A702 - pierwsze wrażenia :)

• 98 Odpowiedzi
  • 12006 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline gbear

• *
  • 56
  • Sprzęt: HTC Diamond
A702 - pierwsze wrażenia :)
« dnia: Grudzień 19, 2007, 23:22:28 »
Witam,

w zeszłym tygodniu zdecydowałem sie w końcu na A702 (przesiadka z p550) i w sumie narazie nie zaluje :)

Plusy

wygodnie leży w łapach
klawiatura numeryczna
jog-dial
przyzwoity telefon
WIFI, Bluetooth
współpracuje z moją słuchawką
w komplecie jest nawet etui na pasek

Minusy (w stosunku do p550)
mniejszy ekran - gorsza czytelnosc nawigacji, ale tragedii nie ma
uchwyt samochodowy, który nie pozwala na łatwy obrót urządzenia w poziom (trzeba od szyby odklejać) :S
procesor wolniejszy, ale wyznaczenie trasy w AM 4.1.2 z Wrocławia do Valenciennes (północna Francja) nie trwało jakoś tragicznie długo.
rysik po lewej stronie (przyzwyczaiłem sie w p550 i trochę mi ciezko sie przestawić)

I to tak w skrócie. Dzisiaj postawiłem aktualizacje AM 4.5 (narazie Polska, bo nie mogę dociągnąć Europy) - działa, w trybie 3D wyświetla budynki, nie wiesza się

Generalnie - urządzenie mimo TI 850 pracuje całkiem sympatycznie i na chwile obecną mi osobiście wystarczy  :mrgreen:

pzdr

Odp: A702 - pierwsze wrażenia :)
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 20, 2007, 17:28:15 »
Mam pytanie czy podczas odbierania połączenia GSM jest tzw. 2-sec delay?.(co niestety jest  w A701) Czy ktos kto miała A701 mogłby go porównać z tym modelem szczegolnie dotyczy to procka

*

Offline Walduss

• 34
  • Sprzęt: Mio A701
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 20, 2007, 18:56:31 »
Bawiłem się HTC SPV M650 z tym OMAP`em i powiem szczerze moje wrażenia nie były przyjemne. W stosunku do Mio701 obsługa wyraźnie była mocniej mułowata. Dłużej czekało się na zadane polecenia i wywołania programów. Są to moje subiektywne odczucia ale stwierdziłem, że nie kupię urządzenia z OMAP`em 200MHz. Mio też zalicza przycinki ale w ogólnym rozrachunku w moim odczuciu jest szybsze i bardziej komfortowe.

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 21, 2007, 14:54:37 »
Tak, jest trochę mułowaty. Ale po podkręceniu procka za pomocą Pocket Hack Master działa dużo lepiej. Ogólnie jestem bardzo zadowolony.  Mam jednak problem z aplikacją TomTom Navigator 6, która nie chce wykryć GPSu.  Czy ktoś z Was miał też z tym problem? Tymczasem MapaMap działa OK i widzi GPS.  Chciałbym oczywiście też uruchomić TomToma, bo na nim mam mapy Europy Zachodniej.  GPS w ustawieniach Windows mam ustawiony na Com3, w TomTomie oczywiście też. Any idea?

*

Offline gbear

• *
  • 56
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 21, 2007, 15:18:39 »
@Silesian750
Wyłącz automatyczne zarzadzanie GPS w ustawieniach g-psa :) moze to pomoze. druga sprawa - jezeli recznie ustawiasz, predkosc na com ustaw na 56000 (jakos tak). W poprzedniku GPS byl na 4800 i po recznym ustawieniu w a702 IGO twierdzilo, ze nie widzi GPS

IGO i AM 4.5 pracuja bez problemu

@TomaszN - jest opóźnienie

*

Offline januszjur

• 1216
  • Sprzęt: HTC HD2/Toshiba TG01/Kaiser/HTC....
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 21, 2007, 16:31:29 »
Panowie nie ma się czym podniecać .... jeszcze długo przed jego pojawieniem się w sklepach zapowiadano go że to następca A701 ..mówiło się o procku identycznym czyli 520mHz  lub 400mHz Ciamciunga (który b.dobrze się sprawdza)...niestety Mio nic nie zrozumiało...wypuścili wybrak z mułowatym prockiem który chodzi tak jak chodzi ..a jeśli się go podciągnie to grzeje się i tnie baterię aż miło (coś za coś ....serwis raczej tego nie rozumie.. :smile:)....poczytajcie trochę ... wszystkie nowe nawigacje które będą używać 3D (autoMapa też) wymaga mocniejszego procka ..... a tu z czym do czego ale jak mawiają klasycy ...co kto lubi tym się cieszy....
...nawet im się nie chciało ..opóźnienia 2s poprawić :mad:
P.S. sam dawno temu napaliłem się na niego ..ale jak zobaczyłem te bidne 200mHz :-| ...to ja  już wolę mojego dziadka A701 z ROMem Okiego lub z WM2006.....poczekam aż Mio pójdzie po rozum do głowy i zrobi cos pożądnego...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 21, 2007, 20:43:46 wysłana przez januszjur »

*

Offline kolsek345

• 325
  • Sprzęt: SGS 3  16 GB
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 21, 2007, 20:31:16 »
A tak prawde mowąc to nasz a701 z WM6 okazuje sie urzadzeniem lepszym , tanszym i szybszym niz nastepca , ktory moze byc niewypalem .Powstaje nowy ROM WM6 (jeszcze nie przetlumaczony) z wieloma poprawkami , wiec mysle że nasz a 701 jeszcze dlugo bedzie tematem na forum ( a byc moze legendarnym) badz co badz mnoswo ludzi kupilo to urzadzenie i temat predko nie zginie.Pozdrawiam

*

Offline januszjur

• 1216
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 21, 2007, 20:41:53 »
A tak prawde mowąc to nasz a701 z WM6 okazuje sie urzadzeniem lepszym , tanszym i szybszym niz nastepca , ktory moze byc niewypalem .Powstaje nowy ROM WM6 (jeszcze nie przetlumaczony) z wieloma poprawkami , wiec mysle że nasz a 701 jeszcze dlugo bedzie tematem na forum ( a byc moze legendarnym) badz co badz mnoswo ludzi kupilo to urzadzenie i temat predko nie zginie.Pozdrawiam
dokładnie tak...ale nie dobijajmy chłopaków  :smile:
« Ostatnia zmiana: Grudzień 21, 2007, 20:45:57 wysłana przez januszjur »

*

Offline gbear

• *
  • 56
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 21, 2007, 22:15:08 »
dokładnie tak...ale nie dobijajmy chłopaków  :smile:

:grin: :wink:

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 09, 2008, 00:16:20 »

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 09, 2008, 12:05:24 »
@januszjur

...nawet im się nie chciało ..opóźnienia 2s poprawić

A gdzie Ty to wyczytałeś że nadal w A702 jest 2s opóźnienie, padło u góry pytanie czy jest - ale nikt tego nie potwierdził.

Procka do normalnych zastosowań (net, wi-fi, telefon) nie trzeba podkręcać - w zupełności wystarcza i jest energooszczedny. A w pocket hack master można ustawić żeby proc się podkręcał tylko dla odpowiednich aplikacji (np. AM, TomTom czy iGO). Po wyjściu z zaplikacji automatycznie wróci do 200Mhz. Po podkręceniu na pewno nie będzie odbiegał wydajnościowo od konkurencji. Jak się domyślam większośc i tak podczas nawigacji ma urządzonko podłączone do ładowarki więc teoretycznie na baterię nie będzie to miało wpływu
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2008, 12:09:57 wysłana przez radoskur »

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 09, 2008, 12:31:18 »
owszem, potwierdził...

@TomaszN - jest opóźnienie

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 09, 2008, 12:39:07 »
Mam pytanie czy podczas odbierania połączenia GSM jest tzw. 2-sec delay?.(co niestety jest  w A701) Czy ktos kto miała A701 mogłby go porównać z tym modelem szczegolnie dotyczy to procka

@killcabbie

sugerujesz że czytać nie umiem? W tym poście on pyta a nie odpowiada...

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 09, 2008, 12:42:37 »
tak, nie umiesz czytać  :grin:
we fragmencie który zacytowałeś TomaszN zadaje to pytanie, natomiast w zacytowanym przeze mnie odpowiada mu na to pytanie kolega gbear, że opóźnienie jest

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 09, 2008, 12:49:34 »
No widzisz - trzeba było napisać że potwierdził to gbear. Jestem niewyspany więc oczekiwałem łopatologicznego wyjaśnienia sprawy  :ok:

*

Offline januszjur

• 1216
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 09, 2008, 13:13:16 »
No widzisz - trzeba było napisać że potwierdził to gbear. Jestem niewyspany więc oczekiwałem łopatologicznego wyjaśnienia sprawy  :ok:
szanowny radoskurze...ja w odróżnieniu od Ciebie wstaję wczesnie rano.... i staram się czytać uważnie :grin: ......poza tym  niestety ...kupowanie czegos co od razu należy kręcić by jako tako chodziło....mija się z celem ... wczesniej  miałem PDA z 400 mHz teraz mam z 520 mHz ...więc wybacz ale nie nazwę tego szajsu (ver. PL) następcą A701 bo bym obraził swoje PDA....
Panowie chcecie to kupujcie A702 nie chcecie to nie ..Wasza sprawa...tylko błagam nie porównujcie go do A701 bo mi zaraz ekran w moim Mio ze śmiechu wypadnie...a szkoda bo to nadal dobry PDA mimo kilku wad.... :E

« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 09, 2008, 19:38:56 »
"januszjur"
- mój dziadek też ciągle powtarza, że te dzisiaejsze auta to "szajs", nie ma jak to stare fiaty 125 !

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 09, 2008, 19:45:34 »
No fakt że dałem ciała z tym niedoczytaniem   B)

Ciekawi mnie jedna sprawa - skoro jest to 2s opóźnienie - to czy sprawa tkwi w sofcie czy też w module GSM. Jeżeli w module GSM oznaczałoby to że zastosowali ten sam co w A701. Kiedyś miałem MDA III i któraś kolejna wersja ROMu z XDA developers to wyeliminowała, każdy rom składa się z kilku cześci - w tym jednej odpowiedzialnej za GSM - i chyba w tym tkwi problem... albo jednak w harware  :O

*

Offline januszjur

• 1216
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 09, 2008, 20:23:53 »
"januszjur"
- mój dziadek też ciągle powtarza, że te dzisiaejsze auta to "szajs", nie ma jak to stare fiaty 125 !
a ten ...się z czego urwał :grin:
słuchaj dziadka ....może jeszcze nauczy czegoś wnuczka.... :E
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2008, 20:26:17 wysłana przez januszjur »

*

Adax82

« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 15, 2008, 09:16:23 »
Witam
Jak jest z konfiguracją MMS w erze? Czy ktoś się tym bawił? Jak miałem A701 to w żaden sposób nie udało mi się tego zrobić.
Druga sprawa piszecie że jest słaby a jak faktycznie chodzi AM 4,52 z trójwymiarowymi budynkami?
Pozdrawiam

« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 15, 2008, 09:23:35 »
"januszjur"

pozdrów Dziadka ode mnie! Też tak uważam i zdania nie zmienię.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 15, 2008, 09:26:28 »
A mnie konfiguracja MMS w Erze i Plusie wychodzi bez żadnego problemu. Nie wiem skąd te kłopotu niektórych użytkowników?

Co do A702, to zgadzam się w 200% z januszjurem - miałem go ostatnio w rękach i bawiłem się nim parę godzin. Sprzęt naprawdę fajny, ale strasznie popsuty kiepskim procesorem, a szkoda. Powiem szczerze - gdyby dodać do A701 WiFi i EDGE, to ja nic więcej nie potrzebuję. Co więcej - z najnowszym ROMem Alcoholera z WM6 "dziadek" A701 jest istną rakietą. Z poinstalowanymi przeróżnymi aplikacjami, kilkoma różnymi wersjami pulpitu w PocketBreeze i rozbudowanymi funkcjami łączenia się automatycznego z kilkoma urządzeniami przez BT otwiera się ze 2 razy szybciej niż A702 z gołym systemem. Szkoda - może gdyby procesor włożyli ten sam albo porównywalny, byłby to sprzęt wart większej uwagi, a tak... silną konkurencją pozostaje HTC Kaiser...

*

Adax82

« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 15, 2008, 10:25:10 »
Kaiser to nie ten przedział cenowy. A702 można porównać z Asusem P526 i to na plus A702 bo ma wifi. Można by się jeszcze pokusić na porównanie z nokią N82 pomijając fakt że nokia ma symbiana, ale wyposażenie nokii nie odbiega od Kaisera albo go przewyższa (5Mpix) tylko straszny jest brak oprogramowania nawigacyjnego na symbiana dlatego chyba się przesiądę.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 15, 2008, 10:39:42 »
Cenowo nie, ja porównuję funkcjonalnie.

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 15, 2008, 15:14:47 »
Chcąc sprostować niektóre informacje postanowiłem porównać dwa do siebie bardzo podobne urządzenia -  Czyli Etena M700 i Mio A702 - czyli sprawdzić jak to rzeczywiście się ma OMAP 200Mhz do Samsunga 400Mhz

Dlaczego akurat te dwa urządzenia:

1. Windows Mobile 6
2. Nakładka PL od sunnysoft
3. Aparat
4. Klawiatura sprzetowa
5. Tyle samo RAM-u
6. EDGE, Wi-Fi, Bluetooth
7. Ekran 320x240
8. No i oczywiście GSM

Czyli jakby nie patrzeć - możliwości takie same.

Test polegał na wytyczeniu trasy 2000km z zielonej góry do barcelony (trasa szybka). Nośnik ta sama karta toshiba 2GB micro sd o zwykłej prędkości za 59zł. Oba urządzenia na czysto tak jak z pudełka. Program do testowania to TomTom 6.030 z mapą WESTERN & CENTRAL EUROPE v675. W obydwóch przypadkach ustawienia tomtom'a były przywracane do fabrycznych. Oba urządzenia pracowały na BATERII (poziom naładowania 70-80%).

Wyliczenie trasy zajęło:

A702 - 1 min 49 sek
M700 - 1 min 34 sek

Jak wszyscy doskonale wiemy TomTom nie jest demonem prędkości i trasy wyznacza dłużej niż iGO czy Automapa 4. A wyznaczanie tras krótszych różnicę 15 sekund na  pewno zniweluje jeszcze bardziej. Oczywiście zostaje jeszcze lekkie podkręcenie procka do 230-240mhz - wtedy róznica zniknie całkowicie (choć oczywiście działa to i w drugą stronę bo samsunga też można lekko podkręcić)

Co do pracy pod windowsem - czyli otwieranie stronek internetowych (Orange - prędkość EDGE) otwierają sie w praktyce tak samo, to samo się tyczy robienia zdjęć, wysyłania MMS czy słuchania muzyki. Wszystko to chodzi. TCPMP Player w wersji 0.81, filmik dvix w rozdziałce 320x240 - czyli dopasowanej do ekranu - na obydwóch modelach CHODZI płynnie.

Drodzy forumowicze - trzeba jasno powiedzieć  ża OMAP nie jest prockiem tragicznym - a raczej PRZECIĘTNYM. Nie porównujmy tutaj A702 do A701 tutaj 520Mhz robi swoje (choć nie zapominajmy że nie ma tutaj Wi-fi, BT 2.0 + EDR, Aparat 3.2 mpx z Auto Focus + mini  lampa błyskowa LED, EDGE. Jak porównamy A702 do innych palmofonów z Polskim menu i z takimi samymi funkcjami - opartych na OMAP czy Samsung do 400Mhz - urządzenie wypada PORÓWNYWALNIE. Mówimy tu także o ORYGINALNYCH ROMACH od producenta lub operatora - bo 90% ludzi przy takich właśnie zostaje aby nie utracić gwarancji (mio daje 2 lata). Należy jeszcze odnotować fakt że Mio A702 jest w pełni wyposażone (nie trzeba dokupować nakładki PL, zestawu samochodowego, przejściówki na angielskie gniazdo, itp) no i ma 1GB pamięci wewnętrznej na pliki. Moim zdaniem jest to urządzenie godne uwagi, dla użytkowników nie potrzebujących HSDPA, UMTS, Telefonii video. Za 1600 zł dostajemy sprzęt bez simlocka - działający w każdej sieci.

PS. Co do 2 sek opóźnienia - komuś się chyba zegarek późni bo ja jakoś dzwoniąć z Nokii E50 (w której nota bene też lekkie opóźnienie mam pry odbieraniu) naliczyłem około 1 sek opóźnienia. W etenie także dźwięk z wbudowanego mikrofonu po naciśnięciu zielonej słuchawki nie jest słyszany od razu w mojej nokii. Ale jeżeli komuś takie rzeczy nie pasują to zawsze do czegoś się przyczepi. Takie są chyba uroki sprzętów z systemami operacyjnymi. W sumie coś za coś - na normalnej komórce GPS'a nie uraczysz - chyba że napisany w JAVA i zewnętrzną antenką BT wymagającej ciągłej opieki (ładowanie baterii). Nie a róży bez kolców  :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2008, 15:28:25 wysłana przez radoskur »

*

Offline eni4c

• 28
  • Mio A701
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 15, 2008, 17:03:22 »
A701 na romie Okiego- już lekko zamulonym różnymi programami, na tej samej wersji TomToma i identycznej mapie- 28 sekund.

Edit: Stan baterii: 8%, TomTom zainstalowany na karcie SD 2GB SanDisk

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 15, 2008, 17:56:04 »
Ale co Ty porównujesz urządzenie które nie ma połowy funkcji co A702 czy ETEN M700, dodatkowo nie fabryczny rom bez polskiej lokalizacji... Sama lokalizacja ze 15-20% wydajności zabiera, dodatkowe funkcje też. Mogę sie założyć że gdyby do A701 dodać to wszystko co u konkurencji i zostawić na oryginalnym romie to pewnie ledwie w 1:00 minucie się zmieścił. Pisałem swój test porównując 2 do siebie podobne w 95% urządzenia. Wiesz równie dobrze ktoś zaraz poda winik della axima 51 i Mio A701 też zgaśnie przy nim jak pet...

Pozdrawiam

*

Offline woof

• 761
  • Sprzęt: różnie
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 15, 2008, 18:11:54 »
sie powtórzę.. nikt mi nie wmówi że omap jest porównywalny z samsungiem... miałem compacta I/II wizarda i ostatnio artemisa.... teraz mam trinity(htc p3600) który ma samsunga i jest bez porównania szybszy od artemisa! (a ma dodatkowo hsdpa...) - mi jako test wystarczy obrót ekranu... różnica widoczna gołym okiem.

i prosze nie tłumaczcie mi że omap jest "oszczędny" bo i tak każdy codziennie ładuje albo przynajmniej podłącza do PC.

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 15, 2008, 18:44:15 »
sie powtórzę.. nikt mi nie wmówi że omap jest porównywalny z samsungiem... miałem compacta I/II wizarda i ostatnio artemisa.... teraz mam trinity(htc p3600) który ma samsunga i jest bez porównania szybszy od artemisa! (a ma dodatkowo hsdpa...) - mi jako test wystarczy obrót ekranu... różnica widoczna gołym okiem.

i prosze nie tłumaczcie mi że omap jest "oszczędny" bo i tak każdy codziennie ładuje albo przynajmniej podłącza do PC.

Następny wszystko wiedzacy. A instalowałeś kiedyś na sprzecie HTC i jego klonach LOKALIZACJĘ POLSKĄ od SUNNYSOFT? NIE NIE INSTALOWAŁES - bo takowa nie istnieje. Ja porównywałem sprzęt posiadający te same oprogramowanie czyli WM6 + Lokalizacja SunnySoft + 64MB Ram. Na rynku w zasadzie tylko Eten w modelach X500, X500+, M700 może się z tym równać - na X500+ okazałoby się że chodzi tak samo jak OMAP bo tam 640x480 robi swoje.

I czytaj dokładnie co napisałem bo nie napisałem że OMAP jest oszczędny. Tylko to że nie jest prockiem TRAGICZNYM a PRZECIĘTNYM tak samo jak Samsung który może INTELOWI (teraz Marvelowi) buty co najwyżej pastować. Bądźmy obiektywni i oceniajmy sprzęty na tym samym poziomie. Jak za pół roku do A702 wyjdzie podrasowany rom bez polskiej lokalizacjo to okaże się że jest szybszy od etena M700 z oryginalnym romem i lokalizacją. Takie porównania są BEZCELOWE!

*

Offline woof

• 761
  • Sprzęt: różnie
« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 15, 2008, 19:10:07 »

Następny wszystko wiedzacy. A instalowałeś kiedyś na sprzecie HTC i jego klonach LOKALIZACJĘ POLSKĄ od SUNNYSOFT? NIE NIE INSTALOWAŁES - bo takowa nie istnieje. Ja porównywałem sprzęt posiadający te same oprogramowanie czyli WM6 + Lokalizacja SunnySoft + 64MB Ram. Na rynku w zasadzie tylko Eten w modelach X500, X500+, M700 może się z tym równać - na X500+ okazałoby się że chodzi tak samo jak OMAP bo tam 640x480 robi swoje.

I czytaj dokładnie co napisałem bo nie napisałem że OMAP jest oszczędny. Tylko to że nie jest prockiem TRAGICZNYM a PRZECIĘTNYM tak samo jak Samsung który może INTELOWI (teraz Marvelowi) buty co najwyżej pastować. Bądźmy obiektywni i oceniajmy sprzęty na tym samym poziomie. Jak za pół roku do A702 wyjdzie podrasowany rom bez polskiej lokalizacjo to okaże się że jest szybszy od etena M700 z oryginalnym romem i lokalizacją. Takie porównania są BEZCELOWE!

nie wczuwaj sie bo nie odniosłem sie w 100% do twojej wypowiedzi!

co do lokalizacji - po co to komu? chyba tylko żeby móc sie wytłumaczyć czemu palmtop taki wolny... nawet rom ugotowany w polaku dla trinity jest dużo wolniejszy...

omap to kupa - no chyba że ktoś jest cierpliwy, albo ja za wiele wymagam po prostu... aha jeszcze tak dla przykładu - opera mobile na omapie zawsze mi sie przycinała(zero rekacji na stylusa przez kilka sekund, na samsungu tego nie mam)