obraz z kamery przekazany na stronę www

• 7 Odpowiedzi
  • 1221 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

obraz z kamery przekazany na stronę www
« dnia: Sierpień 24, 2007, 08:11:09 »
Witam !   Czy ktoś spotkał sie z możliwością przesyłania obrazu z wbudowanej kamery na stronę www albo zapisywany na serwerze co jakiś czas.    Pozdrawiam   MIRAB

*

Offline Yako

• 508
  • .: AutoMapa EU & iGO Primo :.
    • Jarosław Chmielewski - Wizytówka
  • Sprzęt: GoClever Navio 505
Odp: obraz z kamery przekazany na stronę www
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 24, 2007, 08:35:04 »
Jakiś czas temu, wykorzystując oprogramowanie, którego nazwy nie pamiętam, ale jaby co, to zapewne google pomogą, "wrzucałem" na serwer ftp plik bodajże jpg co 10 sekund, który to plik był za pomocą zwykłego html-a wbudowany w stronę www i miałem podgląd, co się dzieje w monitorowanym pomieszczeniu przez internet. Ale nigdy w tzw. streamingu obrazu nie wysyłałem. Coś mi się wydaje, że to musiałby obsłużyć serwer + dedykowane oprogramowanie, bo przecież nie w tym rzecz, aby taki "film" na dysk zapisać, tylko aby podglądać obraz z kamery w czasie rzeczywistym.
Ciekawe, jak to jest zrobione przez Onet Kamerzysta...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2007, 08:36:57 wysłana przez Yako »
Created By Yako - GSM PL +48 533 67 29 53

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S II
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 24, 2007, 09:48:33 »
Mio P550 --> Asus A639 --> HTC TyTN II --> HTC Diamond --> Nokia E52 --> Motorola Milestone --> Samsung Galaxy S II

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 24, 2007, 10:37:12 »
Witam !   Podpowiem że dokładnie chodzi żeby obraz z kamery w MIO 701 był przesyłany ( GPRS-em ) na stronę www.

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 24, 2007, 11:17:02 »
Witam !   Podpowiem że dokładnie chodzi żeby obraz z kamery w MIO 701 był przesyłany ( GPRS-em ) na stronę www.
A to żeś nareszcie doprecyzował. To jest właśnie umiejętność zadawania pytań. Ta informacja powinna być w pierwszym Twoim poście w tym temacie...
Przyznam się, że z takim softem się nie spotkałem... Po GPRS-ie przesłanie obrazu o odpowiedniej rozdzielczości użytkowej może być swojego rodzaju problemem. Zauważ, że taki plik, aby był w miarę "czytelny" będzie miał zapewne z 500 kB a może i blisko 1MB  :smile:
Ponieważ jestem wróżką, to domyśliłem się, że chcesz zrobić zdjęcie, a jakiś soft niechby w automacie to wysłał na jakiś FTP, a dalej to zdjęcie miałoby się znaleźć na odpowiednio spreparowanej stronie WWW.
Czy moja szklana kula ma rację ??  :ohreally:
« Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2007, 11:20:23 wysłana przez Yako »

*

Offline Dr2

• *
  • 81
  • Sprzęt: Loox n560, mio P550
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 24, 2007, 11:27:35 »
A ja to nawet mysle, ze kolega chyba przewidywal np. pozoztawienie telefonu z wlaczona kamerka i przekazywanie automatyczne jej obrazu na stronke, np. via FTP, czyli uzycie telefonu jako swego rodzaju kamerki IP.
No coz, jak sie na tym znam, to dla PDA chyba raczej nie ma takiego sofcika. a gdyby nawet to faktycznie, jak juz zauwazono transfer byby troszke duzy.

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S II
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 24, 2007, 12:01:41 »
A ja to nawet mysle, ze kolega chyba przewidywal np. pozoztawienie telefonu z wlaczona kamerka i przekazywanie automatyczne jej obrazu na stronke, np. via FTP, czyli uzycie telefonu jako swego rodzaju kamerki IP.
Jeśli tak to ma wyglądać to nie kumam po co utrudniać sobie życie. Lepiej za pare złociszy kupić zwykłego webcama i po sprawie.
Mio P550 --> Asus A639 --> HTC TyTN II --> HTC Diamond --> Nokia E52 --> Motorola Milestone --> Samsung Galaxy S II

*

Offline Yako

• 508
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 24, 2007, 13:34:43 »
Jeśli tak to ma wyglądać to nie kumam po co utrudniać sobie życie. Lepiej za pare złociszy kupić zwykłego webcama i po sprawie.
Dokładnie tak...
Ja również nie widzę sensu czy praktycznego zastosowania takiego rozwiązania. No chyba, że mnie ktoś oświeci (najlepiej autor wątku), bo:
a) chyba chciał on coś wiedzieć/zrobić, ale nie do końca przemyślał temat od strony praktycznej
b) faktycznie potrzebuje jakiegoś rozwiązania, ale ma za małą wiedzę i doświadczenie w tym temacie
c) moja magiczna kula odmówiła dalszej wspólpracy  :grin: