Drgający ekran w Mio A701.

• 17 Odpowiedzi
  • 1451 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Drgający ekran w Mio A701.
« dnia: Maj 02, 2007, 13:12:58 »
Witajcie,
zauważyłem od jakiegoś czasu, iż zdarza się że obraz na ekranie drga, w takim sensie jakby przesuwał się o jedną linię do góry i potem wracał na swoją pozycję z dużą częstotliwością, co powoduje efekt jakby drgał obraz.   
Kalibrowałem obraz od nowa, ale nie bardzo coś to daje.    Czasem tego nie ma a czasem drga co parę sekund.   
Mam rom R65.   

Czy ktoś miał podobne zachowanie?

Pozdrawiam
Woxy

P.  S.   HR testowany ale to akurat przy reinstalacji od nowa a nie z tego powodu. 
Doczytałem się na forum miousers. co. uk że rozwiązaniem dolegliwości jest regulacja małym potencjometrem, który jest obok SIM pod klapką baterii.   Spróbuję i zobaczę. 
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2007, 22:16:48 wysłana przez woxy »

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
Odp: Drgający ekran w Mio A701.
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 02, 2007, 14:52:12 »
A próbowałeś HR? To czasem pomaga na różne upierdliwości.

*

Offline januszjur

• 1216
  • Sprzęt: HTC HD2/Toshiba TG01/Kaiser/HTC....
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 02, 2007, 16:42:53 »
Mam do czynienia z 3 szt. Mio A701 praktycznie na codzień ale nie spotkałem się z taką przypadłością w nich....ale no właśnie....zaobserwowałem inne ciekawe objawy, przebarwienia (poświata) koloru czerwonego wokół czarnej czcionki, głównie na białym tle ale na innych też jest to widoczne. Dobrze widać to przy pisaniu i czytaniu SMS-ów.
W 3 szt. Mio praktycznie to samo się pojawia, w innych konfiguracjach tła też...w dwóch przypadkach mam wgrany Oki R024 i trzecim zwykły 64(65). W modelach tych są założone różne folie na ekran ale bez nich ta poświata też jest.
Jeden z tych egz. został wysłany nawet do serwisu i....wrócił z adnotacją  że brak podstaw do serwisowania... że ten model już tak ma....nasycenie kolorów itp, itd, ....że taki soczysty :).
Nie no OK, jest to faktycznie jeden z ładniejszych ekranów jakimi się bawiłem ale niektórych moich znajomych to irytuje...czy ktoś już coś takiego u siebie  zaobserwował?

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 02, 2007, 18:58:44 »
Mnie się takie coś pojawiło kiedyś, ale tylko na niektórych ikonkach. Pojawiło się nagle i tak samo nagle i niespodziewanie znikło po jakimś miesiącu... Tak więc raczej g... prawda z tym ich serwisowym "TTTM". Coś się dzieje nie tak i powinni coś z tym zrobić.

*

Offline januszjur

• 1216
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 02, 2007, 20:09:34 »
Dokładnie 6nt... tak jak wcześniej pisałem czasem mam na biurku 3 szt Mio i wszystkie mają ten sam objaw ...... a serwis miły...... tylko ta ich odpowiedz nic mi nie daje .......no chyba że zrobię się wredny i wyślę im od razu trzy sztuki..... ;D wtedy problem może dostrzegą.
PS. Ja najczęsciej używam czarnego podkładu w WADzie więc aż tak bardzo mi to nie przeszkadza...gorzej jak zacznie się to sypać dalej .....

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 02, 2007, 20:49:34 »
Właśnie dlatego powinieneś się uprzeć, że Ci to przeszkadza - żeby się nie sypnęło dalej. Może rzeczywiście wyślij im wszystkie 3? Niezły pomysł. ;)

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 02, 2007, 21:14:26 »
Jak wyślesz im te 3 sztuki z tym samym problemem to powiedzą, że jeżeli to występuje we wszystkich wyświetlaczach to tak ma być i nie ma co naprawiać.  ;)
Zreszą ciesz się, że nie masz takiego bubla jak w Etenach, gdzie po dotknięciu na środku ekranu pojawia się piękna fala.  8)
Ehh... Patrzę, że na dzień dzisiejszy najlepiej kupować coś od HP, HTC lub Della, przy pockecie od innego producenta mamy niemal zagwarantowaną jakąś wadę.  >:(

PS. A może Januszjur masz możliwość zrobienia fotki tej wady, gdyż sam chciałbym zaobaczyć jak to naprawdę wygląda.

*

Offline januszjur

• 1216
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 02, 2007, 21:28:54 »
Nie jest tak źle ....ten model leży mi jak żaden inny (jest OK) a miałem kilka różnych z serii MDA...postaram się zrobić screena i wystawić (w piątek)...a tak... czy ktoś jeszcze widzi u siebie coś takiego na wyświetlaczu MIO chodzi mi o poświatę wokół  czarnych liter na białym tle .....

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 02, 2007, 21:56:50 »
W HTC Hermes na przypadłość "drgania ekranu" (cholera wie skąd. . . ) pomaga . . .  założenie screen protectora.  Niewytłumaczalne, ale tak jest.  Może i w mio tak będzie.

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 12, 2007, 23:20:23 »
Januszjur może spróbuj odchaczyc Clear Type (łagodzenie krawędzi) Ścieżka: Rozpocznij - ustawienia- zakładka System - Ekran.
Włączenie tej funkcji powoduje u mnie A701 taką kolorowa tęczę wokół czarnych liter na białym tle.

*

Offline kangur_kolczasty

• *
  • 64
  • Sprzęt: MIO A701
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 15, 2007, 20:05:20 »
Witam.  W moim A701 też drgał ekran, ale w momencie przewijania w górę/w dół.  Skończyło się na wymianie płyty głównej. . .  Teraz działa tak jak trzeba.
Pozdrawiam

*

Offline januszjur

• 1216
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 16, 2007, 09:56:34 »
Januszjur może spróbuj odchaczyc Clear Type (łagodzenie krawędzi) Ścieżka: Rozpocznij - ustawienia- zakładka System - Ekran.
Włączenie tej funkcji powoduje u mnie A701 taką kolorowa tęczę wokół czarnych liter na białym tle.
Panowie faktycznie zastosowałem się do rady kolegi i...... pomogło ;D ;D ;D... w serwisie Mio na to nie wpadli!!!!!  ;D ;D ;D
Dziekuję za podpowiedz wieśkowaty

*

Offline mALy_boy

• **
  • 125
    • www.f1ultra.pl
  • Sprzęt: HTC Diamond 2 Kingston 8GB SDHC
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 16, 2007, 12:19:26 »
To ja zapytam czy we wszystkich pocketach występuje ten objaw? (pytam głownie o FSC z serii N/C). Mio P550 miałem na kilka dni do zabawy i z tego co pamietam poświata również występowała (czerwona otoczka wokół czarnych liter na bialym tle przy właczonej opcji ClearType), ale nie wiem niestety jak sprawa wyglada w przypadku FSC ;(

*

Offline januszjur

• 1216
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 16, 2007, 15:33:07 »
Z moich obserwacji w A701 i 550...o innych nie wiem...

*

Offline ravel

• 1017
    • http://www.grom.org.pl
  • Sprzęt: FS Loox N560
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 16, 2007, 17:30:48 »
W FSC problem ten nie wystepuje .

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 16, 2007, 17:35:04 »
Hmm... A czy t czerwona poświata występuje wokół liter, czy tylko po ich lewej stronie? Może po prostu czerwone subpixele za mocna świecą.  ;D

PS. Potwierdzam, problem nie występuje chyba w żadnym innym modelu, przynajmniej ja nigdy z takim czymś się nie spotkałem.

*

Offline wielbuond

• 256
  • Sprzęt: Mio A701; SD_Card: hama 1GB
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 16, 2007, 18:12:19 »
U mnie (na Mio A701) czerwona poświata jest widoczna tylko z lewej strony litery przy włączonym ClearType.    Właściwie jest to widoczne tylko przy pogrubionej czcionce, na jasnym tle.    Najbardziej na literach, które zawierają w kształcie dłuższe pionowe linie, np "I", "L", "H" itp.    Wg mnie ClearType nie wpływa pozytywnie na czytelność tekstu - czcionka wydaje się grubsza (przez to lepiej widoczna), ale jednocześnie ma nieco "rozmyte" krawędzie.     To tylko takie oszukiwanie wzroku, które jednak w jakiś sposób wpływa na trwałość baterii.   .   .    Polecam wyłączenie - naprawdę da się żyć bez tego po przyzwyczajeniu.   
To że świeci się tylko czerwony subpiksel to nie koniecznie jest wada - może tak ma być.   Być może przy takiej małej rozdzielczości krawędzie litery wydają się bardziej gładkie, kiedy jest włączony tylko subpiksel czerwony.  .  . 
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2007, 18:18:18 wysłana przez wielbuond »

*

Offline Poklik

• 2379
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 16, 2007, 18:51:46 »
Wielbuond: właśnie o to chodzi, żeby krawędzie były rozmyte ;D Możesz sobie je wyłączyć i wmawiać sobie, że przecież to nieprzydatne i wogóle, jednak wada to wada, niestety.
Co do oszukiwania wzroku to nie jest to dokładnie oszukiwanie, gdyż ogólnie mówiąc ClearType wykorzystuje wszystkie trzy subpixele w każdym pixelu, więc tak jakbyś miał 3x większą rozdzielczość ekranu. Natomiast zwykłe czcionka jest wyświetlana standardowo: jeden pixel to jeden pixel i koniec.
Zresztą najlepiej zobaczyć to na własne oczy:

(Obrazek zapożyczony z Wikipedii.)

Z tą trwałością baterii to także nie za bardzo prawda. Faktycznie, wyświetlane kolory mają jakiś wpływ na pobór prądu, jednak bez przesady! Przecież ekran to jedna z najważniejszych części, po co się ograniczać? Najlepiej zrobić czarno biały skin i wtedy bateri pozyje te 5 minut dłużej.  ;)
Napisane: Maj 16, 2007, 18:36:19
Spróbujcie jeszcze tego małego programiku:
http://poklik.yoyo.pl/pliki/inne/cttune.cpl
Plik cttune.cpl wrzucacie do katalogu \Windows palmtopa, później soft reset i w panelu sterowania (Start> Settings> i tu chyba zakładka System) powinna być ikonka "ClearType Tuner". Plik jest wyciągnięty z romu od ipaq h4150 więc nie mam pojęcia czy będzie działał na WM5.0, jednak jeżeli MS nie zmienił czegoś w ClearType, to wszystko powinno śmigać.
Programik ma za zadanie ustawienie "gęstości" clear type. Zresztą spróbujcie sami, może przy jakimś ustawieniu obwódka będzie mniej widoczna...