po zmianie romu nie dziala gps

• 2 Odpowiedzi
  • 693 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

po zmianie romu nie dziala gps
« dnia: Lipiec 05, 2008, 15:43:10 »
Witajcie;

dostalem sie na transport miedzynarodowy do 3,5t i ruszylem temat mio a701 ktory byl u mnie tylko "przydatnym" a teraz jest max potrzebnym i malym urzadzonkiem - zaczalem wiec w nim troche grzebac

zaczalem od zmiany romu i korzystalem z opisu tutaj - tak znalazlem pdaclub, zmienilem rom i dupa - gps nie dziala ("nie widzi go system")

zainstalowalem np. igo8 i skaner programu tez nie wykrywa nawi

zmienilem wiec znowu rom na innego autora, przetestowalem kilka romow i pod zadnym nie widzi mi nadajnika gps - czy musze wrocic do seryjnego romu? skad go wytrzasnac? choc pewnie sie dowiem bo zaraz bede trzepal w tej kwestii forum - a poki co powiem ze poszukalem troche o gps i albo jestem slepy albo nie bylo takiego problemu, pozdr i dziekuje za sugestie

ps. pytanie wlasciwe brzmi: czy po zmianie romu trzeba instalowac jakis driver gps?

*

Offline rootmaster

• *
  • 74
  • Sprzęt: Samsung OMNIA 8GB + karta 8GB ; MIO A701 Karta 2GB
Odp: po zmianie romu nie dziala gps
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 06, 2008, 12:51:07 »
Witaj,
Nie trzeba nic instalować po zmianie romu. Twój problem wygląda na częstą przypadłość MIO A701, wyciągnij baterie na całą noc. Później uruchom i powinno już być wszystko dobrze  :) Ogólnie igo8 ma czasami problemy z wykrywanie gpsu w A701, też to przerabiałem. Automapa znajdywała sygnał bez problemu natomiast iGo8 na żadnym porcie nic. Spróbuj najpierw się dowiedzieć czy znajduje sygnał na automapie a później pomyśl o ig8. Rom w kwestii gpsa niewiele ma wspólnego, na każdym powinien on działać tak czy inaczej, czasami na COM2 a czasami na COM4.
Pozdrawiam

Odp: po zmianie romu nie dziala gps
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 06, 2008, 16:32:52 »
Witaj, dzieki za odp.

W drodze desperacji wrzucilem jeszcze 1 rom od     elMInStER kilka wątków wyżej i gps chwycił od razu.

Co ciekawe kupiłem też w DE kartę sandiska 8gb w sdhc i zaden poprzedni rom nie obslugiwal jej poprawnie - niektore widzialy od razu 3,5gb a inne wymagaly sterownika. Rom elMInStER'a widzi cale 7800mb i ogolnie bardzo podoba mi sie wizualnie sposob rozplanowania interface'a :). Wiecej szczegolow opisze w odpowiednim dla romu wątku, dziekuje i pozdrawiam.