a701 - zarządzanie PC za pomocą PDA

• 25 Odpowiedzi
  • 3886 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Sierpień 13, 2006, 21:28:41 »
Witam Wszystkich,

pytanie chyba do "power userów", szukam softu do a701, który poprzez Internet dałby mi możliwość zarządzania PC. Czegoś na wzór VNC, PCAnywhere etc.  Chciałbym wykorzystując GPRS w a701, łącząc się bezpośrednio z IP mojego kompa móc "wejść na niego ..." Trudne, ale czy niemożlowie ? Pytanie czy jest pod to jakiś soft ?

pozdr.
raven5826

Re: a701 - zarządzanie PC za pomocą PDA
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 13, 2006, 23:24:49 »
Cytat: "raven5826"
Witam Wszystkich,

pytanie chyba do "power userów", szukam softu do a701, który poprzez Internet dałby mi możliwość zarządzania PC. Czegoś na wzór VNC, PCAnywhere etc.  Chciałbym wykorzystując GPRS w a701, łącząc się bezpośrednio z IP mojego kompa móc "wejść na niego ..." Trudne, ale czy niemożlowie ? Pytanie czy jest pod to jakiś soft ?

pozdr.
raven5826

Udalo sie ! pcAnywhere 11.5 PL i moge zarzadzac swoim komputerem z pozycji PDA :) No to z a701 robi sie taki maly rozbójnik o DUZYCH mozliwosciach - przynajmniej jak dla mnie.

pozdr.
raven5826

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 14, 2006, 06:52:43 »
pcAnywhere 11.5 ma remote dla PDA ? To swietna informacja.
Bo dla VNC tez jest /od dawna/ klient VNC.

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 14, 2006, 08:16:19 »
Tak ma i działa to całkiem sprawnie, nawet przy transmisji GPRS, a patent ze zmniejszonym pulpitem i zoomem jest doskonały ... jak ktos potrzebuje takiego rozwiązania to gorąco polecam.

pozdr.
raven5826

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 14, 2006, 10:29:35 »
Cytat: "raven5826"
[
Udalo sie ! pcAnywhere 11.5 PL i moge zarzadzac swoim komputerem z pozycji PDA :) No to z a701 robi sie taki maly rozbójnik o DUZYCH mozliwosciach - przynajmniej jak dla mnie.

pozdr.
raven5826

A można gdzieś trial tego znaleźć? Chciałbym najpierw spróbować, zanim wywalę niemałą w końcu kasę na takie coś.

*

Offline Fanel

• 26
    • primevalworld.com
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 14, 2006, 13:11:19 »
raven5826

pozdr.
raven5826

Czy ten program ma wbudowaną funkcję WakeOnLan?

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 14, 2006, 16:29:01 »
Co do WakeOnLan to nie wiem bo nie sprawdzalem, ale teoretycznie jak przyjdzie wywolanie po IP, to sprzet powinien sie sam podniesc, a jezeli w autostarcie bedziemy miali ustawionego klienta PCanywhere na "nasłuch" to powinny się dogadać ... Tyle teoria, a jak w praktyce trudno powiedzieć ... W sprawie triala odsyłam na stonę producenta - czyli symanteca.

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 14, 2006, 23:26:16 »
Jaka jest kompatybilnosc wstecz remote PcAnywhere 11.5 do hostow poprzednich wersji /szczegolnie 9, 10 ?/

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 15, 2006, 14:12:12 »
rzeczywiście niezły bajerek :-) Zamówiłem już do domu pełną wersję :-)

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 16, 2006, 14:22:06 »
Kurczę - nie mogę nigdzie znaleźć triala. Może ktoś pomoże? Nie chcę wywalać kasy, póki nie spróbuję...

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S II
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 23, 2006, 00:29:53 »
Wie ktoś może co trzeba poprzestawiać aby działało skalowanie obrazu ??
Umnie ta opcja w pda wogóle nie jest aktywna :( Używam v12
Mio P550 --> Asus A639 --> HTC TyTN II --> HTC Diamond --> Nokia E52 --> Motorola Milestone --> Samsung Galaxy S II

« Odpowiedź #12 dnia: Październik 23, 2006, 09:46:33 »
A można gdzieś trial tego znaleźć? Chciałbym najpierw spróbować, zanim wywalę niemałą w końcu kasę na takie coś.

Zupelnie nie rozumiem po co sobie zycie utrudniać i wydawac pieniadze na cos co MIO A701 jest za darmo? :)
Wystarczy wejsc w Programy/Klient Uslug Terminalowych
kliknac i wpisac IP PC-ta lub jego domene.

Bez zadnego problemu laczysz sie do zdalnego pulpitu
wbudowanego standardowo w windows XP i co najwazniejsze bez dodatkowych kosztow. Nie wiem czy to dziala w wersji HOME ale w PRO w 100%

--
s.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 23, 2006, 10:29:17 »
Cytat: "spamcop"

Zupelnie nie rozumiem po co sobie zycie utrudniać i wydawac pieniadze na cos co MIO A701 jest za darmo? :)

wbudowanego standardowo w windows XP i co najwazniejsze bez dodatkowych kosztow. Nie wiem czy to dziala w wersji HOME ale w PRO w 100%

--
s.

A możesz tak... krok po kroku? Byłbym dźwięczny, nie jestem zbyt doświadczonym użytkownikiem  :oops:

« Odpowiedź #14 dnia: Październik 23, 2006, 13:12:46 »
A możesz tak... krok po kroku? Byłbym dźwięczny, nie jestem zbyt doświadczonym użytkownikiem

A prosze uprzejmie :)
Klikasz Start/Programy/Klient uslug terminalowych
W pole serwer wpisujesz IP komputera ktorym chcesz zarzadzac (albo jego domene) i klikasz polacz. Nastepnie podajesz Login i haslo to ktore uzywasz do logowania sie do windowsa XP. Nie mozesz byc w tym czasie zalogowany do XP (trzeba sie wylogowac).

Jesli sterujesz przez GPRS laczyc sie mozesz pomiedzy dwoma publicznymi IP, to znaczy ze komputer z XP musi byc widoczny rowniez pod adresem publicznym a nie sieci wewnetrznej. Osiagnac to mozna podlaczajac sie bezposrednio do sieci publicznej lub przez router ale wtedy nalezy zrobic przekierowanie portow (3389) na IP Xp w sieci wewnetrznej lub ustawic strefe zdemilitaryzowana (DMZ) na ten IP.
Jesli laczysz sie w sieci wewnetrznej np przez wifi oba kompy (PC i palm) musza byc w jednej podsieci (klasa C) np 10.0.0.* (zmienia sie tylko ostatnia liczba)

Funkcjonalnie niczym nie rozni do polaczenia na pulpit zdalny pomiedzy
dwoma zwyklymi  :) PC-atami.

Nalezy pamietac aby komputer ktorym bedziesz zarzadzal nie byl blokowany przez firewalla na porcie 3389, i przede wszystkim aby mial
wlaczona mozliwosc zdalnej administracji: Moj komputer/Wlasciwosci/Zdalny/Zezwalaj uzytkownikom nalaczenie sie z tym komputerem ma byc zaptaszkowane

« Odpowiedź #15 dnia: Październik 23, 2006, 13:20:32 »
Czy ten program ma wbudowaną funkcję WakeOnLan?

Wake on lan mozna robic z kazdego programu narzedziowego ktory ma ta funkcje. Polecam doskonaly program do diagnostyki sieci: vxUtil, gdzie oprocz wake on lan, jest ping, whois, tracerote, ports scaner, kalkulator subsieci i wiele innych profesjonalnych narzedzi do diagnostyki i ustawiania sieci.

Dodalem zrzut ekranowy z funkcjami:

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 23, 2006, 22:56:58 »

--
s.

Wszystko pięknie ładnie tylko musisz być wylogowany albo automatycznie cię wyloguje przy polączeniu ze zdalnym pulpitem przez terminal. Po zakończeniu sesji lipa - komputer zostaje wylogowany jak go wcześniej nie  zrestartujesz, a i tak wtedy musisz podejśc do niego fizycznie i się zalogować. Jak jesteś pare kilometrów dalej to może być trudno :) Jak nie  założysz loginu i hasła to nie zalogujesz sie z terminala. Więc tak źle i tak niedobrze. Poza tym mało wygodne jeśli chcesz tylko np. podlglądnąć co sie dzieja na kompie leżąc w łózku lub naprzyklad podglądnąć serwer gdzie takie nagle wylogowanie może byc groźne dla danych przy pracy grupowej. Ten przypadek absolutnie dyskwalifikuje ten sposób do poważniejszych zastosowań.
Za pomoca softu symanteca nie ma takiego problemu. Logujesz się - pracujesz - wylogowujesz a komp chodzi dalej.
Więc już teraz wiesz dlaczego warto wydać pieniądze  ;)
Mio P550 --> Asus A639 --> HTC TyTN II --> HTC Diamond --> Nokia E52 --> Motorola Milestone --> Samsung Galaxy S II

« Odpowiedź #17 dnia: Październik 24, 2006, 09:43:06 »
Wszystko pięknie ładnie tylko musisz być wylogowany albo automatycznie cię wyloguje przy polączeniu ze zdalnym pulpitem przez terminal.

Skoro Cie nie ma przy kompie to jakie to ma znaczenie?
A skoro jestes to po co ci pulpit zdalny? Taka sztuka dla sztuki ? ;) (za kilkaset zlotych - symantec)

Po zakończeniu sesji lipa - komputer zostaje wylogowany jak go wcześniej nie  zrestartujesz, a i tak wtedy musisz podejśc do niego fizycznie i się zalogować.

W celu? Przeciez po wylogowaniu komp pracuje w dalszym ciagu i wszystkie uruchomione na nim programy.... mozesz sie ponownie zdalnie zalogowac. A jak juz bedziesz przy kompie to zalogujesz sie lokalnie.

Jak jesteś pare kilometrów dalej to może być trudno :) Jak nie  założysz loginu i hasła to nie zalogujesz sie z terminala.

Caly czas nie rozumiem po co masz miec fizyczny kontakt z PC-tem,
poza tym ciekawe jest ze proponujesz zdalny dostep bez loginu i hasla, a dalej piszesz cos o serwerach.....

Więc tak źle i tak niedobrze. Poza tym mało wygodne jeśli chcesz tylko np. podglądnąć co sie dzieja na kompie leżąc w łózku lub naprzyklad podglądnąć serwer gdzie takie nagle wylogowanie może byc groźne dla danych przy pracy grupowej.

Powiem wiecej: "grozne zwlaszcza dla aplikacji wielowatkowych wykorzystujacych procedury rekurencyjne" - bez sensu farmazon, nie uwazasz?, podobnie jak Twoj ;) Ukladanie ideologii do rzeczy zupelnie tego niewymagajacej :)
Nie chce kwestionowac Twojej wiedzy ale po co wypisywac takie bzdety?
Wylogowanie nie powoduje zatrzymania jakiegokolwiek programu.
Co ma piernik (praca grupowa) do wiatraka (pulpitu zdalnego)?

Ten przypadek absolutnie dyskwalifikuje ten sposób do poważniejszych zastosowań.

No faktycznie :) Szczegolnie ten przypadek ;) Uzasadniles powazne zastosowanie. ROTFL.

Za pomoca softu symanteca nie ma takiego problemu. Logujesz się - pracujesz - wylogowujesz a komp chodzi dalej.
Więc już teraz wiesz dlaczego warto wydać pieniądze  ;)

Trzeba bylo napisac ze chcesz podgladac co kto robi na kompie a nie pracowac zdalnie, bo do tego sie to sprowadza. Nie widze wiekszego sensu, pracowac zdalnie z palmtopa bedac 2 pokoje dalej.
Ty widac masz taka potrzebe. Skoro jednak nie pasuje ci terminal masz prawo uzywac kazdego innego ktory ci pasuje.

Szczegolnie przekonalo mnie to ze mozesz sterowac kompem lezac w lozku i to jest faktycznie warte wydania kilkuset zlotych na symanteca....

MSPANC

--
s.

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 24, 2006, 18:59:42 »
Człowieku ty chyba nie wiesz co piszesz.
Jak wylogowujesz się z kompa czy to fizycznie, czy wyloguje cie automatycznie, przy połączeniu przez terminal to aplikacje działające są ZAMYKANE . Nie myl człowieku przełaczania użytkowników z wylogowaniem. Jaśniutkie ????
Sytuacja z życia: używam symanteca na serwerze w firmie który obsługuje kilka aplikacji do pracy grupowej. Jestem kilkaset kilometrów od firmy i dostaje telefon że coś nie działa. Loguje się na serwerze choćby ze środka autostrady i mam podgląd co się tam stało ( logi serwera). Dzieki aplikacji aplikacji symanteca moge zalogować się do serwera jednocześnie nie kończąc jego pracy ( automatyczne wylogowanie przy połaczeniu przez polpit zdalny). W przypadku nagłego wylogowania kiedy ktoś pracuje na jakimś programie i naprzykład zapisuje coś akurat do bazy powoduje same kłopoty. Nie bede ci tłumaczył jakie to programy i dlaczego tak jest ale przyjmij za dogmat że w moim przypadku to jest groźne. Za pomocą tego softu moge spokojnie powiedzmy zresetować konkretny soft, bez restartu całego serwera. Nikt nawet nie wie że jestem zalogowany do serwera.Rzecz ma się dokładnie tak samo jak bym był fizycznie przy serwerze.
Przez pulpit zdalny i terminal wyloguje użytkownika z serwera i wszyscy tracą nagle możliwośc jakiejkolwiek pracy co jak wspomniałem w przypadku niektórego softu może być groźne. Kumasz teraz różnice koleś ???
Jak by pulpit zdalny i terminal był ok, to wszyscy administratorzy by tego używali i nie powstawały by aplikacje podobne do symanteca. Jak troche poadministrujesz systemami to dowiesz się że usługa pulpitu zdalnego jest pierwszą usługa wyłączaną przez admina ne serwerze windosowym ze wzglądów bezpieczeństwa ....

żegnam

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 24, 2006, 19:14:39 »
A możesz tak... krok po kroku? Byłbym dźwięczny, nie jestem zbyt doświadczonym użytkownikiem

A prosze uprzejmie :)
Klikasz Start/Programy/Klient uslug terminalowych
W pole serwer wpisujesz IP komputera ktorym chcesz zarzadzac (albo jego domene) i klikasz polacz. Nastepnie podajesz Login i haslo to ktore uzywasz do logowania sie do windowsa XP. Nie mozesz byc w tym czasie zalogowany do XP (trzeba sie wylogowac).

Jesli sterujesz przez GPRS laczyc sie mozesz pomiedzy dwoma publicznymi IP, to znaczy ze komputer z XP musi byc widoczny rowniez pod adresem publicznym a nie sieci wewnetrznej. Osiagnac to mozna podlaczajac sie bezposrednio do sieci publicznej lub przez router ale wtedy nalezy zrobic przekierowanie portow (3389) na IP Xp w sieci wewnetrznej lub ustawic strefe zdemilitaryzowana (DMZ) na ten IP.
Jesli laczysz sie w sieci wewnetrznej np przez wifi oba kompy (PC i palm) musza byc w jednej podsieci (klasa C) np 10.0.0.* (zmienia sie tylko ostatnia liczba)

Funkcjonalnie niczym nie rozni do polaczenia na pulpit zdalny pomiedzy
dwoma zwyklymi  :) PC-atami.

Nalezy pamietac aby komputer ktorym bedziesz zarzadzal nie byl blokowany przez firewalla na porcie 3389, i przede wszystkim aby mial
wlaczona mozliwosc zdalnej administracji: Moj komputer/Wlasciwosci/Zdalny/Zezwalaj uzytkownikom nalaczenie sie z tym komputerem ma byc zaptaszkowane

Dźwięczność moja nie zna granic  :))

« Odpowiedź #20 dnia: Październik 25, 2006, 08:55:14 »
Cytat: "forestowy"
(... )
żegnam

Wyluzuj bo ci zylka pęknie ;) (czlowieku ;) )

Uzywaj symanteca nie ma przymusu uzywania czego innego. Pytajacy chcial znac jakie znamy programy. Bedzie ccial wyskoczyc kilka setek zeby zarzadzac z łózka PC-tem, to wyda. Nie bedzie chcial, skorzysta z darmowego.

--

« Odpowiedź #21 dnia: Październik 25, 2006, 08:59:25 »
Cytat: "6nt"
Dźwięczność moja nie zna granic  :))

Znaczy dziala. :)

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 25, 2006, 09:33:20 »
Cytat: "forestowy"
(...)
żegnam

Wyluzuj bo ci zylka pęknie ;) (czlowieku ;) )

Uzywaj symanteca nie ma przymusu uzywania czego innego. Pytajacy chcial znac jakie znamy programy. Bedzie ccial wyskoczyc kilka setek zeby zarzadzac z łózka PC-tem, to wyda. Nie bedzie chcial, skorzysta z darmowego.

--

Przypominam że to nie ja zacząłem polemike z tobą i tobie proponuje wyluzować nieco podejscie i sposób wyrażania się, szczególnie jeśli chcesz polemizowac ne temat softu którego prawdopodobnie nie widziałeś nawet na oczy.
Nikogo nie zmuszam do używania softu symanteca, przedstawiłem tylko jego zalety i wyższość nad dostępem przez pulpit zdalny i zapewniam cie że najmniej tu chodzi o zarządzanie z łózka pecetem.

Jak znasz jakieś DARMOWY soft to zarządzania pecetem z SZYFROWANYM połączeniem o możliwościach zbliżonych w/w softu to chętnie się zapoznam i zaczne żałować wydanej kasy na soft od symanteca.

« Odpowiedź #23 dnia: Październik 25, 2006, 10:41:34 »
Przypominam że to nie ja zacząłem polemike z tobą i tobie proponuje wyluzować nieco podejscie i sposób wyrażania się,

Doprawdy?
"Człowieku .... Nie myl człowieku....  Jaśniutkie ????....
Kumasz teraz różnice koleś ??? ...."

Jestem wzruszony :) Jestes pewny ze masz prawo sie spoufalac?
To tylko roznica zdan a Ty wyraznie sie zapedziles :)
szczególnie jeśli chcesz polemizowac ne temat softu którego prawdopodobnie nie widziałeś nawet na oczy.

Udowodnij ze nie widzialem albo nie wypisuj bredni :) bo oczy bola.
Nie bede polemizowal z Toba w tym temacie.
Nikogo nie zmuszam do używania softu symanteca, przedstawiłem tylko jego zalety i wyższość nad dostępem przez pulpit zdalny

Chwala ci za to. TO dobry soft, tylko ma jedna wade. trzeba za niego zaplacic.....

i zapewniam cie że najmniej tu chodzi o zarządzanie z łózka pecetem.

Nie ja uzylem argumentu lozka :). Co do pracy programow po wylogowaniu ta ciekawa jest twoja teoria, ze zaprzestaja dzialania. Ale tez nie bede polemizowal.

Jak znasz jakieś DARMOWY soft to zarządzania pecetem z SZYFROWANYM połączeniem o możliwościach zbliżonych w/w softu to chętnie się zapoznam i zaczne żałować wydanej kasy na soft od symanteca.

Znam, a jakze. Cala mase.

Ale skoro zdecydowales sie na prace na platnym IMHO badziewnym sofcie MS (serwer), to musisz niestety wyskakiwac za kazdym razem za kolejne oprogramowanie komercyjne. Jak to mowią nasi w Londynie - your choice :)

Ja tego stresu nie mam.
Tak sie sklada ze nie musze i nie ma takiej sily aby ktos kazal mi
przejsc z UNIXow na windowsy (mowie o serwerach), ktore BTW po wylogowaniu wg Ciebie wylaczaja uruchomiony w sesji soft - to ciekawe, AFAIK jest inaczej, ale EOT w tym temacie - szkoda prądu ;).
Z zalozenia mam rowniez "nieprzyjemnosc" ;) z MS (stacje robocze).

Administruje systemami UNIX od blisko 10 lat i w tych systemach
na peczki jest darmowego (licencja GNU) softu do zarzadzania (najpopularnieszy PUTTY SSH). Duzo jeszcze wody uplynie zanim
MS bedzie w stanie zaoferowac stabilnosc i mozliwosci UNIXa (*BSD czy Linka) w kwestii sieci, ale to juz temat lekko OT (rozmowa o wyzszoscia swiat jednych nad drugimi)

Zawsze z rozrzenieniem czytam posty ktorych autorzy za wszelka cene zamiast merytorycznych tresci , probuja zdyskredytowac oponenta

Jak troche poadministrujesz systemami to dowiesz się....

Nie znasz mnie a ja nie znam ciebie, wiec lepiej trzymac sie tematu
a nie plesc dyrdymaly :). Pisz o temacie, a nie oceniaj rozmowcy, bo nedznie to wyglada.

Ogolnie EOT, bo robi sie flame i OT.

--

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 25, 2006, 18:56:53 »

Ogolnie EOT, bo robi sie flame i OT.

Amen. Jak sam napisałeś - szkoda prądu i mojego czasu.
Powodzenia w odpalaniu na unixe i klonach specyficznego softu CAD/CAM. Ale Ty pewniesz wiesz lepiej co mi jest potrzebne w pracy i dlaczego korzystam z takich a nie innych rozwiązań.
Sorka wszystkim  za offtop.

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 26, 2006, 09:46:56 »
Ale... przepraszam za pytanie, bo jak widzę Panowie są nieco niewyżyci i przeżyli ogromne orgazmy natury konfliktowej ]:> . Nieco przeze mnie. A dla mnie rozwiązanie z terminalem jest OK, wystarczające - ja tylko do domowego użytku. Jak się zrobię zaawansowany, to przemyślę Symanteca, ale i tak najpierw będę musiał go spróbować, zanim wywalę ciężką kasę.

W każdym razie dzięki za pomoc.