Witaj,
dzięki za te informacje. Obecnie na tyle zmęczył mnie Symbian, że używam prostej E50. Mam na niej TomTom'a, kilka słowników itp. Nie jestem wymagającym użytkownikiem telefonu. Wizytówki to raczej ja wysyłam. Przy okazji czy jest wogóle jakiś sposób wysłania Kontaku do użytkownika Nokii?
Jeżeli ktoś wyśle mi Wizytówkę z Nokii to czy w jakiś sposób odczytam zapisane w niej dane?
E50 muszę ładować co 2 dni i to nie z powodu nawigacji tylko zwykłych rozmów telefonicznych. Jak sądzisz na ile wystarczy Mio A701? Czy chociaż na 1 dzień?
Przechodząc do zestawu BT, używam go nagminnie z powodu dużej ilości rozmów. Obecnie z E50 używam BH900 też Nokii. Doczytałem na forum, że nie będzie wybierał głosowo, ale czy dobrze rozumiem że jakość dźwięku, odbieranie oraz kończenie połączeń jest OK?
Czy problem "2 sec delay" dotyczy tylko zestawów głośnomówiących czy także słuchwek BT?
Czy w Mio mając dwie baterie można dokonać ich wymiany bez utraty danych? Tzn. wyłączam, wymieniam i włączam - nie straciłem nic co było zapisane. Wiem że w starszych wersja WM trzeba było przed czyms takim robić backup ponieważ używały one innego rodzaju pamięci niż urządzenia z Symbianem.
I jeszcze jedno, jak wyglada sprawa czułości GSM? Czy nie gubi zasięgu tam gdzie Nokia trzyma? Miałem przez rok czasu N9300 i pod tym względem (sprawa opisywana na forach Symbiana) to była w niej tragedia, potem w N70 było już zupełnie inaczej, ale ja potrzebuję telefonu w którym mogę mieć notatki sporządzone na PC i potem mogę w każdej chwili je odczytać na jakimś spotakniu bez wyjmowanie notebook'a. Do tworzenie i tak używam notebook'a. No i jeszcze ta nawigacja. Mio wydawało mi się super dopóki wczoraj nie przebrnąłem ptrzez wszystkie emaile na forum od teraz do rok wcześniej i czytałem, że ludzie szczególnie zaraz po jego pojawieniu pisali, że do zwykłch rozmów telefonicznych bateria wytrzymywała im ok. 6 godzin. To by całkowicie dyskwalifikowało dla mnie Mio. Nie oczekuję od niego dwóch dni, ale cały jeden musi wytrzymać - oczywiście bez nawigacji czy np. mp3.
Przepraszam, że tak zasypałem Ciebie pytaniami, ale wydaje mi się że Twoja ocena w tej sprawie będzie bliska moim oczekiwaniom z racji tego że masz doświadczenie i w Symbianie i w WM.
Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam
Arek S
Witam
Pozwolę sobie dorzucić kilka uwag:
1) wizytówki można wysyłać i odbierać bez problemowo, o ile pamiętam to tylko stare oryginalne ROM'y miały z tym problem.
Poza tym możliwości telefonu (ja używam ROM'u OKI R24) nie są wcale małe - możliwość wybierania nazwy kontaktu przez wpisanie fragmentu wprost z klawiatury numerycznej, pojawia się lista kontaktów zawierających wybrany fragment, wybieranie głosowe, dołączanie zdjęć, definiowanie dzwonków. W zasadzie poza profilami jest wszystko to co w NOKIi. Lepsze natomiast jest synchronizowanie z OUTLOOK'iem - kopiuje żywcem tak jak w kontaktach i wyświetla zgodnie z tym co jest wpisane w polu "wyświetl jako". Dodatkowo w A701 można zapisać i segregować kontakty po nazwie firmy. Cały proces synchronizacji odbywa się automatycznie, online, co jest super jeżeli zarządzasz dużą liczbą kontaktów. Dla mnie to był duży skok po przejściu z NOKIA PC-Suite.
2) bateria to jeden z głównych problemów. U mnie jest w stanie wytrzymać góra 1 dzień, ale trzeba wprowadzić drastyczne oszczędności - wyłączać BT, ściemniać ekran, wyłączać programy. Niestety u minie jest z tym problem bo nie zawsze klawisz zamykania zadziała jak potrzeba i w pamięci zostaje np włączony aparat (działa w tle), który w przeciągu godziny potrafi "zjeść całą baterię. Ja dużo używam telefonu i bez podładowywania przy każdej okazji (stale podłączony do komputera w pracy, ładowarka w samochodzie, zasilacz w domu) nie dałbym rady. Wystarczy, że zapomnę wieczorem po powrocie do domu wyjąć go z kieszeni i rano dziwię się, że nikt nie dzwoni - a to mój telefon już jest martwy. Dość dobrym sposobem na to jest wyrobić sobie nawyk "usypiania" go po użyciu, wybudza się szybko przyciskiem, albo wybudza go przychodzące połączenie a bateria trzyma wtedy przyzwoicie.
3) zestaw BT. Ja nie używam słuchawki tylko zestawu samochodowego i zawsze jakość rozmów była fatalna (zestaw NOKIA CK-7W), nie pomogła wymiana płyty głównej w serwisie, zdarza się również, że i bez zestawu jest fatalnie.
4) 2sec. delay to nie kwestia zestawu, czy słuchawki tylko cecha telefonu a 2sec. to raczej minimum. Dodatkowo opóźnienie ma jeszcze jedną brzydką cechę - telefon tak na prawdę zaczyna również dzwonić z opóźnieniem i kończy dzwonić z opóźnieniem, a to oznacza, że mimo, że on jeszcze dzwoni to już nie odbierzesz połączenia.
5) wymiana baterii tak jak pisał Pimpus to nie problem wszysto wstaje tak jak zostawiłeś przed wyłączeniem
6) czułość wydaje mi się jest taka sama jak w NOKIi, tzn nie mam zasięgu tam gdzie w NOKIi (6230i , 6610i) też jej nie miałem.
7) notatki - tu A701 Cię zaskoczy. Możesz zrobić sobie notatkę w OUTLOOK'u i mając ustawioną synchronizację z palmem, natychmiast po połączeniu ich pojawi się ona w MIO, a potem tylko kilka kliknięć nawet palcem (skrót do notatnika można wyrzucić w postaci dużej ikonki na pulpit) i masz ją na ekranie. Do dyspozycji masz także synchronizację plików z komputera i tu możesz już wysyłać pliki WORD'a EXCEL'a POWERPOINT'a i odczytywać je potem na palmie. Oczywiście pliki możesz również przerzucać ręcznie przeciągając je na komputerze.
Ja w OUTLOOK'u robię najczęściej listę zakupów, którą mam pod ręką w MIO.
Ogółnie ja kierowałem się tym samym co ty: telefon, GPS, PALM
Po ponad pół roku używania muszę stwierdzić, że telefon to najsłabszy punkt tego urządzenia - chodzi głównie o jakość rozmów i niemożliwość przymuszenia go do współpracy z zestawem, co dla mnie jest poważnym problemem. Patrząc obiektywnie to jednak bardzo dobry sprzęt, z dużymi możliwościami, świetnym GPS'em, doskonale zaprojektowany jako urządzenie wielofunkcyjne (świetny kompromis pomiędzy gabarytami i wielkością wyświetlacza, brak rozkładanej anteny GPS), choć na dzień dzisiejszy wybrałbym jednak jego następcę.