MIO A702 warto czy nie

• 20 Odpowiedzi
  • 2663 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MIO A702 warto czy nie
« dnia: Październik 06, 2007, 11:52:27 »
Po przeczytaniu paru informacji nabrałem wątpliwości.
Miałem zamiar kupić właśnie MIO A701 ale trafiłem na informacje o MIO A702.
Myślicie że warto czekać.
Może ktoś wie kiedy zacznie się sprzedaż MIO A702 w Polsce?

*

Offline BlackSon

• 48
  • Sprzęt: HTC TP, Motorola Milestone
Odp: MIO A702 warto czy nie
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 06, 2007, 13:22:02 »
Mio A702 już jest w sprzedaży. Widziałem go, jest mniejszy, ale i chyba grubszy od A701. Procesor tego urządzonka wykluczył A702 z mojej listy zakupów  :-|

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 06, 2007, 18:24:50 »
Chciałbym zobaczyć A702 z bliska, czy ktoś wie gdzie mozna go kupić.

*

Offline BlackSon

• 48
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 06, 2007, 18:32:02 »
W Silesia City Center, tam przed Tesco jest takie małe stoisko Optimusa, w środę tam jeszcze był...

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 10, 2007, 00:26:11 »
MIO A702 ma w zasadzie same poprawki w stosunku do A701

+ bardziej zgrabny, zdecydowanie cienszy (ok 5mm)
+ wbudowane wifi
+edge
+klawiatura
+procesor (mimo ze 200MHz TI OMAP 850, to jedak urzadzenie pracowalo zdecydowanie szybciej od A701. Moze do zasluga WM6, moze to zasluga tego ze nie mial jeszcze spolszczenia Interwrite'a, ale sam sceptycznie podchodzilem do tego ze w MIO zdecydowali sie dac jakby mniej mocnieszy proceor, a tu jednak mila niespodzianka)

Testowalem urzadzenie zbyt krotko aby powiedziec cos wiecej, ale to co najbardziej mnie pozytywnie zaskoczylo to wlasnie szybsza praca od A701, a nastawiony bylem wprost przeciwnie.

Jedyny minus to cena: sugerowana cena detaliczna (w sprzedazy za ok 1,5m-ca) to ok 1950pln, A701 dzis bez problemu kupic mozna za 1200pln.

« Ostatnia zmiana: Październik 10, 2007, 01:00:53 wysłana przez ZAtronik »

*

Offline januszjur

• 1216
  • Sprzęt: HTC HD2/Toshiba TG01/Kaiser/HTC....
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 10, 2007, 07:54:04 »
O ile zapowiedzi tego modelu były interesujące....cieszyłem się ze będę miał następcę dla mojego A701...to po premierze szlag trafiło wszystko...delikatnie mówiąc porażka z prockiem 200 mHn!!
nikt przy zdrowych zmysłąch nie pakuje do PDA następcy A701 tego typu badziewia.....co z tego że ma wbudowane wifi, edge, klawiaturę jesli wszystko to napędza coś co można wrzucić do rozbudowanego kalkulatora...efekt uzycia procesora 200 mHz przy pracujących w tle aplikacji będzie zawsze ten sam ...(mulenie)...przypadłość znana z innych PDA z tym oszałamiającym prockiem...a już GPS pracujący na nim,,..toż to rakieta będzie...szkoda słów skopali dobry PDA i tyle..
P.S. co do testów A701 z romem OKiego też śmiga szybko ..ale istotę szybkości nie sprawdza się na gołym systemie tylko na upakowanym w różne potrzebne  programy....zresztą wystarczy odpalić zwykły teledysk na tym procku by zobaczyć jak działa stop klatka... :grin: :grin:
« Ostatnia zmiana: Październik 10, 2007, 08:02:04 wysłana przez januszjur »

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 11, 2007, 00:21:45 »
Pojechałem dzisiaj do Silesia Center. Na wskazanym stoisku twierdzą że nigdy go nie mieli ale jak tylko się pojawi to napewno ...
Nadal szukam gdzoe to cacko można zobaczyć na własne oczy
może ktoś wie?

*

Offline BlackSon

• 48
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 11, 2007, 00:42:52 »
To dziwne trochę  :O bo tam mi go pokazywali... Nigdzie niestety nie widziałem go więcej, a ostatnio troszkę buszuję, bo sam czegoś szukam dla siebie.

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 13, 2007, 19:38:08 »
Polski dystrybutor odpowiedział na pytanie - A702 może być dostępne dopiero w grudniu. Nie mam ochoty tyle czekać. Chyba się zdecyduję na coś innego.

Czy ktoś wie czy do Mio A501 da się zainstalować Automapę 4 czy są jakies ograniczenia?

*

Offline januszjur

• 1216
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 13, 2007, 20:53:17 »
Polski dystrybutor odpowiedział na pytanie - A702 może być dostępne dopiero w grudniu. Nie mam ochoty tyle czekać. Chyba się zdecyduję na coś innego.
Czy ktoś wie czy do Mio A501 da się zainstalować Automapę 4 czy są jakies ograniczenia?
....nie no uśmiałem się.... :E a co wy chcecie na 200 mHz piłowć AM 4  :E :E dużo szczęścia życzę i cierpliwości ...... ale co to lubi...
P.S. ....... a co tam w specyfikacji AM4 napisali o wydajnosci procka?

*

Offline krecik111

• 1
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 27, 2007, 17:15:50 »
No właśnie jak to jest z tym procesorem?? Jedni piszą ze ten procesor to totalna porażka a inni ze to w niczym nie będzie przeszkadzało aby sprawnie obsługiwał Automape 4. Powiem szczerze ze napaliłem sie na A702 jak szczerbaty na suchary :wink: ale po tych krytycznych komentarzach mam nie lada problem. Mam na PDA przeznaczone 1800-2000zł chciałbym aby posiadał GSM+GPS+Aparat. Mio A702 wydawał mi sie idealnym rozwiązaniem gdyby właśnie nie ten procesor. Nie wiem czy jest obecnie na rynku coś o podobnych parametrach (oczywiście z lepszym procesorem). Z zakupem i tak chyba sie wstrzymam dopóki A702 będzie dostępne w Polsce i wtedy dopiero wysłuchając opinii użytkowników tej maszynki podejmę decyzje.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 27, 2007, 18:22:39 »
Sam Procesor OMAP 200Mhz przy swoich 200Mhz zachowuje się na pewno szybciej niż powiedzmy - Samsung 300Mhz (dlatego że OMAP ma dwa rdzenie - ARM dla aplikacji i DSP dla specyficznych funkcji urzadzenia jak np. moduł telefonu - jednakże większość aplikacji nie jest w stanie korzystać z drugiego rdzenia). Na xda developers czytałem o innych palmofonach HTC z tym prockiem że można je taktować bezpiecznie na 274Mhz i wydajnośc skacze o ponad 70%! Oczywiście na własne ryzyko - na pewno ucierpi na tym czas działania urządzenia - ale wtedy urządzenie nie ustępuje wydajnością urządzeniom z procesorem 400Mhz
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2007, 18:36:13 wysłana przez radoskur »

*

Offline januszjur

• 1216
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 27, 2007, 22:32:12 »
Sam Procesor OMAP 200Mhz przy swoich 200Mhz zachowuje się na pewno szybciej niż powiedzmy - Samsung 300Mhz (dlatego że OMAP ma dwa rdzenie - ARM dla aplikacji i DSP dla specyficznych funkcji urzadzenia jak np. moduł telefonu - jednakże większość aplikacji nie jest w stanie korzystać z drugiego rdzenia). Na xda developers czytałem o innych palmofonach HTC z tym prockiem że można je taktować bezpiecznie na 274Mhz i wydajnośc skacze o ponad 70%! Oczywiście na własne ryzyko - na pewno ucierpi na tym czas działania urządzenia - ale wtedy urządzenie nie ustępuje wydajnością urządzeniom z procesorem 400Mhz
..czytać na własną odpowiedzialność ..ale czy wierzyć?

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 28, 2007, 11:18:34 »
Są podane konkretne dowody, działający skype bez szarpania dźwięku, płynnie odtwarzane divx'y. Sam osobiście w miarę wolnego czasu przetestuję te A702 jak tylko wejdą na rynek.

« Odpowiedź #14 dnia: Październik 29, 2007, 22:11:07 »
Przyszedł czas podjąć decyzję - kupiłem A701
wszystko działa bez problemu
automapa 4, telefon w plusie
ale są i wady
konfiguracja internetu przez Gprs kłóci się z MMS
podczas jazdy samochodem z automapą mam kłopoty z obsługą telefonu - za małe przyciski ekranowe
BT działa dziwnie z zestawem parot - czasem kłopoty z głośnością i nie można odbierać rozmów za pomocą słuchawki na A701 tylko na przyciskach parota bo inaczej głos nie idzie przez zestaw
generalnie chyba powinienem znaleźć jakiś inny program obsługujący telefon bo ten wbudowany jest cienki.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 30, 2007, 09:41:00 »
Przyszedł czas podjąć decyzję - kupiłem A701
wszystko działa bez problemu
automapa 4, telefon w plusie
ale są i wady
konfiguracja internetu przez Gprs kłóci się z MMS
podczas jazdy samochodem z automapą mam kłopoty z obsługą telefonu - za małe przyciski ekranowe
BT działa dziwnie z zestawem parot - czasem kłopoty z głośnością i nie można odbierać rozmów za pomocą słuchawki na A701 tylko na przyciskach parota bo inaczej głos nie idzie przez zestaw
generalnie chyba powinienem znaleźć jakiś inny program obsługujący telefon bo ten wbudowany jest cienki.

Nie wszystko co piszesz jest prawdą:
1. konfiguracja (prawidłowa) GPRS nie kłóci się w żadnym razie z MMS - poszukaj wątków na ten temat, bo zapewne popełniłeś częsty błąd, o którym z 10 razy już było
2. małe przyciski ekranowe to fakt, ale możesz spróbować je zmienić zmieniając skórkę
3. ja nie mam problemów z Parrotem, o których piszesz - może spróbuj z innym ROMem?

Jednak A701 ma inne wady (przez dość długi już czas użytkowania chyba wszystkie odkryłem):
1. problem 2 sekundowego opóźnienia przy odbieraniu rozmów - uważam, że jest to najpoważniejsza wada nierozwiązana przez żaden ROM jak dotąd
2. brak EDGE (że o 3G nie wspomnę)
3. kłopoty z BT stereo (A2DP)

W zasadzie innych nierozwiązywalnych wad nie znalazłem.
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2007, 09:47:14 wysłana przez 6nt »

*

Offline sp4xkp

• 356
  • Sprzęt: GT-i8000
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 30, 2007, 12:05:18 »

Jednak A701 ma inne wady (przez dość długi już czas użytkowania chyba wszystkie odkryłem):
1. problem 2 sekundowego opóźnienia przy odbieraniu rozmów - uważam, że jest to najpoważniejsza wada nierozwiązana przez żaden ROM jak dotąd
2. brak EDGE (że o 3G nie wspomnę)
3. kłopoty z BT stereo (A2DP)

W zasadzie innych nierozwiązywalnych wad nie znalazłem.

Dla mnie z tych trzech wad, najbardziej przeszkadza to 2-sekundowe opóźnienie. Pozostałe dwie mogę sobie darować, gdyż nie są one aż tak bardzo mi potrzebne.
" Zrozum człowiecze drugiego, a i on ciebie zrozumie" Kazimierz Pawlak.

*

Offline kolsek345

• 325
  • Sprzęt: SGS 3  16 GB
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 30, 2007, 14:40:59 »
Nie jest tak zle - do tych 2 sekund mozna sie przyzwyczaic :)

« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 02, 2007, 14:13:16 »
No dobra -  ustawiłem gprs I mms ale jak włącze automat to wybiera ostatni konfigurowany rodzaj połączenia a nie właściwy. Bardzo prosze o linka do jakiegoś konkretnego miejsca bo informacja że to już było ileś tam razy to dość kulturalne ale jednak wysłaniena tzw drzewo.
Podobnie jeśli chodzi o skórkę do telefonu - jeśli ktoś wie, przetestował i działa bez problemu to proszę o linka lub prznajmniej nazwę bo nie wiem nawet czego szykać.
2 sekundy opóźnienia przy odbieraniu w mojej sytuacji to rewelacja - pozwalają mi się uspokoić - gdyby dało się zrobić 3 to byłoby jeszcze lepiej.
A I jeszcz jedno - jak sobie radzicie z blokadą klawiatury I ekranu żeby nie tracić baterii?

*

Offline kolsek345

• 325
  • Sprzęt: SGS 3  16 GB
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 02, 2007, 19:06:49 »
Jeśli chodzi o gprs/mms to może zajrzyj tu:  http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=81870.0 . Blokada ekranu i klawiatury nie ma sie ni jak do zużycia baterii , ważne jest wyłaczanie automatyczne podswietlania ekranu (np. po 30 s)  oraz usypianie automatyczne urzadzenia (np po 1 min) , no i najwazniejsza rzecz ustawisc predkosc procesora na "auto"  w opcjach WM5.Pozdro
« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2007, 19:10:22 wysłana przez kolsek345 »

« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 09, 2008, 00:06:54 »
Witam,
mimo iz zarejestrowalem sie dopiero teraz na tym forum, sledze tematy juz dosyc dlugo....

Przywiozlem A702 z Australii (tak przy okazji chcialem cos kupic m.in do nawigacji a tam dorzucili jeszcze
TOMTOM'a z mapa australii:) ), chcialem tez
wymienic telefon i decyzja padla (po dlugich rozwazaniach) wlanie na a702.
Wczesniej oczywiscie poczytalem wiecej o tym procesorze , mialem okazje porownac
dzialanie a702 z a701 i "na oko" nie bylo zadnej roznicy w pracy roznych aplikacji (mysle, ze jest to zasluga
dwurdzeniowego prcocesora).
Dlugo rowniez zastanawialem sie nad najwyzszymi modelami z HTC ale niestety jako telefon to nie jest (przy najmniej dla mnie) najlepsze rozwiazanie - jest po prostu za duzy a zwlasza za gruby.
Mysle, ze pod wzgledem gabarytow  a702 to optymalne rozwiazanie (i tutaj na potwierdzenie moge przytoczyc
reakcje znajomych, ktorzy chcieli sie nim pobawic - wszyscy stwierdzali , ze jest optymalny i idealny).
Wyzej pisalem, ze aplikacje chodza tak jak w a701 i odnosnie AUTOMAPy 4 - moge zapewnic, ze nie ma zadnego problemu z wyznaczaniem trasy czy nawigowaniem (uzywam bardzo czesto), nie ma rowniez zadnego klopotu kiedy jest uruchomiona AM i np ktos dzwoni i prowadze rozmowe (przez BT), nie ma zadnych zaklocen, wieszania sie telefonu czy automapy. Super działa EDGE i WIFI (uzywam rowniez FRING'a i rowniez nie ma zadnego problemu). Mysle, ze zanim zaczniemy cos tak skrajnie krytykowac, trzeba sie z tym zapoznac.
WSZYSTKO DZAŁA BEZ ZARZUTU !
Dodam, ze przetestowalem rowniez wysylanie sms'a z aktualna pozycja GPS (swietna sprawa!) zwlaszcza jesli sie
zgubisz i np nie masz zadnego programu do nawigacji - zawsze cie znajda :)))
W aucie nie ma potrzeby uzywac zewnetrznej anteny GPS, wczesniej do nawigacji uzywalem MIO350 i tam nie raz zdarzalo sie zgubic sygnal, z A702 nie zdarzylo sie to ani razu.

A teraz taka mala dygresja ...
po co sie oszukiwac i udawac, ze POCKET PC zastapi kompa: czy to blaszaka czy notebooka,
jest to zupelnie inna kategoria sprzetu i to, czy dana aplikacja otworzy sie w 1,5 sekundy czy 2,5 sekundy i tak nie ma znaczenia, poniewaz jest duzo wiecej niewygodnych czy denerwujacych sytuacji w czasie uzytkowania pda (np ciagle przesuwanie ekranu przy przegladaniu stron, worda, excela itp ...), ile czasu na to sie traci ?!
Mysle, ze trzeba sobie uswiadomic, ze jest to swoistego rodzaju "zabawka" glownie dla mezczyzn i tyle ...

ps. Oczywiscie sluchawki sa dobre , wrecz idealne do rozmawiania, ale nie do sluchania muzyki, czy mozecie cos polecic ? jakie kupic ?