Jak zrobić własny dialpad, tj. skórkę na telefon???

• 20 Odpowiedzi
  • 4684 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mw71

• **
  • 188
  • Mio A701, ROM Oki 024, WM 5.0, karta SD 2 GB
Jak zrobić własny dialpad, tj. skórkę na telefon???
« dnia: Grudzień 10, 2007, 01:16:41 »
Mam Mio A701. Kto wie jak zrobić własną skórkę i gdzie to pozmieniać oraz co mam zrobić jak popsułem oryginalną? Mam ROM Oki024 więc jest ta skórka pomarańczowo-brązowa. Zupgrade'owałem (ale słowo se wymyśliłem : ) ) sobie Spb Phone Suite z ver. 1.0.0 do 1.2_pl (choć mam system ang.) i mi się na skórce od tel. cyferki porozsuwały, a te napisy typu Speed Dial czy Call History co były na górze mam teraz z prawej strony. Nie wiem jak to przywrócić do normalnego stanu! Tylko mi tu hard resetu nie proponujcie, bo mi się nie chce wgrywać tych rzeczy co nie miałem w backupie!

*

Offline januszjur

• 1216
  • Sprzęt: HTC HD2/Toshiba TG01/Kaiser/HTC....
Odp: Jak zrobić własny dialpad, tj. skórkę na telefon???
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 10, 2007, 07:56:05 »
Poszukaj tutaj był gdzieś program do tworzenia własnych dialerów http://forum.ppcgeeks.com
a jak chcesz gotowce to tu masz cały worek od mikołaja.. do wyboru do koloru :grin:
http://www.sensizliksokagi.org/lofiversion/index.php?t31515.html

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 10, 2007, 09:13:21 »
Tylko mi tu hard resetu nie proponujcie, bo mi się nie chce wgrywać tych rzeczy co nie miałem w backupie!

Leń śmierdzący ;) A poważnie, to zobacz sobie na stronkę d.Valery (tę, z której zaciągasz ROM - w moim opisie upgrade) - tam jest skórka Marshalla - świetna, z dużymi klawiszami. Pod WM5 jak znalazł.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2007, 12:53:36 wysłana przez 6nt »

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 10, 2007, 10:28:26 »
Tylko mi tu hard resetu nie proponujcie, bo mi się nie chce wgrywać tych rzeczy co nie miałem w backupie!

Leń śmierdzący ;) A poważnie, to zobacz sobie na stronkę d.Valery (tę, z której zaciągasz ROM - w moim opisie upgrade) - tam jest skórka Marschalera - świetna, z dużymi klawiszami. Pod WM5 jak znalazł.

Marshall'a :)
Ta pomarańczowa, to też jego skórka.
Patrz tu: http://www.miousers.co.uk/viewtopic.php?t=1383
lub bezpośrednio u autora: www.marshallskins.ilbello.com
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2007, 10:30:15 wysłana przez prozor »
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 10, 2007, 12:53:18 »
Marshall'a :)

No dobra, dobra ;) Myślę, że Marshall się nie obraził ;) Ale już poprawiłem. Tak to jest jak się chce szybko pomóc i nie ma czasu zerknąć na stronkę dawno nieodwiedzaną.

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 10, 2007, 16:01:22 »
 :proud:
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline mw71

• **
  • 188
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 11, 2007, 18:41:04 »
Fajnie chłopaki ale nadal nie wiem jak zrobić własną skórkę ani jak naprawić oryginalną pomarańczową

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 11, 2007, 18:46:54 »
Fajnie chłopaki ale nadal nie wiem jak zrobić własną skórkę ani jak naprawić oryginalną pomarańczową

Jak to jak? Jeśli nie wiesz jak naprawić pomarańczową, to wiedzieć nie będziesz jak zrobić własną.
Dałem Ci jasne wskazówki. Wystarczyło wejść na stronę autora skórki, ściągnąć caba do pomarańczówki (ewentualnie innej) i zainstalować. Proste?

*

Offline mw71

• **
  • 188
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 11, 2007, 19:02:58 »
No tyle to wiem sam. Ale pytam z ciekawości jak naprawić, bo przecież te pliki graficzne dot. koloru, czcionki, etc. od dialpada gdzieś na pockecie są, no nie? Gdzie są i czym to edytować???

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 11, 2007, 22:20:02 »
No tyle to wiem sam. Ale pytam z ciekawości jak naprawić, bo przecież te pliki graficzne dot. koloru, czcionki, etc. od dialpada gdzieś na pockecie są, no nie? Gdzie są i czym to edytować???

Jasne, że tak. Ale z pewnością nie dla Ciebie. Gdyby było dla Ciebie, to byś wiedział, że wszystkie te dane o które pytasz, masz zapisane w xml'u instalatora (cab'a). No ale jeśli czujesz się na siłach, ewentualnie chcesz się podszkolić, to śmiało - po prostu przeanalizuj instalator - masz tam wszystko rozpisane krok po kroku. Dla mnie jest to zrozumiałe, ale wierz mi, nie chciałoby mi się bawić i sprawdzać co jest, czego nie ma, tym bardziej, że jest tego dość sporo i bardzo łatwo jest coś przeoczyć. O wiele prościej zainstalować (notabene uaktualnioną wersję) skórki dialpada i cieszyć się wykonaną naprawą.
No ale - wybór należy do Ciebie. Tak czy siak - powodzenia życzę ;).

*

Offline mw71

• **
  • 188
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 12, 2007, 10:17:40 »
prozor, dzięki, że masz mnie za ograniczonego ale potrafię wejść w edytor rejestru i pozmieniać co trzeba, tak jak sam ustawiłem głośność dzwonka telefonu na stałe tak, że dzwoni głośno, a nie jak fabrycznie, że ledwo słychać! Ze zmianą czcionki i jej koloru też sobie poradzę tylko nie wiem, gdzie w edytorze są foldery z tym zapisane. Nie chce mi się za bardzo szukać, bo jest tego trochę więc pytam na forum. Tym bardziej, że widziałem tu kiedyś gościa co śmigał po RegEdit i nawet były instrukcje jak zrobić samemu panel ekranu Today i dialpady. Ale nie mogę znaleźć, więc jak wiesz, a nie udajesz, że wiesz to napisz mi! Dzięki!
Napisane: Grudzień 12, 2007, 10:13:50
i jeszcze prościutki teścik, prozor: chcę zmienić kolor czcionki ekranowej na ekranie głównym z czarnej na np. białą. Gdzie są zapisane foldery dot. tego w edytorze [dla ułatwienia - kolory zapisywane w standardzie języka html] ???

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 12, 2007, 14:11:23 »
mw71 - zamiast pyskować na prozora, doceń jego radę - edycja dialpada to nie jest zupełna prościzna i bez sensu się w tym grzebać, skoro w 5 sekund zainstalujesz go od nowa. prozor jest jednym z najwięcej wiedzących i najwięcej pomagających użytkowników tego Forum, jakich znam - doceń jego dobrą radę.

I przy okazji ja pozwolę sobie dorzucić trzy grosze w sprawie Twojego "teściku" - po co grzebać w HTMLu, skoro jest kupa darmowych programów do robienia tego samego (zmieniania kolorów tematów Today) oraz wielu więcej rzeczy z Todayem - na czele z ThemeGenCE.

I na koniec mała maksyma, a w zasadzie frazes: nie ten jest mądry, kto spędza 10 godzin nad robotę, ale ten, kto spędzi godzinę na szukaniu i ten sam efekt osiągnie po następnej godzinie pracy. Ergo - po co grzebać się w HTML itp., skoro identyczny efekt osiągniesz łatwiej i szybciej słuchając mądrej rady prozora? Bez złośliwości - sam się nad tym zastanów, a osiągniesz nirvanę ;)

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 12, 2007, 14:53:49 »
prozor, dzięki, że masz mnie za ograniczonego ale potrafię wejść w edytor rejestru i pozmieniać co trzeba, tak jak sam ustawiłem głośność dzwonka telefonu na stałe tak, że dzwoni głośno, a nie jak fabrycznie, że ledwo słychać! Ze zmianą czcionki i jej koloru też sobie poradzę tylko nie wiem, gdzie w edytorze są foldery z tym zapisane. Nie chce mi się za bardzo szukać, bo jest tego trochę więc pytam na forum. Tym bardziej, że widziałem tu kiedyś gościa co śmigał po RegEdit i nawet były instrukcje jak zrobić samemu panel ekranu Today i dialpady. Ale nie mogę znaleźć, więc jak wiesz, a nie udajesz, że wiesz to napisz mi! Dzięki!
Napisane: Grudzień 12, 2007, 10:13:50
i jeszcze prościutki teścik, prozor: chcę zmienić kolor czcionki ekranowej na ekranie głównym z czarnej na np. białą. Gdzie są zapisane foldery dot. tego w edytorze [dla ułatwienia - kolory zapisywane w standardzie języka html] ???

Podałem wyraźnie, gdzie szukać. Pisząc takie teksty, sam dajesz świadectwo Twojej wiedzy i inteligencji. A właściwie niewiedzy i ignorancji.
Nie lubię, gdy ktoś próbuje się mądrzyć, sam niewiele wiedząc, zadając głupowate pytanka w formie quizu, wykazując przy tym ignorancję twierdząc, że np. kolory w rejestrze są zapisane w standardzie języka html  :terrified:

Dla Twojej wiadomości (może i innych...).
W Windows Mobile 5/6, definicja kolorów UI jest umieszczona w HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Color. W odróżnieniu od języka HTML, gdzie kolor można określić za pomocą 140 nazw zdefiniowanych pierwotnie w systemie XWindow, czy tez kodów kolorów, będących wartościami RGB (podanych szesnastkowo), w WM5/6 kolor może być przedstawiony nie tylko jako ograniczona do 140 kolorów wartość RGB, ale jako pełny zakres RGB, co więcej z możliwością użycia kanału Alfa (choć na ogół ignorowanego - 00).
W WM5/6 wiele z kolorów UI (interfejsu użytkownika) określone jako jedna wartość rejestru nazwana BaseHue. Wartość ta definiuje podstawowy "tint" (odcień Hsv, czyli np. kolor w tęczy kolorów). Zmieniając ten pojedyńczy kolor manualnie, interfejs WM 5/6 może być szybko zmieniony kolorystycznie. Np. wpisując zamiast domyślnej dla WM5 wartości 65929 (co odpowiada wartości 393), wartość 277 (kąt na kole hue = 30 stopni), zmieniamy globalnie kolor na pomarańczowy.
Wracajac jednak do prościutkiego (w rzeczy samej) teściku: kolor tekstu elementów umieszczonych na ekranie Today można zmienić umieszczając (jeśli już jest, to zmieniając) wartość binarną nazwaną 4. I tak chcąc uzyskać literki koloru białego, należy nadać hex FFFFFF00 (choć jak wspomniałem powyżej, definicja kanału alfa nie jest obowiązkowa). Choć oczywiście w standardowym zestawie kolorów, definiowanie czegoś takiego mija się z celem, gdyż elementy Today mają właśnie taki kolor czcionki!
Co innego, jeśli ktoś chce manualnie zmienić kolor czionki na inny niż standardowa biel. Wtedy tego typu wiadomości mogą się faktycznie przydać.
Napisane: Grudzień 12, 2007, 14:25:59
I na koniec mała maksyma, a w zasadzie frazes: nie ten jest mądry, kto spędza 10 godzin nad robotę, ale ten, kto spędzi godzinę na szukaniu i ten sam efekt osiągnie po następnej godzinie pracy. Ergo - po co grzebać się w HTML itp., skoro identyczny efekt osiągniesz łatwiej i szybciej słuchając mądrej rady prozora? Bez złośliwości - sam się nad tym zastanów, a osiągniesz nirvanę ;)

Dzięki za uznanie  :proud:
No i w swojej maksymie masz sporo racji. Po co wynajdować koło? Fakt, warto wiedzieć co i jak, ale bez przesady... To tak, jakby całkowicie zignorować narzędzia RAD (Delphi itp) i pisać programy pod windows żmudnie programując każdy komponent. Można? Pewno, że można. Ale po co? Czas przeznaczony na stworzenie standardowego komponentu można przeznaczyć na utworzenie dzialającej aplikacji. Nie wiem jak Wy, ale ja swój czas cenię. Z wiekiem coraz bardziej ;).

Ps. Dla łaknących wiedzy: polecam wiki.xda-developers.com - wiedzy tam więcej, niż ja kiedykolwiek byłbym w stanie posiąść. Na szczęście nie muszę wszystkiego uczyć się na pamięć. Ważne, że potrafię szukać ;).
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2007, 15:03:55 wysłana przez prozor »

*

Offline carl0s

• *
  • 99
  • Sprzęt: Mitac Mio A701
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 12, 2007, 15:23:15 »
Amen.

Także inwalidom umysłowym i innej maści ułatwiaczom sobie życia proponujemy:

www.google.pl <------ szybki i bezbolesny sposób na odszukanie interesujących Cie (bo nie nas) drogi forumowiczu informacji. \

Dlaczego tak ostra uwaga? Bo rozwiązania problemu należy szukać samemu do momentu, kiedy to stwierdza się, iż nie ma sie możliwości jego rozwiązania. A później należy poszukać jeszcze raz (dla upewnienia się), i jeszcze raz (dla zasady). Dopiero później należy zawracać głowę innym swoimi problemami.
Skoro Pozor potrafił znaleźć - znaczy się, że da się samemu.

Dziękuję za uwagę.  :mrgreen:

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 12, 2007, 15:50:23 »
Nieno, prozor... jestem pod jeszcze większym wrażeniem Twojej wiedzy niż wcześniej. Chapeau-bas! (dla niewtajemniczonych - "czapki z głów";) ).

*

Offline mw71

• **
  • 188
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 13, 2007, 11:57:22 »
Dobra panowie. Sorry jeśli kogoś uraziłem swoją niekompetencją i podejściem. Nie było to moim zamiarem. Lecz :primo/ wydaje mi się, że fora są po to, żeby sobie pomagać, a nie odsyłać nawet tych, co niewiele wiedzą do wyszukiwarki Google, bo to każdy głupi umie; secundo/ prozor, mnie nie chodzi o wiedzę z dziedziny fizyki kwantowej w moim pockecie i co dlaczego jest tak a nie inaczej, tylko o podstawy, tzn. wiem, że są różne programy ale załóżmy, że nie warto instalować ich tylko po to aby sobie zmienić kolor czcionki na ekranie Today. Nawiasem mówiąc mam wgrany obrazek tła dość jasny i chciałbym mieć czcionki czarne, bo białe się zlewają z tłem. Wystarczyłoby mi żebyś powiedział, bo widzę, że wiesz, gdzie (katalog w edytorze rejestru) zmienić zapis dot. koloru (fakt, mój błąd to nie jest w języku html, chodziło mi o skrót myślowy). Wchodzę, zmieniam wartość na tą "4" czy coś i już. Po co dorabiać do tego legendę o niekompetencji, stwarzaniu problemów, itp. Jakby wszyscy tak myśleli, to każdy do dziś - tak, tak, 6nt, by czekał aż nowy ROM np. do testowania dla Ciebie sam się zrobi! Pozdrawiam

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 13, 2007, 13:08:52 »
Hehe... No dobra, ale wracając do Twojego głównego pytania - sam podałeś linka w wątku: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=81052.msg528785#msg528785 , gdzie dokładnie jest wytłumaczone jak zrobić swój własny dialpad ( http://buzzdev.net/read.php?36,5075 ). W gruncie rzeczy banalnie proste, pod warunkiem, że ktoś ma talent graficzny (żeby nie robić byle czego). Dokłanie jest tam opisane jakie klucze w rejestrze odpowiadają za jakie guziki (i w jakim stanie: normalny, wciśnięty, niedostępny). W sumie dużo grzebaniny, jeśli ktoś ma czas i ochotę to dlaczego nie?

Mając na uwadze powyższe, nie wiem po co było zadawać pytanie jak zrobić własny dialpad, gdy sam podawałeś adres witryny, gdzie ten opis jest podany czarno na białym (właśniwie czarno na jakimś jasno niebieskawym, aczkolwiek co do koloru tła to jestem typowym facetem - potrafię nazwać 16 kolorów ;) )
No chyba, że ze znajomością podstaw angielskiego krucho... Wtedy słowniczek w rączkę i tłumaczyć, tłumaczyć, tłumaczyć...

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 13, 2007, 14:10:05 »
mw71 - do wynalazków nie dochodzi się wyważając otwarte drzwi, a raczej szukając zamkniętych... To a' propos Twojej uwagi do mnie. Innymi słowy - jak chcesz zrobić nowy ROM, to nie zaczynasz od robienia systemu operacyjnego (chyba, ze Ty zaczynasz?) tylko bierzesz gotowy (WM5, WM6, niektórzy Linux...) i dodajesz programy, które już są, a dopiero jak nie ma takich, które są potrzebne i działają dobrze, robisz swoje. Droga, którą Ty proponujesz jest taka, że olewasz dotychczasowe osiągnięcia Świata, wynajdujesz koło, żarówkę gazową, prąd, komputer, nowego PDA i dopiero zaczynasz robić do niego ROM ;) Oczywiście od zera (to przecież plama na honorze - skorzystać z czegoś, co już istnieje). Czy starczy Ci na to życia? Nie sądzę...

*

Offline mw71

• **
  • 188
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 13, 2007, 21:16:22 »
6nt, jasne, że nie będę wyważał otwartych drzwi, bo wiele rzeczy wymyślili mądrzejsi ode mnie i w zasadzie głupotą byłoby uważać, że to jest złe ale ja po prostu lubię wiedzieć dlaczego coś działa tak a nie w drugą stronę. Jak ma się wiedzę to po prostu przydaje się aby unikać błędów np. podczas eksperymentowania lub tworzenia na tej bazie czegoś nowego. Czerpanie z wiedzy innych zawsze napędzało ten świat nawet przy projektowaniu kolejnej żarówki ale tym razem np. w kolorze matowym, etc. Nie lubię iść na łatwiznę albo czegoś nie ruszać, bo nie wiem czy jak nacisnę ten czerwony przycisk do nie wybuchnie maszyna, itd. No nieważne! W każdym razie wiecie więcej ode mnie i cieszę się, że tacy goście pomagają innym! Pozdrowionka!
Napisane: Grudzień 13, 2007, 21:02:37
No dobra, prozor, a żeby nie było tak wesoło to czy wiecie jak np. zrobić aby na dialpadzie zdjęcia osób dzwoniących wyglądały jak zdjęcia, a nie takie małe pipki? Znaczy się czy da się to okienko jakoś na stałe powiększyć?

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 13, 2007, 22:00:00 »
mw71 - niech będzie, bo mnie mile podłechtałeś, chociaż lizus jesteś, bo ja wiem nie za dużo (tyle co sam używam mojego MIO).  :P

Co do dużych zdjęć - pamiętam, że był niedawno jakiś wątek o dużych zdjęciach w czasie dzwonienia, ale nie pamiętam czym ten wątek się zakończył (w sensie - jaką konkluzją). Poszukaj, może tam znajdziesz odpowiedź - to było ze 2-3 tygodnie temu chyba.

*

Offline mw71

• **
  • 188
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 14, 2007, 08:53:43 »
6nt, lizus nie jestem, a ty nie bądź taki skromny. Sprawdzasz ROM-y, rzucasz porady więc wiesz to i owo i to właśnie jest najcenniejsze, bo ja na początku tez wiedziałem tylko jak włączyć pocketa, a teraz już wiem co nieco. W super szczegóły sie nie wgryzam, bo nie mam czasu i aż takim zapaleńcem nie jestem ale lubię wiedzieć jak juz za coś się wezmę! : ) Pozdro. A tego wątku muszę poszukać, bo zdjęcia powinny być duze a nie takie tyci!