Ma ktoś A501 ??

• 19 Odpowiedzi
  • 1554 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ma ktoś A501 ??
« dnia: Luty 19, 2008, 11:15:20 »

*

Offline AKM

• **
  • 199
    • http://www.forum-akm.net
  • Sprzęt: HTC Kaiser
Odp: Ma ktoś A501 ??
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 19, 2008, 12:40:05 »
Ma
Warto
Pozdrawiam
AKM

*

Offline DRIFT-R

• 712
  • Nigdy nie jest tak źle żeby nie mogło być gorzej..
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 19, 2008, 13:23:45 »
Mia łem przez jakiś czas na testach. Warto poczytać testy i opinie użytkowników. Ogólnie sprzęt fajny tylko trochę za bardzo wygląda jak zabawka. Chyba lepiej zdecydować się np na ASUS P526.

Zalezy do czego miałby to być sprzęt przeznaczony - czy bardziej tel czy palmtop czy nawigacja :)
MIO 336/ACER N50/ACER N50P/ASUS A730/MIO A701/HP 6515/SPV E650/HTC TOUCH/ASUS P525/HTC TOUCH/HTC TOUCH DUAL/HTC TyTn II Kaiser/HTC TOUCH PRO/ASUS P552/Asus P750/LG KS20/ASUS M530W/HTC VOX/DIAMOND/HD2/FLYER/DESIRE Z/ONE V/HOX(wkrótce) - moja historia z PDA

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 19, 2008, 18:08:00 »
Z całym szacunkiem - chyba lepiej już tę kasę przeznaczyć na "dziadka" A701...

*

Offline AKM

• **
  • 199
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 19, 2008, 18:58:31 »
Z całym szacunkiem - a jaka jest jego przewaga, poza gorszym wyglądem?
Pozdrawiam
AKM

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 19, 2008, 19:19:51 »
Wygląd to kwestia gustu - mnie się dziadek podoba bardziej. A701 ma natomiast nieporównywalnie lepszy procesor, a to już różnica znaczna. Z drugiej strony A501 ma EDGE... Różnic jest jednak wiele, musiałbyś poszukać na stronie producenta i w kilku innych miejscach. Generalizując - A501 to tzw. model low-endowy, więc raczej "klasa ekonomiczna", natomiast A701 jest raczej z wyższej półki.

*

Offline AKM

• **
  • 199
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 19, 2008, 20:01:47 »
Nie przeceniałbym procesora w "normalnych" zastosowaniach. Przesiadłem się na A501 z Loox N560 i w codziennej obsłudze (telefon, nawigacja, organizer) spadku wydajności nie widzę.
No, ale jeżeli high-end oznacza słabsze wyposażenie (pamięć, aparat, łączność), to wolę low-end.
Pozdrawiam
AKM

*

Offline carl0s

• *
  • 99
  • Sprzęt: Mitac Mio A701
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 19, 2008, 20:45:07 »
AKM pytanko mam nastepujace. Miales mozliwosc moze porownac wyswietlacze w A501 i A701?

Ponadto jak z jakoscia materialow uzytych na obudowe a501? obudowa jest malowana czy plastik jest barwiony w masie?
Jak z bateria? Ile trzyma przy obciazeniu dobowym rozmowy okolo godziny dziennie, nawigacja i mp3?
Aha, no i jak z ergonomia? Lezy w dloni? Latwo dosiegnac wszystkie guziki poslugujac sie jedna reka?
Jak z akcesoriami ktore byly w zestawie?

A do tematu - nie wiem czy wydajnosc procka mozna pominac - wlasnie bawie sie SPV M700 i jego 400 mhz to wyraznie wolniej niz w A701 - patrze pod katem wytyczania trasy w AM 4.1 oraz plynnosci dzialania w trakcie nawigowania. A co bedzie jak wejdzie AM5 w, ktora z zalozenia ma oferowac pelne 3d (z budynkami itp)?

Kwestie wygladu pomijam - 501 niespecjalnie mi się podoba, ale to nie jest kryterium zasadnicze przy wyborze urzadzenia.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 19, 2008, 22:14:12 »
Nie przeceniałbym procesora w "normalnych" zastosowaniach. Przesiadłem się na A501 z Loox N560 i w codziennej obsłudze (telefon, nawigacja, organizer) spadku wydajności nie widzę.
No, ale jeżeli high-end oznacza słabsze wyposażenie (pamięć, aparat, łączność), to wolę low-end.

Z całym szacunkiem - A701 ma już 2 lata - to JEST high-end. Sprzęt, który przez 2 lata niewiele się zestarzał (głownie dzięki świetnemu procesorowi i ekranowi oraz kolegom tworzącym coraz to nowe ROMy) chyba zasługuje na takie miano? Zobaczysz co będzie znaczył na rynku A501 za 2 lata... już teraz to żadna rewelacja - lepszych palmtopo-telefonów na rynku w bród (A701 w zasadzie nie miał konkurencji na początku).

*

Offline carl0s

• *
  • 99
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 19, 2008, 23:07:00 »
ale tez 6nt spojrz obiektywnie - nie da sie pominac faktu, ze a701 to juz w zasadzie zabytek (popatrz na zwykle telefony komorkowe - 2 lata temu uzywalem nokii 9500 i byl to hicior za kase nie z tej ziemi - dzisiaj na allegro znajdziesz kilka sztuk za smieszne pieniadze). Owszem, Mitac popisal sie tworzac z pierwszego modelu z GSM od razu model flagowy, ale jego czas powoli przemija. I nie pomoze tu WM6 czy lepsze - technologicznie juz jest to zabytek (GPRS vs. EDGE, aparat cyfrowy, ktorego osobiscie nie uzylem chyba ani razu, pamiec rom, pamiec ram itp. itd.).
Jednakze - jesli juz mialbym kupowac cos w zastepstwie mojego a701 - to niestety nie byloby to ustrojstwo ze stajni mitaca - spadek jakosci wykonania i materialow stosowanych dwa - trzy lata temu a obecnie - to przepasc bez dna... W tej chwili na rynku rzadzi HTC i SPV. Mitac, Asus i inne HP do piet im nie dorastaja niestety... Mowie oczywiscie o modelach GSM, bo tylko ten rynek PPC mnie interesuje i ostatnio badam go wnikliwie.

ALE! Wcale to nie oznacza, ze bede pozbywal sie Mio - kumpli sie nie sprzedaje ;). No i jak dla siebie - nie widze zastepstwa dla mojego a701 :).

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 19, 2008, 23:36:57 »
Ależ ja nie twierdzę, że A701 to nowość pierwszej wody! Twierdzę tylko, że mają do wybory A701 i A501 na 100% tego drugiego bym nie kupił. Tylko (i aż) tyle.

A701 jest już dziadkiem - ja za chwilkę przesiądę się albo na kaisera albo poczekam na XPerię.

*

Offline DRIFT-R

• 712
  • Nigdy nie jest tak źle żeby nie mogło być gorzej..
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 24, 2008, 15:27:44 »
nie da sie pominac faktu, ze a701 to juz w zasadzie zabytek

Może nie taki znowu zabytek, chociaż dziadek na pewno ;)

Mimo swojego wieku wciąż jest nim duże zainteresowanie, a jego parametry pomijając aparat nie odbiegają od tego co teraz można kupić. Oczywiście trzeba iść z duchem czasu, jednak na MIO A501 decydować się nie warto, ponieważ jest na rynku wiele sprzętów dostępnych w podobnych cenach a znacznie lepiej wykonanych i ciekawszych w użytkowaniu.

Szczerze wątpię żeby MIO A501 kiedykolwiek doczekał się takiego grona miłośników jak dziadek A701  :ok:
MIO 336/ACER N50/ACER N50P/ASUS A730/MIO A701/HP 6515/SPV E650/HTC TOUCH/ASUS P525/HTC TOUCH/HTC TOUCH DUAL/HTC TyTn II Kaiser/HTC TOUCH PRO/ASUS P552/Asus P750/LG KS20/ASUS M530W/HTC VOX/DIAMOND/HD2/FLYER/DESIRE Z/ONE V/HOX(wkrótce) - moja historia z PDA

*

Offline eni4c

• 28
  • Mio A701
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 25, 2008, 19:44:31 »
A to ciekawe:

A501 Specyfikacja
Sprzęt
Procesor   TI OMAP 850 Hz

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 25, 2008, 20:54:02 »
A to ciekawe:

A501 Specyfikacja
Sprzęt
Procesor   TI OMAP 850 Hz

Rąbnęli się - to jest Ti OMAP 850 200 MHz

*

Offline Barnejek

• 341
  • Sprzęt: Mio A701
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 25, 2008, 21:42:42 »
Nigdy nie miałem A501 w ręku, ale OMAP mówi już nam wszystko  :]

*

Offline eni4c

• 28
  • Mio A701
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 25, 2008, 23:44:03 »
@6nt
Chodziło mi raczej o to, że dystrybutor wie co sprzedaje   B)

@Barnejek
Ja bym A501 tak szybko nie skreślał, niedawno radoskur pokazał, że na sensownym ROMie OMAP nie wiele ustępuje Samsungowi 400MHz. A501 ma ponadto EDGE, WiFi, troszkę lepszą kamerę więc jest to poprostu sprzęt dla innej grupy docelowej.

*

Offline carl0s

• *
  • 99
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 26, 2008, 10:40:59 »
ale to juz nawet nie o to chodzi, ze ma troche lepiej wypasiony hardware. Mnie strasznie boli ten procek, ale bardziej boli mnie jakosc wykonania... mialem to w rekach i no wybaczcie, w porownaniu do a701 to jest po prostu chinski wynalazek, ktory mial byc docelowo domkiem dla lalki barbie, ale, ze wyszlo PDA to juz tak zostawili... Ogolnie wrazenie po wziecu a501 do reki - cytujac moja ulubiona polska komedie "Alee tandetaaa..."

*

Offline leszekbodzio

• *
  • 50
  • PDAclub the best !
  • Sprzęt: HD2 & GALAXY NOTE & LG L7 & Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 10, 2008, 20:39:02 »
A ja sobie zakupiłem MIO A501 i jestem bardzo zadowolony,znudził mi sie już typowy wygląd palmtopów a Mio zaproponowało bardzo ładny sprzęt, co do wykonania to uważam że jakość materiałów jest,ok. No i funkcyjność jest mały i poręczny posiada GPS i przyzwoity aparat do zdjęć który naprawde robi ładne foty.  A co do procka to śmiało wystarcza i zaletą jest mniejsze zużycie bateri bo im większy procek tym więcej ciągnie.

*

Offline carl0s

• *
  • 99
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 10, 2008, 23:03:17 »
no z ta oszczednoscia energii to sie nie zgodze. slabszy procek musi sila rzeczy pracowac z pelna para, aby obrobic sie z przeliczeniami - chociazby w AM. I wtedy zlopie ten nasz prad z baterii na potege. Natomiast procek silniejszy moze wykorzystac tylko czesc swoich mozliwosci i w ten sposob zuzyje mniej pradu. cos jak speedstep w notebookach - stary celek 500 chodzi na baterii tak samo dlugo, jesli nei krocej niz powiedzmy mocne centrino. Ponadto wzgledy czysto praktyczne jesli mozna to tak nazwac - wole miec tych kilka mhz w zapasie niz mialoby mi zabraknac np. podczas sluchania muzyki i nawigowania jednoczesnie, czy tez ogladaniu filmu w ciutke lepszej jakosci. A nic mnie tak nie wpienia jak empe3 z przerwami czy slideshow zamiast filmu;).
Choc nie przecze, gdyby Mitac wrocil po rozum do glowy, wydal cos na ksztalt 501 (gabaryty, dostepny hardware) ale z mocnym procem i przede wszystkim wykonany z dobrych jakosciowo materialow - moze przekonalby mnie spowrotem do tej siebie.

*

Offline poiesis

• **
  • 125
  • Sprzęt: hp 4150 & Zire 71
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 12, 2008, 02:17:39 »
Ja tez mam A501
jestem z niego zadowolony, choc po przejsciu z hp4150 mialem wrazenie ze jest za gruby i ma za maly ekran.
zamiast tego mam telefon z GPSem. Swietnie dziala automapa i jeszcze lepiej google maps o czym nie dawno sie przekonalem.
szkoda ze dzwiek jaki slysze rozmawiajac przez telefon jest stosunkowo cichy. Czy tez mieliscie takie wrazenie?

Ponadto w A501 nie ma wifi, to pomylka, ma edge i to jest plus, oraz ma bluetoth..

bateria trzyma zadowalajaco dlugo.

gdyby nie te minusy o ktorych pisalem wyzej to bym chetnie pozostal przy tym modelu.