A701 - problem z gps (hardware)

• 7 Odpowiedzi
  • 902 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

A701 - problem z gps (hardware)
« dnia: Czerwiec 24, 2008, 11:37:08 »
Był już podobny wątek - Pęknięta antena w A701 - jednak w moim przypadku dzieją się odrobinę dziwne rzeczy.

1. Nie działa gps :( System widzi, że wszystko jest ok. programy typu AM lub iGo mają problem z odnalezieniem urządzenia.

2. AM po pewnym czasie, gdy ustawię na konkretny port, wykrywa "jakieś" urządzenie i próbuje złapać fixa, jednak w raporcie o danych z odbiornika wyświetlają się krzaki - bardzo duże natężenie symbolu "ś" :) no i innych oczywiście.

3. Pytanie jest, czy:
 - to jest problem z anteną, jak w przypadku z wcześniejszego wątku ?
 - sprzętowego uszkodzenia odbiornika ?
 - koleś, który zmieniał warstwę dotykową nie spaprał czegoś "przypadkiem" ?

Dzięki za wszelakie info.

Pozdr

Odp: A701 - problem z gps (hardware)
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 24, 2008, 15:38:47 »
Witam
U mnie przyczyną była uszkodzona płytka klawiatury - na niej jest odbiornik GPS , ale może być też źle spięte złącze płyty głównej i klawiatury. Możesz też zrobić HR, ale to raczej nie pomoże przy tych objawach.

Pozdrawiam

*

Offline elMInStER

• 2128
    • blog
  • Sprzęt: MioA201|htcDesireX
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 24, 2008, 16:33:14 »
odłącz bateryjkę na całą nockę, z rana podłącz i ciesz się działającym gps'em :P

Jeśli mam rację to teraz gps działa ci tylko w programie SirfTech :evil:
WM61.21057 -> Mio.A201.A501.A701.A702
WM65.21916 -> WM65x.23152 -> WP710.7592 -> htcHD2
DAROWIZNA

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 24, 2008, 23:35:30 »
odłącz bateryjkę na całą nockę, z rana podłącz i ciesz się działającym gps'em :P

Jeśli mam rację to teraz gps działa ci tylko w programie SirfTech :evil:

Heh... :) trudno mi sobie to racjonalnie wytłumaczyć... ale skoro tak mówisz :) ... poczekam !!

pozdr.

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 25, 2008, 10:25:24 »
No i nici :(
GPS, jak sypał śmieciami, tak robi dalej...

Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły ?

pozdr.
m

*

Offline elMInStER

• 2128
    • blog
  • Sprzęt: MioA201|htcDesireX
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 25, 2008, 10:57:47 »
Mi też było trudno to racjonalnie wytłumaczyć, ale u mnie zadziałało, AM i VGPS rzygał śmieciami i nie fix'ował, zrobiłem HR nie pomogło, w SirfTech'u zrobiłem przywrócenie ustawień fabrycznych, nie pomogło, tylko zmieniło na NMEA, na szczęście można było powrócić :D, już miałem pakowac w pudełko i wysyłać do serwisu, ale Oki swego czasu pisał o tym sposobie z odłączeniem zasilania (czyt. baterii), po nocy bez baterii i po paru godzinach używania  w dzień GPS zaskoczył (po włożeniu baterii nie sprawdzałem od razu).
Może to ci pomoże, może trzeba zrobić ustawienia fabryczne sirftechem i dopiero wywalić baterie, nie wiem, pisze tylko jak mi się to udało, a byłem już na krawędzi  :mad: :E :evil: :worried: :-| :mad: :mad: :evil:
WM61.21057 -> Mio.A201.A501.A701.A702
WM65.21916 -> WM65x.23152 -> WP710.7592 -> htcHD2
DAROWIZNA

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 25, 2008, 11:21:02 »
Ok. Jeszcze się nie poddałem :)

Sprawdzę czy coś z tego wyjdzie i... w razie wygranej wrzucę jakiś mały manual . Pozdr :)

*

Offline Manohi

• *
  • 68
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 25, 2008, 12:04:50 »
Hej,
ja sobie z problemem poradziłem ciut inaczej... problemy miałem dokładnie takie same jak obaj Panowie opisujecie powyżej, nie chciało mi się wierzć, ze to wina hardware, chociaż już miałem maila z ORIKI ze wstępną wyceną ewentualnej naprawy modułu i anteny. Ale podkusiło mnie, żeby zobaczyć w środku co tak naprawdę może się tam zepsuć... tam nie ma nic co mogłoby się zepsuć. Rozebrałem mio na części pierwsze tak jak jest to pokazane na stronie: http://www.pdacenter.ru/razborka/mitac_mio_a701/ docisnąłem wszystko co było do dociśnięcia, przedmuchałem i złożyłem z powrotem. Zadziałał od razu.... Pozdrawiam
Oczy obecnych skierowane były na okropności na niebie. . .