ROM świadomie. Unikniecie wielu kłopotów i w pełni będziecie mogli docenić zalety zmiany, która dokonaliście.

*

Offline NOJA

• 17
    • http://www.zabezpieczenia.nowicki.org.pl
DZIEKI WSZYSTKIM ZA RADY
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 23, 2007, 22:01:28 »
Dziekuje wszystkim za rady.Moim zamiaremnie bylo wszczynanie wojny
na temat "wyzszosci" jednego romu nad innym,chodzilo mi tylko o opinie
posiadaczy romu OKI na temat wspolpracy a701 z sluchawka bluetooch.
Jak zrozumialem ten problem nie zostal rozwiazany.A tak z ciekawosci moze ktos domysla sie w czym jest problem? TO WINA SPRZETOWA CZY PROGRAMOWA??? KTO DAL CIALA??? Jestem posiadaczem komorek od zarania dziejow , i dla mnie mozliwosc prowadzenia bezproblemowo rozmow jest najwazniejsza(TO CHYBA PODSTAWA). Nie rajcuja mnie wszelkie dodatkowe bajery
(super fotki,dzwiek stereo itp.) WIEC ZADAJE FUNDAMENTALNE PYTANIE-
CZEMU PRODUCENT TAK TO SPARTOLIL??? zABRAKLO MU CZASU NA TESTY CZY JAK , A MOZE TAK LICHO TAM ZARABIAJA ZE NIKOGO NIE STAC NA SLUCHAWKE BLUETOOCH??? A jak ogolnie wiadomo Windows w dowolne formie to "lepperowskie siano i chlam" to moze sie z nim pozegnac i postawic Symbiana. Do czasu a701 mialem P910i i wszystko w nim dzialalo (notabene chce go sprzedac) od razu,natychmiast,bez zadnych nowych romow itp.I gdyby na Symbiana byly jakies rozsadne mapyto nigdy bym go nie zmienil.JESZCZE RAZ DZIEKUJE WSZYSTKIM ZA RADY i jak ktos znajdzie odpowiedz jak pozbyc sie tych problemow z bluetoochem to prosze o kontakt.Pozdrawiam

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 23, 2007, 23:13:01 »
Problem jest tylko ze stereo słuchawkami - protokołem A2DP. Związany jest z Microsoft BT Stack. Możnaby go wyeliminować, gdyby się dalo podłożyć Widcomm, ale jakoś nikomu się to do tej pory nie udało...