[Mio A701]Problem z GPS i połączeniem sie z komputerem

• 4 Odpowiedzi
  • 873 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

[Mio A701]Problem z GPS i połączeniem sie z komputerem
« dnia: Listopad 18, 2008, 22:08:38 »
Witam serdecznie.

Z góry uprzedzam że szukałem odpowiedzi na forum i niestety nie znalazłem chociaż takie wątki juz istnieja. Mam problem z GPS. Odpalam dowolna nawigacje i nie wykrywa mi urzadzenia GPS. Ustawialem tak jak bylo napisane na stronie mio i nie może złapać sygnału zmienilem tez ustawienia na takie jakie byly tu podane ale tez nie pomoglo. Moj znajomy tez ma Mio A701 i kiedy ustawiam tak jak on ma za cholere nie chce złapać sygału. Oddalem tez telefon do znajomego serwisanta i mowi że z antena wszystko dobrze. Drugi problem dotyczy podłaczenia mio do koputera przez kabel usb. Ładuje mi telefon czasami wykrywa jako nieznane urzadzenie ale nie moge przegladać zawartosci karty pamieci.

Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to byłbym wdzięczny za pomoc.

Edit:
Udało mi się ustawić GPS ale nie może ustalić mojej pozycji w Autopilot a jako że nie moge sie połaczyc z komputerem to nie moge wgrać innej navi (pozatym autopilot zwiesza mi sie kiedy właczam navigacje)
« Ostatnia zmiana: Listopad 18, 2008, 23:30:01 wysłana przez Vatar »

*

Offline wielbuond

• 256
  • Sprzęt: Mio A701; SD_Card: hama 1GB
Odp: [Mio A701]Problem z GPS i połączeniem sie z komputerem
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 19, 2008, 00:08:41 »
Na problemy z GPS podobno czasem pomaga wyciągnięcie baterii na dłuższy czas - np. na noc albo najlepiej na całą dobę.

Co do połączenia z kompem to u mnie było podobnie - ładowało, ale w ActiveSync cały czas był napis "Niepodłączony", lub Windowsy wykrywały mi problem z nieznanym urządzeniem USB. Pomogło przeczyszczenie gniazda USB w Mio.

A wcześniej Ci działało? I czy masz zainstalowany ActiveSync lub Centrum Obsługi Urządzeń z Windows Mobile na komputerze?

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 19, 2008, 00:18:13 »
Wcześniej u znajomego podłączałem u znajomego i działalo chociaż dziś juz nie działało a u mnie od początku nie działa. I tak mam zainstalowane Active Sync. W urządzeniu probowałem obu ustawień USB i osiągnąłęm tylko tyle ze czasem wykrywa mi nieznane urządzenie. Ale zastosuje sie do porady co do przeczyszczenia gniazda tylko czy można to zrobić sprezonym powietrzem? bo nic innego mi od głowy nie przychodzi.

*

Offline wielbuond

• 256
  • Sprzęt: Mio A701; SD_Card: hama 1GB
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 19, 2008, 00:45:13 »
Ja to zrobiłem bardzo nieprofesjonalnie spirytusem. Przy pomocy patyczka higienicznego zwilżyłem (dosyć mocno) gniazdo i wtyk USB. Potem kilkakrotnie, jeszcze na mokro, włożyłem i wyciągnąłem wtyk. Po wyschnięciu było już ok.

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 19, 2008, 14:56:03 »
Niestety przedmuchanie portu sprężonym powietrzem nie przyniosło efektu ale problem rozwązałem zakupując urządzenie bluetooth do mojego komputera.