Dlaczego GPS opóźnia odczyt aktualnej trasy?

• 10 Odpowiedzi
  • 1005 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mw71

• **
  • 188
  • Mio A701, ROM Oki 024, WM 5.0, karta SD 2 GB
Dlaczego GPS opóźnia odczyt aktualnej trasy?
« dnia: Styczeń 19, 2008, 20:26:27 »
Mam Destinatora i coś się porobiło, że w GPS opóźnia mi odczyt, np. pokazuje punkt w którym byłem jak jestem już np. ok. 400-500 m dalej! A miałem dobrze! (tzn. wskazywał wcześniej prawie w czasie rzeczywistym). Napiszcie jaki powinien być protokół ustawiony, bo nie wiem czym one się różnią (NMEA czy SiRF) i jaką prędkość transmisji danych mam tu ustawić (11500, 5400, 38000, etc.). A w ogóle w Mio jest taki program SiRF Tech. Może tam coś mam pozmieniać??? A w ogóle można gdzieś o tym poczytać, bo ta strona www, którą podaje producent od tego programu SiRF, nie istnieje!

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
Odp: Dlaczego GPS opóźnia odczyt aktualnej trasy?
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 19, 2008, 21:25:50 »
1. którego MIO posiadasz? Jaki ROM? Jakoś nie raczyłeś tego napisać, nawet w profilu
2. SIRFTecha nie dotykaj - jak nie masz pojęcia, to możesz zwalić sprzęt
3. co do protokołu, to musisz sprawdzić w instrukcji jakiego używa Destinator (raczej NMEA, ale może się mylę)
4. poczytać możesz na tym forum, tylko musisz poszukać - sporo o GPS pisał prozor, on się na tym dobrze zna
5. SIRFTech nie jest w MIO, a tylko w niektórych ROMach (np. w A701 w romie OKI R024)

*

Offline mw71

• **
  • 188
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 19, 2008, 23:03:07 »
Mio A701, ROM OKI024. Gdzie można coś poczytać o tym programie SiRFTech? Skoro jest to fajnie byłoby wiedzieć po co! Bo jak jest, bo jest to może lepiej wywalić, miejsca będzie więcej na coś przydatnego.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 19, 2008, 23:07:22 »
AD. 4

*

Offline mw71

• **
  • 188
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 19, 2008, 23:15:33 »
6nt, to napisz chociaz jaki masz baud ustawiony? Czy to ważne czy jest np. 5400 czy inaczej? Nie pamiętam jak miałem

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 20, 2008, 10:03:02 »
Ja nie mam Destinatora, więc nie wiem jak on działa. Jakbyś poczytał posty prozora, o których Ci pisałem wyżej, to wiedziałbyś to wszystko, o co pytasz. U mnie w AutoMapie jest ustawiony COM2 57600.

*

Offline mw71

• **
  • 188
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 20, 2008, 12:29:09 »
Przeszukałem całe to forum i nie natrafiłem na prozora. Chyba, że w innym temacie gdzieś jest, bo wiem że kiedyś widziałem. Poszukam

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 20, 2008, 13:44:40 »
wrzuć w szukajkę wszystkie posty użytkownika "prozor", to znajdziesz. Pisał dużo w dziale AutoMapa (między innymi).

*

Offline mw71

• **
  • 188
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 20, 2008, 23:00:26 »
6nt, oświeć mnie jeszcze bom nie kumaty w te klocki. Często czytam "łapać fixa" albo że go nie ma. Chodzi o łapanie sygnału GPS? Rozumiem, że to automatycznie się dokonuje? (jak się nie grzebie gdzie nie trzeba : )

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 20, 2008, 23:03:29 »
"łapanie fixa", to (ja to sobie tak tłumaczę, fachowcy się pewnie obruszą) złapanie przez odbiornik stałego, w miarę silnego sygnału z minimum 3 satelit, na podstawie którego można już określić pozycję w przestrzeni.

*

Offline januszjur

• 1216
  • Sprzęt: HTC HD2/Toshiba TG01/Kaiser/HTC....
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 21, 2008, 09:35:53 »
Mam Destinatora i coś się porobiło, że w GPS opóźnia mi odczyt, np. pokazuje punkt w którym byłem jak jestem już np. ok. 400-500 m dalej! A miałem dobrze! (tzn. wskazywał wcześniej prawie w czasie rzeczywistym). Napiszcie jaki powinien być protokół ustawiony, bo nie wiem czym one się różnią (NMEA czy SiRF) i jaką prędkość transmisji danych mam tu ustawić (11500, 5400, 38000, etc.). A w ogóle w Mio jest taki program SiRF Tech. Może tam coś mam pozmieniać??? A w ogóle można gdzieś o tym poczytać, bo ta strona www, którą podaje producent od tego programu SiRF, nie istnieje!
Problem nie leży w ROMie Mio (ani w A701) tylko w samym progamie Destinator którym sie bawiłem tylko jakis czas ale miał różne bugi dlatego sobie go podarowałem (to samo z Mapąmap)... najlepiej pytania  skieruj do działu z Destinatorem i tam szukaj odpowiedzi (SiRF III to jeden z najlepszych chipów do GPS) w A701 bardzo ładnie pracuje z AM, TT, Mio, iGO... widzę że twoja wiedza na temat GPS jest niewielka więc sugeruję szukaj w dziale Destinator....