Hard Reset i Backup

• 3 Odpowiedzi
  • 971 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline elviskc

• *
  • 57
  • Sprzęt: Mio A701 WM6.1
Hard Reset i Backup
« dnia: Październik 03, 2007, 09:56:46 »
Witam

Mam kilka pytań odnośnie HR i Backupu:
Czy robiąc pełen Backup (w moim wypadku za pomocą Spb Backup) a następnie robiąc HR i ponownie przywracając kopie zapasową, nie przywrócę przypadkiem przyczyn nie stabilnej pracy urządzenie (często po zakończonej rozmowie nie mogę odblokować klawiatury - nie pokazuje się przycisk odblokuj)?
Jeśli mam Backupem przywrócić wszystko, to czy jest sens robić HR?
Czy robiąc Hard Reset usuwam coś, czego nie przywrócę Backupem(mam na myśli jakieś śmieci powodujące problemy z urządzeniem)?
Pytanie z innej beczki. Czy Rom 64.3.101.0901.1 ma oryginalnie wklejoną polską łatkę (nie usuwalną przez HR)? Po czym można poznać Rom z taką łatką? U mnie przy pierwszym uruchomieniu miałem możliwość wyboru między 4 językami, w tym polskim. Czy to może oznaczać,że mam Rom z wklejoną łatką spolszczającą? 

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
Odp: Hard Reset i Backup
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 03, 2007, 18:27:28 »
1. jeżeli zrobisz backup jak już masz problem (np. wywołany instalką programu), to restore przywróci również problem, dlatego backup robi się przed instalowaniem każdego nowego, nieznanego programu
2. tak - masz "wklejoną" łatkę z polskim; nawiasem mówiąc ta łatka może być przyczyną problemów; nie wiem, czy po HR zostaje - niektórzy chyba pisali, że znika, ale nic pewnego na ten temat nie wiem, w każdym razie restore ją powinien przywrócić

*

Offline kolsek345

• 325
  • Sprzęt: SGS 3  16 GB
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 03, 2007, 21:46:27 »
Jeżeli po HR występuje opcja wyboru 4 jezykow to jest to ROM R65PL (ten z wklejoną łatką na stałe czyli "nieznikającą" po HR) . W zwykłym R65 nie ma  opcji wyboru jezykow po HR - (używałem obu wersji).Ich oznaczenia są bodajże identyczne czyli "Rom 64.3.101.0901.1".Rom R65PL jest w zasadzie dosyc stabilny pomimo spolszczenia choc chyba nie az tak jak slynny OKI ROM (ktorego używalem wczesniej).
« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2007, 21:49:44 wysłana przez kolsek345 »

*

Offline elviskc

• *
  • 57
  • Sprzęt: Mio A701 WM6.1
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 03, 2007, 23:43:35 »
HR jeszcze nie robiłem, wiec nie wiem czy jest wybór języka po HR, natomiast kiedy go pierwszy raz włączyłem w sklepie to takiego wyboru dokonywałem. Rom mam taki jak napisalem w pierwszym poście (taki mi się bynajmniej wyświetla przy włączaniu telefonu)
Dzięki  za odpowiedzi i ponawiam pytanie: Czy HR może wyczyścić jakieś śmieci, które nie są brane pod uwagę przez program np. Spb podczas robienia Backupu. Zawsze staram się robić Backup przed wgrywanie nowych programów i zdarza się, że korzystam z możliwości ich przywracania, ale mam problem, który był od momentu kupna Mio, tzn. zdarza się, że po zakończeniu rozmowy nie mam "przycisku" Odblokuj. Pomaga SR lub przeczekanie minuty na uśpienie telefonu (tak mam ustawione). Nie wiem czy HR coś pomoże, tym bardziej, że potem przywrócę kopię.
Rozumiem, że pełny backup obejmuje książkę telefoniczną (w telefonie, nie na sim) :smile:   
« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2007, 23:46:51 wysłana przez elviskc »