MIO a701 a przetaktowanie procesora

• 11 Odpowiedzi
  • 1046 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline maxiak

• **
  • 163
  • www.206club.net
    • maxiak.com
  • Sprzęt: MIO A701
MIO a701 a przetaktowanie procesora
« dnia: Grudzień 29, 2007, 16:00:42 »
Mam pytanie: czy warto a jesli tak to jakim programem zwiekszyc predkosc procesora w MIO a701 z systemem WM5 ?
maxiak.com

*

Offline januszjur

• 1216
  • Sprzęt: HTC HD2/Toshiba TG01/Kaiser/HTC....
Odp: MIO a701 a przetaktowanie procesora
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 30, 2007, 15:57:30 »
A do czego potrzebujesz większej mocy? :O Będziesz reaktor jądrowy z niego robił??? To nie Wizard ..obudź się.

*

Offline Barnejek

• 341
  • Sprzęt: Mio A701
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 30, 2007, 17:07:26 »
Moim zdaniem nie ma sensu :) Wydaje mi się, że 520mhz to jest z lepszych wydajności, do tego Intel X-Scale  :D Czasem mi się zdaje, że od naszego pocketa jest wydajniejszy tylko Dell Axim x51 624mhz. Niestety na naszym Mio na żadnym ROMie (WM5,WM6) nie działa jedna z bardziej rozrywkowych aplikacji, idealna emulka gba PocketGBA, i trochę mi przykro, jak widzę w temacie emulacji kolegów z jakimiś niżowymi ipaqami, którzy ekscytują się emulką GBA w granicach <100% cóż...

W ogóle o jakiej najwyższej częstotliwości procka w Pocketach słyszeliście?

*

Offline januszjur

• 1216
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 30, 2007, 18:13:25 »
Dokładnie tak ..wydajność 520 mHz jest  :ok: na jaką cholerę to zwiększać ..chyba po to by grzać  procek i szybciej jeść baterię.....ale jak się uparłes to wpisz w szukajkę podkręcanie procków i szukaj programu który podkręca procki Intel X-Scale.....a może na Vistę przeskakujesz :P

*

Offline kolsek345

• 325
  • Sprzęt: SGS 3  16 GB
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 30, 2007, 20:44:46 »
Program do podkrecania procka w naszych mio a701 to XCPUScalar . Mozna podkrecic procesor w granicach 108-624 Mhz. Jednak zauwazylem ze przy tej czestotliwosci (624 Mhz) urzadzenie zawieszalo sie jakby czesciej ale to moje subiektywne odczucia.Pozdro

*

Offline maxiak

• **
  • 163
  • www.206club.net
    • maxiak.com
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 01, 2008, 11:19:00 »
Pytalem z ciekawosci i nie bede nic grzebal. Poprostu znalazlem dzial z programami do przetaktowywania i zastanawialem sie czy ktos z naszym Mio to robi i jak tak to po co i co sie tym uzyskuje - plusy i minusy. Widze jednak ze sprzet mam rewelka i nie warto zmieniac :) Pozdrawiam juz noworocznie :)
maxiak.com

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 02, 2008, 13:03:30 »
scalar'em podkręciłem do omawianego 624.  Zmiana na plus żadna :/  jedynie migoczący ekran mi doskwierał, wróciłem na "Auto"

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 02, 2008, 14:57:03 »
W tym przypadku, to raczej obniżanie częstotliwości daje o wiele większe efekty. Ale to całkiem dobrze robi automat ;).
Szkoda, że nie można spróbować ustawić napięcia zasilającego procesor - oczywiście interesuje mnie obniżenie napięcia dla niskich częstotliwości taktowania. Tu można zzyskać cenne minuty pracy maszynki. W swoim laptopie (3-letni A2D Asusa z Ahlonem M 2800+) poprawiając fabrykę uzyskałem o wiele dłuższy czas pracy na aku: od  30% do prawie 100% więcej - czyli na nowej baterii nawet do prawie 4 h pracy, gdy poprzednio na energooszczędnych ustawieniach pracował niewiele ponad 2 h. Fabrycznie program sterujący regulował napięcie od 1,3 (dla 400 MHz) do 1,65V (dla 2133 GHz). Seria testów udowodniła, że procesor pracuje stabilnie przy napięciu 0,924V  (dla 0,4 GHz), 1V (dla 1,2 GHz) i 1,55V (dla 2,133 GHz). Obniżenie napięcia zasilającego spowodowało znaczne zmniejszenie  zużycia energii (kilkanaście do dwudziestu paru watów, w zależności od napięcia i częstotliwości). Ubocznym efektem jest cicha praca - wentylator włącza mi się teraz tylko przy maksymalnym obciążeniu procesora, co powoduje automatyczne przełączenie na 2,133 GHz (1,55 V). Przy obciążeniu procesora do 40%, pracuje on na 400 Hz - wbrew pozorom, wystarczy to do większości prac, wyłączając uruchomienia programów, specyficzne programy i oczywiście... gry. Przy obciążeniu 40 - 80% mam 1,2 GHz (1V) co zapewnia mi niezłą wydajność, cichą pracę.

A701 bardzo dobrze sobie radzi z regulacją częstotliwości procesora, pytanie tylko, czy XScale potrafi ustawiać sobie potrzebne napięcie? Gdyby była możliwość regulacji napięcia, można by było zyskać spore oszczędności energii, zważywszy, że większość czasu procesor pracuje na najniższej częstotliwości.
No chyba, że XScale ma sam w sobie efektywny system regulacji napięcia rdzenia procesora?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2008, 10:42:12 wysłana przez prozor »
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline januszjur

• 1216
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 02, 2008, 16:14:00 »
No proszę ..... jasno i przystępnie. :smile:

*

Offline maxiak

• **
  • 163
  • www.206club.net
    • maxiak.com
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 02, 2008, 19:03:12 »
Potwierdzam :) Jasno i przejrzyscie. Ustawiam sobie na Auto, ale jedna z wtyczek, BatteryStatus - pokazywal mi zawsze 520 MHz jak bym nie ustawial .. O co chodzi ?
maxiak.com

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 03, 2008, 10:44:08 »
Potwierdzam :) Jasno i przejrzyscie. Ustawiam sobie na Auto, ale jedna z wtyczek, BatteryStatus - pokazywal mi zawsze 520 MHz jak bym nie ustawial .. O co chodzi ?

O nic - to tylko informacja o procesorze, nic więcej.
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline maxiak

• **
  • 163
  • www.206club.net
    • maxiak.com
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 03, 2008, 20:47:04 »
Myslalem, ze on ma pokazywac zmieniajacy sie stan biezacy :)
maxiak.com