Witam tym razem w tej rodzinie smartfonów. Wpadł mi w łapki ostatnio wynalazek zwany A702. Telefonik działał ale nie wydawał dźwięków dzwonka (w słuchawkach były) czyli prawdopodobnie padł był buzzer lub gniazdo słuchawek. Zanim zabiorę się za otwieranie i sprawdzanie telefonu to staram sie zebrać trochę informacji o nim i zbieram potrzebne pliki (ROMy). Oczywiście skorzystałem z najlepszego źródła czyli naszego forum i jesli chodzi o wiedzę na temat A702 to jest "Zonk". Uzywałem forumowej szukajki na rózne sposoby i nieznalazłem nic o HR, o wprowadzeniu trybu BL też. Do czego mi to potrzebne wyjasnie poniżej.
Znalazłem natomiast nowe ROMy PL, które wyszły z kuchni elMInStERa i bardzo prostą instrukcję wgrywania tychże ROMów w wersji czaczawika. Jako, że ten sprzęt, który wpadł mi w ręce miał system po angielsku postanowiłem go upgradować do wersji PL. Ściągnąłem odpowiednie pliki (wersje: WM6One i Five), naładowałem baterię do pełna i uruchomiłem telefon w tryb aktualizacji (pokrętło głosności plus reset) i poszło. Procedura przebiega na kompie do końca, w telefonie też, włącza się procedura sprawdzania sum kontrolnych w telefonie, która tez dobiega do końca i telefon się wyłącza i nic się nie dzieje. Niema możliwości uruchomienia go. Po wyjęciu baterii i włożeniu na powrót i próbie uruchomienia widać jak zapala sie podświetlenie klawiatury i zapala sie pomarańczowa dioda u góry i po kilku sekundach wszystko gasnie i dalej nic. I dzieje sie tak samo po próbach wgrania jakiegokolwiek z tych ROMów. Gdzieś na innym forum znalazłem chyba sposób na HR, wedle opisu to przy wyłączonym telefonie należy wcisnąć zieloną słuchawkę plus guzik Power i poczekać aż telefon zawibruje i puścić. Robiłem tak i nic. O ile był to dobry sposób.
Dlatego poszukuję instrukcji dotyczących tych funkcji: HR, BL. A także pomocy w sprawie wyżej opisanej. Dodam jeszcze, że jak wyjmę i włożę baterię spowrotem i podłaczę telefon do ładowarki to pokazuje się obrazek z ładowaniem baterii czyli ekran jest sprawny. Mogę też wejść w ten tryb aktualizacji. Proszę o pomoc, porady i sugestie i nieodsyłanie mnie do szukajki bo uwierzcie, że sporo ja namęczyłem i mało znalazłem a napewno nieznalazłem sposobu na rozwiązanie problemu, który mam.
Znalazłem na forum linka do ROMu: "Mio_A702_ENG_R45" i o dziwo zainstalował się poprawnie, po instalacji wybrałem język polski i mam po polsku. Dlaczego zatem te gotowane nie chodzą?