Nie dziala Active Sync na BT

• 11 Odpowiedzi
  • 1727 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline QrKo

• *
  • 69
  • Sprzęt: MIO A701
Nie dziala Active Sync na BT
« dnia: Październik 13, 2007, 12:55:38 »
Zrobilem wszystko tak jak pisze w poradniku na stronce, odczytalem port szeregowy w aplikacji od BT, zaznaczylem ten port w AS i lipa, przy wyszukiwaniu kompa na moim A701 nadal pokazuje jedyna usluge czyli Serial Port zamiast Active Sync.

Wczoraj przez chwile dzialalo, nawet uruchomilem na MIO radyjko internetowe przez BT, ale potem cos naklikalem, chyba dalem w programie aby polaczenie szeregowe na COM4 bylo bezpieczne i wtedy zgaslo na amen. Odznaczale, reinstalowalem i nic. ActiveSynca mam w wersji 4.5 moze to jego wina?

Na 100% mam wszystko dobrze robione krok po kroku, od zera - instalacja softu BT (nic nie parowałem), potem odczytuje port, potem wybieram ten port w AS i paruje poprzez PDA, wyskakuje czy chce zaakceptowac urzadzenie daje ok, wpisuje haslo i dalej wyskakuje Serial Port. Tak jak pisalem z kompem i PDA na pewno jest wszystko dobrze gdyz wczoraj dzialalo, ale cos przypadkiem kliknalem i przestalo dzialac, 3 gdziny nad tym siedzialem i nic nie wymyslilem... Nawet jak sparuje urzadzenie spod PC (program wykrywa uslugi dostepne na PDA) i mimo ze jedna z uslug to ActiveSync i daje zeby ja dodalo to ona sie nie pojawia...

Ktos ma jakis pomysl?

*

Offline smajk

• 15
  • Sprzęt: MioA701//Alkoholer 18.01// Samsung Z400//rom vodafone//
Odp: Nie dziala Active Sync na BT
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 13, 2007, 21:05:35 »
Mysle ze nie potrzebnie uruchomiles usluge port szeregowy. Do synchronizacji przez bt potrzebujesz tylko lokalizacje //nr portu com na ktorym dziala bt// i poprawnie skonfigurowany as na kompie //poprzez wybor odpowiedniego portu com// oraz poprawnie skonfigurowane pda //poprzez procedure usuniecia wszystkich starych polaczen w ustawienia>bluetooth>urzadzenia// i nadanie nowej relacji juz z poziomu as w pda. Na 100% musisz wywalic polaczenie portu szeregowego z poziomu windows a pozniej jeszcze raz skonfigurowac nowa relacje z poziomu as na pda usuwajac wczesniej ta stara razem ze wszelkimi portami wychodzacymi i przychodzacymi.

*

Offline QrKo

• *
  • 69
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 13, 2007, 21:56:12 »
Gdy wywale polaczenie szeregowe na PC to znika opcja COM4 z AS na kompie, a w PDA w uslugach jest pusta tabelka, nie ma nawet Serial Port.
« Ostatnia zmiana: Październik 13, 2007, 21:59:14 wysłana przez QrKo »

*

Offline kolsek345

• 325
  • Sprzęt: SGS 3  16 GB
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 14, 2007, 12:19:16 »
-
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2007, 12:48:18 wysłana przez kolsek345 »

*

Offline QrKo

• *
  • 69
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 14, 2007, 13:36:53 »

*

Offline smajk

• 15
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 14, 2007, 14:04:07 »
W tabelce nie powinno być nic poza opcją AS. Jeszcze raz, wywalasz wszystko z kompa; sparowanie z PDA, porty wychodzące i port szeregowy jeśli jeszcze go masz. Najlepiej nie używać  żadnego dodatkowego oprogramowania typu Bluesoleil itp. Sterowniki WXP SP2 są idealne, nie mula kompa, nie trzeba włączać żadnego programu i są bardzo stabilne. Usuwasz wszystkie pozostałości po połączeniach z PDA. Być może warto by było zainstalować od nowa AS na kompie. Robisz reset PDA- czasem się zdąża że trzyma poprzedni typ połączenia z kompem. Po  resecie i zainstalowanym AS parujesz urządzenia z przez ciebie wybranym kluczem //bez klucza coś nie do końca to wszystko działa//. Po sparowaniu będąc w menadżerze BT //Urządzenia BT w panelu sterowania// wchodzisz na zakładkę porty com i sprawdzasz na jakiej lokalizacji jest twój mio. Tą lokalizacje wybierasz w AS na kompie. Przechodzisz na PDA i w AS tworzysz nową relacje, nie ma bata musi ruszyć. Kiedy w tabelce wyświetli ci sie opcja AS wybierasz ja i OK. Później menu i połącz przez BT. To wszystko. Trochę zakręcone...

*

Offline QrKo

• *
  • 69
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 14, 2007, 16:07:54 »
Oki sprobuje, ale napisales:
Sterowniki WXP SP2chę zakręcone...
A mi po odinstalowaniu softu znikaja rowniez sterowniki ale je mam w osobnym katalogu na cd wiec zainstaluje tylko te sterowniki z cd i windows sam bedzie mial w panelu sterowania obsluge BT?

EDIT:
Ogolnie to sprawa wyglada tak ze cala akcja rozgrywana jest na laptopie ze zintegrowanym BT i Windows nie wykrywa mi sam modulu BT, a jak zainstaluje same sterowniki bez oprogramowania to niby BT jest w managerze urzadzen ale w panelu sterowania juz go nie ma ;/
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2007, 16:38:25 wysłana przez QrKo »

*

Offline smajk

• 15
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 14, 2007, 21:39:32 »
No to chryja... Jedno jest pewne jak uruchomisz port szeregowy to as na pewno nie zadziała albo będzie działać ale ale procedura wyłączenia portu szeregowego i włączenie as będzie wymagać restartu PDA.

*

Offline marcel_76

• *
  • 67
  • Sprzęt: MIO-A701+SD 2 GB+WM6.5-PLK-21812.5.0.2; SE XPERIA X1
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 22, 2008, 14:02:36 »
Pytanko:
zainstalowałem BT na PC w panelu sterowania nie ma urządzenia BT natomiast w sprzęcie się pokzuje, w portach com mam od com2 do com 14 przypisane to urządzenie a nie potrafię go spraować z moim mio a701.
przez chwilę się łączy a później automatycznie rozłącza.
W Palmtopku nie mogę przypisać do kompuera innego COM niż 'COM 8 lub Com 0' i tak raz spróbowałe na port wychodzący com 0 a na przychodzący com 8 i jakoś połączyło ale tylko graficznie bo wsumie ani z urządzenia ani z PC-ta nie dało się przeglądać danych zawartych nan tym drugim, nie mówiąc już o uruchomieniu Active Sync.
Jakby ktoś mógł to prosiłbym jeszcze raz łopatologicznie wytłumaczyć mi w jakiej kolejności połączyć moje mio a701 przez BT, (soft do BT to Bluesoil 1.4)
Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedzi.

*

Offline MarcinKaleba

• *
  • 70
  • Sprzęt: HTC HD2, iPhone 3G - 8GB
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 27, 2008, 00:44:27 »
no i nie działa, mam problem z kablem przez którego nie mogę się podłączyc, a teraz z blue. Po prostu pokazuje mi port szeregowy i koniec, nie mogę tego przeskoczyć siedziałem z 4 godziny i nic. szukałem, ale niestety nic to nie daje. Co teraz? Jutro spróbuje na viście ale jakoś straciłem nadzieję

*

Offline kolsek345

• 325
  • Sprzęt: SGS 3  16 GB
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 27, 2008, 13:33:16 »
A jaki masz teraz ROM? bo w niektorych WM6.1  nie mozna synchronizowac a701 z pc za pomoca BT bez dodatkowych narzedzi (BTHtools).

*

Offline MarcinKaleba

• *
  • 70
  • Sprzęt: HTC HD2, iPhone 3G - 8GB
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 27, 2008, 15:33:57 »