A701 nie łapię fixa

• 13 Odpowiedzi
  • 1692 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline eni4c

• 28
  • Mio A701
A701 nie łapię fixa
« dnia: Październik 26, 2007, 11:43:31 »
Mam Mio A701, wgrany ROM OKI24- urządzenie nie łapie mi fixa. Według instrukcji czekałem nawet 30 minut, aż zadziała (zarówno w TomTomie jak i VisualGPS), ale nie złapał fixa. Ponadto gdy w ustawieniach GPS staram się zresetować GPS, wyświetla mi się komunikat "unable to open com 4". Zrobiłem HR i dalej to samo? Wie ktoś może o co chodzi? Boję się, że skończy się wizytą w serwisie :-?

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
Odp: A701 nie łapię fixa
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 26, 2007, 12:38:09 »
Wyluzuj. Aby zresetować GPS, musisz wywalić SIFEnabler z Startupu (np. wrzuć go do "Programs"), potem soft reset. SIFEnabler trzyma otwarty port GPS, więc nie zresetujesz w tym czasie  - logiczne. Co do czasu oczekiwania, to mnie się czasem zdarzało (ostatni raz ok. pół roku temu), że przez dzień - dwa w ogóle nie łapał fixa. To jest raczej związane z warunkami zewnętrznymi niż ze sprzętem. Zupełnie spokojnie zresetuj GPSa, potem odczekaj z dzień - dwa, wyjdź na dwór, w odsłonięte miejsce i poczekaj z VisualGPSCE do skutku (nawet do godziny). Powinno zadziałać.

*

Offline eni4c

• 28
  • Mio A701
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 26, 2007, 13:22:36 »
W sumie dość aktywnym użytkownikiem nie jestem, ale staram się co kilka dni zajrzeć na forum i zauważyłem 6nt, że na Ciebie zawze można liczyć. Dzięki wielkie, jak będę miał trochę wolnego czasu to ciepłe ciuchy, termosik i szukam jakiegoś "odsłoniętego" miejsca i szukam fixa.

*

Offline eni4c

• 28
  • Mio A701
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 31, 2007, 11:13:58 »
Wczoraj znowu siedziałem pół godziny z telefonem i nic. W ustawieniach TomTom wlączam- "Inne NMEA"-->"57600"-->"COM: GPS_HWCOM"

Gdy wybiorę COM4 mam informacje- brak urządzenia GPS. Przy takich ustawieniach jak powyżej mam cały czas informacje "Brak prawidłowego sygnału GPS"

Wydaje mi się, że nie jest to zwykłe "nie łapanie fixa", bo wcześniej gdy nie łapał to pokazywał siłę nadawania satelitów, teraz nie pokazuje nic.
Wie ktoś może o co chodzi?

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 31, 2007, 11:28:41 »
OK, to odpal SIRFTech i tapnij "find port and baud". Wtedy zobaczysz co znajdzie - który COM i jaki bitrate. Te dane wprowadź w TomTomie. Jeżeli nie zadziała, to spróbuj zresetować GPS. Potem już tylko serwis...

*

Offline kapar

• 5
  • Najlepszy nie jestem; zły też nie :P
  • Sprzęt: MIO A701 + ROM RZX-WM6-WWE Modified by alcoholer
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 02, 2007, 11:40:01 »
eni4c mam tak samo :) normalnie identyczny tok działania, tyle, że sam sie domyśliłem że ten program z startup'u może blokować port.... działa mi tylko SP GPS View.... ani VIUSALGPSce ani MIO Location Call ani Automapa nie działa.... Automapa nie działa bo nie widzi urządzenia GPS a SiRFTech wykrywa raz GPS na 4 a raz na 2 zrobię HR i znów na 4..... kurde pisałem już do wsparcia technicznego.... pomyślałem jeszcze że może wrócę do fabrycznego R65....? c Wy na to? To wszystko zaczęło się dziać  kiedy naklikałem coś w SiRFTech'u... a w VISUALGPSce cały czas czerwona lampeczka się pali....
Najlepszy nie jestem; zły też nie :P

*

Offline trybar

• 18
  • Sprzęt: Mio Samsung Galaxy S2 @ Omega 8.0
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 04, 2007, 17:40:51 »
No i ja też ma taki samiutki problem..
ale ja zrobiłem zmianę na OKI024 wczoraj a dziś tylko miałem chwilę sie pobawić - więc narazie na pole nie wyszedłem..
Ja ma tak:
sam GPS ma port COM2, zmieniony z COM4 (później MIO zostało wyłączone i włączone..)
VisualGPSce - zero satelitów w zasięgu, COM2, 57600 baudów
SirfTech - łapie sygnał SiRF na COM2, 57600baudów, komunikatów przybywa.. po sprawdzeniu daję Close...
GPS View: daję na COM2, 57600, mam 11 satelitów w zasięgu, minimum 5 na zielono...
Automapa: ustawiona na COM2, 57600, zero danych z satelitów, sygnał jest na 0D.
Mio A701 -> HTC Magic 2, teraz Samsung S2 with Omega 8.0 & iPad2 32GB 3G/WiFi

*

Offline kapar

• 5
  • Najlepszy nie jestem; zły też nie :P
  • Sprzęt: MIO A701 + ROM RZX-WM6-WWE Modified by alcoholer
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 04, 2007, 23:25:29 »
UFFFFFFFFFFFFFF Naprawiłem.... a już miałem wysyłać mój sprzęcik do serwisu.... W sumie niewiem czy można to naprawić xDD Napiszę po prostu co zrobiłem krok po kroku... może komukolwiek to pomoże, bo jeśli chodzi o mnie to problem był dość istotny...:

1. Odpaliłem SP GPS View, bo tylko ten program był wstanie złapać FIX'a... Gdy już progs złapał fix klikałem w zakładce COMMANDS na wszystkie opcje gdzie jest bajer "get" i "set" heheh :) bo ja przez SiRFTech'a skasowałem wszystkie ustawienia GPS - przynajmniej ja to tak rozumuję.
2.  Restar Palma
3. Odpaliłem znów SP GPS View... program złapał fixa, jeszcze raz poklikałem na opcje z "get" i "set" i wtle odpaliłem program VisualGPSce i ku mojemu zdumieniu SP GPS View wysypał się i w końcu od tygodnia pierwszy raz VisualGPSce nawiązał jaki kolwiek  kontakt z modułem GPS. Odpaliłm AutoMape dla upewnienia się, czy wszystko w porządku i UDAŁ OSIĘ! AutoMapa w ogóle nie wykrywała mi odbiornika GPS w Palmie... aż tu nagle jest :) Znów mogę cieszyć się moim MIO w pełni!

PRZESTROGA DLA WSZYSTKICH!!!! NIE WŁĄCZAJCIE NAWET PROGRAMU SiRFTech, który jest dostępny w romie OKI024+, gdy nie wiecie jak go obsłużyć!!
Najlepszy nie jestem; zły też nie :P

*

Offline eni4c

• 28
  • Mio A701
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 05, 2007, 00:05:24 »
To rzeczywiście Kapar mamy, a w zasadzie to ja mam, podobny problem tylko , że ja zrobiłem HR i nie pomogło, więc raczej nie ustawienia są problemem. Już jestem coraz bliżej oddania Mio do serwisu tylko nie mam czasu wgrać starego romu, aby nie mieć problemó z gwarancją.

*

Offline trybar

• 18
  • Sprzęt: Mio Samsung Galaxy S2 @ Omega 8.0
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 05, 2007, 19:38:27 »
Jesteś odważny na tyle by sprawdzić co i jak masz teraz poustawiane ..?? czy wolisz nie rydzykować ..??
:)

EDIT:

W GPS View po połączeniu się z portem i szybkością i wystartowaniu SIRF-a, w COMMAND pojawia się nam polecenie FACTORY START...
po włączeniu czegoś takiego mi się pojawiły satelity w VisualGPSce :)

I ZŁAPAŁEM FIXA !!!
bez kombinowania.. :)
« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2007, 20:43:49 wysłana przez trybar »
Mio A701 -> HTC Magic 2, teraz Samsung S2 with Omega 8.0 & iPad2 32GB 3G/WiFi

*

Offline eni4c

• 28
  • Mio A701
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 11, 2007, 22:18:54 »
Na jutro zamówiłem kuriera i w związku z tym mam jeszcze jedno pytanko- czy ROM R65, ściągnięty ze strony http://www.a701.org/MioSoft/
jest ROMem oficjalnym i nie spowoduje utraty gwarancji?

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 11, 2007, 22:39:36 »
Tak - MITAC ROMs to są oryginalne ROMy.

*

Offline eni4c

• 28
  • Mio A701
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 15, 2007, 13:02:25 »
Taka ciekawostka:

Zamówiony kurier UPS Stolica na poniedziałek 10-13,
Brak jakiegokolwiek kontaktu,
Dzwoni do mnie kobieta- kurier we wtorek o 14, że jest pod moim domem, czemu mnie nie ma?
Umawiamy się na środę 10-13,
Brak kontaktu.
Dzownię dzisiaj na infolinię: pani z infolinii informuje mnie, że to moja wina- bo przesyłki krajowe są odbierane między 12-15 :)
Mimo wszystko składa reklamacje i zamawia ponownie kuriera na jutro do 14.

Ciekaw jestesm co skłoniło firmę Mitac do wyboru właśnie UPS,
ale przy okazji dowiedziałem się, że paczka jest ubezpieczona na 10.000 zł

« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 15, 2007, 18:35:47 »
zgadza się UPS najgorsze ścierwo. Kiedyś po 3 próbach dostarczenia mi paczki ok 11-13h powiedziano mi że musze pojechac do W-wy po nią i odebrać w siedzibie.  Nie odebrałem...