Mio a501 czy a701

• 1 Odpowiedzi
  • 1062 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline KwiQ

• 35
  • HTC Kaiser - Orange ROM + SD 4 GB
Mio a501 czy a701
« dnia: Wrzesień 30, 2007, 11:33:04 »
Witam wszystkich, jest to pierwszy moj post na tym forum wiec mam nadzieje ze nie pojedziecie mnie za bardzo ;) na poczatku. Przeczytalem tu wiele pomocnych informacji na temat roznych modeli PDA. Chcialbym w najblizszym czasie zakupic swojego pierwszego i wybor raczej padnie na mio a701.

Mam pytanie jak on sie ma do mio a501 ?
Cena a501 z tego co zauwazylem jest wyzsza i ustepuje a701 tylko procesorem. C
zy to bedzie zauwazalna roznica ?
Wiekszosc zestawow 701 jest sprzedawanych z autopilotem, czy lepiej dolozyc i wziac automape ?
Jedyne co mnei przeraza w 701 to szybkosc rozladowywania baterii. Czy to rzeczywiscie prawda ze przy korzystaniu wytrzyma tylko kilka godzin ? Chcialbym go uzywac zamiast telefonu jednak bardzo sporadycznie dzwonie i pisze smsy. Jak dlugo bateria wytrzyma przy uzytkowaniu powiedzmy 1.5h dziennie (nei wliczajac w to nawigacji bo do nawigacji bym go zasilal w samochodzie).

Przepraszam jesli zadaje pytania ktore sie nagminnie powtarzaja i jesli enie bedziecie mieli ochoty na nie poraz kolejny odpowiadac to zrozumiem. Jednak od czytania wszystkich postow i artykulow zrobil mi sie maly mentlik w glowie i to sa rzeczy ktore mnie najbardziej nurtuja zatem prosze po pomoc. Pozdrawiam

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
Odp: Mio a501 czy a701
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 30, 2007, 12:42:06 »
No dobra. Po półtora roku używania A701 mam już pewne zdanie na ten temat.

1. bateria - rozładowuje się szybciej przy niektórych ROMach, ale bardzo wiele zależy od tego do czego używasz (przy GPS 4 godziny i po sprawie, przy samym telefonie u mnie 5-6 dni); podobno też po jakimś czasie jej żywotność się wydłuża - nie mogę tego potwierdzić, ani zaprzeczyć (u mnie działa dłużej niż na początku, ale ja z 10 razy zmieniałem ROM)
2. warto dorzucić parę złotych i mieć AutoMapę, ale to bardzo indywidualna sprawa Twoich preferencji
3. nie pamiętam specyfikacji A501, wiem, że zdania są podzielone; dla mnie jednak "przeskok" z 520 na 200 MHzto spory spadek, nawet jeżeli procesor jest wydajniejszy; 501 chyba ma EDGE, więc to jest jedyna chyba przewaga; gdybym ja się natd taką zamianą zastanawiał, to raczej nad A702

No i masz rację - ze 100 razy na tym Forum było pisane o A701 i radzę poczytać - wiele osób ma różne opinie na ten temat, warto wyrobić sobie własne zdanie.