Nowy ROM w A701 - pytania i wątpliwości

• 3 Odpowiedzi
  • 3086 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« dnia: Lipiec 27, 2006, 15:54:51 »
Witam. Jako laik, do niedawna jeszcze dziewiczy w materii ppc, a jednocześnie mocno zainteresowany, mam kilka pytań.

1. Czy ktoś mógłby gdzieś tu umieścić instrukcję "krok po kroku" jak się robi backup "starego" ROMu (u mnie R45), a następnie jak się wgrywa "nowy" i ewentualnie jak później wracać do "starego" (na wypadek konieczności odwiedzenia serwisu)? W imieniu laików z góry dziękuję.

2. Ściągnąłem ten nowy ROM i trochę się zdziwiłem - po rozpakowaniu pojawił mi się plik WINCEIMG.BIN o rozmiarze... ponad 50 MB! Czy to tak ma być? Czy to aby nie za dużo? Wydaje mi się, że mój obecny ROM (R45) zajmuje cosik około 32 MB... To by oznaczało utratę 18 MB pamięci, czyli katastrofę szybkości działania programów. A może to tylko moje, lamerskie, wrażenie?

3. Różne osoby przedstawiają różne wrażenia z działania tego nowego ROMu. Czy ktoś go już mnoże porządnie przetestował? Fajnie by było zebrać jakoś "do kupy" wady i zalety zmiany ROMu, właśnie dla takich jak ja :terrified: wystraszonych ryzykiem.

Z góry wszystkim, którzy pomogą, dziękuję.

« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 27, 2006, 23:26:10 »
ad1
zalezy ktory rom chcesz wrzucic do swojego mio.
inaczej flashuje sie na r46 (przez uboot mode), a inaczej do r51 (dziecinnie prosty instalator) na ktorym aktualnie jade i polecam, jest ok. o r55 sie nie wypowiadam bo nie testowalem i narazie nie zamierzam.
jesli chodzi o powrot do r45... jesli masz obraz tego romu nie masz problemu... ale ja sie jeszce znim nie spotkalem.

ad2
wszystko ok, normalna wielkosc romu.

ad3
jak napisalem w ad1, nie wiem, nie testowalem.

i jeszcze jedno.
backup to calkowicie co innego co wgranie romu.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 28, 2006, 10:02:48 »
A czy R51 ma już obsługę wybierania głosowego? Zależy mi na tym bardzo, więc jeżeli tak, to go wgram, jeżeli nie - wgram R55. Podobno R55 wgrywa się przy użyciu tego samego programiku, którym wgrywa się R51...

A może, żeby nie tracić gwarancji, można zajrzeć do serwisu i ich poprosić o zmianę ROMu? Robią takie coś, czy w ogóle nie?

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 07, 2006, 12:38:09 »
Od jednego z forumowiczów od którego kupiłem nowy A701 dostałem dzisiaj odpowiedź w sprawie wpływu ROM na gwarancję:

"Hiszpan 10:49:06

Witam! Jakiś czas temu kupiłem u Pana Mio A701. Od pewnego czasu obserwuję następujące zjawisko: moduł GSM kilka razy dziennie zawiesza się a przez to nie otrzymuje powiadomienia o nadchodzącym połaczeniu (dzwoniący do mnie słyszy sygnał wolny zupełnie jakbym nie chciał podjąć rozmowy). Ostatnio zjawisko to jest coraz częsciej (2-3 rzy na dobę). Dodatkowo zaobserwowałem , że aparat czasami sam wybudza się z uśpienia nawet leżąc sobie na biurku (brak mozliwości przypadkowego wciśnięcia klawisza z czerwoną słuchawką. Dwukrotnie Mio wielokrotnie "wydzwaniało" bez mojej wiedzy do ostatnio wybranego abonenta (np 15 razy pod rząd). Czy jest jakikolwiek sposób na usuniecie tych objawów? Obecny stan mocno utrudnia pracę z urządzeniem. Proszę o poradę. W razie dalszego występowania ww błędów bedę zmuszony do zareklamowania zakupionego u Pana urządzenia. Z poważaniem:
Tomasz Budnik

Radosław Kozłowski MIO A701 10:58:36

Witam Pana

Radosław Kozłowski MIO A701 10:58:54

Pierwsze co to zrobiłbym wymianę ROM-u na nowszy

Radosław Kozłowski MIO A701 10:59:13

ale jest to nieco skomplikowana procedura i nie wiem czy pan by sie na to pisał

Hiszpan 11:01:43

czy nie wpływa to na warunki gwarancji?

Hiszpan 11:01:56

i jaki ROM Pan poleca?

Radosław Kozłowski MIO A701 11:02:18

nie nawet jakby pan zl wgrał i urzadzenie przestałoby  działac to tez by uznali

Radosław Kozłowski MIO A701 11:02:42

zl = zle

Radosław Kozłowski MIO A701 11:03:26

R55 http://www.megaupload.com/?d=S3KUZZ74

Radosław Kozłowski MIO A701 11:04:58

1.kopiujesz pliki na kartę SD: z romem r55 oraz drugi plik, który nazywa się "Mio_a701_RomUp_SD.exe" (niestety nie jest on dołączony do romu r55 ale był do romu r51,
2. Podłaćzasz zasilanie ( koniecznie)
3. klikasz w pockecie na plik: Mio_a701_RomUp_SD.exe i koniec ...program sam pokieruje cię ...
Dzięki temu plikowi (Mio_a701_RomUp_SD.exe) nie trzebajuż wchodzi w jakieś tajne bootloadery itp..

P.S.
rom r51 z plikiemMio_a701_RomUp_SD.exe jest do ściągnięcia z tej lokalizacji: http://rapidshare.de/files/23284781/r51.rar.html

Hiszpan 11:05:19

dobrze zatem postaram się wgrać R55

Hiszpan 11:05:29

mam nadzieję że to rozwiąże sprawę

Hiszpan 11:05:50

koniecznie na wyjazd muszę mieć pewność poprawnego działania

Radosław Kozłowski MIO A701 11:05:52

ja też mam taką nadzieję

Hiszpan 11:05:55

dziękuję za pomoc

Radosław Kozłowski MIO A701 11:06:08

prosze bardzo"