Jakosc polaczennia

• 12 Odpowiedzi
  • 2395 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jakosc polaczennia
« dnia: Luty 04, 2008, 08:17:52 »
Witam,

Przepraszam jesli temat juz byl ale jakos nie moge go znalesc. Prosze mi powiedziec czy buczenie w telefoni podczas rozmowy to standart? Czasem az mi glupio krzyczec hallo czy Pan/Pani mnie slyszy, albo pytanie z dugiej strony czy to tak u mnie brumi-trzeszczy!!! Czy cos mozna z tym zrobic? Mam soft okiego

*

Offline carl0s

• *
  • 99
  • Sprzęt: Mitac Mio A701
Odp: Jakosc polaczennia
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 04, 2008, 08:55:25 »
bzyczenie w głośniku to bliżej niezidentyfikowane uszkodzenie, które bardzo ładnie i sprawnie usuwają w serwisie w ramach gwarancji.
Wiele osób się na to denerwowało - nikt jednoznacznie nie potrafił stwierdzić czemu to się dzieje. Teorii było kilka - że płyta ma wadę, że aluminiowy ekram wyświetlacza robi gdzieś zwarcie, że metalowe części obudowy robią zwarcie i po odpowiednim jej ściśnięciu wszystko wraca do normy (co dla mnie osobiście jest bzdurą, bo Mio nie ma metalowych części obudowy poza śrubkami i gniazdami śrubek).

Ogólnie - masz gwarancję, to wyślij fonik do naprawy. nie masz - też wyślij, stać Cię było na zabawkę za 1,5 kPLN, to stać Cię na serwis.

*

Offline kolsek345

• 325
  • Sprzęt: SGS 3  16 GB
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 04, 2008, 08:56:00 »
Było o tym kilka razy na forum .Spróbuj usunac z windows/startup plik sifeenabler.ink.Nie zawsze to pomaga bo mio a701 z tym buczeniem to juz tak ma i trzeba sie przyzwyczic (albo serwis).U mnie buczenie wystepuje sporadycznie (zalezy jak trzymam telefon w dloni) ale nie jest jakies bardzo dokuczliwe i mozna normalnie rozmawiac.Pozdro

*

Offline zbig65

• *
  • 55
  • Sprzęt: Mio A701+SD 2GB Kingston+WM6.1-PLK-19591
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 04, 2008, 12:20:26 »
U mnie buczy tylko w domu, w pomieszczeniu zamkniętym, na zewnątrz, nawet w samochodzie odbiór jest czysty. Ciekawe, co powoduje takie zakłócenia?

*

Offline DRIFT-R

• 712
  • Nigdy nie jest tak źle żeby nie mogło być gorzej..
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 04, 2008, 20:10:58 »
No niestety w tym modelu moduł GSM jest chyba tylko dodatkiem i nie poświęcili mu panowie z MIO za wiele uwagi.

Buczenie nadaje się do naprawienia przez serwis, ale jeśli poczytasz wątki na forum w tym temacie to trafisz też na taki gdzie po powrocie z serwisu było jeszcze gorzej... Z serwisem to nigdy nic nie wiadomo, ale tak czy inaczej jeśli jest na gwarancji i jest to już przeszkadzające to warto oddać do serwisu.

Zobacz to:

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=86589.0
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2008, 00:03:02 wysłana przez DRIFT-R »
MIO 336/ACER N50/ACER N50P/ASUS A730/MIO A701/HP 6515/SPV E650/HTC TOUCH/ASUS P525/HTC TOUCH/HTC TOUCH DUAL/HTC TyTn II Kaiser/HTC TOUCH PRO/ASUS P552/Asus P750/LG KS20/ASUS M530W/HTC VOX/DIAMOND/HD2/FLYER/DESIRE Z/ONE V/HOX(wkrótce) - moja historia z PDA

*

Offline carl0s

• *
  • 99
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 05, 2008, 10:35:23 »
No niestety w tym modelu moduł GSM jest chyba tylko dodatkiem i nie poświęcili mu panowie z MIO za wiele uwagi.

Buczenie nadaje się do naprawienia przez serwis, ale jeśli poczytasz wątki na forum w tym temacie to trafisz też na taki gdzie po powrocie z serwisu było jeszcze gorzej... Z serwisem to nigdy nic nie wiadomo, ale tak czy inaczej jeśli jest na gwarancji i jest to już przeszkadzające to warto oddać do serwisu.

Zobacz to:

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=86589.0

Nie mogę się z kolegą zgodzić co do jakości modułu GSM w a701. Wynika to z faktu, iż moje Mio służy mi bardzo dobrze - no po prostu nie mogę złego słowa powiedzieć. Owszem - jak u każdego mam opóźnienie przy odbieraniu - ale najnowszy modyfikacja WM6 zmniejszyła je do tego stopnia, że jest to pomijalne. I poza tym - nie widzę wad w module GSM.

*

Offline Walduss

• 34
  • Sprzęt: Mio A701
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 05, 2008, 15:02:54 »
Ja kupiłem nową sztukę ze sklepu, w której od początku był problem z jakością dźwięku. Szum jak nad morzem i bardzo cicho było słuchać i mnie i mojego rozmówcę. Oddałem do sklepu i dostałem inną sztukę, która działa już prawidłowo....

*

Offline DRIFT-R

• 712
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 05, 2008, 19:16:03 »
Nie mogę się z kolegą zgodzić co do jakości modułu GSM w a701. Wynika to z faktu, iż moje Mio służy mi bardzo dobrze - no po prostu nie mogę złego słowa powiedzieć. Owszem - jak u każdego mam opóźnienie przy odbieraniu - ale najnowszy modyfikacja WM6 zmniejszyła je do tego stopnia, że jest to pomijalne. I poza tym - nie widzę wad w module GSM.

Wiesz, ja do mojej A701 nie mam zastrzeżeń bo mój egzemplarz również działa sprawnie........ prawie cały czas.... Opóźnienie, jakieś słabe głośności dzwonków, a to co wpieniało mnie najbardziej to w momencie gdy ma słabą baterię potrafi zamiast jednego wysłać np 9 SMS'ów :|

Z tego co czytałem to ludzi jeśli narzekają na A701 to najczęściej na moduł GSM.
MIO 336/ACER N50/ACER N50P/ASUS A730/MIO A701/HP 6515/SPV E650/HTC TOUCH/ASUS P525/HTC TOUCH/HTC TOUCH DUAL/HTC TyTn II Kaiser/HTC TOUCH PRO/ASUS P552/Asus P750/LG KS20/ASUS M530W/HTC VOX/DIAMOND/HD2/FLYER/DESIRE Z/ONE V/HOX(wkrótce) - moja historia z PDA

*

Offline carl0s

• *
  • 99
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 06, 2008, 08:54:17 »
Z tymi smsami to faktycznie masz kiszke ;). Ale z drugiej strony popatrz na to tak: Wysyłasz bardzo ważną informację - no życie od niej zależy. Masz pewność, że odbiorca ją dostanie i dobrze sobie przyswoi - po 9 smsach tej samej treści można ją wykuć na blachę pamięć ;).

A na poważnie - rozglądam się po różnych forach, ale póki co nie trafiłem na problem podobny do Twojego.

*

Offline DRIFT-R

• 712
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 06, 2008, 18:55:12 »
Wysyłasz bardzo ważną informację - no życie od niej zależy. Masz pewność, że odbiorca ją dostanie i dobrze sobie przyswoi - po 9 smsach tej samej treści można ją wykuć na blachę pamięć ;).

No jakbyś zgadł  :ok: właśnie to była ważna informacja... dostałem odpowiedź "rozumiem, tylko czemu aż 9 razy mi to przysyłasz?"  :E
Wtedy pomyślałem że może mój MIO jest sprytny, ale jednak nie - czasem też nieważne informacje wysyła po dwa razy  :|

Od jakiegoś czasu używam PocketCM i problem podwójnych sms'ów praktycznie znikł, chociaż czasem i tak się zdarza :-|

*

Offline carl0s

• *
  • 99
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 07, 2008, 15:18:50 »
Pocketcm to ten programik - nakladka na kontakty? jesli tak, to odradzam, mi strasznie nabruzdzil w spisie, poprzypisywa numery pod jakies dziwne nazwy, musialem usunac wszystko i synchronizowac sie z outlookiem... a nie instalowales czasem kiedys jakiegos softu typu sms manager?

*

Offline DRIFT-R

• 712
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 07, 2008, 18:31:42 »
Pocketcm to ten programik - nakladka na kontakty? jesli tak, to odradzam, mi strasznie nabruzdzil w spisie, poprzypisywa numery pod jakies dziwne nazwy, musialem usunac wszystko i synchronizowac sie z outlookiem... a nie instalowales czasem kiedys jakiegos softu typu sms manager?

Tak chodzi o ten program - może instalowałeś jakąś wcześniejszą wersję, bo w tej którą ja mam (0.18) - pod WM5 i WM6 działa bez problemów.

Jeśli chodzi o sms manager to nie próbowałem bo zainstalowałem PocketCM i działał dobrze, więc jeśli coś działa to zasadniczo odechciewa się czegoś innego  :(, ale jak podasz nazwę jakiegoś konkretnego sprawdzonego programu to chętnie wypróbuje. :ok:

*

Offline mczpl

• 26
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 15, 2010, 12:22:55 »
Chciałbym powrócić do wątku, gdyż miałem ostatnio taką przypadłość, że moje A701 zaczął buczeć podczas rozmowy telefonicznej. Rozwiązanie: oddałem MIO do serwisu (jedynego jaki znalazłem w okolicy) w Katowicach do przeczyszczenia bo nie działał mi też guzik centralny. Panowie w serwisie przeczyścili i guzik zaczoł działać  ale również przeczyścili styki pomiędzy płytą główną a modułem GSM i coś tam jeszcze poprawili jakieś przejście dla prądu. Po tych zabiegach buczenia nie ma, poprawiła się jakość dźwięku tzn lepiej mnie słychać i mam wrażenie, że również siła sygnału jest większa.
Minus po demontażu niestety mam oznaki po rozbiórce, bo plastiki nie chciały puścić, MIO chyba zrobiło jednorazówkę.