Problem z dźwiękiem w A701 na nowym ROMie

• 7 Odpowiedzi
  • 1239 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z dźwiękiem w A701 na nowym ROMie
« dnia: Lipiec 21, 2009, 23:20:22 »
Witam wszystkich forumowiczów

Wgrałem sobie ostatnio nowy i przepiękny ROM elMInStER'a WM6.5-PLK-23001.RC.TIT i przez kilka dni wszystko działało jak bajka aż do wczoraj.
Zainstalowałem Pocket Music 5 i próbowałem posłuchać muzyki przez zestaw słuchawkowy (od dawne nie używany). Pierwsza piosenka szła ok, ale kolejne już się jakby zacinały, więc zabijałem proces i uruchamiałem Pocket Music od nowa.
Niestety jak skończyłem zauważyłem że nie działa mi głośnik w słuchawce (ten do zwykłych rozmów a nie ten głośnomówiący) i mikrofon. Nie jestem w stanie przeprowadzić rozmowy telefonicznej, bez zestawu słuchawkowego, POMOCY.
Próbowałem soft reset, próbowałem nawet hard reset (głośność-, przycisk joisticka, przycisk power, aż zadrży z ekstazy), wgrałem nawet jeszcze raz ROM od elMInStER, bo myślałem, że coś się przełączyło i nie rozpoznaje, że wyciągnąłem słuchawki z telefonu, ale nic to nie dało :'(

Czy jest jeszcze cokolwiek co mógłbym zrobić, czy muszę powoli pogodzić się ze złomowaniem mojej ukochanej siedemset jedynki?

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2009, 09:34:04 wysłana przez gilmor »

*

Offline Gienions

• 348
  • Mio A 701 WM6.5 by elMinStER
  • Sprzęt: Mio A701 , HTC WildFire
Odp: Problem z dźwiękiem w A701 na nowym ROMie
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 22, 2009, 22:31:13 »
Chyba na złomowanie za wcześnie :P
Spróbuj wgrać rom od nowa zrób HR i wyciągnij baterie na jakiś czas najlepiej na noc, potem zobacz czy coś się zmieniło.Jak nie pomoże to rozbierz mio i przeczyść płytę alkoholem - spirytusem- starannie okolice głośniczka.Może wilgoć dopadła twoje mio.
Teraz jest ciepło i trzymanie mio przy ciele powoduje,że pot skrapla się na maszynce który może się dostać do zakamarków mio a otworki osłonki głośnika  słuchawki to miejsce pierwsze pod względem narażenia tego typu.
Alkohol usunie wilgoć i inne zanieczyszczenia na koniec wysusz suszarką do włosów na najcieplejszym biegu.Odstaw na 3 godz w suche miejsce.Po tym zabiegu złuż go.
Jeżeli to nie pomogło to czeka go wymiana wadliwej części :S
na przyszłość proponuję używanie Audio Menagera który jest w romie zaszyty w Titanium- klasa!Ustawić tylko WOW HD jak nam się podoba i odtwarzacz MP3 jak ta lala- ekonomiczny.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2009, 22:35:40 wysłana przez Gienions »
Najważniejsze zostać sobą....

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 24, 2009, 10:35:56 »
Wczoraj odkryłem tego Audio Menagera i faktycznie jest super.
Czyszczenia dokonam za tydzień, tj. po powrocie z nad morza, bo nie chciał bym wracać bez nawigacji jakby coś poszło nie tak ;)
Zresztą nawet nie mam tu sprzętu żeby rozłożyć swoje maleństwo.

Wielkie dzięki za info.
Jak tylko zakończę czyszczenie dam znać na forum jaki dało efekt.

*

Offline HTZ

• 6
  • Sprzęt: MIO A701, MIO K70 Explora
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 24, 2009, 13:52:20 »
Miałem identyczny problem!
Nie rozbierałem Mio, tylko wyczyściłem gniazdo słuchawek watą na patyczku, skropioną kontakt-spray'em, coś a'la WD40 i wszystko gra!

*

Offline Gienions

• 348
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 24, 2009, 18:38:03 »
Faktycznie zamiast alku 90% :proud:
lepiej użyć środka specjalego do czyszczenia elektroniki w wannie ultradzwiękowej, ale z braku laku czasem lepszy alk :E
A jak coś zostanie to do herbatki.....i od razu lepszy humor :ok:

*

Offline Cyper

• **
  • 113
  • Sprzęt: Mio A701 --> Samsung Omnia 2
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 08, 2009, 13:26:01 »
A dziś u mnie taka sytuacja się wydarzyła :)

Wsadziłem i wyciągnąłem słuchawki kilka razy i śmiga ;) Ale to dzięki waszej sugestii, bo już chciałem rozkręcać dziadka MIO :)

MIO A701 WM6Five.v1.1 [build 28002.5.3.0] --> Samsung Omnia 2

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 14, 2009, 11:19:41 »
No cóż, mi wkładanie i wyciąganie słuchawek nie pomogło i w akcie desperacji, rozkręciłem swoje maleństwo i potraktowałem MikroJack śrubokrętem. Nie mam w prawdzie już wyjścia na słuchawki, ale za to głośniki mi działają.

Po tak dramatycznej akcji chyba mogę pomóc przyszłym pokoleniom mającym ten sam problem. Po rozbiciu portu na części pierwsze znalazłem problem. Konstrukcja tego poru jest do du...py.

Na poniższym rysunku umieściłem schemat budowy MicroJack w odniesieniu do samego urządzenia (kluczem są te dwie blaszki w lewym górnym rogu:

Zasada działania słuchawek jest dość prosta, prąd płynie przez jedną z tych blaszek po lewej stronie, przepływa przez słuchawki i wraca tą drugą blaszką. Jeżeli prąd płynie, to urządzenie wykrywa, że włożone są słuchawki. Po wyciągnięciu słuchawek obwód zostaje przerwany i prąd nie płynie, więc urządzenie wie, że już nie ma słuchawek.

Problem pojawi się, jeżeli chwycimy za kabel słuchawkowy i energicznie pociągniemy go w dół urządzenia.
Może wówczas dojść do zgięcia jednej z tych blaszek jak na rysunku:

Tym sposobem dochodzi do odgięcia blaszki (pierwszej z lewej) do góry i na stałe zaczyna zwierać z drugim stykiem. Dlatego po wyciągnięciu słuchawek Mio nadal myśli, że są włożone, bo cały czas przepływa tam prąd.

Podejrzewam, że wystarczyło by włożyć tam igłę (prostą lub z lekko zagiętą końcówką), skierowaną ku górze Mio i odgiąć tą blaszkę spowrotem na dół.

I tym sposobem, przy wykorzystaniu prostej dźwigni, urządzenie powinno odzyskać sprawność.

Tak, to tylko teoria i tak obrazki wykonałem Paintem, ale nie mam czasu na nic lepszego.

Jeżeli komuś ta metoda się przydała to będę wdzięczny za informacje :)

Życzę powodzenia

PS: pamiętajcie, że jak trzymacie przed sobą MIO tak jak na obrazku, to blaszki, które się zginają umieszczone są na górnej części potu MicroJack (przynajmniej u mnie tak było)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 14, 2009, 15:01:55 wysłana przez gilmor »

*

Offline Gienions

• 348
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 14, 2009, 19:13:22 »
Spoko rysunki :ok:
Proponuję przeprowadzanie operacji z igłą na wyjętej baterii, bo inaczej popalicie mini wzmaki.....to tak na marginesie :grin: