Bateria w Mio a701 jakos slabo trzyma

• 34 Odpowiedzi
  • 5057 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bateria w Mio a701 jakos slabo trzyma
« dnia: Marzec 24, 2007, 23:47:28 »
Witam
posiadam mio a701 od kilku dni i w sumie najwieksza niewiadoma dla mnie byla bateria. dzisiaj mialem mio caly dzien ze soba ale ku mojemu zdziwieniu bateria padla po jakis 12h. co ciekawe nie wykonalem zadnego polaczenia gsm, zadnego smsa, nawigacja nie byla korzystana. Wiec tak na prawde to na stand-by tyle wytrzymal. Az strach pomyslec jesli bym rozmawial jak w dzien pracy. Prosze o podpowiedzi jakie ustawnienia pozmieniac i na co zwracac uwage zeby mio przy sporej liczbie rozmow dziennie wytrzymywal od wczesnego rana do pozniego wieczora?

Odp: Bateria w Mio a701 jakos slabo trzyma
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 25, 2007, 12:08:31 »
też mam takie problemy, Częściowo można je rozwiązać przez zmniejszenie podświetlenia, wygaszanie urządzenia po 30 s nieużywnia. Również zmiana romu na oki poprawiła czas działania na bateriach. Pamiętaj że na standardowym romie tapnięcie na X nie zamyka aplikacji tylko ją "przenosi do działania w tle" . Na oki tego nie ma; X zamyka natychmiast. Inna sprawa, że już po kilku ładowaniach odczułem wzrost czasu działania na baterii.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 25, 2007, 13:05:12 »
No i nie zapomnijcie o ustawieniach procesora - najlepiej na "Auto" zamiast "Performace", który zżera straszne ilości prądu. Mój od ładowania wytrzymuje 2-4 dni (zależy od używania).

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 15, 2007, 19:20:04 »
Nie sluchaj specjalistow podobnych do arex2006.  Moja bateria obecnie trzyma ponad 4 dni a mialem taki sam problem jak ty.  W moim przypadku pomogl hard reset i jak reka odjal.  Twoj palm rowniez musi trzymac 4 dni, zrob tak jak ja moze sie uda.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 15, 2007, 21:59:31 »
Ojcze Dyrektorze, pozwolę się nie zgodzić. HR przywraca jedynie ustawienia fabryczne, a więc nic nie zmienia (poza powrotem do ustawienia procesora na "Performance", a więc szybszego zżerania prądu). Arex2006 podał kilka wskazówek jak żreć mniej prądu i miał rację. Podświetlenie zżera strasznie, więc najlepiej ustawić na najmniejsze komfortowe, potem wygaszanie po 30s albo 1 min., jak kto woli i jak komu potrzeba. Oczywiście wyłączanie następnie też po kolejnych 30s - 1 min. Poza tym rzeczywiście zamykanie aplikacji działających w tle też pomaga - jak nie działają w tle, to prądu nie żrą - polecam Oxios Memory. Kolejna rzecz, to jak nie musisz, to nie miej włączonego cały czas BT - on jest dopiero zjadaczem! A! No i jeszcze jedno - bateria w MIO, jak zaobserwowałem na sobie, a potwierdziło kilku jeszcze kolegów, działa dłużej po jakimś czasie używania. Zwyczajnie jej wytrzymałość się zwiększa, jakby po "treningu". Mój A701 jako nówka działał od 8 do 18 godzin maksymalnie, teraz 2-4 dni bez problemu. Obecnie już zaczął trzecią dobę z włączonym non stop blutooth-em i ma 54%, a w tym czasie dużo rozmawiałem, łączyłem się z GPRS, przez ok. 2 godziny nawigowałem na rowerze (trochę się pogubiłem w swoim lesie i musiałem jakoś trafić do domu, nie? ;)). Zobaczymy jak dalej pójdzie.

I jeszcze jedna, drobna, rzecz Ojcze Dyrektorze - "palm" to sprzęt z systemem PALM O/S. Ten ma WM5, więc właściwsza nazwa dla niego to PPC, PPC Phone, Pocket, Palmofon i tym podobne. Może też być palmtop, chociaż puryści nie polecają, aby nie wnosić zamieszania do języka ;)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 15, 2007, 22:01:37 wysłana przez 6nt »

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 15, 2007, 23:34:25 »
Ojciec Dyrektor - to dopiero jest specjalista; phi

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 16, 2007, 09:02:39 »
Luzik. Każdy może mieć swoją opinię na podstawie praktyki i każdy może się mylić. Nie musicie się wzajemnie obrażać.

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 16, 2007, 10:22:32 »
panowie nie zacvzynajcie dyskusji kto jest specjalista a kto nie prosze...

ojciec dyrektor mio nie jest palm'em i nie sadze zeby kiedy kolwiek nim zostalo

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 16, 2007, 18:17:31 »
Palmofon, palmphone, smartphone, smartfon.  Dobrze gadam?  :P

Panowie poza tym zapomnieliście jak ważne jest formatowanie baterii, ale o tym chyba nie trzeba nikomu mówić. . .  chyba ;)

Poświęcę się i przetestuje nasze cudo odnośnie wytrzymałości baterii na dwóch różnych ROM-ach OKIEGO, basic oraz PLUS edition.
Przy czym przy basic, wgram sobie kilka niezbędnych programów.
O efektach dam znać za około 5-6 dni.

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 16, 2007, 20:43:58 »
baterii sie nie formatuje tylko formuluje jak juz, po za tym nie ma to wiekszego wplywu na nowe baterie ale probuj

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 16, 2007, 22:02:14 »
... po za tym nie ma to wiekszego wplywu na nowe baterie ale probuj

z tego co wiem masz na myśli baterie z ogniw litowo-polymerowych a w Mio A701 mamy akumulatorek litowo-jonowy czyli trońkę starszej generacji.

Btw; nikogo nie obraziłem ani nawet nie miałem zamiaru

pzdr

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 16, 2007, 22:36:51 »
Palmofon, palmphone, smartphone, smartfon.  Dobrze gadam?  :P

Panowie poza tym zapomnieliście jak ważne jest formatowanie baterii, ale o tym chyba nie trzeba nikomu mówić. . .  chyba ;)

Poświęcę się i przetestuje nasze cudo odnośnie wytrzymałości baterii na dwóch różnych ROM-ach OKIEGO, basic oraz PLUS edition.
Przy czym przy basic, wgram sobie kilka niezbędnych programów.
O efektach dam znać za około 5-6 dni.

1. smartphone ani smartfon na pewno nie, bo nie ma systemu WM5 for smartphone, tylko "normalne" WM5; chyba najlepiej pisać PDA albo PPC - to nie budzi niczyich sprzeciwów (przetestowałem)
2. baterie się formuje/formatuje (dyskusja na ten temat była kilka miesięcy temu i nie wyszło nic z niej konkretnego), ale nie litowo-jonowe i nie litowo-polimerowe - te można doładowywać ile się chce (sprawdzone przez rok używania MIO); czytałem nawet teorię (zalecenia producenta jakiegoś sprzętu chyba?), że częste doładowywanie i utrzymywanie jak największego naładowania wydłuża żywotność baterii

*

Offline Manohi

• *
  • 68
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 01, 2007, 10:08:38 »
Witam! Ja natomiast jeszcze nie jestem posiadaczem tego PDA, natomiast mam szczery zamiar je nabyć i dokupić do niego coś takiego: hxxp: www. gpsforless. co. uk/product_details. php?id=5250.  Czy ktoś z Was używał już tej baterii? Jak długo działa na niej urządzenie i jak długo się ją ładuje? Pozdrawiam. 
Oczy obecnych skierowane były na okropności na niebie. . .

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 01, 2007, 12:13:37 »
Witam! Ja natomiast jeszcze nie jestem posiadaczem tego PDA, natomiast mam szczery zamiar je nabyć i dokupić do niego coś takiego: hxxp: www. gpsforless. co. uk/product_details. php?id=5250.  Czy ktoś z Was używał już tej baterii? Jak długo działa na niej urządzenie i jak długo się ją ładuje? Pozdrawiam. 

Jeżeli będziesz kupował, to daj znać - chętnie się podłączę, to koszt przesyłki nam się podzieli na 2.

*

Offline Manohi

• *
  • 68
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 01, 2007, 14:12:32 »
no niestety jeszcze trzeba będzie poczekać (myślę, że do końca czerwca. . .   :( ). . .  myślisz, że gra jest warta świeczki?

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 01, 2007, 16:41:55 »
Jeżeli jeździsz rowerem albo motorem z pocketem w uchwycie, albo dużo chodzisz i korzystasz z nawigacji pieszej, to raczej warto. Zwłaszcza za tę cenę (ok. 70-80 zł!). Gdybym uważał, że nie warto, tobym się nie chciał podłączać...

*

Offline Manohi

• *
  • 68
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 02, 2007, 22:44:56 »
Teraz tak sobie pomyślałem, że skoro bateria jest większa to nie ma siły, żeby urządzenie zmieściło się w uchwycie samochodowym lub rowerowym :(

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 02, 2007, 23:34:07 »
W swoim nie, ale w uniwersalnym  - bez problemu. Poza tym w samochodowym nie musi - tam masz stałe zasilanie z zapalniczki. Grubsza bateria przydaje się na motorze, rowerze lub w garści w czasie pieszych wędrówek. Dlatego zastanawiam się nad jej kupnem.

*

Offline mw71

• **
  • 188
  • Mio A701, ROM Oki 024, WM 5.0, karta SD 2 GB
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 18, 2007, 12:56:40 »
6nt, oświeć mnie jak ty to robisz, że bateria ci trzyma 4 dni i to jeszcze przy używaniu PDA? Mnie bez ruszania go (eksperymentalnie) padł po 26 godzinach??? Podziel się bo energii u mnie zawsze niedostatek! : ))

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 18, 2007, 16:30:19 »
Nie robię nic nadzwyczajnego. Mam wyłaczone automatyczne uruchamianie się ActiveSynca, mam wygaszanie ekranu po 30 sek., a wyłączanie po 1 min. itd, itp. Wszystko, o czym pisano tu na forum wiele razy. Oczywiście jak tylko uzyje GPSa, zaraz mi spada, ale normalnie 3 do 4 dni to norma. Podobno też z czasem wydłuża się żywotność baterii i chyba tak jest, bo parę miesięcy temu 3 dni były dla mnie nieosiągalne.

*

Offline mw71

• **
  • 188
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 18, 2007, 21:35:27 »
Ale wyłączanie, że co? Zupełnie? Ale wtedy pozbyłbym się telefonu!

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 18, 2007, 22:20:55 »
Nie, nie, nie. W ustawieniach baterii masz takie. Telefon jak zadzwoni to zadzwoni i go obudzi. To cos w typie "standby".

*

Offline mw71

• **
  • 188
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 19, 2007, 12:01:10 »
6nt; czyli, że jak nie korzystam, to naciskam tą czerwoną ikonkę na dole (kółeczko z kreską) na ekranie od wyłączania i przechodzi w stan czuwania? I wtedy dłużej wytrzymuje, tak? Ale kiedy zupełnie może paść to co jakiś czas trzeba sprawdzać, żeby wyczuć moment?

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 19, 2007, 21:24:37 »
Nie. Zupełnie nie tak - czerwoną słuchawą wyłączasz go zupełnie. Trup, nie działa. NBapisałem przecież : "W USTAWIENIACH BATERII".

*

Offline mw71

• **
  • 188
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 19, 2007, 21:59:25 »
nie czerwoną słuchawką na obudowie, tylko na ekranie na samym dole są takie małe ikonki od ładowania baterii, stanu pamięci, mam też ikonkę od InterWrite Pro i lokalizacji sygnału GPS. Jest też tam małe czerwone kółeczko z kreseczką (właśnie jak Stand by). Jak naciskam to szybko gaśnie monitor. To o to chodzi? Bo w opcjach Ustawienia/bateria to wiem o co ci chodzi: żeby wyłączał na baterii np. po 1 min! Ale jak tak ustawię to on mi się nie chce później w ogóle włączyć. Mruga zielona dioda ale nie reaguje. Na połączenia przychodzące też. Sygnał w tel. jest taki jakby nikt nie odbierał, a PDA nie wychodzi ze stanu uśpienia. Dopiero jak go potraktuję soft resetem to od nowa się ładuje ale tak to ja nie chcę!

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 19, 2007, 22:23:37 »
OK. Chodzi o to, co masz ustawione, ale skoro u Ciebie coś wali (nie włącza się), to są dwie opcje:
1. wywal spolszczenie - często powoduje zasyfienie, zamulenie i różne (w tym takiego właśnie typu) błędy, a niewiele Ci daje
2. jaki masz ROM? Jeżeli np. R45, R46 czy R64, to od razu załaduj OKI R024 (PLUS albo BASIC) albo Lifeforce Lf70

Zrobienie jednej albo obu tych rzeczy powinno naprawić sytuację.

*

Offline Manohi

• *
  • 68
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 20, 2007, 12:00:19 »
Jeszcze sprawdź ustawienia podświetlania w stopniu zaawansowanym i na zasilaniu baterią druga opcja do zaznaczenia: "Naciśnij ekran lub przycisk, aby właczyć podświetlenie" . Chyba o to chodzi. Pozdrawiam :)

*

Offline mw71

• **
  • 188
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 20, 2007, 12:31:44 »
6 nt, to jeszcze ja, sorry, że tak truję ale mam jeszcze pytanko: z tym spolszczeniem to masz rację, jest do bani a tylko problemy są. Skąd wziąść taki ROM, o którym piszesz i jak mam go zainstalować? od razu na uruchomiony system czy hard reset i potem? I czy jak będę miał już nowy ROM (jest możliwość ewentualnego powrotu do starego gdyby coś?) to da radę backupem wgrać na ten nowy ROM stare programy /no wiesz, zrobiony jakiś poporzedni backup/ czy muszę na ten nowy ROM wszystko znów od nowa instalować?

*

Offline dest

• **
  • 235
  • Sprzęt: a701 i k800i
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 20, 2007, 14:04:31 »
6 nt, to jeszcze ja, sorry, że tak truję ale mam jeszcze pytanko: z tym spolszczeniem to masz rację, jest do bani a tylko problemy są. Skąd wziąść taki ROM, o którym piszesz i jak mam go zainstalować? od razu na uruchomiony system czy hard reset i potem? I czy jak będę miał już nowy ROM (jest możliwość ewentualnego powrotu do starego gdyby coś?) to da radę backupem wgrać na ten nowy ROM stare programy /no wiesz, zrobiony jakiś poporzedni backup/ czy muszę na ten nowy ROM wszystko znów od nowa instalować?
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=58733.0 po wgraniu romu hard reset i wgranie programow od nowa. jest mozliwosc powrotu do starego poprzez zainstalowanie pozniej starego
a701

k800i

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 20, 2007, 16:36:32 »
A programy musisz instalowac od zera. Sprite Backup ma opcję ROM upgrade, ale nie próbowałem i nie widzę powodu, żeby ryzykowac pozostawienie ew. jakichś śmieci.