Który ROM [zestaw narzędzi i usług systemowych] zapewni najniższy pobór energii?

• 4 Odpowiedzi
  • 852 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam,
po niefortunnym crash-teście mojego dziadka mio okazało się, że poprawnie w nim działa już tylko... system :) Telefon prawieże umarł, wbudowany gps już "nie gada" ale... Blutuf:) działa ! Przez co postanowiłem powyłączać wszystkie zbędne usługi i przytwierdzić mio w samochodzie, by pracował już tylko jako nawigacja - dodam, że współpracuje z navibe gp337.

Pytanie:
Który z wypuszczonych romów ma lub miał najlepsze zarządzanie energią ??  Lub też, jaki może być minimalny zestaw usług systemowych (oczywiście pomijając bluetooth), który pozwoli na stabilne uruchomienie nawigacji (AM 5.1) i kilkugodziną pracę na baterii?

Szczęście w nieszczęściu jest takie, że mio po wyłączeniu telefonu i wbudowanego gps'a działa kilka godzin - (obecnie jakieś 4.5~5h) co wcześniej nie było możliwe :) Dodam jeszcze tylko, że obecnie pracuję na romie 20270 light.

Czekam na sugestie.

Pozdrawiam,
Marek

*

Offline rootmaster

• *
  • 74
  • Sprzęt: Samsung OMNIA 8GB + karta 8GB ; MIO A701 Karta 2GB
Wydaje mi się że ROM na którym obecnie pracujesz jest najlepszy do Twoich zastosowań.
Co do zarządzania energią... Skoro chcesz wykorzystywać go do nawigacji w samochodzie to zapewne masz ładowarkę samochodową  :)
Więc za bardzo w tym przypadku nie rozumiem po co Ci "długie" działanie na baterii ???
Gdybyś jeździł na rowerowe wyprawy.. to bym zrozumiał :)
BT też dosyć poważnie zużywa baterię więc chyba co do długości działania dużo tutaj żaden inny rom nie zmieni. Takie moje prywatne zdanie.
Pozdrawiam

*

Offline freemax

• *
  • 85
  • Sprzęt: MIO A701, HTC HD2
Hmm mój MIO ma już rok i rozglądam sie za nową baterią ponieważ na orginalnej wytrzymuje max 12h i jest to dużo krócej niż na nowej, PDA jest używany jako telefon i mp4 player BT jest włączny cały czas wię jeśli twój MIO działa ok 5h przy wyłączonym telefonie i gps'ie to coś jest chyba nie tak, rozumiem AM pracuje ale sygnal GPS leci przez BT więc pobór energi nie jest tak masakryczny jak na wbudowanym GPS, podobno nasz dziadek jest jednym z tych co pracuja najdłużej na bateri jako nawigacja, ja jeśli już korzystam z nawigacji to podpinam ładowarke samochodową bo przeciez jak dojade do celu to bez ładowarki mialbym już rozładowaną baterie i co wtedy-ładować? trochę to bez sensu, to takie moje skromne zdanie zobaczymy co inni o tym myślą, obecnie siedze na WM6.1-PLK-19591 [build 19591.1.1.6]

pozdro

Co do zarządzania energią... Skoro chcesz wykorzystywać go do nawigacji w samochodzie to zapewne masz ładowarkę samochodową :)
Więc za bardzo w tym przypadku nie rozumiem po co Ci "długie" działanie na baterii ???
Pozdrawiam

Jakby to wyjaśnić :) - sprawa jest na prawdę dość delikatna... Fabryczny uchwyt A701 do samochodu jest, najprościej i najkrócej, do niczego :( ... Aluminiowy pręt nie dość, że jest osadzony na zbyt małej - moim zdaniem - podstawie, to do tego jest po prostu za długi. Nie mam mercedesa S klasy i moje zawieszenie (Punto II) przenosi do środka dosyć dużo drgań, które przez pałąk holdera są pięknie wychwytywane i przenoszone na urządzenie. Wtedy moje mio "telepocze" się i "wydziera" niezmiernie... :) Sytuacja zmienia się, może nie diametralnie, ale jednak, gdy pałąk holdera skręcę w literę "S" skracając go i zamocuję po lewej stronie tuż nad kokpitem, tak aby dolna część pałąka dosyć mocno wspierała się na kokpicie. W takim ułożeniu holder i mio nie wpadają w rezonans. Dodam też, że po tejże lewej stronie w punto mam taki fajny dołeczek, w który jak ulał pasuje odbiornik GPS :)
Reasumując... Mio jest po skrajnej lewej stronie szyby co wymusza przeciąganie kabla zasilającego nad kierownicą a to jest nie estetyczne i nie wygodne a o funkcjonalności nie wspomnę... więc potrzeba mi jak najwięcej poweru pochodzącego z baterii :) żeby pojechać sobie spokojnie z Rzeszowa do Wa-wy i i równie spokojnie wrócić :)
pozdr.

*

Offline freemax

• *
  • 85
  • Sprzęt: MIO A701, HTC HD2
kabel od ładowarki nie jest krótki co w moim przypadku mnie troszke denerwowło więc przeciągłem go za deską rozdzielcza i wyciągłem przy nadmuchach teraz jest idealnie + nie poniewierają mi sie kable po kabinie