Witam,
Trafiłem tu za poradą jednego z userów WSS.pl. Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwym posiadaczem smartphone'a MIO A702.
W skrócie opiszę dotychczasowe przeżycia - możecie je potraktować jako rozpaczliwe wołanie o pomoc;)
1. WiFi
Konfiguracja połączenia bezprzewodowego przebiega poprawnie, problemy pojawiają się przy podłączeniu. A to udaje się najczęściej tylko gdy jesteśmy w miarę blisko punktu dostępowego (nawet przeciętne notebooki mają większy zasięg).
Gwoździem do trumny okazuje się sytuacja, w której na AP zastosowano MAC Access Control. W urządzeniu ciężko znajduje się adres MAC (jest nie tam, gdzie powinien). Nawet jeśli już odnajdziemy i dodamy do acl'a MAC urządzenia, to i tak połączenie nie udaje się. Mało tego: po komunikacie, że "nie udało się nawiązać połączenia" z systemu wylatuje karta WiFi - nie widać jej na liście urządzeń bezprzewodowych. Żeby znów "zobaczyć" kartę konieczny jest reset smartphone'a. Tak dzieje się zawsze jeśli urządzenie jest podpięte przez USB do komputera i sporadycznie jeśli takiego połączenia nie ma.
Bardzo często dochodzi do zrywania połączenia bezprzewodowego. Być może jest to kwestia wspomnianego zasięgu.
2. USB
Powyższy problem, to generalnie "siara", bo akurat przydałoby mi się korzystanie z karty WiFi przy podłączonym urządzeniu do komputera (nie po to żeby mieć internet w komputerze). Czy mogę liczyć na podpowiedź, czy i jak wykorzystać połączenie sieciowe z komputera do uzyskania połączenia w smartphon'ie.
3. Java
A raczej jej brak. Czy w MIO jest Java? Przy próbie dwukliku na plikach *.jar komunikat: "Z tym typem pliku nie skojarzono aplikacji" (czy jakoś tak): i jak to wygląda? MIO za ponad 1000 zł jest gorsze od mojej komórki za 1 zł?
PS. System to WM6 Pro.