prozor, dzięki, że masz mnie za ograniczonego ale potrafię wejść w edytor rejestru i pozmieniać co trzeba, tak jak sam ustawiłem głośność dzwonka telefonu na stałe tak, że dzwoni głośno, a nie jak fabrycznie, że ledwo słychać! Ze zmianą czcionki i jej koloru też sobie poradzę tylko nie wiem, gdzie w edytorze są foldery z tym zapisane. Nie chce mi się za bardzo szukać, bo jest tego trochę więc pytam na forum. Tym bardziej, że widziałem tu kiedyś gościa co śmigał po RegEdit i nawet były instrukcje jak zrobić samemu panel ekranu Today i dialpady. Ale nie mogę znaleźć, więc jak wiesz, a nie udajesz, że wiesz to napisz mi! Dzięki!
Napisane: Grudzień 12, 2007, 10:13:50
i jeszcze prościutki teścik, prozor: chcę zmienić kolor czcionki ekranowej na ekranie głównym z czarnej na np. białą. Gdzie są zapisane foldery dot. tego w edytorze [dla ułatwienia - kolory zapisywane w standardzie języka html] 
Podałem wyraźnie, gdzie szukać. Pisząc takie teksty, sam dajesz świadectwo Twojej wiedzy i inteligencji. A właściwie niewiedzy i ignorancji.
Nie lubię, gdy ktoś próbuje się mądrzyć, sam niewiele wiedząc, zadając głupowate pytanka w formie quizu, wykazując przy tym ignorancję twierdząc, że np. kolory w rejestrze są zapisane w standardzie języka html

Dla Twojej wiadomości (może i innych...).
W Windows Mobile 5/6, definicja kolorów UI jest umieszczona w HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Color. W odróżnieniu od języka HTML, gdzie kolor można określić za pomocą 140 nazw zdefiniowanych pierwotnie w systemie XWindow, czy tez kodów kolorów, będących wartościami RGB (podanych szesnastkowo), w WM5/6 kolor może być przedstawiony nie tylko jako ograniczona do 140 kolorów wartość RGB, ale jako pełny zakres RGB, co więcej z możliwością użycia kanału Alfa (choć na ogół ignorowanego - 00).
W WM5/6 wiele z kolorów UI (interfejsu użytkownika) określone jako jedna wartość rejestru nazwana BaseHue. Wartość ta definiuje podstawowy "tint" (odcień Hsv, czyli np. kolor w tęczy kolorów). Zmieniając ten pojedyńczy kolor manualnie, interfejs WM 5/6 może być szybko zmieniony kolorystycznie. Np. wpisując zamiast domyślnej dla WM5 wartości 65929 (co odpowiada wartości 393), wartość 277 (kąt na kole hue = 30 stopni), zmieniamy globalnie kolor na pomarańczowy.
Wracajac jednak do prościutkiego (w rzeczy samej) teściku: kolor tekstu elementów umieszczonych na ekranie Today można zmienić umieszczając (jeśli już jest, to zmieniając) wartość binarną nazwaną 4. I tak chcąc uzyskać literki koloru białego, należy nadać hex FFFFFF00 (choć jak wspomniałem powyżej, definicja kanału alfa nie jest obowiązkowa). Choć oczywiście w standardowym zestawie kolorów, definiowanie czegoś takiego mija się z celem, gdyż
elementy Today mają właśnie taki kolor czcionki!Co innego, jeśli ktoś chce manualnie zmienić kolor czionki na inny niż standardowa biel. Wtedy tego typu wiadomości mogą się faktycznie przydać.
Napisane: Grudzień 12, 2007, 14:25:59
I na koniec mała maksyma, a w zasadzie frazes: nie ten jest mądry, kto spędza 10 godzin nad robotę, ale ten, kto spędzi godzinę na szukaniu i ten sam efekt osiągnie po następnej godzinie pracy. Ergo - po co grzebać się w HTML itp., skoro identyczny efekt osiągniesz łatwiej i szybciej słuchając mądrej rady prozora? Bez złośliwości - sam się nad tym zastanów, a osiągniesz nirvanę 
Dzięki za uznanie

No i w swojej maksymie masz sporo racji. Po co wynajdować koło? Fakt, warto wiedzieć co i jak, ale bez przesady... To tak, jakby całkowicie zignorować narzędzia RAD (Delphi itp) i pisać programy pod windows żmudnie programując każdy komponent. Można? Pewno, że można. Ale po co? Czas przeznaczony na stworzenie standardowego komponentu można przeznaczyć na utworzenie dzialającej aplikacji. Nie wiem jak Wy, ale ja swój czas cenię. Z wiekiem coraz bardziej

.
Ps. Dla łaknących wiedzy: polecam wiki.xda-developers.com - wiedzy tam więcej, niż ja kiedykolwiek byłbym w stanie posiąść. Na szczęście nie muszę wszystkiego uczyć się na pamięć. Ważne, że potrafię szukać

.