Jak ustawić tego GPRS,nie mam już sił do walki.....

• 22 Odpowiedzi
  • 1931 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Luty 15, 2007, 19:41:24 »
kupiłem Mio A701,za nic nie moge ustawić GPRS.Mam wersje anglojęzyczną ale to nie powinien być problem.W opcji"GPRS connections" do wyboru opcjonalnie są sieci i państwa z których ta sieć pochodzi,nie ma Polski.Są za to Niemcy,Anglia i pół Europy.Czy mimo to mając telefon w plusie moge jakoś aktywować GPRS?Dodaje że w MMS settings stworzyłem profil plusgsm i jego ustawienia ale w "GPRS connections" nic nie moge zmieniać.Ktoś wie jak sie z tym uporać?

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 15, 2007, 21:10:05 »
1 nie ten dział - przenoszę
2 było nie raz użyj opcji szukaj oraz poczytaj w faq i dziale dla początkujących
3 ustawienia są też na stronach operatorów
4 na forum są gotowe .cab'y z ustawieniami opków:
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=53050&highlight=cab

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 15, 2007, 23:01:30 »
Poza tym instrukcje są na www.mio.com.pl

*

Offline bizi

• *
  • 70
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 16, 2007, 07:36:09 »
dzwonisz do operatora i krok po kroku przeprowadza cie przez konfiguracje

Skorzystałem
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 16, 2007, 20:09:49 »
Skorzystałem ze strony MIO ,o ile internet sie pojawił i działa-dzięki:) to MMSów dalej nie wysyłam.Pliki CAB,niestety jestem zielony i nie wiem do czego są ani gdzie sie wkleja czy instaluje,zgrałem ową konfiguracje dla plusa na kompa ale nie wiem jak ich użyć w palmtopie,moge prosić o wskazówke?Dzięki.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
Re: Skorzystałem
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 16, 2007, 20:35:33 »
Cytat: "grzybek9997"
Skorzystałem ze strony MIO ,o ile internet sie pojawił i działa-dzięki:) to MMSów dalej nie wysyłam.Pliki CAB,niestety jestem zielony i nie wiem do czego są ani gdzie sie wkleja czy instaluje,zgrałem ową konfiguracje dla plusa na kompa ale nie wiem jak ich użyć w palmtopie,moge prosić o wskazówke?Dzięki.

No to na stronie MIO masz dokładną instrukcję jak ustawić MMSy w każdej sieci.  A pliki CAB to pliki uruchamiane na palmtopie - po prostu wrzucasz na kartę albo do p. głównej i uruchamiasz z poziomu palmtopa - to takie "mobilne exe" - instalki.

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 17, 2007, 13:35:58 »
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=53050&highlight=cab zainstalowałem tego CAB z podanej przez was strony z tematem,w opcjach ustawiłem aby aktywne było plusMMS,mam aktywną usługe GPRS\MMS i wciąż nie moge wysłać MMSa.Co jeszcze mam zrobić?Posługiwałem sie podpowiedziami ze strony MIO.com.pl.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 17, 2007, 14:21:59 »
Olej CAB i po prostu ustaw wszystko tak, jak w opisie na www.mio.com.pl. Ja żadnych cabów do tego nie używałem. Po co?

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 17, 2007, 20:00:24 »
zrobiłem ,nie działa...

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 17, 2007, 20:50:36 »
Zrób jeszcze raz. MUSI działać. Musiałeś gdzieś popełnić błąd (łatwo o to, bo procedura do najprostszych nie należy). Niestety, na odległość trudno powiedzieć gdzie go popełniłeś. Musiałbym Twoją zabawkę wziąć w łapy i sam ustawić...

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 19, 2007, 10:35:20 »
już tłumacze gdzie jest nieścisłość.Na końcu instrukcji jest napisane:"Jeżeli zostanie wyświetlony komunikat jak na poniższym zdjęciu
należy sprawdzić czy w start-ustawienia-połączenia-połączenia w sekcji My ISP zostało wybrane więcej niż jedno połączenie My ISP".Nie moge tego znależć ,jak sprawdzić czy jest jedno,co to jest ISP?

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 19, 2007, 10:57:18 »
No to tak jak pisałem wyżej - wszystko wygląda właśnie na to. Wejdź w:
Start - Settings - Connections - Connectionsi tam zobaczysz czy masz napisane My Work Network, czy My ISP, czy oba. Jeżeli pod którymś z nich zobaczysz 2 połączenia, to jedno usuń i ustaw je pod drugie (tak żeby jedno było pod My ISP, a drugie pod My Work Network). Możesz to sprawdzić klikając tam "Manage existing connections". To wszystko. Łatwizna.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 19, 2007, 11:04:51 »
Start - Settings - Connections - Connectionsi tam zobaczysz czy masz napisane My Work Network, czy My ISP, czy oba. Jeżeli pod którymś z nich zobaczysz 2 połączenia, to jedno usuń i ustaw je pod drugie (tak żeby jedno było pod My ISP, a drugie pod My Work Network). Możesz to sprawdzić klikając tam "Manage existing connections". To wszystko. Łatwizna.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 19, 2007, 12:36:42 »

« Odpowiedź #14 dnia: Luty 19, 2007, 22:16:50 »
ok,no wiec wchodze connection-connections,widze PlusGSM MMS a pod nim na niebiesko:Add my new modem connection,Add a new VPN server connection,set up my proxy server,Manage existing connections.W manage my existing connections jest wybrane PlusGSM MMS GPRS czarną kropką przy nim.Wchodze do advanced a tam do Select Networks,w pierwszym oknie jest PlusGSM MMS, w drugim PlusGSM MMS.Takie mam ustawienia-nie działa.Coś przeoczyłem?

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 19, 2007, 23:22:26 »
No to wynika z tego, że masz poustawiane trochę inaczej niż w instrukcji. Sorry, ale ja niestety jestem wzrokowcem i naprawdę, mimo najszczerszych chęci nie bardzo umiem Ci pomóc na odległość. Jeżeli mieszkasz w Warszawie, to mogę znaleźć moment, żeby siąść gdzieś przy kawie na minutkę i Ci to pomóc ustawić, inaczej będzie bida :-(

« Odpowiedź #16 dnia: Luty 20, 2007, 14:24:03 »
Byłbym rad.W zasadzie przebywam teraz w Dęblinie,to 100 km więc nie jest to hektar zważywszy że do domu jeżdże przez Wawe.Poprosiłbym tylko o jakiś telefon kontaktowy gdyby nadażyła sie okazja do zwalczenia problemu.Dzięki.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 20, 2007, 15:15:53 »
OK, telefon wysyłam Ci na priv. Wyslij mi tez swój, żebym mógł się w razie co skontaktować. Jeżeli masz kartę SIM w innej sieci niz PLUS (ja mam PLUSa), to miej ze sobą wydrukowane z www.mio.com.pl instrukcje ustawiania GPRS i MMS (po prostu każda sieć ma swoje ustawienia do wpisywania - bramki itp.). Oczywiście nie gwarantuję, że na 100% będę skuteczny, ale łatwiej mi tak będzie coś spróbować, niż co chwila wpoadać na inne pomysły na odległość.

Odp: Jak ustawić tego GPRS,nie mam już sił do walki.....
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 15, 2007, 15:28:09 »
wciaz jestem w tej samej kropce,MMS nie istnieja na moim MIO:)mialem kiedys numer do Ciebie 6nt.Czy ktos wie jak to poustawiac tzn.mozliwosc wysylania MMSow z MIO A701 ,windows mobile w wersji english

*

Offline Manohi

• *
  • 68
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 16, 2007, 15:48:03 »
U mnie to wygląda tak, że przy ustawieniach podanych na stronie mio, mam dwa połączenia internet i MMS Plus. Pomimo tego że mam zaznaczoną opcję automatycznego wyboru połączenia to i tak kiedy chcę odebrać MMS'a to wrzucam w ustawieniach aby łączył się za pośrednictwem MMS Plus. Potem, gdy chcę pośmigać w Operze, muszę się przełączyć na internet. Trochę upierdliwe ale z MMS'ów prawie w ogóle nie korzystam więc nie mam problemu. Pozdrawiam.
Oczy obecnych skierowane były na okropności na niebie. . .

*

Offline poli

• 16
  • młody prawnik-urzędas państwowy
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 16, 2007, 18:21:07 »
Ok zacznijmy od tego, że dam przykład na podstwawie ustawień ERY.
usatwienia wszystkie jak z broszurki ze strony mio..
Wpisz wszystko pod swojego opa i MUSI działać!!!
Na pierwszym  obrazku 4 zrzuty ekranu mojego a701 pierwsze trzy z ustawień: start->settings>connections->connettions.
Czwarty z obrazka 1 i następne zrzuty na obrazku nr2 pochodzią już z ustawień mms: start->messaging->mms->new
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2007, 22:11:45 wysłana przez poli »
pozdrawiam POLI

*

Offline adi-000

• 20
  • Sprzęt: Było HP 6340 + GPS a jest MIO A701 z GPS-em
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 20, 2007, 22:58:17 »
u mnie w erze po prawidłowym skonfigurowaniu nie dzialaly mms-y .
po rozmowie z serwisem mio dowiedzialem sie ze trzeba recznie przelaczac pomiedzu dostepem  mms lub gprs, bo na automatycznie nie chodzi.
po wybraniu mms era mms-y ruszyły z kopyta, ale nie chodzi net. po przełączeniu sie na internet era mms-y nie chodza ale jest internet.
przełączasz się start-ustawienia-połączenia-jeszcze raz ikonka połączenia i tam klikasz zarządzaj istniejącymi połączeniami
i pojawiają ci sie trzy do wyboru-jeżeli masz skonfigurowany gprs i mms
sa to
-automatycznie
-mms era
-internet era
podejrzewam że u ciebie w plusie jest podobnie
Ass, Gas or Grass - Nobody Rides for Free

*

Offline interma

• 20
  • Sprzęt: m5000
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 21, 2007, 13:22:06 »
ja w opcjach jak pokazałeś na drugim zrzucie nie mam ustawień MMS tylko "Page style" tak więc nie mam wogóle możliwościu ustawienia MMSów - taki oto stan dostałem od cudnego romu OKIego bo w oryginalnym wszystko było ok.