Chcąc sprostować niektóre informacje postanowiłem porównać dwa do siebie bardzo podobne urządzenia - Czyli Etena M700 i Mio A702 - czyli sprawdzić jak to rzeczywiście się ma OMAP 200Mhz do Samsunga 400Mhz
Dlaczego akurat te dwa urządzenia:
1. Windows Mobile 6
2. Nakładka PL od sunnysoft
3. Aparat
4. Klawiatura sprzetowa
5. Tyle samo RAM-u
6. EDGE, Wi-Fi, Bluetooth
7. Ekran 320x240
8. No i oczywiście GSM
Czyli jakby nie patrzeć - możliwości takie same.
Test polegał na wytyczeniu trasy 2000km z zielonej góry do barcelony (trasa szybka). Nośnik ta sama karta toshiba 2GB micro sd o zwykłej prędkości za 59zł. Oba urządzenia na czysto tak jak z pudełka. Program do testowania to TomTom 6.030 z mapą WESTERN & CENTRAL EUROPE v675. W obydwóch przypadkach ustawienia tomtom'a były przywracane do fabrycznych. Oba urządzenia pracowały na BATERII (poziom naładowania 70-80%).
Wyliczenie trasy zajęło:
A702 - 1 min 49 sek
M700 - 1 min 34 sek
Jak wszyscy doskonale wiemy TomTom nie jest demonem prędkości i trasy wyznacza dłużej niż iGO czy Automapa 4. A wyznaczanie tras krótszych różnicę 15 sekund na pewno zniweluje jeszcze bardziej. Oczywiście zostaje jeszcze lekkie podkręcenie procka do 230-240mhz - wtedy róznica zniknie całkowicie (choć oczywiście działa to i w drugą stronę bo samsunga też można lekko podkręcić)
Co do pracy pod windowsem - czyli otwieranie stronek internetowych (Orange - prędkość EDGE) otwierają sie w praktyce tak samo, to samo się tyczy robienia zdjęć, wysyłania MMS czy słuchania muzyki. Wszystko to chodzi. TCPMP Player w wersji 0.81, filmik dvix w rozdziałce 320x240 - czyli dopasowanej do ekranu - na obydwóch modelach CHODZI płynnie.
Drodzy forumowicze - trzeba jasno powiedzieć ża OMAP nie jest prockiem tragicznym - a raczej PRZECIĘTNYM. Nie porównujmy tutaj A702 do A701 tutaj 520Mhz robi swoje (choć nie zapominajmy że nie ma tutaj Wi-fi, BT 2.0 + EDR, Aparat 3.2 mpx z Auto Focus + mini lampa błyskowa LED, EDGE. Jak porównamy A702 do innych palmofonów z Polskim menu i z takimi samymi funkcjami - opartych na OMAP czy Samsung do 400Mhz - urządzenie wypada PORÓWNYWALNIE. Mówimy tu także o ORYGINALNYCH ROMACH od producenta lub operatora - bo 90% ludzi przy takich właśnie zostaje aby nie utracić gwarancji (mio daje 2 lata). Należy jeszcze odnotować fakt że Mio A702 jest w pełni wyposażone (nie trzeba dokupować nakładki PL, zestawu samochodowego, przejściówki na angielskie gniazdo, itp) no i ma 1GB pamięci wewnętrznej na pliki. Moim zdaniem jest to urządzenie godne uwagi, dla użytkowników nie potrzebujących HSDPA, UMTS, Telefonii video. Za 1600 zł dostajemy sprzęt bez simlocka - działający w każdej sieci.
PS. Co do 2 sek opóźnienia - komuś się chyba zegarek późni bo ja jakoś dzwoniąć z Nokii E50 (w której nota bene też lekkie opóźnienie mam pry odbieraniu) naliczyłem około 1 sek opóźnienia. W etenie także dźwięk z wbudowanego mikrofonu po naciśnięciu zielonej słuchawki nie jest słyszany od razu w mojej nokii. Ale jeżeli komuś takie rzeczy nie pasują to zawsze do czegoś się przyczepi. Takie są chyba uroki sprzętów z systemami operacyjnymi. W sumie coś za coś - na normalnej komórce GPS'a nie uraczysz - chyba że napisany w JAVA i zewnętrzną antenką BT wymagającej ciągłej opieki (ładowanie baterii). Nie a róży bez kolców