Bateria do A701 - zamiennik ...

• 5 Odpowiedzi
  • 941 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bateria do A701 - zamiennik ...
« dnia: Wrzesień 01, 2007, 22:25:55 »
No i po ponad roku użytkowania tego sprzętu przyszła pora na wymianę baterii. Tak, która jest z MIO najprawdopodobniej za chwilę wyzionie mi ducha bo w ostatnim czasie radykalnie spadła jej "wytrzymałość".

Znalazłem na Allegro kilku zawodników, którzy sprzedają zamienniki nawet za jakieś tam rozsądne pieniądze, ale ... jak zwykle pojawia się to "ale" - co te zamienniki są warte ...

Czy ktoś z userów a701 miał już okazję kupować bateryjkę / zamiennik do a701 i może polecić coś wartego uwagi.
Nie mam złudzeń, że w większości przypadków klepie to ten sam Chińczyk tylko co 5 dni zmienia naklejkę na baterii ;), ale zapytać zawsze warto ?

Swoją drogą nie jestem w 100 % pewien, ale tej mojej baterii (jeżeli to nie jej naturalne zużycie, a moja praca powoduje, że należę raczej do grona heavy userów - 4h. dziennie na telefonie plus GPS co kilka dni ...) nie dał rady zasilacz kupiony na allegro ... Taka "kostka / wtyczka" z wyjściem USB do ładowania "wszystkiego" - ciekawe czy mogła zabić baterię podając niewłaściwe napięcie ??? Kupiłem to ustrojstwo jakieś 2 miesiące temu ... bateryjka wyraźnie osłabła jakiś tydzień temu.

pozdr.
raven5826

Odp: Bateria do A701 - zamiennik ...
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 02, 2007, 13:36:28 »
zasadniczo ładowarki impulsowe same sobie "kształtują" podawane napięcie. Z tego co się orientuję to "ładowarka" jest wbudowana w telefon; to co do telefonu podłączasz to tylko wstępnie przygotowane napięcie. Mogę się mylić ale gdyby tak nie było baterie zabijałby kabelek USB podłączany do kompa o ładowarce samochodowej nie wspominając

ps ostatnio mialem takiego zonka, że nałądowałem telefon siedząc w pracy, odłączyłem ok 16 od ładowarki a w nocy juz padała bateria mimo że jak ustawiałem budzik było 96%. I tak 3 dni z rzędu. Zrobiłem HR i wszystko w porządku
pzdr

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 02, 2007, 15:39:31 »
No fajnie, ale HR to ja za bardzo robić nie chce.

Wgrywanie samego softu, to tak z 8 h. Ostatni HR robiłem, 9 miesięcy temu jak wrzucilem nowy (wtedy :) ROM OKI'ego i tak już zostało. Teraz czekam na skończenie prac nad WM 6 - chlopcy testują ciągle BETA wersje.

http://www.miousers.co.uk/viewtopic.php?t=3415

Ale tak czy siak dzięki za info.

pozdr.
raven5826

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 02, 2007, 22:06:18 »
Zrób sobie backup - wtedy HR Ci nie straszny. Ja się ciągle bawię różnymi ROMami, co za każdym razem daje HR, a zawsze jak wracam do OKI R024, robię restore z ostatniego na nim backupu.

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 03, 2007, 08:12:28 »
Hmmmmmmmm 6nt nawet po back'upie trzeba pewne wpisy odtwarzać gdyż nie są zawarte w rejestrze, szczerze nie wiem dlaczego. Np. klucze do programów ... (stosuje Sprite'a) Da się to oczywiście odkręcić - mam je zapisane, ale jest to jednak zabawa - szczególnie przy AM.

pozdr.
raven5826

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 03, 2007, 21:13:51 »
Klucze tylko do niektórych programów trzeba odtwarzać (sam nie wiem dlaczego - np. iLauncher jest OK, Resco Keyboard jest OK), ale to przecież niewiele zachodu... Mnie cała operacja zajmuje łącznie od HR, poprzez restore, aż do wpisania ponownego tych chyba 2 kluczy - max. 15 minut.