poprawa jakości korzystania z A701 vs nowe ROMy

• 27 Odpowiedzi
  • 3575 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« dnia: Luty 24, 2007, 19:20:25 »
Czy zauważyliście, że mniej jest na Forum skarg na działanie A701 od kiedy pojawiły się ROMy OKI (od R020) i oryginalny R65? Ja przestałem mieć jakiekolwiek problemy "nie do  przeżycia" z moim sprzętem. To ciekawe - wygląda na to, że doczekaliśmy się wreszcie nowej jakości w MIO.

*

Offline ravel

• 1017
    • http://www.grom.org.pl
  • Sprzęt: FS Loox N560
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 24, 2007, 19:34:29 »
Zgadza sie , jako zawziety anty MIO P550 ktory wygladem przypomina chinska zabawke odpustowa i ma wiecej wad niz zalet a do tego prawie kazdy odwiedza servis ORIKA nie mam zadnych zastrzezen do modelu A701  swietny design w parze z najnowszym oryginalnym romem czy fenomenalnym romem okiego jest super
Poki co zero problemow i perfekcja w dzialaniu - i tak trzymac !

*

Offline Bilu.

• **
  • 147
    • zakladpogrzebowy24.pl
  • Sprzęt: HTC TyTn II Kaiser, Mio A701
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 25, 2007, 12:02:38 »
no ja mam dwa minusytego romu! brak Modem Linka... iiii podczas dwonienie, nie slychac modulacji przez sluchawke BT! trzeba zrobic reset i jest ok! ale zdarza sie to kilka razy dziennie, a bardzo duzo uzywam GSMu! nie jestem zadowolony! +++ to taki, ze jeszcze ani razu MIO nie zrobil mi zwisa!

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 25, 2007, 14:17:15 »
A co do Modem Linka, to co to takiego? Jeżeli mówisz o udostępnianiu internetu (np. po BT), to jest. Nazywa się Internet Sharing. Tylko skrót OKIemu "uciekł" i trzeba sobie samemu wyciągnąć.

*

Offline Bilu.

• **
  • 147
    • zakladpogrzebowy24.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 25, 2007, 18:45:28 »
nie mowie o tym! modem linkiem wprowadzalo sie MIO w funkcje modemu! podpinalem do kompa i moge korzystac z internetu! a teraz nie da rady! komp nie widzi modemu!

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 25, 2007, 19:46:46 »
OK. Poprosiłem chłopaków z angielskiego forum o pomoc w tej sprawie. Ja po prostu nie korzystałem z MIO jako modemu. Owszem, udostępniałem raz łącze laptopowi, ale to tylko kiedyś dla próby. Działało bez zarzutu.

*

Offline Bilu.

• **
  • 147
    • zakladpogrzebowy24.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 25, 2007, 19:49:18 »
jezeli sie znaja, to wiekszy klopot mam w BT, bo jak dzwonie to kogos slysze a ten ktos mnie nie slyszy... i musze resetowac MIO  :kill:

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 25, 2007, 19:52:32 »
Hmmm... może się i nie znają, ale to oni stworzyli MIOKitchen i ROMy OKI ;-)

*

Offline Bilu.

• **
  • 147
    • zakladpogrzebowy24.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 25, 2007, 20:14:12 »
samo MIO dziala ok! zero zwisow i szybkosc dzialania bardzo poprawiona!

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 26, 2007, 11:07:00 »
Ja niestety nie należę do grupy osób zadowolonych z Mio A701. Bardzo często korzystam z niego jako telefonu jadąc samochodem i jakość rozmowy jest beznadziejna. Ludzie, z którymi rozmawiam słyszą mnie z przerwami albo z "charczeniem".
Miałem ROM 45 było tragicznie, na R65 i OKI jest lepiej ale i tak moi rozmówcy skarżą się, że nie mogą się ze mną dogadać.

*

Offline dżarmusz

• **
  • 112
  • Sprzęt: /Mio A701 WM 6.1/ -> Samsung Omnia M2D04
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 26, 2007, 12:42:09 »
:mysli:   dziwne. Też sporo rozmawiam przez telefon, a jeszcze nikt się nie skarżył że źle mnie słyszy.
Sam czasami zostawiam A701 żonie i słyszę go z "drugiej strony". Jakość jest OKi

*

Offline ravel

• 1017
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 26, 2007, 13:21:12 »
Ja tez nie mam problemu z jakoscia rozmow , slychac cudownie jak spiew ptaka w piekny poranek lata :)

« Odpowiedź #12 dnia: Luty 26, 2007, 13:39:18 »
Wada, którą opisałem występuje tylko wówczas gdy "telefon znajduje się w ruchu" a konkretnie w samochodzie i nie ma nic wspólnego z siłą sygnłu GSM.

Nie wiem dlaczego właściwie się czepiam bo "serwis" nie stwiedził występowania usterki.

I taka mała ciekawostka otóż serwisem tym jest firma JAMICON (tylko chyba wyminęli się z powołaniem, moim zdaniem powinni się raczej zająć np. KOWALSTWEM, chociaż i tego nie jestm pewien bo dla nich obsługa młotka może się okazać zbyt skomplikowana).
PS: przepraszam jeśli uraziłem jakiegoś prawdziwego kowala, nie było to moją intencją

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 26, 2007, 14:00:48 »
Cytat: "Bayerpol"
Wada, którą opisałem występuje tylko wówczas gdy "telefon znajduje się w ruchu" a konkretnie w samochodzie i nie ma nic wspólnego z siłą sygnłu GSM.

Nie wiem dlaczego właściwie się czepiam bo "serwis" nie stwiedził występowania usterki.

I taka mała ciekawostka otóż serwisem tym jest firma JAMICON (tylko chyba wyminęli się z powołaniem, moim zdaniem powinni się raczej zająć np. KOWALSTWEM, chociaż i tego nie jestm pewien bo dla nich obsługa młotka może się okazać zbyt skomplikowana).
PS: przepraszam jeśli uraziłem jakiegoś prawdziwego kowala, nie było to moją intencją

To może spróbuj kontaktu z ORIKA? Z tym serwisem przynajmniej kontakt jest w miarę OK.

U mnie problem w ogóle nie występuje, nawet przy dzwonieniu głośnomówiącym z wbudowanego głośniczka. Ja czasem słyszę słabiej, ale sam zawsze jestem słyszany dobrze. A jeżdżę dość sporo i to na długie trasy. Miałem problemy ze słyszalnością, ale od R55 się skończyły.

*

Offline NOJA

• 17
    • http://www.zabezpieczenia.nowicki.org.pl
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 26, 2007, 14:07:28 »
Mam to samo co kolega BILU. Z tym brakiem slyszalnosci w jedna strone
walcze juz od poczatku. Rom OKI tez tu nic nie pomogl,wrecz przeciwnie,zmienil mi funkcie klawisza na sluchawce BT tak ze po nacisnieciu pokazuje sie panel telefonua nie SDDialer i nici z wybierania glosowego. Jesli natomiast wywolam SDDialer recznie(ustawilem sobie klawisz) to wybieranie glosowe przez BT dziala dobrze.Co do jakosci polaczen to u mnie tez czasami ludzie sie skarza ze slychac z duzym echem i prosza bym sciszyl sluchawke.Co do zespolu ktory napisal rom OKI to im chwala bo tak ogolnie jest o niebo lepiej,ale mysle ze i oni doszli do pewnego miejsca (poprawili to co mozna bylo latwo poprawic) i niestety chyba juz niczego wiecej nie wymysla (moze jakies drobiazgi)
A tak ogolnie sobie mysle w czym problem u jednych wszystko dziala jest slyszalnosc,bateria dobrze trzyma itp, a u innych na tym samym sprzecie i romie a to zle slychac,a to baterie wciaga w 6 godzin, a to nie dziala BTitp. Cuda jakies czy jak? Moze jedne MIO montuja w Japoni inne w Chinach a te najgorsze w Wietnamie ? Nie rozumie tego. Moze ktos to wyjasni.Pozdrawiam

*

Offline NOJA

• 17
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 26, 2007, 14:09:15 »
walcze juz od poczatku. Rom OKI tez tu nic nie pomogl,wrecz przeciwnie,zmienil mi funkcie klawisza na sluchawce BT tak ze po nacisnieciu pokazuje sie panel telefonua nie SDDialer i nici z wybierania glosowego. Jesli natomiast wywolam SDDialer recznie(ustawilem sobie klawisz) to wybieranie glosowe przez BT dziala dobrze.Co do jakosci polaczen to u mnie tez czasami ludzie sie skarza ze slychac z duzym echem i prosza bym sciszyl sluchawke.Co do zespolu ktory napisal rom OKI to im chwala bo tak ogolnie jest o niebo lepiej,ale mysle ze i oni doszli do pewnego miejsca (poprawili to co mozna bylo latwo poprawic) i niestety chyba juz niczego wiecej nie wymysla (moze jakies drobiazgi)
A tak ogolnie sobie mysle w czym problem u jednych wszystko dziala jest slyszalnosc,bateria dobrze trzyma itp, a u innych na tym samym sprzecie i romie a to zle slychac,a to baterie wciaga w 6 godzin, a to nie dziala BTitp. Cuda jakies czy jak? Moze jedne MIO montuja w Japoni inne w Chinach a te najgorsze w Wietnamie ? Nie rozumie tego. Moze ktos to wyjasni.Pozdrawiam

*

Offline NOJA

• 17
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 26, 2007, 14:12:59 »

*

Offline NOJA

• 17
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 26, 2007, 14:13:35 »

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 26, 2007, 14:17:21 »
Cytat: "Bilu."
no ja mam dwa minusytego romu! brak Modem Linka...

Mam dobrą wiadomość dla Ciebie. Oto ona: http://www.miousers.co.uk/viewtopic.php?t=2004

Ściągnij ten driver, zainstaluj i hulaj!

*

Offline ravel

• 1017
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 26, 2007, 14:55:14 »
Ściągnij ten driver, zainstaluj i hulaj!

Skad go zassac bo tam nic nie ma ...

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 26, 2007, 17:03:05 »
Popatrz dobrze - jest. W pierwszej wypowiedzi jest malutki spinaczyk po prawej stronie i tam ściągasz.

*

Offline ravel

• 1017
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 26, 2007, 18:28:58 »
Tak , spinacz bedzie ale trzeba sie najpierw zarejestrowac inaczej kiszka.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 26, 2007, 19:35:09 »
OK, dla mnie to było oczywiste. Nie wpadłem na to, że ty się nie rejestrowałeś. Wybacz  :oops:

*

Offline john_robot

• 21
  • Sprzęt: IP 4S
A u mnie nie trybi upgrade R65
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 06, 2007, 20:29:10 »
Już się przymierzałem do ROM`u OKI i pomyślałem, że przejdę najpierw łatwiejszą drogą i przedtem zainstaluję  oficjalny R65. Niestety już na początku  upgrade zakończyło sie komunikatem "the update is not for this hardware" Hardware jest ok, ROM R64 3.101.0901.1, a tu zonk :-( Zainstalowałem po pierwszym uruchomieniu polską lokalizację, ale po kilku próbach pracy z tym "cudem" zrezygnowałem ze współpracy ;-) System jest teraz po HR, a problem z instalacją nowego ROM`u pozostał. Teraz troche pietram przed instalacją OKi`ego bo już na początku takie jaja.. Macie jakieś pomysły ?. Pozdrawiam.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 06, 2007, 22:21:00 »
Jeżeli instalowałeś oryginalny R65 metodą OKI, to tu właśnie leży błąd. Wgrywając R65 robisz total ROM upgrade i zrób to metodą producenta. Przy zmianie na OKI nie będzie żadnych hocków-klocków, bo zmieniasz tylko CE image. Tu nie ma powodów do pietra. Oczywiście pod warunkiem, że robisz wszystko zgodnie z instrukcją (vide przyklejony wątek).

*

Offline john_robot

• 21
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 08, 2007, 13:36:15 »
Cytat: "6nt"
Jeżeli instalowałeś oryginalny R65 metodą OKI, to tu właśnie leży błąd. Wgrywając R65 robisz total ROM upgrade i zrób to metodą producenta. .

Chyba nieprecyzyjnie opisałem problem. Krytyczny komunikat pojawia się właśnie w momencie wgrywania "tradycyjną" metodą (nie opisana przez OKI`ego)  oryginalnego exe`ca z romem ściągniętym ze strony producenta. Stąd moje obawy, że coś może być skopane z urządzeniem skoro na czysty system oryginalne upgrade przez AcitveSynca  nie chce wejść. Sciągnąłem jeszcze raz upgrade, zrobiłem hard reset i dalej to samo - the update is not for this hardware :-(

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 08, 2007, 15:47:56 »
Napisz do serwisu. Może oni coś pomogą. Ja, niestety, z oryginalnymi ROMami nie mam zbyt dużego doświadczenia.

*

Offline john_robot

• 21
RE: A u mnie nie trybi upgrade R65
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 17, 2007, 21:43:11 »
Rozwiązanie mojego problemu: Zainstalowany w nowych Mio ROM R65 zgłasza sie jako R64.3.101.0901.1, który jednocześnie jest najnowszym oficjalnym. Taka smaka  :terrified: