Problem z GPS w A701 z WM6

• 8 Odpowiedzi
  • 999 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline revanmj

• 3203
  • PW to nie support.
    • revanmj's home place
  • Sprzęt: Galaxy Nexus, Desire Z, iPad, iPod touch
Problem z GPS w A701 z WM6
« dnia: Luty 12, 2008, 00:06:59 »
Mój ojciec ma Mio A701, w którym wgrałem WM6 no i żaden program nie widzi GPS :/ port wirtualny to COM4, sprzętowy COM2, Prędkość 57600, w Automapie jest ustawiony na COM4 i cały czas twierdzi, że szuka sygnału GPS, natomiast program VirtualGPSce wywala taki błąd :

a później okno programu wygląda tak:

Dodam, że ROM to MIO_A701_RZX-WM6-WWE-18533, czy ktoś zna rozwiązanie tego problemu?
Galaxy Nexus: Shiny ROM 4.4.4
iPad Air: iOS 7.1 | iPod touch 4: iOS 6.1 JB
Lumia 520: Windows Phone 8.1 Update 1
Google+

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
Odp: Problem z GPS w A701 z WM6
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 12, 2008, 09:56:08 »
Spróbuj zresetować odbiornik, a jak to nie pomoże, zrób hard reset i ustaw wszystko od nowa. Jeżeli to też nie da rezultatu, spróbuj od nowa wgrać ROM.

*

Offline tttadziu

• 39
  • Sprzęt: MIO A701; Nokia 6230i
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 12, 2008, 11:32:36 »
Jeżeli chodzi o AM wysłałem zapytanie o ustawienia GPS w MIO A701 i otrzymałem taką odp:
Ustawienia portow com i baudrate dla urzadzen PDA:Port COM 2 baudrate/transmisja danych 57600:A701Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen GrussenAutoMapa(bw)

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 12, 2008, 12:46:24 »
Najlepiej sprawdzić właściwe ustawienia jakimś programem (bp. SirfTech) - na różnych ROMach jest to różnie (zwłaszcza, jeżeli masz SifEnablera).

*

Offline revanmj

• 3203
  • PW to nie support.
    • revanmj's home place
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 12, 2008, 22:17:42 »
ok, teraz niech mi ktoś objaśni ten wynik :)

AutoMapa dalej szuka GPS bez pozytywnych rezultatów, ustawiłem na COM2 i 57600 bo tak pokazał SirfTech szuka wiecznie, ustawiłem programowy COM4 (prędkość ciągle 57600) też nie może znaleźć :(
Google+

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 12, 2008, 22:56:35 »
ok, teraz niech mi ktoś objaśni ten wynik :)

AutoMapa dalej szuka GPS bez pozytywnych rezultatów, ustawiłem na COM2 i 57600 bo tak pokazał SirfTech szuka wiecznie, ustawiłem programowy COM4 (prędkość ciągle 57600) też nie może znaleźć :(

Com2/57,6k to sprzętowy port odbiornika GPS. Wirtualny (dzielony pomiędzy aplikacje) ustala się w panelu ustawień - GPS Settings. Ten port (domyślnie  COM4) ma prędkość transmisji 4800 bps - przy innych ustawieniach, ma prawo być nie dostępny.

Ustawienia proponowane przez AM są niby OK, jednak zawłaszczają transmisję tylko na użytek Automapy, co czasami jest niezbyt wygodne ;), dlatego proponuję (nie tylko ja...) używać portów wirtualnych.
Wykonywałeś reset odbiornika (zakładka w GPS Settings)? Jeśli tak, to wykonaj jeszcze jedną czynność - po prostu wyciągnij baterię na kilka minut, już nie raz zauważyłem, że dopiero odłączenie źródła zasilania (na kilka minut - ważne, aby nie tylko na chwilę!) przywraca normalne działanie odbiornika GPS.

A tak na marginesie - co to za Launcher?
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2008, 22:59:45 wysłana przez prozor »
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline revanmj

• 3203
  • PW to nie support.
    • revanmj's home place
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 13, 2008, 08:12:10 »
Launcher to HTC Home, natomiast reset przez system nic nie dał, wyciągnięcie baterii na 15 minut niestety także nic nie zmieniło :( czy to, że GPS nie był używany przez jakiś rok (od zakupu nie był używany) może mieć jakiś wpływ na to?
Google+

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 13, 2008, 23:10:18 »
Miałem ten sam problem, może chyba nawet na tym samym romie, pomógł jedynie hard reset. Telefon potrafił się nawet zawiesić przy próbie wł gps-a...

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 14, 2008, 21:38:35 »
Launcher to HTC Home, natomiast reset przez system nic nie dał, wyciągnięcie baterii na 15 minut niestety także nic nie zmieniło :( czy to, że GPS nie był używany przez jakiś rok (od zakupu nie był używany) może mieć jakiś wpływ na to?

Może o tyle, że pierwszego fixa może Ci w otwartym terenie, przy dobrej pogodzie łapać nawet kilkadziesiąt minut (tzw. factory reset). Po prostu zmarznij trochę w szczerym polu przy bezchmurnej pogodzie i daj mu 30-45 minut szansy.