A701 brak sygnalu GPS

• 22 Odpowiedzi
  • 3082 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Beens

• 22
A701 brak sygnalu GPS
« dnia: Listopad 23, 2006, 23:33:47 »
Witam!
Niedanwo kupilem ten model mio. Nie dziala od poczatku GPS tzn ustawiam port COM 4 lub 5 i AM nie potrafi znalezc sygnalu GPS. Ok wiec sicagam program VisualGPS na predkosci 4800 i odpowiednim komie pokazuje mi ze jest w zasiegu 10 lub 12 satelit to wszystko pozostale inf to zero, nic. Sciagnalem program GPS Monitor leadteka niestety przy probie wybierania portow COM pojawia sie blad klikam pare razy ok i pojawiaja mi sie wszystkie COMy tylko nie te na ktorych dziala GPS czyli COM4 lub np jak ustawie COM5 na COM2 nie dziala. Mialem firmware 64 poniewaz nie chcial mi sie wgrac nowy 65 (z tego ci pisaliscie na forum trzeba bylo przejsc do poprzedniej wersji a poniewaz jej nie znalazlem dalem sobei spokoj z 65) i wgralem w  koncu 65 Okiego. Z GPSem to samo :/ Nie mam pojecia co sie dzieje czy GPS jest uszkodzony czy nie. Teraz musze jakos wrocic do oryginalnego firmaweru jak bede oddawal do serwisu pewnie :/ Czy ktos z Was potrafi mi pomoc z tym GPSem lub wie jak moge wgrac teraz firmawre ze strony mio nie maja obrazu tylko oryginalny FM ??

Dodam ze Mio na programach GPS sie teraz czesto zawiesza

Udalo mi sie w koncu uruhcomic tak ze z obydwoch protokolow sciagam informacje. Niestety tylko poprzez Sirf odbieram jakies dane naotmiast przez NMEA ilosc widocznych satelitow i to wszystko reszta to zera. Dlatego MA laczy sie z GPS ale nie ma wogole inf o polozeniu.

A701 brak sygnalu GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 24, 2006, 09:00:00 »
1. Zresetuj GPS (setings/system/GPS settings/reset GPS)
2. Uruchom program SiRFTech (w ROMie OKIego jest na pokladzie)
3. kliknij w menu Comm i kliknij Find Port & Baud

W ten sposob dowiesz sie na jakim porcie, z jaka predkoscia
i jakim protokolem pracuje odbiornik. Jesli Jest to NMEA to
przejdz do pkt. 4, jesli Sirf, zamknij okno Comm przyciskiem OK (nie rozlaczajac sie z odbiornikiem). Nastepnie kliknij w menu Sirf i na zakladce Switch to NMEA Set. Wroc do pkt 3.

4. Ustaw w AM znaleziony port i predkosc.

I pamietaj zeby usunac przed uruchomienim AM kazdy inny
program z pamieci (np sirf jesli tam rezyduje)
, poniewaz jesli jakikolwiek program korzysta
z portu com inny juz sie do niego nie podlaczy( to m.in. powod zawieszania twojego GPS-a)

Powinno zaczac dzialac :)

*

Offline Beens

• 22
A701 brak sygnalu GPS
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 24, 2006, 17:46:56 »
Ok udalo mi sie doprowadzic to do ladu. Okazalo sie ze GPS pracuje na COM2 mimo ze w settings jest ustawiony na COM1. Wczoraj jak to wszystko jzu uruchomilem Mio lezla chyba z pol godz zniam poajwily si etrzy kreski na pasku Sat w AM natomiast przy GPS zero. I tka bylo non stop kreski przy Sat (czyli chyba inf o ilosci satelit) zwiekszlaa sie do 5-6 i po tym pol godz zlapal pozycje mimo ze wskaznik GPS byl nadal zero. Kompas w dodatku dzialal odwrotnie. Dzisiaj po wlaczeniu Mio oczywiscie nie moglem sie skontaktowac z GPSem wiec wszystko do nowa zresetowalem i poszlo. Nie moge zlapac lokalizacji w AM wszystkie wskazniki sa na zero. Nie mieszkam w jakim bunkrze zbye Mio mialo problemy z zasiegiem normalny blok mieszkalny, z reszta wczoraj laczyl sie z staelitami :/

A701 brak sygnalu GPS
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 24, 2006, 18:59:48 »
Sciagnij najnowsze efemerydy programem z MIO, bedzie ci łapał fixa w ciagu minuty :) (program Quick position)

To ze widzi satelity nie oznacza ze szybko zlapie fixa, czesto to moze dlugo trwac, ale po aktualizacji QP powinien dziala b.szybko

*

Offline Beens

• 22
A701 brak sygnalu GPS
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 25, 2006, 10:28:30 »
A czy jest mozliwosc zbey mio laczyl sie z netem poprzez usb poprzez PCta? Czy musze uruchomic to przez GPRS z komorki?

A701 brak sygnalu GPS
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 25, 2006, 10:47:53 »
Cytat: "Beens"
A czy jest mozliwosc zbey mio laczyl sie z netem poprzez usb poprzez PCta? Czy musze uruchomic to przez GPRS z komorki?

Bez problemu przez ActiveSync mozesz laczyc sie przez PC-ta, tylko w ustawienia polaczenia AS nalezy ustawic odpowiednie opcje.

*

Offline Beens

• 22
A701 brak sygnalu GPS
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 25, 2006, 11:00:30 »
Nietstey po aktualizwoaniu programem Quick posision jest nadal to samo. Jak probuje wejsc do programu SiRFTech wchodzi do niego i zaraz wychodzistalo sie tak od momentu jak przelaczylems ie tam na protokol NMEA. Natomiast program SP GPS View podaje sam ezera na tym protokole :/

A701 brak sygnalu GPS
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 25, 2006, 11:24:47 »
przy podobnych problemach zawsze nalezy sprawdzic czy w pamieci nie rezyduje inna kopia programu (wtedy bedzie wrazenie ze sie wylacza) i czy jakis innym program nie korzysta aktulanie z portu GPS (com2).
Do wszelkich testow/ustawiania trzeba zadbac aby pamiec byla pusta. Zimny start kazdego GPS-a moze trwac nawet 5 minut (zamin znajdzie fixa). Pozniej jest juz szybciej.

--

A701 brak sygnalu GPS
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 25, 2006, 11:26:54 »
..... Nie mieszkam w jakim bunkrze zbye Mio mialo problemy z zasiegiem normalny blok mieszkalny, z reszta wczoraj laczyl sie z staelitami :/

Mamy rozumiec ze testujesz GPS-a w mieszkaniu?

--

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
A701 brak sygnalu GPS
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 25, 2006, 13:05:32 »
Cytat: "spamcop"
Sciagnij najnowsze efemerydy programem z MIO, bedzie ci łapał fixa w ciagu minuty :) (program Quick position)

To ze widzi satelity nie oznacza ze szybko zlapie fixa, czesto to moze dlugo trwac, ale po aktualizacji QP powinien dziala b.szybko

A jak wrzucisz OKI ROM R20.65a.66.3.3, to ci łapnie max. w 5-8 sekund

*

Offline Beens

• 22
A701 brak sygnalu GPS
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 25, 2006, 16:32:41 »
GPSa testuje w mieszkaniu ale nie mam scian jakos specjalnie zbrojonych itd w dodaktu to 11 pietro pod dachem wiec zasieg powinien byc dobry. Sprawdzam za kazdym razem czy jakis program nie jest wlaczony w settings/memory chyba ze znasz mzoe jakis program ktory sprawdza lepiej uruchomione procesy i zajetosc portow COM? Ale nawet jak uruchomie ktorys z programow do GPS zaraz po resecie Mio to i tak mam to samo :/ Ehh nie wiem czy jest uszkodzony GPS czy to kwestia jakis ustawien.

Jak moge przywrocic oryginalny FW w wersji 64? Bo chyab bede zmuszony oddac go do serwisu w poniedzialek.

A701 brak sygnalu GPS
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 26, 2006, 10:39:52 »
GPSa testuje w mieszkaniu .....

Brawo, gratuluje inteligentnego podejscia do tematu ;)
jestem pod wrazeniem :)
w ten sposob to ci moze fixa nie zlapac przez caly dzien.....
i zadne, nawet najbardziej wyrafinowane rady nie przyniosa efektu
i szkoda naszych dociekan.

GPS-som potrafia przeszkadzac drzewa a co dopiero beton czy dach nad glowa.

A701 brak sygnalu GPS
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 26, 2006, 10:42:12 »
Cytat: "6nt"
A jak wrzucisz OKI ROM R20.65a.66.3.3, to ci łapnie max. w 5-8 sekund

Ja mysle ze w jego warunkach testowania ;) to nie pomoze zaden rom, ani zaden gps fixa nie zlapie. Nawet taki co innemu dziala jak burza ;)

*

Offline Beens

• 22
A701 brak sygnalu GPS
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 26, 2006, 11:07:47 »
Nie mialem doczynienia z GPSem wczesniej dlatego nie spodziewalem sie ze beda problemy w mieszkaniu, dzikei za rade dzisiaj biore go na trase i zobacze jak sie bedzie sprawowal.
Pozdrawiam!

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
A701 brak sygnalu GPS
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 26, 2006, 11:41:48 »
Nie mialem doczynienia z GPSem wczesniej dlatego nie spodziewalem sie ze beda problemy w mieszkaniu, dzikei za rade dzisiaj biore go na trase i zobacze jak sie bedzie sprawowal.
Pozdrawiam!

mnie działa w mieszkaniu - może spróbuj przy oknie? za pierwszym razem będzie trochę dłużej, ale potem powinno ok

A701 brak sygnalu GPS
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 26, 2006, 11:52:47 »
Cytat: "6nt"
mnie działa w mieszkaniu....

Byc moze masz korzystny uklad okien, ale napewno mieszkanie nie jest srodowiskiem odpowiednim do testow czy szybkiego lapania fixa.
Przy oknie mi tez czasami dziala. Dzialanie/niedzialanie w domu nie jest zadnym argumentem stwierdzajacym czy GPS jest dobry czy do bani, bo srodowisko jest niepowtarzalne.

*

Offline Beens

• 22
A701 brak sygnalu GPS
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 27, 2006, 11:45:33 »
Bardzo dziekuje za wszelkie sugestie. Oczywiscie okazalo sie ze moje mieszkanie to niezly ekran dla GPS :/ W trasie Mio zachowywal sie idealnie. Doszedlem jeszcze do wniosku ze AM jest kiepskim programem w prownaniu do Navigatora.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje!

A701 brak sygnalu GPS
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 27, 2006, 13:22:47 »
Bardzo dziekuje za wszelkie sugestie. Oczywiscie okazalo sie ze moje mieszkanie to niezly ekran dla GPS :/

Pociesz sie ze znakomita wiekszosc pomieszczen zamknietych jest wystarczajacym ekranem, aby GPS nie mial tam prawa dzialac, wiec Twoje miszkanie nie odstaje za bardzo :)

*

Offline Beens

• 22
A701 brak sygnalu GPS
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 27, 2006, 13:46:35 »
A mam jeszcze jedna prosbe wiesz moze jak spolszczyc tego windowsa mobile na ROMie Okiego?

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
A701 brak sygnalu GPS
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 27, 2006, 14:22:43 »
Jak wrzucisz spolszczenie R65 (oryginalnego), to powinno działać. Oczywiście poza funkcjami, które OKI dodał - będzie działać tylko na funkcjach, które ma oficjalny R65

*

Offline Beens

• 22
A701 brak sygnalu GPS
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 27, 2006, 20:14:36 »
Tylko ze ja nie mam nawet spolszczenia oryginalnego :/

A701 brak sygnalu GPS
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 27, 2006, 20:53:06 »
Tylko ze ja nie mam nawet spolszczenia oryginalnego :/

Potrafisz uzywac google czy wszystko musisz miec podane na tacy?
http://www.sunnysoft.cz/download_counter.php?fileid=91

*

Offline Beens

• 22
A701 brak sygnalu GPS
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 27, 2006, 20:54:59 »
Przepraszam zawsze uzywam funkcji szukaj i google jest mi bliskie chcialem tylko szybciej uzyskac informacje a nie zamierzałem truc tylka.
Dzieki za linka