MIO A701 - problem z budzikiem..

• 12 Odpowiedzi
  • 1661 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Luty 25, 2007, 22:26:56 »
Witam na forum.
To moj pierwszy post wiec przepraszam ze od razu o pomoc pytam - nie mam w zwyczaju od tego zaczynac.

Zakupilem niedawno MIO A701 - potrzebowalem telefonu i gps w jednym stad padlo na to urzadzenie.

Wszystko dziala super i jestem bardzo zadowolony, ale..

Niedawno ustawilem sobie budzik..
Budzik o ustalonej godzinie zadzwonil, dioda pomaranczowa zaczela migac, ale nie pojawilo sie zadne "notification" w tej sprawie.. No i budzik dzwoni, a ja nie mam jak go wylaczyc.

Zresetowalem urzadzenie - po wlaczeniu budzik od razu dzwoni.. Wylaczylem i wlaczylem - to samo.

Mysle moze wywolac jakies notification - puscilem sygnal z drugiego. Pojawilo sie  - po kliknieciu na notification o missed call przestala calkiem migac dioda. Ale co jakis czas budzik wciaz dzwonil. Wylaczylem dzwonienie w systemie - po wlaczeniu z powrotem budzik juz nie dzwonil..

Ale teraz jak tylko wylacze urzadzenie, to znowu musze przechodzic przez to samo, bo ten  :wkurzony: budzik wciaz dzwoni..

Co moge z tym zrobic? Jak mozna to naprawic?? To moje pierwsze tego typu urzadzenie wiec po prostu sie nie znam. Przejrzalem forum ale nie znalazlem nic co by mi w tym temacie pomoglo.

Z gory dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 26, 2007, 10:47:36 »
Też tak raz miałem. Okazało się, że to był problem ze źle sflashowanym ROMem. Zrobiłem HR, sflashowałem jeszcze raz i nie mam już tego problemu. Napisz jeszcze na którym ROMie działasz. Polecam ROMy od OKIego - instrukcję flashowania i opis najnowszego wraz z linkiem znajdziesz  w przyklejonym poście.

No i nie przepraszaj za pytanie - po to to forum jest, żeby zadawać pytania i udzielać odpowiedzi.

MIO A701 - problem z budzikiem
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 26, 2007, 14:32:42 »
Też mi się to zdarzyło, próbowałem kasować jakieś rejestry, ale niewiele to dało, najlepszy jest HR, od kilku miesięcy jest ok

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 26, 2007, 14:42:52 »
Przyznam ze jestem w tym temacie nowy.
Jak wchodze w eutility to mam:
ROM VERSION: A701.

Reszta nic mi nie mowi.. :)

Czy zmiana romu nie rowna sie utracie gwarancji?
Czy po hard resecie strace wszystkie aplikacje, wpisy w kontaktach itp?

Poki co radze sobie z tym tak - nie wylaczam juz telefonu ;) Na noc laduje w ladowarce i tyle.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 26, 2007, 14:51:08 »
No dobra. To już wyjaśniam:
1. Wersję ROMu zobaczysz na ekranie startowym, zaraz po włączeniu sprzętu.
2. Zmiana ROMu na nieoryginalny ( a takie są najlepsze) powoduje utratę gwarancji, o ile uszkodzenie powstało w wyniku zmiany lub w wyniku działania nieoryginalnego ROMu
3. Po HR tracisz wszystkie wpisy i zainstalowane programy. Wpisy możesz odzyskać synchronizując je przez Active Sync z komputerem, całą resztę (w tym wpisy również) przy pomocy programów do backupu (najpopularniejsze i najlepsze to Sprite Backup i SPB Backup). Sprite Backup ma też opcję przywracania po upgrade. Podobno działa.
4. Robisz błąd nie wyłączając sprzętu - powinieneś raz na jakiś czas przynajmniej zrobić soft reset (dziurka z boku) - to tak jak wyłączenie a potem włączenie PC - oczyszcza pamięć itp.

*

Offline ravel

• 1017
    • http://www.grom.org.pl
  • Sprzęt: FS Loox N560
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 26, 2007, 14:51:41 »
Nie rowna sie ,
Stracisz niestety wsio , pocket po HR bedzie taki , jakbys go co dopiero z pudelka wypakowal.
Jesli nie chcesz stracic danych zrob sobie backup i przywracaj z niego po HR .

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 26, 2007, 17:02:21 »
Cytat: "ravel"
Nie rowna sie ,
Stracisz niestety wsio , pocket po HR bedzie taki , jakbys go co dopiero z pudelka wypakowal.
Jesli nie chcesz stracic danych zrob sobie backup i przywracaj z niego po HR .

Ravel - jak odpowiadasz, to dawaj cytat. Odpowiedziałeś tak, że musiałem chwilę się zastanowić o co ci chodzi ;-) Poza tym dokładnie to samo odpowiedziałem Koledze wcześniej.

*

Offline ravel

• 1017
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 26, 2007, 18:32:28 »
Zgadza sie , zobacz na czas naszych odpowiedzi - jest taki sam :)

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 26, 2007, 19:33:54 »
Cytat: "ravel"
Zgadza sie , zobacz na czas naszych odpowiedzi - jest taki sam :)

Ale jaja!!!

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 26, 2007, 23:21:52 »
Panowie dzieki wielkie za pomoc.
Zrobilem hardreseta.
Poki co budzik nie wariuje juz. Po prostu go wiecej wlaczac nie bede ;)
Jako ze urzadzenie jest nowe, a ja mam uczulenie po pewnej nokii (topowy model) ktora na gwarancji byla w serwisie 11 razy po czym cofneli gwarancje...  :wkurzony:  wole narazie nie ryzykowac utraty gwarancji i zmiany ROMu.

A propos moj ROM: R64.3.101.0901.1

*

Offline ravel

• 1017
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 27, 2007, 00:15:21 »
No to masz najnowszy rom jaki na ten czas wypuscil mitac ...

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 27, 2007, 00:36:16 »
Strasznie zbugowany jest ten MIO ale poki co, chyba nie ma alternatywy wiec trzeba jakos z tym zyc...
Soft reset im czesciej tym lepiej.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 27, 2007, 12:18:06 »
Cytat: "andreas_k"
Strasznie zbugowany jest ten MIO ale poki co, chyba nie ma alternatywy wiec trzeba jakos z tym zyc...
Soft reset im czesciej tym lepiej.

Bardzo wiele bugów (śmiem twierdzić, że większość) usuwają custom ROMy. Niestety, nad kilkoma pocą się ich twórcy od pewnego czasu bezskutecznie... Rzeczywiście, biorąc pod uwagę, że w zasadzie jedyną rozsądną alternatywą są ETENy i SPV/HTC/MDA/QTEK, a żaden chyba nie ma GPS wbudowanego, to trochę cieniutko wygląda. Mnie jednak mój MIO pasuje, bugi, które są, nie są dla mnie dolegliwe.