Mio A702 moja drobna ocena...

• 10 Odpowiedzi
  • 2968 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline magnuss

• 38
  • Omnia + 5310i
Mio A702 moja drobna ocena...
« dnia: Czerwiec 12, 2008, 21:39:05 »
Dzisiaj dostałem Mio A702. Nie ukrywam, że sie napaliłem, kupiłem i dopiero wtedy zajrzałem tutaj  :S  Po otwarciu paczki bardzo miłe zaskoczenie, masa rzeczy w zestawie, nawet takie głupoty jak przejściówki na chyba wszystkie gniazdka świata. Moge smiało powiedzieć, że niczego nie brakowało a nawet było tego za dużo :D

Wykonanie samego urządzenia nie pozostawia nic do życzenia. Widziałem je u kumpla i właśnie to mnie w nim urzekło. Całośc świetnie spasowana i wykonana z dobrych materiałow.Ale co nam po tych materiałach jak w środku mamy nic  :O 

Czytałem i czytałem wasze posty i kłótnie na temat tego procesora. Miałem wcześniej spv m3000 i chwaliłem go sobie (rok temu) wiec pocieszałem sie już po kupniem, że może jakoś będzie dawał rade i na pewno będzie lepiej niż wy piszecie. Kupa prawda... Kupiłem go tylko do nawigacji, mam już dość odbiornika i telefonu i dwóch ładowarek i jeszcze piernik wie czego dlatego mój wybór padł na to Mio. Po waszych opisach dałem mu 3 godz żeby pokazał co potrafi. Zainstalowałem na nim może 5 programów, ma aktualnie kate SD Kingstona 2GB a na sam koniec podarowałem mu AutoMape 5.05... :E to był bład. Normalnie TomTom 6 w mojej noki E65 chodzi szybciej. Wszystko byloby ok gdyby nie ten procesor, zainstalowalem AM i zaraz dałem go na 240mHz, oczywiscie system sie zwiesił. Potem zszedłem na 228 to przy wybieraniu ulicy w chorzowie zwiesiła sie AM. Po drugim resecie bylem delikatnie wnerwiony ale powiedzialem do 3 razy sztuka, odpalam AM wybieram miejscowośc, ulice, numer, wciskam ok czy cos tak i slysze ciagly pisk z glosnika  :| reset....  wnerwiłem sie i zostawiłem to coś na stole i dałem mu chwile. Końcowo dałem rade tej AM ale nie odważyłem sie z nią jechać. Już przy symulacji drogi do miejscwości oddalonej o 12km tak ścinało, że sie poddałem.

W tym wszystkim widze jeden plus. Odbiornik łapie fix natyczmiastowo. Nie widziałem żeby cos tak szybko łapało i w takich warunkach. Od włączenia AM sygnal mam w ciagu 40s, jak jestem w domu przy oknie to koło min. Mój odbiornik zewnetrzny miał problemy przy oknie a ja moge sobie spokojnie siedziec teraz na fotelu i mam sygnal  :ok:

Takie moje małe zdanie na temat tego cuda. Niestety nie mam nerwów do niego już i do braku dzojstika. To rozwiazanie to tez mala pomyłka dla mnie. Wezmy przypadek, ze piszemy numer i rombnelismy sie w pierwszej cyfrze, bez rysika nie cofniemy sie do tej liczby bo czym. A o pisaniu smsów juz nie mowie. Chciałem mieć cyfeblat żeby sie dało normalnie esy pisać i numery a tu taki psikus maly :-?

Mam go 7godz i 31min i chce cos innego. Już nawet zrezygnuje z tego cyferblatu   B)
Kupie internet, oferty posylac na PW ;)

Odp: Mio A702 moja drobna ocena...
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 12, 2008, 23:47:35 »
Hmmm
także mam tego demona szybkosci. Na AM "4" chodził swietnie.......Twój Kolego post zastanowił mnie i wrzuciłem mu AM "5". GPS faktycznie załapuje szybko. Wyznaczyłem trase z mojego miiejsca zamieszkania (okolice Zielonej Góry) do Warszawy...ul. Wiertnicza. Trwało to hmmm około 12 s. Przyznam ze AM chodzi dośc ospale przy jej załaczaniu. Potem juz lepiej. Nie wiem nieststy jak wersja 5 zachowuje sie w trasie iczy faktycznie sa zwiechy. Sprawdze w najblizszych dniach i dam znac. Moja A702 nie jest "kręcona"

Dziś "pojezdziłem" nieco kierowany przez AM #5. Fakt, ze wyznaczane trrasy były krótkie (w miejscu mego zamieszkania nie moge sie rozpedzic :) ), ale było ich mnogo. Nie zawazyłem zadnych zwiech.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2008, 23:29:31 wysłana przez rakso70 »

*

Offline ExDeaTh

• *
  • 89
  • Sprzęt: Motorola Milestone
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 15, 2008, 10:30:24 »
Witam wszystkich

Również zakupiłem urządzenie Mio A702 przed wejściem na to forum i przeczytaniu opinii innych użytkowników.
Wszystko działa na fabrycznych ustawieniach - > tj. nic nie podkręcałem i tak dalej.
Z nawigacji to mam zainstalowane AutoMape 5.0.7 ,MioMap 3 .  Na obu korzystam z trybu 2D ze względu na to iż uważam że jest bardziej czytelny niż np nowa technologia 3d z budynkami.
Prawdę mówiąc troszkę bawią mnie komentarze typu że jedno urządzenie liczy trasę w 12 sekund z kolei drugie liczy w 15 sekund...ale to dla mnie nie istotne.
Jechałem z obiema nawigacjami w trasach około 100 km i nie zauważyłem żadnych zwiech , opóźnień i tak dalej. Dodam również ze oprogramowania są zainstalowane na karcie pamięci która ma nawet dobre parametry odczyt/zapis. Więc jako nawigacja spełnia moje warunki :).

Przejdę teraz do urządzenia jako telefon. Nie zauważyłem żadnych opóźnień 2 sekundowych jak to chyba miało miejsce w A701, dzwonię odbieram , piszę smsy. Smsy zarówno przez zewnętrzną klawiaturę którą posiada to urządzenie jak i poprzez rysik. Obie formy się w miarę wygodne , jedyne moje zastrzeżenie to jest to że MioKeyboard [ czyli zewn. klawiatura] nie posiada polskiego T9 a angielskie no ale być może jest jakiś myk na to. Całe urządzenie jest z systemem Windows Mobile 6 z nakładką od SunnySoft InterWrite.

Urządzenie jako centrum multimedialne

Nie oglądałem na nim żadnych filmów bo moim zdaniem to jest śmiech na sali aby na takim ekraniku oglądać film , ktoś może powiedzieć że np w podróży pociągiem może być fajnie ....być może tak ale do tego mam inne urządzenia jak np PSP Slim.  Oglądanie filmu na tego typu urządzeniach to dla mnie mija się z celem, wolę iść do kina czy ostatecznie oglądać to na komputerze niż psuć sobie rozrywkę.

Jako mp3 ?
Jako mp3 jest ok , używam PocketPlayer , nie mam żadnych zastrzeżeń , gra i tak dalej , jednak moim zdaniem i tak typowy mp3 player np firmy creative gra o niebo lepiej.

Aparat 3.2 Mpix
Robi zdjęcia ładne , ostatnio miałem Motorolę V3x z 2mpix i dla mnie to jak na mobilne urządzenie jest wystarczające.

Z programów zainstalowane mam :
- baterrystatus
- totalcommander
- pocketplayer
- automapa 5.07
- miomap 3
- PalmHeroes [ Heroes of might and magic (gra) ]
- PocketMechanic
- Operamini
- MobileGadu
- Pakiet Office

to tyle :) jak dla mnie wszystko działa ok :) i jestem zadowolony z urządzenia

Mio A702 - > HTC TyTN II -> HTC Touch Pro -> HTC Touch Pro II [Rhodium] -> Nokia N97 Mini -> Motorola Milestone

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 15, 2008, 15:58:28 »
Zgadzam sie kolego ExDeaTh z Toba....moje obliczenia (zacytowane przez Ciebie 12s) miały jedynie na celu sprawdzenia sprawnosc 702. I ja uzywam jej głownie jako telefonu i nawigacji. Wczesniej musiałem ciagac stergo typhoona z gps-em na kablu. 
Nie ma dla mnie znaczenia w jakim tempie mio wyliczy trase. Od jego szybkosci nic w miom przypadku nie zalezy.
Jednyna uwagą jak dotad to wielkosć klawisza do odbierania połaczenia....mogłby byc nieco wiekszy i ianzcej usytuowany na klawiaturze. To taki oj drobny kamyczek do ogródka.
pozdrawiam wszytkich

*

Offline ExDeaTh

• *
  • 89
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 15, 2008, 18:59:14 »
wiesz ja te 12 sekund podałem całkiem przypadkowo a ze wyszło dokładnie tak jak Ty napisałeś to już tak :) ......

Moim zdaniem jest to dobre urządzenie , zapomniałem również dodać iż korzystam z WiFi oraz Bluetooth dosyć często i sprawdzają się te moduły doskonale , jestem zadowolony z zakupu.
Mio A702 - > HTC TyTN II -> HTC Touch Pro -> HTC Touch Pro II [Rhodium] -> Nokia N97 Mini -> Motorola Milestone

*

Offline magnuss

• 38
  • Omnia + 5310i
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 15, 2008, 19:50:56 »
No ja niestety zrazilem sie do niego zaraz po wyjeciu z pudelka. Nie rozumiem troche waszych opisów o liczenie trasy czy cos tam. Mnie denerwuja juz takie rzeczy jak opoznienia systemu przy wchodzeniu do programow czy wlaczenie wogole poczty. Wciskam i moge sobie czekac az mi sie wszystko wlaczy. Takie proste rzeczy jak kalkulator, ustawienia czy cos podobnego to mnie zrazilo. Jak go dostalem to mi sie zaraz przypomnial Wizard ktorego nie powiem bardzo szanuje ale tez byl troche wolny. Mój kumpel ma Tytna I i tam juz te opoznienia nie sa wogole odczuwalne, oczywiscie mowa tu o zwyklych rzeczach typu programy, kontakty czy smsy.
Jako do samego urzadzenia nie mam nic do powiedzenia, sprzet super. Wykonany pieknie, ma wszystko co chcialbym miec, gps swietny- do tej pory nie mialem odbiornika ktory tak szybko lapal fix i w takich miejscach jak fotel u mnie w pokoju<wow>, jedyne co mnie jeszcze dziwilo to to, ze ludzie przy rozmowie ze mna mowili, ze slysza ciagle szumy- ze jestem w jakims glosnym miejscu. Gdyby Mio wsadzilo tam wiecej mHz to nigdy bym go nie sprzedal. Zakochalem sie w nim od pierwszego wejrzenia i odkochalem z pierwszym dotykiem  :O

Czekam na Kajzerka  :E
Kupie internet, oferty posylac na PW ;)

*

Offline Mondy

• 289
  • ROM od Lorbas'a v.2.2 MobilShell
  • Sprzęt: Eten X500+ otaz HTC740 Rose
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 29, 2008, 00:26:52 »
Ktoś mi streści na co inni narzekali?

*

Offline ExDeaTh

• *
  • 89
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 29, 2008, 06:27:14 »
Narzekali głównie na prędkość procesora  ok. 200 Mhz  , co dla nie których jest zdecydowanie za mało

są ludzie którzy na tego typu urządzeniach oglądają filmy divx , emulują konsole psx , czy też z ekraniku 240 x 320 px (2,7'') robią niewiadomo co :)

głownie testy wydajności polegały na programach nawigacyjnych typu " W ile na danym urządzeniu program przeliczy trasę docelową "

jednym bateria trzyma tak jak w opisie producenta do 8 dni , z kolei innym tak jak lepszej marki telefon  2 - 3 dni.

tak to w wieeeelkim skrócie

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 05, 2008, 00:22:33 »
w moim automapa 505 dziala wysmienicie... 

niestety przed chwilą stracil mi sie polski jezyk po miekkim formacie - po zmianach w interwrite pro... :(

*

Offline toomeq

• 1
  • Sprzęt: Mio A 702
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 21, 2008, 15:36:52 »
Mój Mio często w czasie instalacji piszę że : "Program przeznaczony dla wcześniejszej wersji windows" i przestaje go instalwać. ExDeaTh zainstalował PalmHeroes a na moim jest to niemożliwe. Jak to obejść ?

*

Offline Squel

• 20
  • Sprzęt: Gie I
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 25, 2008, 10:53:04 »
Powiem tak jestem całkiem zadowolony z mojego mio a702. W trasie jaką zrobiłem z Warszawy do Karpacza (500km) automapa 5 sprawowała się wyśmienicie, w razie pomyłki bardzo szybko przeliczała nową trasę (zero skoków a używałem widoku 3D).
Rzeczywiście procek to troszkę poraszka dopiero jak go podkręciłem do 216MHz to da się płynnie pisać sms-y z klawiatury systemowej (216MHz to chyba po licznych moich testach naj bezpieczniejsze taktowanie - nic się na nim nie zawiesza a telefon chodzi bardzo płynnie). Gry no cóż mało gram (do gier mam PSP :p  ) jedyne jakie mam zainstalowane to pocket heroes, pocket ufo i wolfenstain (ale nie da się grać w niego bo nie mogę przemapować klawiszy). Bateria trzyma u mnie jakieś 3 dni.
Niektóre kobiety są bezcenne, za wszystkie inne zapłacisz kartą master card.
--------------
SX1->N6600->N6630->SE K750i->SE K800i->SE P1i->Iphone->Kajzerka :)->Diamond->Touch Pro->Xperia X1a-> MDA compact IV-> Gie I