Komu 6.1, komu 6.5, czyli o wyższościach jednego systemu nad drugim

• 94 Odpowiedzi
  • 11237 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline akm97

• *
  • 72
  • Sprzęt: Xda diamond - soft by mike1986
Witam. Jak chyba większość z forumowiczów, po pojawieniu się WM6.5 skorzystałem z możliwości jego przetestowania. Nowy system wniósł przede wszystkim dużo świeżości do może już leciwych "701", wprowadził nowe możliwości, ale czy ma jedynie zalety?
Poniżej przedstawiam listę zalet 6.1 czyli jednocześnie wad 6.5
- brak problemów z zapełnianiem pamięci,
- szybciej działające programy (to moje subiektywne odczucie, chociaż wydaje się, że samo ładowanie programów trwa tutaj dłużej),
- dłużej trzymająca bateria (u mnie nie jest to może różnica 3 dni do 1, ale powiedzmy 3 dni w 6.1 do 2 dni w 6.5)
- wystrój today umożliwiający pokazanie większej ilości informacji i przede wszystkim mnogość programów, to umożliwiających,
- brak problemów a to z WM5torage a to z AS (zdaję sobie sprawę, że w przyszłych wersjach 6.5 będzie lepiej)
A zalety 6.5 i jednocześnie braki 6.1
- przesuwne menu i inne dane w (kontaktach, itp),
- nowy wystrój blokady umożliwiający odbieranie rozmów, itp.
Myślę, że największą bolączką 6.5 jest chroniczny brak softu wiążącego się z nowymi belkami w todayu. Sama istota takiego wyglądu czyni go bardziej atrakcyjnym, ale i mniej czytelnym. Dodatkowo zapowiedzi Microsoftu o szybkim wprowadzeniu WM7 również nie przysporzą mu popularności. Ja odniosłem wrażenie, że WM6.5 to taki łącznik jakim kiedyś był Ms Millenium, który połączył linie 98 i XP. Może za jakiś czas (ale myślę, że nie w tym roku) 6.5 rozwinie skrzydła, pojawią się superstabilne wersje, zacznie się pojawiać jako baza w nowych urządzeniach (nie jako ciekawostka), a to z kolei skłoni producentów softu do poważnego się zainteresowania nim. Dodatkowo sama kwestia używania palmtopa bez stylusa w moim przypadku jest problematyczna. Nie wiem, czy jest to kwestia grubych paluchów, czy małej czułości ekranu dotykowego "701", ale ja bez udziału patyka mogę jedynie bez problemów wcisnąć belkę, ew. przesunąć w prawo-lewo, ale przesuwanie menu z góry na dół raz się udaje raz nie. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że każdy oczekuje od palmtopa czegoś innego i tak przy 6.5 pozostaną użytkownicy bardziej nastawieni do multimedialną rozrywkę (potrzebujący bardziej telefonu z MP4)m natomiast przy 6.1 powinni pozostać użytkownicy biznesowi, gdyż system umożliwia tej jednoczesne pokazanie dużej ilości informacji (np. TodayAgenda prezentujący dużą ilość terminów, zadań, itp). Według mnie 6.5 ogranicza funkcjonalność "701" jako palmtopa. Sam "Honey comb" nawet mógłby zostać, ale znalazłem w necie rozprawki podważające jego funkcjonalność.
No cóż ideą napisania tego postu, było zachęcenie "Głównego moderatora"  :mrgreen: do niezapominania o 6.1 (co zresztą sam zapewnił), więc jeśli ktoś popiera moje zdanie  :)lub nie  :worried:  to proszę o wypowiedź.
Najnowsza wersja 6.1 czyli 21068 jest dosyć stabilna. Działa AS, bluetooth, GPS, GPRS, maile, sms, WM5torage (zawsze  :grin:). Jedynie u mnie zdarzają się problemy z zawieszanim się po zblokowaniu, raz na 1, 2 dni (rozjaśniają się jedynie klawisze, ekran nie reaguje), ikonka "G" nie powraca po restarcie modułu telefonicznego ( da się z tym żyć). Mam jeszcze problem z samoczynnie włączającym się GPRS-em. Co jakiś czas (raz dziennie) próbuje się samoczynnie łączyć, gdy przerwę, ponawia próbę po kilku minutach i tak bez końca. Gdy pozwolę się połączyć, nie uruchamia się żadna strona internetowa, ani nic się nie dzieje i później po rozłączeniu juz tego dnia nie próbuje. Zauważyłem na rachunku, że po połączeniu następuje transfer danych najczęściej 10 kb (dobrze, że tylko tyle). Myślę, że to być może jakiś zainstalowany program sprawdza aktualizację albo coś, ale nie mogę go namierzyć, chociaż w zasadzie używam cały czas tych samych programów, a przedtem tego nie było.
Na zakończenie jeszcze raz apeluję do Elminstera, aby w wolnej chwili (któż dysponuje nadmiarem czasu) popracował nad jakimś "finalem" 6.1, więc parafrazując słowa niesławnego przywódcy "Pomoże towarzyszu Elmister ..."  :ok:

Odp: Komu 6.1, komu 6.5, czyli o wyższościach jednego systemu nad drugim
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 22, 2009, 10:36:40 »
Ja osobiście dorwałem a701 jako mojego pierwszego palma z WM właśnie w momencie kiedy Elmi wypuścił któreś z pierwszych buildów 6.5. Po kupieniu mio miał 5.0 i była tragedia w porównaniu do 6.5 ale 6.1 nie miałem okazji przetestować. Mój kolega używający dawniej toshibe z 6.1 po pięciu minutach z najnowszą wersją 6.5 stwierdził: "Strasznie ograniczony ten sofcik  :O" Mi podoba się wszystko oprócz ekranu today.  Wolałem ten "pulpitowy" z wcześniejszych wersji chociaż bez nakładek był beznadziejny. Oczywiście brakuje mi programów dedykowanych pod najnowszą wersję WM ale jestem twardy i obserwuję forum XDA  :E

*

Offline akm97

• *
  • 72
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 22, 2009, 12:32:34 »
Ja też szukałem, ale ... poległem. Może za parę miesięcy. Dla twardzieli polecam jeszcze http://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=119219

*

Offline roman05

• *
  • 79
  • Sprzęt: Mio a701 + Omnia Lite
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 22, 2009, 13:05:23 »
Ja także po testach z różnymi wersjami WM6.5, na które przesiadłem się z WM.5 postanowiłem przejść na WM6.1 a dokładnie na wersję 20769.1.4.5 PLK od Elmiego. I muszę powiedzieć, że był to trafny wybór, bowiem wszystko tu działa: sms-y, mms-y, GPRS, który nie włącza się samodzielnie i jak jestem podłączony do komputera to aktualizacja pogodynki czy e-maila bezproblemowo działa po AS. Jak rozłączam się od AS to ikonka GPRS powraca i zawsze mogę skorzystać z transmisji danych. Tak samo bezproblemowo działa BT. Wybieranie głosowe kontaktów czy aplikacji za pomocą SD Dialer'a to także według mnie duża wygoda. Manila, której wcześniej za czasów WM5 nie znałem także ma swoje zalety. Opera wszyta jako przeglądarka internetowa działa szybko i stabilnie. Jak dla mnie same pozytywy.

*

Offline Gienions

• 348
  • Mio A 701 WM6.5 by elMinStER
  • Sprzęt: Mio A701 , HTC WildFire
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 22, 2009, 16:49:11 »
Hmm....
No chłopaki w sumie to macie rację jeżeli chodzi o funkcjonalność i nie zawodność WM 6.1 ... :grin:
Czasem nawet się na niego przesiadałem ..dopóki Joy został naprawiony w WM 6.5 bo potem stwierdziłem ,że mam wszystko czego mi trzeba, teraz tylko spokojnie czekam na wersję finałową a już blisko do niej: tak mi się wydaje  :E
Fakt bluetooth potrafi wyprowadzić czasem z równowagi ale cóż...wszystko jeszcze się szlifuje.  :ohreally:
Najważniejsze zostać sobą....

*

Offline elMInStER

• 2128
    • blog
  • Sprzęt: MioA201|htcDesireX
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 22, 2009, 17:32:44 »
właśnie sprawdziłem, u chińczyków działa odbieranie po BT, więc gdzieś siedzi u mnie błąd :(

PS. właśnie rozwiązałem problem z odbiorem poprzez BT :P
PS2. i nie pytajcie gdzie był błąd bo wstyd :P
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2009, 19:10:55 wysłana przez elMInStER »
WM61.21057 -> Mio.A201.A501.A701.A702
WM65.21916 -> WM65x.23152 -> WP710.7592 -> htcHD2
DAROWIZNA

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 22, 2009, 19:45:29 »
Najważniejsze, że rozwiązałeś zagadkę  :ok: A wstyd to by był jak kiedyś znalazłem na wrzucie, że koleś wymieniał klawisze na klawiaturze bo miał wciśnięty capslock i nie wiedział co się dzieje  :O :E

*

Offline akm97

• *
  • 72
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 22, 2009, 20:03:21 »
A w najnowszych wersjach 6.1 joy działał? Pytam, bo nie używam, ale nie wykluczam w przyszłości.

*

Offline jargo

• 24
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 22, 2009, 21:26:51 »
A z tym BT to rozwiązany został problem z przesyłaniem plików czy ze słuchawką ?
Gdyby to drugie okazało się prawdą, to byłbym mega happy :)
Tylko przez problemy ze słuchawką na BT siedzę od dłuższego czasu na WM5 :(

*

Offline Gienions

• 348
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 22, 2009, 21:27:27 »
Do romku 19591 grało jak trzeba potem jakieś brzydkie kwiatki wyrosły :grin:

*

Offline hagis

• 30
  • Sprzęt: HTC HD2 WM 6.5.1 + Android 2.3
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 23, 2009, 08:26:59 »
Wedlug mnie 6.5 wymaga jeszcze sporo dopieszczenia - od predkosci po stabilnosc.
Ja osobiscie nie trawie Chomeze wzgledu na niemalze brak mozliwosci jego dostosowania pod siebie i braku dedykowanych pluginow. Zawsze go wylaczam instalujac na Today'a swoje ulubione - Pocket Digital Clock, Sun&Moon, MVBklight, HomeScreen PlusPlus. Uwarzam osobiscie Chome za maksymalnie bezurzyteczny - podobnie zreszta jak manile. Po prostu przerost formy nad trescia .
Podobnie tez nowe menu Start - dla mnie porazka - czasem znalezienie jakiegos elementu zajmuje za duzo czasu - i tu podobnie wole klasyczne start z ostatnio wlaczanymi programami, podzialem na ustawienia i programy.

Bardzo chetnie widzialbym najnowsze 6.1

...all we are is dust in the wind...
Nokia 5110 - Siemens c35i - Nokia 3310 - Nokia 6600 - Nokia 6630 - Nokia E61 - Mio A701 - HTC TyTN II - HTC Touch Pro - HTC HD2

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 23, 2009, 10:30:01 »
A jak Ci się udało zainstalować HomeScreenPlusPlus na 6.5 bo mi się niby instaluje ale dalej nic

*

Offline freemax

• *
  • 85
  • Sprzęt: MIO A701, HTC HD2
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 23, 2009, 10:34:38 »
zgadzam się akm97, także przesiadłem się na  6.5 niestety nie mam już sił kombinować troszkę mnie denerwował ten system pod wzglendem szybkości po przejściu na 6.1 - efekt - jakbym miał kilkanaście MHz więcej, 6.1 jest naprawdę o wiele wiele szybszy, że już nie wspomnie o ilości wolnej pamięci na 6.5.

*

Offline hagis

• 30
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 23, 2009, 12:06:18 »
HomeScreen PlusPlus pobrany ze strony producenta + paczka jezykowa z tej samej strony
http://www.chi-tai.info/download/HomeScreen_PlusPlus_UI.CAB
http://www.chi-tai.info/download/HSLanguage_PL.CAB

i to wszytko  - zaznaczam ze aktualnie mieszka u mnie 21813 Elmiego ale ta sama wersja dziala mi tez na HTC Kaiser 6.1 (PDA Corner U-X v8)

moze resert pomoze :)

(dodano)
napisze tylko dla jasnosci - chome wylaczony  :grin:
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 23, 2009, 12:09:56 wysłana przez hagis »
Nokia 5110 - Siemens c35i - Nokia 3310 - Nokia 6600 - Nokia 6630 - Nokia E61 - Mio A701 - HTC TyTN II - HTC Touch Pro - HTC HD2

*

Offline Gienions

• 348
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 23, 2009, 15:57:42 »
W sumie...czemu nie?
Chętnie syponął bym PLN-ami za idealny WM6.1 na mio a701. Kurde faja może WM6.5 faktycznie nie jest najlepszym systemem dla dziadka? :S
Choć ciężko by było zrezygnować z dobrodziejstw WM 6.5,   piórko prawie jest zbyteczne.......
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 23, 2009, 16:32:17 wysłana przez Gienions »

*

Offline akm97

• *
  • 72
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 23, 2009, 16:45:05 »
Zapomniałem dodać o w sumie największej wadzie 6.1, czyli o "paleniu" ekranu - samoczynne włączanie podświetlania o różnych porach w tym o północy. Czasami o północy czekałem kiedy zgaśnie i palił chyba z 15 minut. Nie chciało mi się czekać i gasiłem czerwoną słuchawką. Ale całą noc nie pali, bo rano jest wygaszony. Mimo to, szkoda mi ekranu (prawie ciarki przechodzą) na myśl, że w nocy jest podświetlony chyba maksymalnie biały ekran tak powidzmy z godzinę. W 6.5 tej przypadłości nie stwierdziłem. To taka łyżka dziegciu w beczce miodu (6.1).  :worried:
I myślę, że 6.5 pokaże swoje zalety (poza oczywiście większą dostępnością oprogramowania) tak z powiedzemy 128 MB ramu na pokładzie.  :mrgreen:

*

Offline roman05

• *
  • 79
  • Sprzęt: Mio a701 + Omnia Lite
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 23, 2009, 16:46:42 »
Ostatnio doinstalowałem sobie w moim obecnym WM6.1 20769 plugin S2U2, o którym czasami niektórzy z nas wspominali pytając Elmiego czy dołączy go do nowych softów i muszę powiedzieć, że jest nawet funkcjonalny;bardzo dużo możliwości. Wyłączyłem z Manilii kontakty, które dublowały kontakty z sim-karty a nie można było tych przypisać do kontaktów z launchera i jak na razie wszytko działa tak, jak sobie wyobrażałem.

*

Offline grigor1993

• **
  • 167
  • Sprzęt: HTC Blue Angel
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 23, 2009, 17:04:12 »
Ja powiem że winmo 6.5 nie podoba mi się.
Jakiś taki ,,przebajeżony''.
Nie zdziwię się jeśli w przyszłości jeśli winmo 7 będzie podobny do 6.5 będą portować 6.1 na nowe urządzenia.
Narqa nie ma mnie dla nikogo.....

*

Offline hagis

• 30
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 23, 2009, 17:56:22 »
na 6.5 nowym ekran tez mi sie samoczynnie zaswieca tak ze to nieprzypadlosc 6.1... - szczegolnie w kilkanascie minut po uspieniu.

To bylo chyba w kazdym romie...

*

Offline Gienions

• 348
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 23, 2009, 18:39:14 »
A taaaaa..... :D
podświetlanie mimo naszej woli to normalka.... :P
nawet w oryginalnej wersji WM 5 to jest dość często spotykane...
podobno system odświerza  sobie jakieś dane :P
Pamiętam jak miałem nówke mio to dopiero była latarka.......  B)

*

Offline krzysiek00

• 28
  • Sprzęt: omnia i900 23547/XXHJ2 +4gb
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 23, 2009, 20:20:25 »
Od jakiegoś czasu wróciłem do 21068. Na pewno spróbuję nowych softów Elmiego ale 6,1 najbardziej mi odpowiada.

:-| gdyby tylko nie to,że mam kłopoty z GPS (po trzeciej próbie uruchomienia jest ok) to zostałbym przy nim na stałe .... tzn do końca życia Mio bo już mam go prawie dwa lata i różne przygody przeszedł  :ok:

*

Offline elMInStER

• 2128
    • blog
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 30, 2009, 18:13:12 »
mój ostatni WM6.1, już zapomniałem jaki jest szybki  :)

/pokaz/3892037---8d9a.html]

kto chce wersję WWE do testów?
DAROWIZNA

*

Offline Gienions

• 348
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 30, 2009, 18:30:28 »
Elmi !
No też pytanie!
Jasne, że chce!
Napisane: Czerwiec 30, 2009, 18:29:18
:O~ :O~ :O~ :O~ :O~ :O~ :O~ :O~ :O~
 :E :E :grin: :wink: :)

*

Offline wielbuond

• 256
  • Sprzęt: Mio A701; SD_Card: hama 1GB
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 30, 2009, 19:01:37 »
Elmi !
No też pytanie!
Jasne, że chce!
Napisane: Czerwiec 30, 2009, 18:29:18
:O~ :O~ :O~ :O~ :O~ :O~ :O~ :O~ :O~
 :E :E :grin: :wink: :)
ja tez, ja tez!!!

*

Offline elMInStER

• 2128
    • blog
« Ostatnia zmiana: Lipiec 01, 2009, 10:32:57 wysłana przez elMInStER »
DAROWIZNA

*

Offline wielbuond

• 256
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 30, 2009, 20:24:11 »
Dzięki za kolejny rom! Już się bałem że seria 6.1 nie będzie rozwijana, a wg mnie dziadek właśnie z nimi sobie najlepiej radzi.
Oto co udało mi się zauważyć w pierwszych minutach testowania:
- Sounds & Notifications\Notifications - nie można zamknąć tego okienka
- Sounds & Notifications\Notifications\Event: - brak możliwości ustawienia powiadomień o sms-ach, w pozostałych powiadomieniach chyba jest mniej dźwięków niż dotychczas (brakuje np. Alarm 3)
- Sounds & Notifications\Notifications\Event:\Phone: Incoming call - nie można odsłuchać standardowych dzwonków

A tu mało istotne sprawy (może nawet tak ma być?):
- Button 1 (MediaPlayer) - brak przypisanego programu
- brak dźwięku po kliknięciu na menu Start
- Orange na starych kartach SIM jest identyfikowane jako IDEA (rozwiązanie jest na forum)

Poza tym rom wydaje się być szybki i stabilny. Po resecie troszeczkę jakby się muli, ale potem się rozpędza (cache?).
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 30, 2009, 22:13:56 wysłana przez wielbuond »

*

Offline akm97

• *
  • 72
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 30, 2009, 21:37:51 »
Moje modły zostały wysłuchane :O~ . Poczekam jednak na PLK (mam nadzieję, że będzie). Ze swojej zauważyłem (na razie wydaje się to być rozwiązanie, albo znaczne ograniczenie problemu), że ekran znacznie rzadziej się samoczynnie zapala jeśli wyłączymy systemową autoblokadę, tzn. nie musimy jej wyłączać tylko zastąpić innym zewnętrznym programem. Udało się mi też w końcu rozwiązać problem z automatycznym łączeniem z GPRS, po prostu jeden z dogranych programów miał zaznaczpną opcję "Open data connection" :-| .
Polecam 6.5-tkowiczom powrót na stare śmieci. Po kilkutygodniowym użytkowaniu 6.5 i przejściu na 6.1 przypomina się co to jest naprawdę szybkie działanie (WM5torage działa zawsze  :grin:) i użyteczny today. I okazuje się nawet, że bez przesuwnej belki da się żyć... Myślę, że będą tacy, którzy będą się go trzymać tak jak niektórzy XP pomimo iż to podobno przeżytek.
Aha i powtarzane do znudzenia podziękowania dla Elminstera.

*

Offline elMInStER

• 2128
    • blog
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 30, 2009, 23:04:43 »
kurde muszę poszukać lepszego źródła, okazuje się, że nigdzie nie można już znaleźć dobrej wersji 6.1
DAROWIZNA

*

Offline wielbuond

• 256
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 30, 2009, 23:15:29 »
Ale Ty już zrobiłeś bardzo dobre 6.1, tylko to było już tak dawno, że nie pamiętam która wersja była najlepsza. Może mały remake np. 20769? Z nowszymi programami i lepszymi modyfikacjami rejestru? Ostatnio próbowałem ugotować sobie właśnie chyba 20769, ale chyba nie pasowały Packages, bo dziadek nie chciał wstać... BTW, której wersji Packages powinienem użyć do ugotowania 20769?

*

Offline Gienions

• 348
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 30, 2009, 23:30:28 »
Ciekawa hybryda, mimo problemów z otworzeniem kontaktów i inych ,które szybko rozwiązałem jest naprawde  :ok:
Bateria trzyma się mocniej , moduł tel.kom. :ok: jakość dzwięku także.GPRS  :ok:faktycznie nie zauważyłem samo podświetleń.Bluetooth śmiga wspaniale jak ostatnio na WM 6.5 :E
Śmiga nieźle , nawet już mam polski język, GPS sprawuje się celująco AutoMapa 5,hmm... :mysli:
Gratulacje Elmi! Dobra robota :ok: