Mio A701 - problemy z ekranem, sam zmienia kolory, np. przy puknięciu

• 17 Odpowiedzi
  • 2713 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline pingor

• **
  • 152
  • Sprzęt: ERA G1 - HTC Dream
Witam, od pewnego czasu, moje mio zaczyna fiksować, po, np. lekkim puknięciu zmienia kolory, występuje to tylko większości wtedy, kiedy mam na ekranie coś kolorowego, na zielonym pulpicie raczej tego nie robi. Wymieniłem rom i nie pomogło, podejrzewam, że to może być wina ekranu, mio mi nie spadł, więc nie wiem dlaczego te problemy. Miał ktoś może podobny problem, jak go rozwiązać???
Przesiadłem się z WM (diamonda) na produkt Google - ERA G1 ( HTC Dream ) i nie żałuję - polecam wszystkim :D

*

Offline kołodziej25

• 26
  • Sprzęt: HTC Wildfire
Odp: Mio A701 - problemy z ekranem, sam zmienia kolory, np. przy puknięciu
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 20, 2008, 20:08:13 »
Mi też mio fiksował ale inaczej,zwieszał sie i cic się nie dało robić ładowałem rom odnowa kilka razy i problem nie znikał.Dziś znalazłem rozwiązanie zmieniłem rom na najnowszy jaki jest i już śmiga jak trzeba!!!  :D

*

Offline pingor

• **
  • 152
  • Sprzęt: ERA G1 - HTC Dream
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 20, 2008, 21:00:57 »
A może od strony sprzętowej jest wina, nie grzebałem nigdy we wnętrzu czegoś takiego, wiec wolałbym chociażby dostać instrukcje od kogoś kto już to robił.
Ale dzięki za pomoc  :ok:
Przesiadłem się z WM (diamonda) na produkt Google - ERA G1 ( HTC Dream ) i nie żałuję - polecam wszystkim :D

*

Offline wielbuond

• 256
  • Sprzęt: Mio A701; SD_Card: hama 1GB
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 20, 2008, 23:55:36 »
Prawdopodobnie to problem sprzętowy. Ja miałem podobnie - Mio przy puknięciu lub lekkim ściśnięciu obudowy zmieniało jakby paletę barw. Wszystko miało odcień zielony, niebieski, a najczęściej czerwony. W ramach gwarancji wymienili mi wyświetlacz.

*

Offline marcel_76

• *
  • 67
  • Sprzęt: MIO-A701+SD 2 GB+WM6.5-PLK-21812.5.0.2; SE XPERIA X1
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 21, 2008, 07:59:44 »
U mnie też fiksował z kolorami zmieniała się paleta barw (jakby negatywy wskakiwały) oddałem na gwarancji i stwierdzili uszkodzenie wyświetlacza i wymienili.

*

Offline kołodziej25

• 26
  • Sprzęt: HTC Wildfire
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 21, 2008, 09:54:52 »
Podobny problem miałem jak zmieniałem touch scren , powód skręciłem za mocno obudowę i był za duży nacisk na ekran LCD !

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 22, 2008, 17:38:05 »
Mam to samo jak ścisnę po bokach "do środka"

po prostu nie ściskam :)

*

Offline rootmaster

• *
  • 74
  • Sprzęt: Samsung OMNIA 8GB + karta 8GB ; MIO A701 Karta 2GB
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 22, 2008, 19:14:44 »
Witam,
Panowie, wina leży po stronie taśmy od wyświetlacza. Jest ona z boku urządzenia tuż przy obudowie - dotyka jej. U mnie też się tak działo, jednak po rozebraniu urządzenia i odpowiednim ułożeniu taśmy problem ustał. Należy bardzo uważać na tą taśemke gdyż jest bardzo delikatna. U mnie się delikatnie uszkodziła podczas składania dawno dawno temu urządzenia i dlatego takie tego były objawy.
Pozdrawiam

*

Offline marcel_76

• *
  • 67
  • Sprzęt: MIO-A701+SD 2 GB+WM6.5-PLK-21812.5.0.2; SE XPERIA X1
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 22, 2008, 20:10:11 »
Witam,
Panowie, wina leży po stronie taśmy od wyświetlacza. Jest ona z boku urządzenia tuż przy obudowie - dotyka jej. U mnie też się tak działo, jednak po rozebraniu urządzenia i odpowiednim ułożeniu taśmy problem ustał. Należy bardzo uważać na tą taśemke gdyż jest bardzo delikatna. U mnie się delikatnie uszkodziła podczas składania dawno dawno temu urządzenia i dlatego takie tego były objawy.
Pozdrawiam
u mnie samo się zrobiło bez rozkręcania

*

Offline rste

• 37
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 23, 2008, 00:15:09 »
miałem to samo wysyłka do serwisu i wymiana wyświetlacz teraz śmiga jak nówka cała operacja jakieś 7 dni

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 07, 2009, 11:02:14 »
Wina pianki ktora jest zamontowana na wew czesci tylnej obudowy ktora traci swoje wlasciwosci dociskania tasmy do ukladu scalonego, ja dolozylem na pianke papierek i gra gitara.

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 07, 2009, 11:55:29 »
Panowie,

mailem to samo - czerwony ekran sie robil. Powodem byl nacisk z lewej strony urzadzenia.
Kiedys na http://www.miousers.co.uk/ byl doklady opis rozwiazania tego problemu, ale widze ze stronka cos padla ...

Generalnie trzeba rozkrecic urzadzenie. Potrzebny jest śrubokręt torx 5 dostac sie do lewej strony obudowy - tam przepiega tasma. Wziasc ostry nóż (mowie poważnie), może być ten do tapet i usunąć trochę plastiku z obudowy. Tam niefortunnie na wysopkości taśmy przebiega taka poprzeczna plastikowa beleczka, ktora dociska tasme i powstaja te interferencje na lcd. Lekko zeskrobujemy naddatek plastiku aby tasma mogla spokojnie leżeć i nie być dociskana do obudowy i .... jak ręką odjął. Miałem lekko spocone rece jak to robiłem, ale ... było warto. Podkreślam ta czynność nie narusza żadnych plomb etc. Więc nie ma stresu. Powiedziałbym, że to wada fabryczna mio. Ktoś nie pomyślał o tym, że to wzmocnienie (ono jest dokładnie na wysokości tego zapiecia pod klawiszami glośności - to co sie zatrzaskuje w lapie samochodowej) bedzie z czasem uciskalo taśme.

hawk
raven5826
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2009, 11:57:19 wysłana przez raven5826 »

*

Offline bygboi

• 9
  • mio A701
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 01, 2009, 10:02:27 »
dziękuje panie kolego, już sie za to zabieram...
a mnie już czarne myśli nachodziły zeby iPhone'a kupować...

(uff, nie muszę:)))

mio bede trzymał dopóki sie nie rozleci (a już zaczyna padać, bo niedawno mi sie trzeszczenie w sluchawce zaczelo, a wczesniej wibracje przestały działać... - tylko tych wibracji jeszcze nie naprawiłem...ale też sie za to wezmę:D)

tak czy siak, dziękuje i na pewno dam znać jak mi poszło!
pozdrawiam,
michao
don't stop me now, I've got the ball

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 04, 2009, 20:33:31 »
Mam to samo przy dociskaniu boku lewego MIO i chyba będę musiał rozebrać i zobaczyć tą tasiemkę. Tylko czy ja mam tego torxa ?!?  :)

« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 17, 2009, 13:47:39 »
Witam!
Jestem nowy na forum i jest top moj pierwszy post.
Mam problem z moim a701...
kiedy wyświetlacz się wlaczy i chwile pochodzi przebarwia sie na pomaranczowo, najgorzej jest kiedy wlacze np: AutoMape... wtedy wyswietlacz jakby rozgrzewa sie do czerwonopsci... wszystko jest pomaranczowo-czerwone.

Zmiana windy nic nie daje, dokładanie papierka równiez nie, wyciecie tego plastiku tez nie...
Jeszcze jakies pomysly?

« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 18, 2009, 23:57:09 »
Uszkodzony ekran, albo kabel sygnałowy. Serwis = Orika  :E

« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 19, 2009, 17:51:50 »
a orientuje sie koś ile taka impreza moze kosztowac? :(

*

Offline Ragnagord666

• 29
  • Sprzęt: MiTac Mio A701 + Sandisk Extreme III 8gb
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 12, 2009, 20:19:22 »
Czy mógłby mi ktoś wysłać zdjęcie na którym widać dokładnie o którą beleczkę chodzi i jak ją zeskrobać. Nie chcę przypadkiem czegoś uszkodzić nie wiedząc nawet co i dlaczego. Prosze...
« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2009, 14:55:55 wysłana przez Ragnagord666 »