BetaTest 19209 PLK - zgłoszenia zamknięte, testy też :D

• 51 Odpowiedzi
  • 4827 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline elMInStER

• 2128
    • blog
  • Sprzęt: MioA201|htcDesireX
BetaTest 19209 PLK - zgłoszenia zamknięte, testy też :D
« dnia: Kwiecień 16, 2008, 12:24:06 »
Potrzebuje betatesterów w liczbie 2-5, na razie do wersji 19209 , robie pełne spolszczenie z obsługą PKGTool i BuildOS'a, z możliwością ugotowania własnej konfiguracji. Z braku czasu na testy praca idzie wolno. ROM nie będzie dostępny publicznie do zakończenia testów, gdyż może być nieprzydatny dla normalnego użytkownika.

Wersja 19209 PLK na dzień dzisiejszy działa, ale zostało jeszcze sporo do zrobienia i sporo do przetestowania.

Dzisiaj prawdopodobnie ostatnia beta, poprawki szczegółów i public, parę dni później kuchenka i szablon i będziecie się bawić

- ekran startowy napis "Dotknij ekranu, aby skonfigurować urządzenie oparte na systemie" - dalsza część zdania się nie wyświetla
- ekran "data u godzina" - strefa czasowa ustawiona na "Prague,Budapest",
- konfiguracja daty zaczyna się od 1.06.2006
- ekran "wyrównanie" - nieprawidłowe dzielenie wyrazu "dokładnie"
- ekran "hasło" - nieprawidłowe dzielenie wyrazu "Użycie"
- ekran "e-mail" - wyraz "e-mail" powinien być w jednej linijce 
- Trochę za duża domyślna czcionka, albo za bardzo przyzwyczaiłem się do wersji Follow_Me.
TO AKURAT DOBRZE - Domyślnie nie są widoczne kontakty z karty sim, ale wystarczy uruchomić "SIM Manager'
- "SIM Manager" po uruchomieniu nazywa się już "Zarządca SIM", a w folderze "Programy" ma nazwę "Zarządzaj kartą SIM" - trochę niejednolite nazewnictwo
- "Konfigurator GPRS" jest po angielsku, opcje ustawień tylko dla Chin. Proponuję zastąpić Network Wizardem mruga
- "Lock Device" - angielska nazwa
- "Mobilny pulpit zdalny" - po angielsku
- "Ustawienia"->"Przyciski" - na liście "Przypisz program" jest do wyboru "LockDevice" i "Lock Device", obydwa działają tak samo. Po słowach "Przypisz program" powinien być dwukropek, a nie kropka.
- Nie działają "Ustawienia"->"Backlight" i "Power" (pojawiają się przez ułamek sekundy). Nazwy "Backlight" i "Power" po angielsku.
- "Cell Broadcast" - kwadraciki, nazwa po angielsku
- "Ekran" - domyślnie wyłączone ClearType - osobiście mi to akurat odpowiada
- "eUtility" - domyślnie ustawiona "Super wydajność" - też nie bug, ale chyba większość ustawia sobie na "Automatyczna". Polska nazwa "eUtility" chyba nie istnieje
- "GPS Settings" - angielska nazwa

- "Smart Quit" - po angielsku (ale to chyba dodana aplikacja, której nie ma w oryginalnym romie)
- "Szyfrowanie" - częściowo po polsku, częściowo po angielsku
- "Task Manager" - angielska nazwa. Po uruchomieniu w pasku tytułu jest "Menadżer zadań"
- "Domain Enroll" - po angielsku
- "Karta sieciowa" - po polsku, ale do wyboru z listy są "Work" i "The Internet"
- "Ustawienia">"Połączenia">"Zaawansowane" - napis "Reguły wybierania numeru" nie mieści się na przycisku
- Stosunkowo długi "Phonecall Delay".
- "Ustawienia">"Wprowadzanie danych">"Uzupełnianie" - napis "Sugeruj po wprowadzeniu" nachodzi na listę wyboru. "Wyczyść pozycje przechowywnane" nie mieści się w przycisku
ZASTęPUJE STANDARDOWą KLAW. MICROSOFTU, WIęC TAK MA BYć - "Klawiatura PL" rozkład polskich znaków na klawiaturze jest trochę mało intuicyjny
- "Ustawienia">"Usuń programy" - nieprawidłowe dzielenie wyrazów w okienku po kliknięciu "Usuń"
- nie działa tworzenie nowych smsów, podgląd otrzymanych (widać tylko to co pojawi się w okienku powiadomienia) i "zaznacz jako przeczytane"
- "Quick Position" - kwadraciki
- "Ustawienia">"Dzisiaj">"Elementy" zdanie "Zaznaczone elementy są wyświetlane na..." nie mieści się (może zmienić na "Wyświetl na ekranie Dzisiaj:")
- Nie mozna wejsc w skrzynce sms do wiadomosci - widac tylko naglowek sms'a
- Jest straszny balagan w folderze windows/menu start /programy - koniecznie trzeba to uporzadkowc - bo cuda sie dzieją
TAK MA BYć - Kalkulator jest beznadziejny - proponuje kalkulator z wersji angielskiej (MobileCalculator).
ZNAM PROBLEM, WIEM GDZIE SIEDZI - internet przez GPRS dziala ale dosyc czesto wyskakuje komunikat
- Wszystkie jednoliterowe wyrazy typu: "w", "i", "z" powinny być na początku linijki. Dotyczy głównie ekranów konfiguracyjnych po HR.
- SIM Manager - kwadraciki
- Może warto usunąć Opinie klientów? W sumie to modyfikowany rom, więc raczej nikt nie będzie wysyłał opinii do Micro$oftu... A nawet nie powinien wysyłać mruga
- Zdublowany Windows Media (w folderze Multimedia i Programy)
- Szybkie Wybieranie proponuję przenieść do Telefon
- Brak skrótu do TaskManagera w Programach
- Dźwięki i powiadomienia: "Odtwórz dźwi" - niedokończony wyraz, napis nakłada się na "Powtarzaj"
- Przy próbie dodania obrazka z zachodem słońca (tylko tego!) do MMS-a wyskakuje błąd: "Adresat może nie ...
- Czy dałoby się zrobić autorozłączanie po wysłaniu/otrzymaniu MMS-a? To w sumie nie błąd, takie połączenie nic nie kosztuje (chyba), ale trochę stresuje mnie ikonka sygnalizująca aktywne połączenie GPRS.
- W Network Wizard można jeszcze dodać ustawienia dla mBank mobile, wtedy byłby komplet dla polskich operatorów. Konfiguracja jest tu: http://www.mbank.pl/indywidualny/telefonia/mBank_mobile/#tabs=5
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 25, 2008, 17:51:26 wysłana przez elMInStER »
WM61.21057 -> Mio.A201.A501.A701.A702
WM65.21916 -> WM65x.23152 -> WP710.7592 -> htcHD2
DAROWIZNA

*

Offline wielbuond

• 256
  • Sprzęt: Mio A701; SD_Card: hama 1GB
Odp: BetaTest 19209 PLK - zgłoszenia
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 16, 2008, 15:23:34 »
Ja bardzo chętnie potestuję ;)

*

Offline kolsek345

• 325
  • Sprzęt: SGS 3  16 GB
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 16, 2008, 17:13:59 »
Ja sie oczywiscie zglaszam.Znam dosyc dobrze 19209 wer  ang. - uzywam juz ze 2 tyg. Pozdro  :ok:

*

Offline elMInStER

• 2128
    • blog
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 16, 2008, 18:08:49 »
Ja sie oczywiscie zglaszam.Znam dosyc dobrze 19209 wer  ang. - uzywam juz ze 2 tyg. Pozdro  :ok:

PLK jest zupełnie inna, robie ją prosto z wersji 19209.1.0.2 od Andyren'a z 592.com, więc widać gdzieniegdzie kwadraciki ;P
martwi mnie jeszcze ten bluetooth, ale może da się z tym coś zrobić.

PS. to jest naprawdę bardzo szybki build :P
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2008, 19:05:25 wysłana przez elMInStER »
DAROWIZNA

*

Offline wNuk

• *
  • 50
  • Sprzęt: Mio A701 new PLK - elMInStER - POLISH Division
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 16, 2008, 20:28:45 »
i ja moge na weekendzie :)

*

Offline kolsek345

• 325
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 17, 2008, 10:32:40 »
PLK jest zupełnie inna, robie ją prosto z wersji 19209.1.0.2 od Andyren'a z 592.com, więc widać gdzieniegdzie kwadraciki ;P
martwi mnie jeszcze ten bluetooth, ale może da się z tym coś zrobić.

Ja w 19209 do AS via BT uzywam tego (zalacznik).Nie wiem czy ten soft wspolpracuje ze sluchawkami bluetooth bo nie mam.Pozdro

*

Offline wielbuond

• 256
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 18, 2008, 19:50:20 »
Dziękuję za umożliwienie mi testów!
Rom wydaje się być szybki i stabilny, pozostały do zrobienia jedynie niewielkie poprawki
.
Ponieważ elMInStER bardzo profesjonalnie podchodzi do swojej pracy, jest szansa na doskonały polski rom. Postaram się więc zgłosić jak najwięcej bugów, braków w tłumaczeniu, propozycji udoskonaleń itp. Większość z tego co napiszę może nie mieć istotnego wpływu na funkcjonowanie romu, a proponowane przeze mnie zmiany mogą mieć jedynie charakter kosmetyczny. Zdaję sobie sprawę, że wiele bugów może wynikać ze specyfiki buildu 19209, ale może wspólnymi siłami uda się je jakoś naprawić. Wskazując ewentualne błędy nie mam zamiaru krytykować pracy elMInStERa, a jedynie pomóc mu w udoskonalaniu jego romu.

Moje dotychczasowe spostrzeżenia:

- Ekrany po flashowaniu lub HR
   - ekran startowy napis "Dotknij ekranu, aby skonfigurować urządzenie oparte na systemie" - dalsza część zdania się nie wyświetla
   - ekran "data u godzina" - strefa czasowa ustawiona na "Prague,Budapest", konfiguracja daty zaczyna się od 1.06.2006 - to nie błąd, ale Follow_Me jakoś ustawił rok 2008 ;)   
- Trochę za duża domyślna czcionka, albo za bardzo przyzwyczaiłem się do wersji Follow_Me. Na szczęście wielkość można zmieniać w ustawieniach.
- Domyślnie nie są widoczne kontakty z karty sim, ale wystarczy uruchomić "SIM Manager'
- "SIM Manager" po uruchomieniu nazywa się już "Zarządca SIM", a w folderze "Programy" ma nazwę "Zarządzaj kartą SIM" - trochę niejednolite nazewnictwo
- "Konfigurator GPRS" jest po angielsku, opcje ustawień tylko dla Chin. Proponuję zastąpić Network Wizardem ;)
- "Lock Device" - angielska nazwa
- "Mobilny pulpit zdalny" - po angielsku
- "Ustawienia"->"Przyciski" - na liście "Przypisz program" jest do wyboru "LockDevice" i "Lock Device", obydwa działają tak samo. Po słowach "Przypisz program" powinien być dwukropek, a nie kropka.
- Nie działają "Ustawienia"->"Backlight" i "Power" (pojawiają się przez ułamek sekundy). Nazwy "Backlight" i "Power" po angielsku.
- "Cell Broadcast" - kwadraciki, nazwa po angielsku
- "Ekran" - domyślnie wyłączone ClearType - osobiście mi to akurat odpowiada
- "eUtility" - domyślnie ustawiona "Super wydajność" - też nie bug, ale chyba większość ustawia sobie na "Automatyczna". Polska nazwa "eUtility" chyba nie istnieje
- "GPS Settings" - angielska nazwa
- "Smart Quit" - po angielsku (ale to chyba dodana aplikacja, której nie ma w oryginalnym romie)
- "Szyfrowanie" - częściowo po polsku, częściowo po angielsku
- "Task Manager" - angielska nazwa. Po uruchomieniu w pasku tytułu jest "Menadżer zadań"
- "Domain Enroll" - po angielsku
- "Karta sieciowa" - po polsku, ale do wyboru z listy są "Work" i "The Internet"
- "Ustawienia">"Połączenia">"Zaawansowane" - napis "Reguły wybierania numeru" nie mieści się na przycisku
- Stosunkowo długi "Phonecall Delay". Rozwiązanie proponowane przez poldo:
check the registry key:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\RIL]
"ConnectResponseDelay" --> it should be set to 1002
..if no, try to set at this value, power off/on (no soft reset) the device, make a call to start all phone services
and try if the incoming call delay is decreased..

- "Ustawienia">"Wprowadzanie danych">"Uzupełnianie" - napis "Sugeruj po wprowadzeniu" nachodzi na listę wyboru. "Wyczyść pozycje przechowywnane" nie mieści się w przycisku
- "Klawiatura PL" rozkład polskich znaków na klawiaturze jest trochę mało intuicyjny (różni się od standardowego układu "klawiatura programisty"). Proponuję układ taki jak w Resco Keyboard Pro
- "Ustawienia">"Usuń programy" - nieprawidłowe dzielenie wyrazów w okienku po kliknięciu "Usuń"
- nie działa tworzenie nowych smsów, podgląd otrzymanych (widać tylko to co pojawi się w okienku powiadomienia) i "zaznacz jako przeczytane"
- "Quick Position" - kwadraciki
- "Ustawienia">"Dzisiaj">"Elementy" zdanie "Zaznaczone elementy są wyświetlane na..." nie mieści się (może zmienić na "Wyświetl na ekranie Dzisiaj:")
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2008, 22:44:41 wysłana przez wielbuond »

*

Offline elMInStER

• 2128
    • blog
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 18, 2008, 20:38:31 »
... a jedynie pomóc mu w udoskonalaniu jego romu.

i o to chodzi ;)

- Ekrany po flashowaniu lub HR

z tym może być problem, w poprzednich wersjach było podobnie, zostawie to na koniec, może się coś da z tym zrobić.

- ekran "data u godzina" - strefa czasowa ustawiona na "Prague,Budapest", konfiguracja daty zaczyna się od 1.06.2006 - to nie błąd, ale Follow_Me jakoś ustawił rok 2008 ;)   

strefa czasowa już poprawiona, dzisiaj trochę siedziałem ;), rok 2008 jeszcze poszukam, Follow_Me nie pamięta jak to zrobił ;P

prawdopodobnie wina leży po stronie tłumaczenia, nie wiem jak to wygląda w Kaiserze, ale jest to do zrobienia

- Trochę za duża domyślna czcionka, albo za bardzo przyzwyczaiłem się do wersji Follow_Me. Na szczęście wielkość można zmieniać w ustawieniach.

wina przejścia z czcionki Chińskiej na zwykłą, oczywiście da się zrobić.
gdzie można zmienić wielkość bo nie mogę tego znaleźć :P

Nazwy angielskie na polskie - > zaproponujcie tłumaczenie

PS. o to mi właśnie chodziło, świetna robota

Sprawdź jak on sprawuje się w zwykłym użytkowaniu i z różnymi programami, z AutoMapą sprawdziłem, chodzi dobrze ;P

DAROWIZNA

*

Offline wielbuond

• 256
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 18, 2008, 22:06:08 »
Nazwy angielskie na polskie - > zaproponujcie tłumaczenie
Ja bym zostawił tłumaczenie Micro$oftowe - czyli:
- wszystkie słowa "manager" na "menedżer"
- "Lock Device" - "Blokada PDA" lub "Zablokuj" lub "Blokada urządzenia"
- "Cell Broadcast" - "Nadawanie komórkowe" lub "Kanały informacyjne" (BTW - skoro nie działa jak trzeba to najlepiej usunąć z romu)
- "GPS Settings" - "Ustawienia GPS"
- "Power" - "Zasilanie"
- "Backlight" - "Podświetlenie"
- "eUtility" - eeeee.... może "Właściwości systemu" lub "Konfiguracja PDA", "Konfiguracja urządzenia"... (nic mi tak do końca nie pasuje, w sumie całe "Settings" to "Konfiguracja urządzenia")
- "Domain enroll" - nie wiem dokładnie do czego to służy, ale może "Połącz z domeną" lub "Rejestracja domeny"
- "Quick Position" - "Szybkie Pozycjonowanie" , "Szybkie wyszukiwanie pozycji"? :-? a może "Ściągnij efemerydy"?
Sprawdź jak on sprawuje się w zwykłym użytkowaniu i z różnymi programami, z AutoMapą sprawdziłem, chodzi dobrze ;P
Działają:
- HTC Home (ta wersja)
- BatteryStatus 1.05 Beta
- Web Camera Plus 2.0
- Resco Keyboard Plus
- Automapa 5.07
P.S. Informacje o zauważonych błędach dopisuję w poprzednim poście, żeby nie było bałaganu
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2008, 22:41:30 wysłana przez wielbuond »

*

Offline kolsek345

• 325
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 19, 2008, 12:58:15 »
Po 2 godzinach testow - ROM jest szybki (nie ma wbudowanych dodatkowych programow i tak trzymac) .Wogole proponuje zrobic ten ROM jak "najchudszy" i niech kazdy sobie zainstaluje co lubi i zrobi backup.
Poza uwagami wielbounda powiem tak :

- dzialaja programy ktore ja standartowo uzywam na moim mio czyli phonealarm, weatherpanel i ilauncher - wszystko wyglada ok.
- automapa i miomap tez bez zastrzezen (wogole z programami zewnetrznymi jak na razie ok)
- AS via BT działa dzieki BTHTools

Bledy zauważone

Nie mozna wejsc w skrzynce sms do wiadomosci - widac tylko naglowek sms'a
Jest straszny balagan w folderze windows/menu start /programy - koniecznie trzeba to uporzadkowc - bo cuda sie dzieją
Kalkulator jest beznadziejny - proponuje kalkulator z wersji angielskiej (MobileCalculator).

To tak na gorąco.testuje dalej .Pozdro

gdzie można zmienić wielkość czcionki bo nie mogę tego znaleźć
Start/ustawienia/system/ekran/rozmiar tekstu
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2008, 14:26:55 wysłana przez kolsek345 »

*

Offline wielbuond

• 256
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 19, 2008, 22:56:35 »
Kolsek345, a jak u Ciebie z zasięgiem GSM? U mnie jest średnio 56% (dwie "kreski") i czasami "gubi" zasięg. Wydaje mi się, że na innych romach było lepiej, ale to może być wina mojego miejsca zamieszkania.
W drugim dniu testowania romu nie znalazłem żadnych kolejnych błędów, ale przyznam się, że dziś niewiele czasu poświęciłem mojemu Mio. Pomimo kilku zainstalowanych aplikacji nadal uważam, że to najszybszy rom jaki miałem :D Myślę, że po poprawieniu kilku błędów, które podkreśliłem w tym poście, można już umożliwić testy publiczne.

*

Offline kolsek345

• 325
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 20, 2008, 09:16:46 »
No fakt z zasiegiem GSM jakby gorzej ,internet przez GPRS dziala ale dosyc czesto wyskakuje komunikat: "Z nieznanego powodu nie mozna nawiazac polaczenia.Aby sprawdzic opcje połaczenia i w razie potrzeby je zmienic, wybierz opcje ustawienia.Jesli problem wystepuje nadal zresetuj urzadzenie przenosne w sposob opisany w dokumentacji producenta".Oczywiscie opcje polaczenia ustawione mam ok bo po soft resecie GPRS wraca do normy na jakis czas.Nie wiem czy to wina mojego egzemplarza czy morze sieci orange , a moze jeszcze ktos tez tak ma? :(

*

Offline wielbuond

• 256
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 20, 2008, 12:35:54 »
No fakt z zasiegiem GSM jakby gorzej ,internet przez GPRS dziala ale dosyc czesto wyskakuje komunikat: "Z nieznanego powodu nie mozna nawiazac polaczenia.Aby sprawdzic opcje połaczenia i w razie potrzeby je zmienic, wybierz opcje ustawienia.Jesli problem wystepuje nadal zresetuj urzadzenie przenosne w sposob opisany w dokumentacji producenta".Oczywiscie opcje polaczenia ustawione mam ok bo po soft resecie GPRS wraca do normy na jakis czas.
Przy kilku testowych połączeniach z internetem nie miałem takiego błędu. Ale pewnie w końcu się pojawi, bo przecież u Ciebie po każdym soft resecie też jest ok przez jakiś czas. Czy to się pojawia przy rozpoczęciu połączenia, czy samoistnie rozłącza Ci połączenie i komunikat wyskakuje np. przy próbie wyświetlenia kolejnej strony www? Może to kwestia zmiany w rejestrze odpowiedzialnej za autorozłączanie, albo może związane jest to z zasięgiem GSM/GPRS.
Nie wiem czy to wina mojego egzemplarza czy morze sieci orange , a moze jeszcze ktos tez tak ma? :(
Problemem może być zła współpraca romu z kartą SIM Orange. Ja mam starą kartę sim, z nieusuwalnym pinem. Do tego mieszkam w dużej odległości od nadajników. Jednak wyszukiwanie sieci po soft resecie działa bardzo dobrze, problemem jest tylko stosunkowo słaby zasięg.
Nie jestem też do końca pewien, czy zasięg jest gorszy niż w poprzednich romach. Teraz mam urlop, a gdy chodzę do pracy to Mio jest bardzo blisko nadajnika GSM. Mogłem więc po prostu nie zwrócić uwagi na zasięg. Dziś np. mam sygnał na poziomie 33-56%, ale jeszcze ani razu nie zgubiło mi zasięgu. Wczoraj w tym samym pomieszczeniu nie miałem zasięgu kilkakrotnie. Trudno to dokładnie przetestować, trzeba by cały czas patrzeć na ekran ;)

*

Offline wNuk

• *
  • 50
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 20, 2008, 14:16:21 »
Roniez ja dziekuje za mozliwosc przeprowadzenia testow :), nie bede powtarzal bledow wkrytych ,a jedynie dodam swoje spostrzezenia.

Nie wiem dlaczego, ale i tym razem po flashowaniu, wyjsciu przez reset Scooter'a migaja mi na przemian diody, czerwona i niebieska.(przed flashowaniem byl HR)Dopiero po wyjeciu i ponownym wlozeniu bateri z HR system odpala sie.
Czyzby to byla wada mojego urzadzenia.

Ekrany po flashowaniu lub HR

u mnie nie ma tego problemu, info jest cale i przejrzyste  :E

- Wchodzac w Informacje (mio) mamy
Sys.CE 5.2.19209 (wersja 19209.1.02 By
tekst urywa sie.
 - eUtility -> zasilanie nie do konca przetlumaczone
 - widomosci -> mms ->serwery  jest tylko serwer era mms, po probie dodania nowego aplikacja sie wiesza i nie mozna zapisac nowej konfiguracji ani wyjsc z ustawien za pomoca rysika.Wyjsc mozna po nacisnieciu czerwonej sluchawki.

To sa moje spostrzezenia nie wymionione u kolegi.

aaa i jeszcze brak info o romie (ver itd) podczas ladowania systemu.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 20, 2008, 14:23:52 wysłana przez wNuk »

*

Offline elMInStER

• 2128
    • blog
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 20, 2008, 14:22:39 »
- Wchodzac w Informacje (mio) mamy
Sys.CE 5.2.19209 (wersja 19209.1.02 By
tekst urywa sie.

w rejestrze jest dalsza część, a brzmi: By Andyren :D, po moich zmianach będzie tylko PLK
DAROWIZNA

*

Offline wielbuond

• 256
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 20, 2008, 16:02:55 »
Nie jestem też do końca pewien, czy zasięg jest gorszy niż w poprzednich romach. Teraz mam urlop, a gdy chodzę do pracy to Mio jest bardzo blisko nadajnika GSM. Mogłem więc po prostu nie zwrócić uwagi na zasięg. Dziś np. mam sygnał na poziomie 33-56%, ale jeszcze ani razu nie zgubiło mi zasięgu. Wczoraj w tym samym pomieszczeniu nie miałem zasięgu kilkakrotnie. Trudno to dokładnie przetestować, trzeba by cały czas patrzeć na ekran ;)
Właśnie przełożyłem kartę sim do telefonu kolegi - zasięg podobny (2-3 kreski). Czyli to niekoniecznie wina romu.

*

Offline kolsek345

• 325
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 20, 2008, 18:45:23 »
Czy to się pojawia przy rozpoczęciu połączenia, czy samoistnie rozłącza Ci połączenie i komunikat wyskakuje np. przy próbie wyświetlenia kolejnej strony www?

Pojawia sie to najczesciej po kilkugodzinnym nieuzywaniu urzadzenia (jest ono wtedy w trybie uspienia) i gdy teraz otwieram IE i chce wyswietlic jakąś stronę to A701 nie może wejsc w tryb GPRS - i pojawia sie ten nieprzyjemny komunikat.Pomaga w tym momencie SR na kilka godzin czasem kilka dni.Pozdro

*

Offline wNuk

• *
  • 50
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 20, 2008, 21:09:25 »
Wstepnie GPS dziala dobrze wraz z TT, jutro bede mial okazje testow w terenie, jednak mam problem z wyslaniem cos poprzez bluetoth na Pocketa.Z pocketa wysylam bez problemu, natomiast do Mio nie moge wyslac - rowniez tak macie?

*

Offline wielbuond

• 256
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 20, 2008, 21:33:32 »
Czy to się pojawia przy rozpoczęciu połączenia, czy samoistnie rozłącza Ci połączenie i komunikat wyskakuje np. przy próbie wyświetlenia kolejnej strony www?

Pojawia sie to najczesciej po kilkugodzinnym nieuzywaniu urzadzenia (jest ono wtedy w trybie uspienia) i gdy teraz otwieram IE i chce wyswietlic jakąś stronę to A701 nie może wejsc w tryb GPRS - i pojawia sie ten nieprzyjemny komunikat.Pomaga w tym momencie SR na kilka godzin czasem kilka dni.Pozdro
Przetrzymałem Mio kilka godzin w trybie uśpienia i u mnie jest ok - nie mam tego komunikatu przy wyświetlaniu nowej strony w IE.
mam problem z wyslaniem cos poprzez bluetoth na Pocketa.Z pocketa wysylam bez problemu, natomiast do Mio nie moge wyslac - rowniez tak macie?
Niestety nie mam BT w PC :( Może uda się przetestować u kumpla - wtedy opiszę.
---
P.S Zasięg nadal 56% i nie gubi sieci. Czyli jest niby ok  :ok:
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 20, 2008, 21:36:46 wysłana przez wielbuond »

*

Offline elMInStER

• 2128
    • blog
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 22, 2008, 09:32:42 »
No i nie wiem co robić, mam już wersje 19400 :evil:
DAROWIZNA

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 22, 2008, 09:35:10 »

Do spolszczenia, w trakcie spolszczania, czy też już spolszczoną  :worried:
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline elMInStER

• 2128
    • blog
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 22, 2008, 09:36:26 »

Do spolszczenia, w trakcie spolszczania, czy też już spolszczoną  :worried:

do spolszczenia, andyren jeszcze jej nawet nie wydał na 592ppc.com ;)
DAROWIZNA

*

Offline kolsek345

• 325
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 22, 2008, 09:55:01 »
No i nie wiem co robić, mam już wersje 19400

Jeśli to nie chinska tylko angielska to mogę potestowac i porownac z 19209 .  B)

A póki co to uważam ,że powinieneś dokonczyc spolszczanie 19209 - według mnie najlepszej jak do tej pory WM6.Bo ta 19400 to może być jakiś niewypał a wogóle to pojawią sie pewnie zaraz 19402 itp.Proponuje dokonczyc sprawdzoną 19209  :)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2008, 10:05:47 wysłana przez kolsek345 »

*

Offline elMInStER

• 2128
    • blog
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 22, 2008, 10:31:39 »
chińska :D i chyba na razie dam sobie spokój, dzisiaj jak dam radę to wam puszcze następną wersje
DAROWIZNA

*

Offline wielbuond

• 256
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 22, 2008, 11:55:42 »
No i nie wiem co robić, mam już wersje 19400
A póki co to uważam ,że powinieneś dokonczyc spolszczanie 19209 - według mnie najlepszej jak do tej pory WM6.Bo ta 19400 to może być jakiś niewypał a wogóle to pojawią sie pewnie zaraz 19402 itp.Proponuje dokonczyc sprawdzoną 19209  :)
Zgadzam się z przedmówcą.
W kolejnym dniu testów nic nowego nie wyszło. Bateria trzyma dobrze. Zasięg GSM średnio na poziomie 56% i nie gubi sieci czyli jest dobrze. Nie stwierdziłem też problemów z GPRS-em. I cieszę się że wypuszczasz nową wersję bo kończy mi się urlop i nie będę mógł w pracy wysyłać sms-ów z kompa :)

*

Offline wNuk

• *
  • 50
« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 22, 2008, 23:22:31 »
Wlasnie dostalem nowa wersje, tak na szybko to nie dzialaja tak samo :podswietlenie i zasilanie.
Nie mialem problemu z diodami po resecie  :mrgreen: (po instalacji).
W ustawieniach dopiales i rusza z Warszawy  :ohreally: .
TT wraz z GPS dzialaja poprawnie.
To tak na pierwsze testowanie.
Jutro rozwine lub cos dodam.

Good job  :E

*

Offline wielbuond

• 256
« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 22, 2008, 23:26:05 »
Obserwacje na temat nowej (dzisiejszej) bety:

POPRAWIONE:
- Wyraz "e-mail" w konfiguracji po HR. Dobrze, że da się to jakoś edytować.
- Spolszczona nazwa: Blokada urządzenia
- Strefa czasowa ustawiona domyślnie na Warszawę
- Konfigurator GPRS zastąpiony Network Wizardem (ustawionym domyślnie na Polskę)
- Porządek w folderze Programy
- Wydajność domyślnie ustawiona na automatyczną
- Kontakty SIM domyślnie widoczne
- Quick Position - częściowo spolszczony
- Zredukowany PhonecallDelay. A może to siła sugestii?
- Domyślnie włączone Clear Type (podobno większość tak woli)
- Działają MMS-y

ZAUWAŻONE NOWE BŁĘDY I MOJE PROPOZYCJE ZMIAN:
- Wszystkie jednoliterowe wyrazy typu: "w", "i", "z" powinny być na początku linijki. Dotyczy głównie ekranów konfiguracyjnych po HR.
- Może warto usunąć Opinie klientów? W sumie to modyfikowany rom, więc raczej nikt nie będzie wysyłał opinii do Micro$oftu... A nawet nie powinien wysyłać ;)
- Brak skrótu do TaskManagera w Programach
- Dźwięki i powiadomienia: "Odtwórz dźwi" - niedokończony wyraz, napis nakłada się na "Powtarzaj"
- Przy próbie dodania obrazka z zachodem słońca (tylko tego!) do MMS-a wyskakuje błąd: "Adresat może nie być w stanie odczytać tej wiadomości. Niektóre elementy zawartości mogą nie być rozpoznawalne. Load caption failed". Może akurat ten obrazek jest za duży i wystarczy go usunąć?
- Czy dałoby się zrobić autorozłączanie po wysłaniu/otrzymaniu MMS-a? To w sumie nie błąd, takie połączenie nic nie kosztuje (chyba), ale trochę stresuje mnie ikonka sygnalizująca aktywne połączenie GPRS.
- W Network Wizard można jeszcze dodać ustawienia dla mBank mobile, wtedy byłby komplet dla polskich operatorów. Konfiguracja jest tu: http://www.mbank.pl/indywidualny/telefonia/mBank_mobile/#tabs=5

A te dodatkowe aplikacje (np. gra DopeWars) to tylko testowo, tak?

Edit: Ooops, widzę że wNuk już opisał część tego co ja.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2008, 00:59:14 wysłana przez wielbuond »

*

Offline kolsek345

• 325
« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 23, 2008, 08:50:06 »
Potwierdzam to co pisali testerzy przed de mną.U mnie po kilkudziesięciu minutach testów i po tym jak ustawiłem internet i sciagnolem ephemerydy zaskoczyło podświetlanie i  zasilanie i działa :O - bo wydaje mi sie ze na samym początku nie można było w te opcje wejsc.Po przejrzeniu katalogu Windows zauwazylem ze jest tam sporo dziwnych programów np mapnotice,isqlw35,hotvoice itp poza tym za dużo tych notatników np mobilenote dubluje sie z notatnikiem .Można by to odchudzić zęby ROMek szybciej pracowal.Nadal testuje i jak cos jeszcze stwierdzę to zapodam .Pozdro :)

*

Offline wielbuond

• 256
« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 23, 2008, 09:21:09 »
po tym jak ustawiłem internet i sciagnolem ephemerydy zaskoczyło podświetlanie i  zasilanie i działa :O
U mnie nadal nie działają z poziomu Ustawień, ale z folderu Windows działają.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2008, 12:14:58 wysłana przez wielbuond »

*

Offline elMInStER

• 2128
    • blog
« Odpowiedź #29 dnia: Kwiecień 23, 2008, 09:46:57 »
W zasadzie mogłem się wstrzymać z wysłaniem bety, ale udostępniłem żebyście wiedzieli, że coś robie z waszymi uwagami ;)

z tym może być ciężko, nie ma wielkich możliwości formatowania tekstu w plikach :(

pomyłkowo wrzuciłem nie tą wersję, normalnie byłaby pl ;)

- Może warto usunąć Opinie klientów? W sumie to modyfikowany rom, więc raczej nikt nie będzie wysyłał opinii do Micro$oftu... A nawet nie powinien wysyłać ;)

będę porządkował ustawienia, niepotrzebne będę ukrywał.

zmiany w initfile nic nie dają niestety jak nie znajdę tego głębiej to sobie daruję

uuu tego niezauważyłem

A te dodatkowe aplikacje (np. gra DopeWars) to tylko testowo, tak?

testowałem paczki do kuchni, wybór i tworzenie romu działają bez problemu, przy następnej becie (jeśli będzie) dorzucę pełną kuchnie do gotowania z paczkami, żebyście potestowali w skrajnych warunkach :D

zaskoczyło podświetlanie i  zasilanie i działa :O - bo wydaje mi sie ze na samym początku nie można było w te opcje wejsc.Po przejrzeniu katalogu Windows zauwazylem ze jest tam sporo dziwnych programów np mapnotice,isqlw35,hotvoice itp poza tym za dużo tych notatników np mobilenote dubluje sie z notatnikiem .

Z podświetleniem i zasilaniem mam pewne problemy, chyba przerzuce z innego romu, programy które wymieniłeś są efektem ubocznym testowania kuchenki.

dodatkowo, gdybyście nie zauważyli to:
zmiana NETCF 2.0 na NETCF 3.5
zmiana SQLm 3.0 na SQLm 3.5
mobilenote to OneNoteMobile ;)

w kuchence jest oczywiście możliwość wyboru czy te rzeczy dodawać czy nie i które wersje, ok to na tyle, działąm dalej.
DAROWIZNA