Nieudane Flashowanie A701 HELP!!!

• 7 Odpowiedzi
  • 1450 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Mr.X

• 15
« dnia: Listopad 12, 2006, 17:18:27 »
Witam! Bardzo proszę o pomoc co z tym fantem zrobić mianowicie: Postanowiłem zmienić soft na R65. Miałem wcześniej wgrany R64 i poprzez USb nie chciało iśc. Doczytałem się że trzeba zrobić Downgrade do wersji R45. Zrobiłem krok po kroku jak w instrukcji, po około 10 minutach bootloader przeszedł do swojego głównego menu. Zrobiłem soft reset. I mam problem. W moim Mio świecą się tylko klawisze sprzętowe i nic więcej. Proszę  o pomoc co z tym fantem zrobić!

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 13, 2006, 11:59:13 »
Jeżeli nie pomoże wyjęcie baterii na kilka minut i ew. Hard Reset, pozostanie ci sympatyczny kontakt z serwisem Orika.

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 13, 2006, 12:07:52 »
Probowales wchodzic do bootloadera? Skoro swieca kalwisze jest duza szansa ze ze mozesz wejsc do BL a jesli tak to nie ma problemu :)

*

Offline Mr.X

• 15
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 13, 2006, 14:12:23 »
Tak wszedłem do bootloadera i przy próbie przywrócenia ROM wywalało błędy. Testowałem kilka wersji ROM. Doczytałem się nawet na forum ja zrobić za pomocą USB a nie karty SD
1. Download the USB ROM updater tool.
2. Check that your PDA is not connected to your PC.
3. Disable USB option in Active Sync by right clicking on tray icon, Choosing <Connection Settings> and then Unmarking <Allow USB connections> (Do not forget to enable this after finishing the guide).
4. Enter in the bootloader menu by pressing and holding VolumeUP button + NavigationDown button and then pressing and holding RESET button for 4 seconds and releasing the reset button and when the menu appears then the other pressed buttons.
5. In your PDA select option FlashROM Upgrade > CE img with USB
6. Connect your PDA to the PC through USB and wait a couple of seconds.
7. In your PC Run the ROM updater and press OK.
8. In your PC select the OS file (BDTL0_SCOTERMSFLSH50.bin) that you want to restore as image File 1, press OK and follow the instructions in your PC and in your PDA screens.

Udało mi się nawet zrobić DOWNGRADE do R45 WWE.
Po tej zmianie chciałem się przesiąść na R65 - również wywalało błędy. Teraz mam taką jazdę że nie mogę wejść do bootloadera próbowałem chyba ze 100 razy. Wie ktoś może co to może być? czy pakować sprzęt do ORIKI?
Czy można uśmiercić Bootloadera? bo chyba to zrobiłem :( a może jest szansa na przywrócenie BL?

*

Offline Mr.X

• 15
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 13, 2006, 14:20:59 »
Cytat: "Mr.X"
Tak wszedłem do bootloadera i przy próbie przywrócenia ROM wywalało błędy. Testowałem kilka wersji ROM. Doczytałem się nawet na forum ja zrobić za pomocą USB a nie karty SD
1. Download the USB ROM updater tool.
2. Check that your PDA is not connected to your PC.
3. Disable USB option in Active Sync by right clicking on tray icon, Choosing <Connection Settings> and then Unmarking <Allow USB connections> (Do not forget to enable this after finishing the guide).
4. Enter in the bootloader menu by pressing and holding VolumeUP button + NavigationDown button and then pressing and holding RESET button for 4 seconds and releasing the reset button and when the menu appears then the other pressed buttons.
5. In your PDA select option FlashROM Upgrade > CE img with USB
6. Connect your PDA to the PC through USB and wait a couple of seconds.
7. In your PC Run the ROM updater and press OK.
8. In your PC select the OS file (BDTL0_SCOTERMSFLSH50.bin) that you want to restore as image File 1, press OK and follow the instructions in your PC and in your PDA screens.

Udało mi się nawet zrobić DOWNGRADE do R45 WWE.
Po tej zmianie chciałem się przesiąść na R65 - również wywalało błędy. Teraz mam taką jazdę że nie mogę wejść do bootloadera próbowałem chyba ze 100 razy. Wie ktoś może co to może być? czy pakować sprzęt do ORIKI?
Czy można uśmiercić Bootloadera? bo chyba to zrobiłem :( a może jest szansa na przywrócenie BL?

Kolejno wgrywałem z poziomu downloadera na ROM R45WWE
1. Flash the UBoot by the file BDK0_SCOTERUT.bin. poszło bez problemów wyskoczył napis sucesfull update please soft reset. I po tym nie mogę już wejść do BL.

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 14, 2006, 10:09:24 »
Jesli nadpisales bootloadera jakims shitem to nie wrozy nic dobrego.
Nie ma zupelnie potrzeby aktualizacji samego bootloadera.
Bootloader zmienia sie razem z flashowaniem Total img
i nawet jak wyskakuja bledy pozniej, to bootloader zawsze sie prawidlowo sflashuje. Flashowanie CE img powoduje wymiane tylko systemu operacyjnego bez ingerencji w BL. Krotko mowiac zmiane bootloadera jest bezpieczniej robic flashujac caly obraz pamieci (nawet z pozniejszymi bledami - bo zawsze sie prawidlowo wczyta) niz flashujac sam BL.

Mozesz sprobowac roznych kombinacji wejscia do BL, naciskania i odpuszczania w roznej kombinacji. Jesli zapala sie czerwona dioda w momencie nacisniecia 3 standardowych klawiszy to moze jeszcze nie jest stracona szansa. Czy jak nacisniesz vol-up + czerwona sluchawke + reset  to  wibruje?

*

Offline Mr.X

• 15
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 14, 2006, 11:42:26 »
Tak wibruje po zrobieniu HR, ale BL za nic nie może się odpalić

*

Offline Mr.X

• 15
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 14, 2006, 11:45:12 »
Mało tego zauważyłem że nawet jak nacisnę Vol- i przycisk nawigacyjny do dołu + reset to też wibruje (jakby się robił HR) :worried: