Witam. Jak chyba większość z forumowiczów, po pojawieniu się WM6.5 skorzystałem z możliwości jego przetestowania. Nowy system wniósł przede wszystkim dużo świeżości do może już leciwych "701", wprowadził nowe możliwości, ale czy ma jedynie zalety?
Poniżej przedstawiam listę zalet 6.1 czyli jednocześnie wad 6.5
- brak problemów z zapełnianiem pamięci,
- szybciej działające programy (to moje subiektywne odczucie, chociaż wydaje się, że samo ładowanie programów trwa tutaj dłużej),
- dłużej trzymająca bateria (u mnie nie jest to może różnica 3 dni do 1, ale powiedzmy 3 dni w 6.1 do 2 dni w 6.5)
- wystrój today umożliwiający pokazanie większej ilości informacji i przede wszystkim mnogość programów, to umożliwiających,
- brak problemów a to z WM5torage a to z AS (zdaję sobie sprawę, że w przyszłych wersjach 6.5 będzie lepiej)
A zalety 6.5 i jednocześnie braki 6.1
- przesuwne menu i inne dane w (kontaktach, itp),
- nowy wystrój blokady umożliwiający odbieranie rozmów, itp.
Myślę, że największą bolączką 6.5 jest chroniczny brak softu wiążącego się z nowymi belkami w todayu. Sama istota takiego wyglądu czyni go bardziej atrakcyjnym, ale i mniej czytelnym. Dodatkowo zapowiedzi Microsoftu o szybkim wprowadzeniu WM7 również nie przysporzą mu popularności. Ja odniosłem wrażenie, że WM6.5 to taki łącznik jakim kiedyś był Ms Millenium, który połączył linie 98 i XP. Może za jakiś czas (ale myślę, że nie w tym roku) 6.5 rozwinie skrzydła, pojawią się superstabilne wersje, zacznie się pojawiać jako baza w nowych urządzeniach (nie jako ciekawostka), a to z kolei skłoni producentów softu do poważnego się zainteresowania nim. Dodatkowo sama kwestia używania palmtopa bez stylusa w moim przypadku jest problematyczna. Nie wiem, czy jest to kwestia grubych paluchów, czy małej czułości ekranu dotykowego "701", ale ja bez udziału patyka mogę jedynie bez problemów wcisnąć belkę, ew. przesunąć w prawo-lewo, ale przesuwanie menu z góry na dół raz się udaje raz nie. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że każdy oczekuje od palmtopa czegoś innego i tak przy 6.5 pozostaną użytkownicy bardziej nastawieni do multimedialną rozrywkę (potrzebujący bardziej telefonu z MP4)m natomiast przy 6.1 powinni pozostać użytkownicy biznesowi, gdyż system umożliwia tej jednoczesne pokazanie dużej ilości informacji (np. TodayAgenda prezentujący dużą ilość terminów, zadań, itp). Według mnie 6.5 ogranicza funkcjonalność "701" jako palmtopa. Sam "Honey comb" nawet mógłby zostać, ale znalazłem w necie rozprawki podważające jego funkcjonalność.
No cóż ideą napisania tego postu, było zachęcenie "Głównego moderatora"

do niezapominania o 6.1 (co zresztą sam zapewnił), więc jeśli ktoś popiera moje zdanie :)lub nie

to proszę o wypowiedź.
Najnowsza wersja 6.1 czyli 21068 jest dosyć stabilna. Działa AS, bluetooth, GPS, GPRS, maile, sms, WM5torage (zawsze

). Jedynie u mnie zdarzają się problemy z zawieszanim się po zblokowaniu, raz na 1, 2 dni (rozjaśniają się jedynie klawisze, ekran nie reaguje), ikonka "G" nie powraca po restarcie modułu telefonicznego ( da się z tym żyć). Mam jeszcze problem z samoczynnie włączającym się GPRS-em. Co jakiś czas (raz dziennie) próbuje się samoczynnie łączyć, gdy przerwę, ponawia próbę po kilku minutach i tak bez końca. Gdy pozwolę się połączyć, nie uruchamia się żadna strona internetowa, ani nic się nie dzieje i później po rozłączeniu juz tego dnia nie próbuje. Zauważyłem na rachunku, że po połączeniu następuje transfer danych najczęściej 10 kb (dobrze, że tylko tyle). Myślę, że to być może jakiś zainstalowany program sprawdza aktualizację albo coś, ale nie mogę go namierzyć, chociaż w zasadzie używam cały czas tych samych programów, a przedtem tego nie było.
Na zakończenie jeszcze raz apeluję do Elminstera, aby w wolnej chwili (któż dysponuje nadmiarem czasu) popracował nad jakimś "finalem" 6.1, więc parafrazując słowa niesławnego przywódcy "Pomoże towarzyszu Elmister ..."