Mio a702 problem z edge i mms

• 12 Odpowiedzi
  • 3142 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline k100pr

• 32
  • Sprzęt: honor 10
Mio a702 problem z edge i mms
« dnia: Czerwiec 02, 2008, 08:50:36 »
Witam.
Urządzenie mio a702 rom r38.4.123
Mama problem z wysyłaniem i odbieraniem mms. Tzn. kiedy mam ikonkę 'E' (informującą że jestem w zasięgu edge) obok siły sygnału to wtedy jest ok. Można wysyłać i odbierać mms i również przeglądać strony. Konfiguracja mms i internetu jest prawidłowa bo wtedy otrzymuje i wysyłam mms. Problem jest wtedy kiedy to po paru godzinach (mniej więcej ok.5) ikonka 'E' zmienia się na dwie strzałki z krzyżykiem. Zmiana następuje bez żadnej ingerencji z mojej strony, telefon po prostu jest w stanie czuwania bądź uśpienia. Nie zmieniam wtedy nic i nic nie robię. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu lub zrobieniu samego tylko softresetu, telefon znajduje sieć i jest znów ok ale tylko do ponownego ukazania sie tych dwóch strzałek. W ustawieniach telefonu mam automatyczny wybór sieci (IDEA). I wciśnięcie "Znajdź sieć" powoduję ponowne podłączenie do sieci i ikona 'E' znowu się pojawia. W czym może być problem. Na infolini Mio nie spotkali się z takim problemem.
Kiedy mam te dwie strzałki z krzyżykiem i otrzymam mms mam informację że: "z nieznanych powodów nie można nawiązać połączenia proszę sprawdzić ustawienia lub wykonać softreset".
Przypominam konfiguracje mam poprawną bo po odnalezieniu sieci jest 'E' i odbieram i wysyłam mms.
Proszę o pomoc.

W załączniku opisany problem razem ze zrzutami ekranu mio
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2008, 15:07:54 wysłana przez k100pr »
mitsubishi trium aria > siemens c65 > sony ericsson k310i > mio a702 > samsung GT-S5660 gio > huawei ascend 620s > honor10

*

Offline k100pr

• 32
Odp: Mio a702 problem z edge i mms
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 26, 2008, 14:18:13 »
No i tak jak myślałem to wina rom'u. Mio pojechało do serwisu i tam po testach stwierdzili że może to być problem związany z rom. Oczywiście powiadomią o tym producenta i może wkrótce może pojawi się jakiś fix do gprs. Ten rom niby jest najnowszy co nie oznacza że jest bez błędów. Ja osobiście wolę poczekać na oficjalny patch lub fix niż samodzielnie zmianiać rom - chodzi mi o utratę gwarancji.
Moja wersja a702:
r38.4.123
windows mobile 6 pro
ce os 5.2.1238 (build 17745.0.2.3)
Ciekawe czy inni użytkownicy mio a702 z taką wersją oprogramowania mają podobne problemy?
mitsubishi trium aria > siemens c65 > sony ericsson k310i > mio a702 > samsung GT-S5660 gio > huawei ascend 620s > honor10

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 27, 2008, 08:02:28 »
Witaj
mam ten sam rom w swoim A702 i wszystko działa bez zarzutu. Może coś namieszałeś podczas konfiguracji połączenia? Ja np. zrobiłem literówkę podczas konfiguracji wpisując tekst w jednym z okienek i ,także miałem kłopot. Notabene w jednym z pdf, które ściągnąłem ze strony mio jest właśnie błąd literowy.
Oskar

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 27, 2008, 10:16:41 »
ja tez mam ten softale problemu nie mam badz razie jeszczego nie widzialem....
jak wlorze karteto zobacze....

*

Offline k100pr

• 32
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 27, 2008, 14:43:10 »
Witaj
mam ten sam rom w swoim A702 i wszystko działa bez zarzutu. Może coś namieszałeś podczas konfiguracji połączenia? Ja np. zrobiłem literówkę podczas konfiguracji wpisując tekst w jednym z okienek i ,także miałem kłopot. Notabene w jednym z pdf, które ściągnąłem ze strony mio jest właśnie błąd literowy.
Oskar

Wszystko mam ustawione tak jak to jest w tych pdf (internet i mms dla a702 w Orange). Przy tej konfiguracji wszystko jest dobrze ale tylko przez 5 godzin (aktywna ikona E). W tym czasie mmsy można wysyłać i odbierać. Później następuje samorozłączenie i mam te 2 strzałki z x. Wtedy nie odbiorę i nie wyśle mms bo mam ten głupi komunikat ze wybrano numer i nie można nawiązać połączenia....itd. Jeżeli wybiore znajdź sieć to znów pojawia się E i kolejne 5 godzin jest spokój. Jak bym mógł prosić o poprawną wersję ustawień to porównam ze swoimi. Jak by była możliwość to chętnie porównałbym też obraz rejestru z Twojego urządzenia i mój rejestr. Obraz wykonany CeRegEditor

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2008, 15:41:50 wysłana przez k100pr »

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 26, 2008, 12:28:12 »
Witam.
Mam ten sam problem, że po paru godzinach jak zniknie E to nie łączy się z internetem ani nie da się pobierać MMS.
Niestety nie wiem jaką mam wersje ROM ale telefon też mam w sieci Orange. Może to więc wina operatora a nie telefonu?
Napisane: Lipiec 26, 2008, 12:06:07
Przy okazji  chciałbym zapytać jeszcze o brak wolnego miejsca np. na pobranie mms. Jakie pliki można usunąć aby zwiększyć miejsce. Może jest możliwość zapisywania przychodzących wiadomości mms z bluetooth itd. bezpośrednio na kartę pamięci?

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 26, 2008, 12:50:03 »
W moim MIO A501 jest to samo ale ten problem moze byc w kazdym innym telefonie, bo ten krzyzyk ozancza barak zasiegu GPRS, a winą są np warunki atmosferyczne lub miejsce w ktorym sie znajdujemy , to ze mamy zasieg GSM nie oznacza ze zawsze w tym samym miejscu bedzie EDGE lub GPRS
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2008, 12:52:14 wysłana przez radekhomer »

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 26, 2008, 21:32:22 »
Witam.
Mam taki sam problem z mms w sieci orange. Dzieki temu postowi udalo mi sie odebrac mms poprzez wylacznie i wlaczenie telefonu i zlapanie literki E. Posiadam taki sam rom jak w poscie. Czy da sie cos z tym zrobic czy tylko odeslac do serwisu, troche bym tego nie chcial gdyz dopiero kupilem ten telefon.

*

Offline k100pr

• 32
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 27, 2008, 14:25:33 »
W moim MIO A501 jest to samo ale ten problem moze byc w kazdym innym telefonie, bo ten krzyzyk ozancza barak zasiegu GPRS, a winą są np warunki atmosferyczne lub miejsce w ktorym sie znajdujemy , to ze mamy zasieg GSM nie oznacza ze zawsze w tym samym miejscu bedzie EDGE lub GPRS

Jak mogę nie być w zasiegu edge lub gprs skoro jak wylącze moduł telefonu i włącze znów to pojawia sie i zasieg w postaci kilku kresek oraz informacja o zasiegu edge lub gprs i ikonka E jest znów. Tak samo jest jak wcisne przycisk "znajdź sieć" w ustawieniach sieci to pojawia się ikona E. Tyle ze tylko na 5 godzin i poźniej znów sie rozłącza.
Napisane: Lipiec 27, 2008, 14:04:00
Witam.
Mam taki sam problem z mms w sieci orange. Dzieki temu postowi udalo mi sie odebrac mms poprzez wylacznie i wlaczenie telefonu i zlapanie literki E. Posiadam taki sam rom jak w poscie. Czy da sie cos z tym zrobic czy tylko odeslac do serwisu, troche bym tego nie chcial gdyz dopiero kupilem ten telefon.

Mój mio był w serwisie i nic nie zrobili. Po rozmowie z serwisantem dowiedziałem się ze to wina albo romu albo modulu na płycie odpowiedzialnego za gprs lub edge. Na ich urządzeniu (Mio a702) testowym jest ten sam problem pod kążdą siecią od ery play plusa orange.Według mnie to coś z romem. Szukałem na ten temat informacji i nic. Od goscia który zajmował się moim mio dowiedziałem sie też że informacja o tym problemie została przekazana do producenta i może coś z tym zrobią tylko nie wiadomo kiedy i może wypuszczą nowy rom jeżeli to nie wina płyty. Ja robie tak instaluje program który co kilka godzin wyłącza na 1 minute i włącza moduł telefonu. Do serwisu nie radze wysyłac bo zajeło im to 2 tygodnie i gdybym nie dzwonił i prosił o rozmowe z serwisantem co dzień to dalej by tam był.
Napisane: Lipiec 27, 2008, 14:11:43
Witam.
Mam ten sam problem, że po paru godzinach jak zniknie E to nie łączy się z internetem ani nie da się pobierać MMS.
Niestety nie wiem jaką mam wersje ROM ale telefon też mam w sieci Orange. Może to więc wina operatora a nie telefonu?
Napisane: Lipiec 26, 2008, 12:06:07
Przy okazji  chciałbym zapytać jeszcze o brak wolnego miejsca np. na pobranie mms. Jakie pliki można usunąć aby zwiększyć miejsce. Może jest możliwość zapisywania przychodzących wiadomości mms z bluetooth itd. bezpośrednio na kartę pamięci?

Co do mms to najlepiej usunąć lub skopiować pliki z mmsów na 1 gigową wbudowaną pamięc mio i po kłopocie. Ale ja nie miałem jeszcze tak zapełnionej skrzynki mms że nie mozna było odebrac nowych mms ów. Pewnie brak pamięci jest spowodowany przez dużą ilośc zdjęć zrobionych i zapisanych w pamięci 64 mega. Wszystkie zdjecia z katalogu My pictures należy przenieść na 1 gigową pamieć i wtedy zwolni się pamięć podreczna na mmsy.
Co do zapisu danych z bluethoot to trzeba zmienić scieżke do zapisu pobranych danych. Wejść w: mio menu>połączenia>bluethoot>zakłądka przesyłanie pliku i tam zamiast My documents wpisac: Mio recovery\i nazwe  katalogu najlepiej go wczesniej utworzyc w 1 gigowej  pamieci. 
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2008, 14:39:29 wysłana przez k100pr »

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 27, 2008, 21:21:06 »
Hm no nie wiem , moze faktycznie cos nie tak z  fonem, ale probowaliscie sie przeniesc w inne miejsce i obczaic czy wskoczy ten zasieg. Zrobilem maly eksperyment z zasiegiem GSM , znam jedno takie miejsce gdzie nigdy nie ma zasiegu, nawet pol godziny czekałem i nic...po właczeniu wyszukiwania sieci znalazło i od tej pory do poki sie nie przemiescilem milem jako taki zasieg, bez reczego wyszukiwania nie łapie w tym miejscu . No nie wiem , moze mieszkacie w jakis pechowych lokalizacjach.  Aha i ten test robilem na motoroli L6, na motoroli L7 i nokii 3510i wszystkie fony byly w plusie. A probolwiscie zrobic maly test na innych sieciach? chodzi mi o zasieg gprs

*

Offline k100pr

• 32
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 28, 2008, 14:53:57 »
Jeżeli chodzi o testy gprs na innych telefonach to z tą samą kartą sim w orange na: sony ericsonie k310i, siemensie c65 i motoroli w375 nie miałem problemu z gprs i mmsami zarówno z wysyłaniem jak i odbiorem. A na a702 z tą samą kartą i tym samym miejscu następuje rozłączenie gprs/edge po kilku godzinach. Ze strony Orange jest zapewnienie że nie jest rozłączane połączenie gprs jeżeli nie jest używane przez jakiś czas. Co dziwne jeżeli wysyłam mmsy co kilka godzin (na próbę) to połączenie jest utrzymywane ale przecież nie mam zamiaru wysyłać co kilka godzin mmsa żeby utrzymywać połączenie. Jeżeli chodzi o karty innych operatorów to jak mio było w serwisie (w Krakowie) to robili testy z innymi kartami sim i efekt był podobny - rozłączenie modułu odpowiedzialnego za gprs i edge.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 28, 2008, 15:17:50 wysłana przez k100pr »

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 07, 2009, 13:46:09 »
Witam serdecznie
Od grudnia 2008 mam MIO A702 i oczywiście mam problem z ikoną E (EDGE). Po 5/6 godz. samoistnie urządzenie rozłącza połączenie GPRS i wtedy nie można przesłać lub odebrać poczty ewentualnie przeglądać internetu. Wł/wył telefonu lub reset urządzenia skutkuje pojawieniem się ikony E lecz tylko na 5 godz.
Swoje MIO wysyłałem już do serwisu 2 razy i za każdym razem nic nie zrobili tylko informacja że została wymieniona płyta urządzenie na nowe. Problem nadal występuje. Czy może ktoś ma jakiś pomysł na ową dolegliwość ewentualnie na serwis.

Pozdrawiam Marek

*

Offline k100pr

• 32
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 07, 2009, 19:56:34 »
Czy może ktoś ma jakiś pomysł na ową dolegliwość ewentualnie na serwis.

Pozdrawiam Marek

Na tą dolegliwość to tylko odpowiedni program z profilem ,który o określonej godzinie na jedną minute będzie rozłączał i włączał moduł GSM. W ten sposób można ominąć ręczne resetowanie modułu gsm lub też wł/wył całego urządzenia. Taką opcje ma np. SPB Phone Suite. Jest tam możliwość tworzenia profili w których można ustawić wszystko od włączenia gsm ,wifi i bluetooth po ustawienia głośności dźwięków. Później tworzy się tylko zasadę o jakim czasie i na ile dany profil ma być aktywny. Ja mam stożony profil "GSM off" , w którym to moduł GSM jest wyłączony a następnie w zasadach jest ustawienie ,że ma on się pojawiać co 4 godziny na 1 minute. Profil ten pojawia się tylko na minutę a poza tym czasem obowiązuję "noramalny". W ten sposób po minusie profilu "GSM off" następuję ponowne włączenie funkcji gsm. Może to trochę zawiłe ale w ten sposób ikona E jest cały czas (oprócz tej jednej minuty co 4 godziny).
Jeżeli chodzi o serwis to nic na ten problem nie poradzili ,wiem bo przerabiałem ten temat i dlatego założyłem ten wątek. Miałem tylko informację że jestem 1 osobą która zauważyła ten problem i że zostanie on zgłoszony do producenta. Jeżeli to nie wina płyty to miał wyjść jakiś poprawiony ROM. Ale jak widzę to na razie wymieniają płytę tak jak w twoim przypadku.