Mio A701 - problemy z telefonem

• 18 Odpowiedzi
  • 3237 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Sierpień 03, 2006, 20:58:55 »
Mam A 701 od tygodnia i zaczyna mnie wkurzać korzystanie z niego jako z telefomu. W przypadku gdy korzystam ze Speaker on mój rozmówca słyszy również swój pogłos. To samo mam gdy korzystam z zestawu głośno mówiącego w samochodzie (zestaw Nokia CK-7W). Ludzie nie chcą ze mną w ten sposób rozmawiać a przyznam, że często jeżdżę autem. Czy ktoś mi może powiedzieć co jest grane i jak sobie z tym poradzić.

Druga sprawa to połączenie GPRS (Orange) - mam problem z jego ustawienie.. Jak to zrobić?

Dzięki za pomoc

*

Offline dest

• **
  • 235
  • Sprzęt: a701 i k800i
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 03, 2006, 22:08:25 »
jak ze mna ludzie gadaja to nie nazekaja slysza wszystko normalnie  a co do gprs to http://www.mio.com.pl/download.php?fr=a701
a701

k800i

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 04, 2006, 14:17:25 »
Mam to samo, zwłaszcza z zestawem Noki (właściwie zawsze), ale z ręki też to się zdarza. Dziś dzwoniłem do Comesa i jakiś miły Pan poradził mi bym ściszył telefon. Opuściłem suwak od telefonu do zera, a głośność zestawu ustawiłem pokrętełkiem od BT na granicy słyszalności. Poprawiło się, ale ciągle nie jest idealnie. Czy próbowałeś używać słuchawek na „sznurku” albo BT?
Też mam go od tygodnia może to jakaś feralna partia?

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 04, 2006, 17:39:47 »
Jeszcze nie próbowałem ze słuchawkami ale czy to ma tak wogóle być czy może powinienem go zareklamować? Co daje ściszanie? Jeżeli ściszę na maxa to jadąc samochodem "ze średnią szybkością" nie będę nic słyszał. Poza tym albo zrywa mi połączenia, albo mam przerwę 3-4 sekundową w rozmowie. Może zmiana ROM'u coś pomoże (ale w tym się wogóle nie orientuję)

Jeśli mi nikt nie pomoże to chyba go wyrzucę przez okno ;)

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 04, 2006, 17:40:58 »
Acha dzięki za grps wszystko działa, chociaż po instalacji gprs i mms musiałem go zresetować bo się zawiesił.

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 05, 2006, 13:19:19 »
Ściszenie telefonu ma sens jeżeli korzystasz z zestawu głośnomówiącego w aucie, dźwięk w telefonie nie ma wtedy żadnego znaczenia. Generalnie wydaje mi się, że pogłos jest efektem zestawów głośnomówiących - mikrofon "słyszy" to co idzie z głośnika, a ponieważ wszystko dzieje się z opóźnieniem to powstaje pogłos. Taki efekt miewałem również przy normalnym telefonie, ale nigdy na taką skalę i to w dodatku w momencie gdy rozmawiam z ręki. Przypuszczam, że to jakiś problem z urzadzeniem, a raczej z wersją systemu. Prześledziłem różne wątki na forum odnośnie problemów i ten pojawił się niedawno.
Zauważyłem z kolei na forum, że czasem problemy powoduje zainstalowane oprogramowanie, u mnie jest ActiveSyc 4.1pl od COMES'a i AutoMapa 3.5.
Problemem jest z użyciem GPRS przy połączeniu z komputerm przez USB -działa ActiveSync, a jest mi to potrzebne do połaczenia laptopa z internetem przez telefon w terenie.
Odnośnie ROM'u to na razie nie myślę o tym ale przy okazji ja mam R45.3.101.02.10.1 czy ktoś jeszcze ma ta wersję i ma problemy?.

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 01, 2007, 23:06:12 »
Mam ten sam problem od zawsze i na wszystkich romach. A próbowałem już chyba na czterech - łącznie z OKI.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 01, 2007, 23:14:55 »
Ja miałem problemy z dźwiękiem tylko na oryginalnym R46 - pogłosy, szumy, cichy pisk i za cichy głos. Na ROMach od R55 już nic z tych rzeczy, a obecnie sytuacja jest idealna (poza znanym i nie do ruszenia obecnie tzw. "2-sec delay").

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 01, 2007, 23:44:53 »
Cytat: "6nt"
Ja miałem problemy z dźwiękiem tylko na oryginalnym R46 - pogłosy, szumy, cichy pisk i za cichy głos. Na ROMach od R55 już nic z tych rzeczy, a obecnie sytuacja jest idealna (poza znanym i nie do ruszenia obecnie tzw. "2-sec delay").

...i używasz na pewno zestawu Nokii?

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 02, 2007, 08:41:51 »
Cytat: "fakof14"

...i używasz na pewno zestawu Nokii?

Może przeczytaj dokładnie pierwszy post. Problem nie leży w zestawie, zestaw został tylko wspomniany ("To samo mam gdy korzystam z zestawu głośno mówiącego w samochodzie (zestaw Nokia CK-7W)"). Problem zgłaszany przez Tomaso polega na tym, że w trybie głośnomówiącym (speaker) słyszy pogłos.

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 02, 2007, 17:04:05 »
Szanowni Panowie najbarziej chodzi mi o zestaw w samochodzie. Dużo jeżdżę i bez tego ani rusz. Odpuszczam już seakera. Chcę do jasnej ... móc swobodnie rozmawiać w trakcie jazdy. Może to jes kwestia połączenia po bt? przeszedłem z r65 na r24 i nic nie pomogło.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 02, 2007, 19:04:44 »
No to rzeczywiście raczej BT. Niestety, żaden ROM nie rozwiązuje jak dotąd tego problemu, który związany jest z microsoftowym BT Stack. OKI pracuje nad nowym ROMem, w którym być może uda się zaimplementować Widcomm, ale nie widaomo, czy na tym polu osiągnie sukces...

« Odpowiedź #12 dnia: Luty 02, 2007, 20:47:14 »
Ja już niestety się chyba poddam i zmienię zestaw Nokii na Parrota. Na zagranicznych forach są opinie, że chodzi z A701 idealnie

*

Offline Zulek44

• 8
  • Sprzęt: MDA II, N95
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 03, 2007, 10:36:53 »
Mio zawiesza mi sie przy starcie co mam zrobic bo nie chce dalej sie odpalic i mam jeszcze jedno pytanie: czy wcisniecie reset usunie wszystkie programy w mio czy tylko jak w pc ze sie uruchomi ponownie?

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 03, 2007, 12:41:58 »
Soft reset tylko rerstartuje. Hard reset przywraca wszystko do "gołego" systemu (jak ze sklepu).

« Odpowiedź #15 dnia: Luty 04, 2007, 23:06:09 »
Ja już niestety się chyba poddam i zmienię zestaw Nokii na Parrota. Na zagranicznych forach są opinie, że chodzi z A701 idealnie

Ja mojego posłałem z tym do ORIKA. Zrobili naprawę główną, przy okazji zmienili ROM na r65 poprawiła się jakość dźwięku przez słuchawki, ale przez zestaw bez zmian. Zaakceptowałem więc fakt, że to urok sprzętu i jeżdżę na sznurku. Parę razy też myślałem o spróbowaniu PAROT'a - są wystawiane na próbę w niektórych salonach samochodowych, ale jakoś nie było okazji. Jakby ktoś to sprawdził to niech da info jak to działa.

« Odpowiedź #16 dnia: Luty 04, 2007, 23:06:37 »

Ja mojego posłałem z tym do ORIKA. Zrobili naprawę główną, przy okazji zmienili ROM na r65 poprawiła się jakość dźwięku przez słuchawki, ale przez zestaw bez zmian. Zaakceptowałem więc fakt, że to urok sprzętu i jeżdżę na sznurku. Parę razy też myślałem o spróbowaniu PAROT'a - są wystawiane na próbę w niektórych salonach samochodowych, ale jakoś nie było okazji. Jakby ktoś to sprawdził to niech da info jak to działa.

*

Offline john_robot

• 21
  • Sprzęt: IP 4S
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 17, 2007, 21:57:42 »
Mam rom R65 i zakupiłem taki zestaw=> http://www.rxtx-tuote.fi/index.php?valikko=gsm&sivu=gsm.t210dsp&tuote=Y
(nie sugeruj się ceną ;-) nie robie tu nikomu reklamy - w Polsce ok 280 PLN)
Wygodny (przypięty np.na osłonie p-słonecznej) , bez plątaniny kabli i nie wymagający ingerencji w  instalację . Prosty i działający niezawodnie. Obsługuje także voice dial.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 17, 2007, 22:12:35 »
A z Parrotem ktoś już spróbował?