odstaje gumowa zaślepka sd w A701

• 18 Odpowiedzi
  • 1937 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

odstaje gumowa zaślepka sd w A701
« dnia: Luty 02, 2008, 19:10:27 »
Jak w temacie. Zaślepkę otwierałem rzadko- średnio raz w tygodniu. Od jakiegoś czasu odstaje (nie "trzyma się"). Czy też macie taki problem ze swoim mio? Jak go można rozwiązać (pomijając serwis)?

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
Odp: odstaje gumowa zaślepka sd w A701
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 02, 2008, 19:56:20 »
Przepraszam, ale śmiech mnie pusty ogarnął... Raz w tygodniu to rzadko? Po co tak co chwilę to robisz? Aż tak żonglujesz kartami? W moim zaczęła odstawać odrobinkę ostatnio, a MIO mam od dwóch lat. Niemniej faktem jest, że ta gumowa zaślepka lubi odstawać nieco. Zazwyczaj po wyjęciu karty odstawała mi przez kilkanaście minut, ale potem zawsze wracała na miejsce. Wszystko się jednak zużywa...

*

Offline januszjur

• 1216
  • Sprzęt: HTC HD2/Toshiba TG01/Kaiser/HTC....
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 02, 2008, 20:08:32 »
Sprawdz sobie ..jak ją przesuniesz do góry to powinna zaskoczyć (ma takie dwa kły :smile:) ..chyba że się odkleiła to pozostaje SuperGlue lub coś podobne

*

Offline Barnejek

• 341
  • Sprzęt: Mio A701
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 03, 2008, 00:41:31 »
No właśnie moja się odkleiła  :S i zastanawiam się co będzie najlepsze...

*

Offline DRIFT-R

• 712
  • Nigdy nie jest tak źle żeby nie mogło być gorzej..
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 03, 2008, 00:46:54 »
Najlepszy będzie klej lub mocna taśma dwustronna  :ok:

Ogólnie to ta zaślepka nie była od początku trafiona bo już na pierwszy rzut oka można było wnioskować że będą z nią problemy.
Na szczęście moja jest ok, ale pewnie dlatego ze nie jest za często otwierana  :|
MIO 336/ACER N50/ACER N50P/ASUS A730/MIO A701/HP 6515/SPV E650/HTC TOUCH/ASUS P525/HTC TOUCH/HTC TOUCH DUAL/HTC TyTn II Kaiser/HTC TOUCH PRO/ASUS P552/Asus P750/LG KS20/ASUS M530W/HTC VOX/DIAMOND/HD2/FLYER/DESIRE Z/ONE V/HOX(wkrótce) - moja historia z PDA

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 03, 2008, 14:59:21 »
Do 6nt którego ogarnął pusty śmiech: kartę wyciągam i wgrywam na nią większe pliki (np. film) przez czytnik kart w komputerze, gdyż trwa to znacznie szybciej niż przez mio. A te 2 haczyki zaślepki nie chcą mi po prostu "zahaczyć", próbowałem porad z przesuwaniem w górę i w dół ale to nic nie daje. Wcześniej było o.k. A zaślepka była otwierana w sumie może kilkanaście razy. Wiem 6nt- dużo, choć uważam, że powinna wytrzymać znacznie więcej. Pozdrawiam

*

Offline DRIFT-R

• 712
  • Nigdy nie jest tak źle żeby nie mogło być gorzej..
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 03, 2008, 15:18:29 »
To e powinna wytrzymać dużo dłużej nie uchodzi wątpliwości, jednak nie wytrzymała i trzeba kombinować.

Jeśli przesuwanie nie pomogło to może spróbuj użyć taśmy dwustronnej przyklejonej w miejscu gdzie jest ten plastik w gumowej zaślepce.... rozwiązanie dość prowizoryczne, ale jakoś mimo tytułu inżyniera nic lepszego nie przychodzi mi do głowy.

W sumie to mało śmieszne jak nam tak zaślepka odstaje i gotowa o coś zahaczyć i zupełnie odpaść.
MIO 336/ACER N50/ACER N50P/ASUS A730/MIO A701/HP 6515/SPV E650/HTC TOUCH/ASUS P525/HTC TOUCH/HTC TOUCH DUAL/HTC TyTn II Kaiser/HTC TOUCH PRO/ASUS P552/Asus P750/LG KS20/ASUS M530W/HTC VOX/DIAMOND/HD2/FLYER/DESIRE Z/ONE V/HOX(wkrótce) - moja historia z PDA

*

Offline januszjur

• 1216
  • Sprzęt: HTC HD2/Toshiba TG01/Kaiser/HTC....
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 03, 2008, 18:02:59 »
Jeśli Ci się odkleiła to zrób tak jak ja.... klej kropelka lub inny... i  ją przyklej maksymalnie do góry by te dwa kły blokowały się o wpusty....u mnie po takiej akcji działa od 0,5 roku (ta gumka to porażka taka sama jak rysik w dół a nie do góry jak było w MDA C...

*

Offline carl0s

• *
  • 99
  • Sprzęt: Mitac Mio A701
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 04, 2008, 09:24:48 »
Jest też inna możliwość naprawy, która u mnie działa już około pół roku. Jak zauważyłeś, w gumkę wklejona jest plastikowa płytka, na której to znajdują się wspomniane plastikowe "kły". Płytkę tę jest łatwo odkleić - po tej opreacji należy ją zeszlifować (papierek ścierny, ewentualnie tak jak w moim przypadklu pilniczek do paznokci :D). Szlifujemy krótką krawędź płytki ale nie tą w pobliży której są "kły", a przeciwną. Szlifujemy około 0.5 mm. Tak spreparowaną płytkę wklejamy na superglue w gumkę, starając się szlifowaną stronę jak najmocniej przytulić do krawędzi otworu w gumce. Cała operacja powoduje, że zamykanie klapki powoduje charakterystyczny dźwięk "klik", natomiast do otwierania potrzebny jest rysik.

Powodzenia;). 

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 04, 2008, 10:35:53 »
carl0s, dzięki - zaraz się biorę za "poprawkę" ;)

*

Offline carl0s

• *
  • 99
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 04, 2008, 10:51:18 »
Ponieważ mój własny opis wydał się mi niezbyt zrozumiały, wrzucam komiks ;).

a następnie:

Pozdrawiam ;)

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 04, 2008, 10:57:28 »
Ojeny! Opis był bardzo prosty, zdjęcia... hmm...  :O ale też nietrudne ;)

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 04, 2008, 11:15:58 »
Ponieważ mój własny opis wydał się mi niezbyt zrozumiały, wrzucam komiks ;).

O! Teraz wszystko jasne  :ok:
Poprzednio po przeczytaniu opisu zrobiłem tak:  :O
Widać, niewyspany po weekendzie jestem, czas na urlop ;)
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 04, 2008, 11:20:06 »
No dobra, spróbowałem i... dupsko bladziste - moja płytka trzyma się zaślepki, jakby od tego zależało jej życie (też bym tak robił, jakby ktoś chciał mnie skrócić ;) ). Próbowałem odkleić, ale zaczęła się rozrywać gumka, więc odpuściłem. Przykleiłem z powrotem, ale jeszcze klejem potraktowałem gumkę u nasady pod spodem i trochę "ściągnąłem" tę gumkową "harmonijkę" - działa idealnie.

*

Offline kangur_kolczasty

• *
  • 64
  • Sprzęt: MIO A701
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 15, 2008, 02:01:03 »
Carl0s, pomysł zajefajny. Tylko niestety mam ten sam problem co 6nt, tzn. płytka nie chce się odkleić, a nie chcę ciągnąć na siłę, żeby nie potargać gumki. Jeśli ktoś opatentuje jakiś pomysł na bezawaryjne odklejenie tego ustrojstwa to będę ogromnie wdzięczny  :ok:
Pozdrawiam

« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 15, 2008, 08:46:27 »
Próbowałem zrobić to co pisaliście i gumka pękła mi na 2 części...

*

Offline carl0s

• *
  • 99
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 15, 2008, 10:53:29 »
Szkoda ze nie dzoala to tak jak u mnie - mi gumka nie pekla  :E .
co od samego kleju, to moznasprobowac "zamrozic" gumke z trzymajaca sie tam plytka - np. sprezonym powietrzem z puszki (do czyszczenia komputrow). Odwracasz taka puche do gory denkiem i masz zamrazacz. Wszystkie kleje typu superglue robia sie pod wplywem niskiej temp. kruche i latwo puszczaja zwlaszcza elastyczne powierzchnie.
ALE!
Zeby nie bylo - nie biore odpowiedzialnosci za ewentualne szkody i straty spowodowane dzialaniem zgodnym z powyzsza rada.
Ja takie patenty stosuje prawie codziennie z powodzeniem, ale jak to pojdzie wam - no nie moge zagwarantowac sukcesu.
Powodzenia.
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2008, 10:59:30 wysłana przez carl0s »

*

Offline Konował

• 512
  • Sprzęt: SGS2
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 22, 2008, 13:46:37 »
No mi udalo sie bez problemu, oderwalem plastik, spilowalem, przykleilem kropelka i koniec odstajacej zaslepki. Swietny pomysl, a chcialem juz zakleic na stale.
były: MOTOROLA A925->ACER N35-> ASUS 620-> ACER N311-> MIOA701->  HTC TYTN II   -> SAMSUNG OMNIA -> Toshiba TG01-> OMNIA II -> SAMSUNG WAVE->  HD2 =>galaxy s=>galaxy S2

« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 28, 2008, 00:57:56 »
Mi odpadła cała gumka :) Najpierw trochę odstawała a pewnego pięknego dnia gdy chowałem tel do kieszeni... Gumkę znalazłem przez przypadek następnego dnia na klatce schodowej :P SuperGlue trzymało bardzo krótko. Wpadłem więc po rozum do głowy i przykleiłem elegancko gumkę "klejem na gorąco" (mały pistolet + plastikowe wkłady). tak już trzyma się od miesiąca , nie ma żadnych zacieków i.t.p. Ten sposób moim zdaniem jest najbardziej efektywny ponieważ wyschnięty klej na gorąco jest dość elastyczny w odróżnieniu od łatwo kruszącego się SuperGlue a w końcu mamy tu do czynienia z giętką gumą (reakcje na temperatury) i twardym plastikiem.