Kto wie jak podbić dźwięk na A701???

• 14 Odpowiedzi
  • 1710 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mw71

• **
  • 188
  • Mio A701, ROM Oki 024, WM 5.0, karta SD 2 GB
Kto wie jak podbić dźwięk na A701???
« dnia: Lipiec 07, 2007, 11:21:43 »
Problem ogólnie znany: dźwięki dzwonka są bardzo ciche. Co dziwne jak taki dzwonek puścić przez odtwarzacz TCPMP (jest jak macie ROM OKI 024) to nawala aż za bardzo!!! Jak zrobić, żeby osiągi tego głośniczka były dostępne jak dzwoni telefon, bo to co proponuje standardowo Mio to ledwo słychać???

*

Offline januszjur

• 1216
  • Sprzęt: HTC HD2/Toshiba TG01/Kaiser/HTC....
Odp: Kto wie jak podbić dźwięk na A701???
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 07, 2007, 11:28:34 »
Dziwna rzecz u mnie działa b.dobrze.. może przez to że używam programu phoneAlarm...sprawdz jeszcze ustawienia.

*

Offline mw71

• **
  • 188
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 07, 2007, 14:44:58 »
januszjur - u mnie też działa OK ale dźwięki dzwonków dla mnie są zbyt ciche choć mam poziom ustawiony na full. Krążą tu opinie, że Mio tak ma ale jak te same dzwonki odtwarzane są np. przez odtwarzacz TCPMP to poziom głośności jest bez porównania lepszy (aż za głośno!). I teraz pytanie czy da się jakoś ustawić tak żeby dzwonki normalnie ustawione przy przychodzącym połączeniu telefonicznym dzwoniły głośniej niż jest to ustawione na Mio (nawet jeśli poziom jest na full)!!! W każdym razie nieprawdą jest, że ten głośniczek nie może głośniej, bo jak napisałem bez problemów może tylko jak to ustawić?

*

Offline januszjur

• 1216
  • Sprzęt: HTC HD2/Toshiba TG01/Kaiser/HTC....
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 07, 2007, 19:04:15 »
..prawdopodobnie w rejstrach należało by zmienić głośność dzwonków ale nie jestem pewny...

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 07, 2007, 23:31:50 »
to że tcpmp gra głośno niekoniecznie jest zasługą mio, jest to odtwarzacz software'owy, może w nim są jakieś podbicia.  Głośność zależy też od samej empetrójki czy innego dzwonka. Jedne są cichsze, drugie głośniejsze. Sam mam ustawione jakieś techno bo jest głośne :P szczerze mówiąc przyzwyczaiłem się od tego. Wcześniej miałem N6600 i też grała cichutko

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 08, 2007, 00:45:02 »
Jeśli chodzi o muzykę np mp3 można zgłośnić progarmowo np dając 90 Db wiecej nie ma sęsu bo dzwiek będzie przebrzmiały

*

Offline bizi

• *
  • 70
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 09, 2007, 08:39:30 »
mozna tez w jakimkolwiek edytorze mp3 zapisac go ze zwiekszonym natezeniem dzwieku

*

Offline mw71

• **
  • 188
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 09, 2007, 11:41:06 »
januszjur: też o tym myślałem i pewnie to jest możliwe tylko szukam kogoś kto powie gdzie zmienić wartość w edytorze rejestru. Bo ja się kompletnie na tym nie znam. Do reszty forumowiczów tego wątku: chodzi nie o samą "wydajność" Mio tylko o ten głośniczek. To nie jest tak, że on nie może grać głośniej niż jest ustawione fabrycznie, bo jak podałem przykład odtwarzacza TCPMP może, tylko nie wiem jak go ustawić na głośniej właśnie (żeby dzwonik odtwarzał przynajmniej w połowie tak głośno jak przez odtwarzacz TCPMP!!!)

*

Offline Makubo

• 939
  • System: Android 8.0
  • Sprzęt: LG G7 ThinQ
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 09, 2007, 13:27:40 »
także w p550m dźwięki są ciche o dziwo poza AutoMapą - ta ma w opcji zwiększenie głośności. Takiej opcji nie znalazłem w systemie. Dziwne, może to niedoróbka ze strony Mio.
"We are the Borg, resistance is futile!"

*

Offline mw71

• **
  • 188
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 09, 2007, 21:14:08 »
Więc... Udało mi się!!!!!!!!!!! Metodą prób i błędów znalazłem co trzeba, choć nie wiem co za co odpowiada. Nic nie popsułem, a efekt jest więc się dzielę z wami. Otóż... jak wiadomo w seryjnym Mio A701 (nie wiem jak w innych modelach) dżwięki przychodzących połączeń telefonicznych są bardzo ciche (jak dla mnie, a głuchy nie jestem). Zauważyłem, że jak taki dźwięk (dzwonki jak wiadomo są umieszczone w katalogu Windows/Rings lub bezpośrednio w Windows jeśli chodzi np. o dźwięki powiadomień lub SMS-ów) puścić przez odtwarzacz np. TCPMP (jak ktoś ma ROM OKI 024) to jest bez porównania głośniejszy niż normalnie mimo ustawienia belki głośności na full. Więc myślę sobie, trzeba to podkręcić w rejestrze, bo głośniczek daje radę bez problemu 300% głośniej. Więc pogrzebałem i zmieniłem w rejestrze to: w HKEY_CURRENT_USER/ControlPanel/SoundCategory/InCall oraz ta sama ścieżka w folderach Ring oraz RingPreview zmieniłem odpowiednio wartości z 2 w pierwszym przypadku i 3 w drugim na 6 (czym większa wartość tym głośniej grają dzwonki!) I tyle. Nie wiem czy trzeba aż w tych trzech kategoriach zmieniać, bo na razie nie mam więcej czasu eksperymentować. Może wystarczy tylko zmienić np. w tych parametrach Ring. Jak chcecie to sprawdźcie sami. Ważne, że teraz dzwonki dzwonią jak w rasowej komórce (czyli głośno!) : )))

*

Offline pati

• *
  • 64
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 31, 2007, 16:52:05 »
jak wejsc do rejestru w mio

*

Offline mw71

• **
  • 188
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 31, 2007, 22:02:50 »
pati, jak masz ROM OKI024 to w programach masz taki program pokazujący aktualnie działające procesy, programy uruchamiane wraz ze startem systemu, itd. Rejestr jest pod RegEdit

*

Offline daniel75

• 4
  • Sprzęt: MIO A701
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 31, 2007, 22:06:23 »
jak wejsc do rejestru w mio

skorzystać należy z jakiegoś edytora rejestru, tu jest kilka http://www.pdaclub.pl/dl/?sortby=t&sort=asc&f_cat=23

« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 31, 2007, 22:58:29 »
U mnie to nie dziala:( ale moze podaj ktora dakladnie wartosc zmienic? attenuation czy initvol?

*

Offline pati

• *
  • 64
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 01, 2007, 14:15:02 »
pati, jak masz ROM OKI024 to w programach masz taki program pokazujący aktualnie działające procesy, programy uruchamiane wraz ze startem systemu, itd. Rejestr jest pod RegEdit

jeszcze pracuje na standartowym R64, więc skorzystam z linku Daniela75.
Dzienks